Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej
Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!
@dai tak to verim,ze to je neporovnatelne...mam kamosku,ktorek sa to nedarilo,zvladnut,tak ostala.doma a casom si nasla robotu,kde sa jej pracovny a sukromny zivot podarilo zladit.
Ja len stale dumam nad tym,preco sa tu stale spominaju pracovne navyky a ze my ich nemame... Co si mam teda pod nimi predstavit?
Lebo su ludia,co sice stale maju nejaku pracu,ale z kazdej ich vykopnu alebo nikde nevydrzia.. Pre mna su to ti,co im chybaju navyky-flakaju sa,stale si robia prestavky,chodia neskoro do prace.
Ja osobne si viem predstavit,ze opat budem niekam chodit na nejaky cas,kde budem co najlepsie vykonavat pridelenu pracu. Ja to beriem ako nejaku normalnu vec,pre mna po navrate od au-pairskej rodiny (a to som bola skor ako mamicka na materskej,este aj menej,lebo panej chodila 2xdo tyzdna upratovat pani a boli 2 ,take tyzdne,ze som tam bola sama,tak som tam upratovala aj ja. A hoci som nemusela,tak som aj inokedy povysavala,ked sa natrusilo) bolo normalne ist a zamestnat sa - naucila som sa,co mam po prichode do prace robit,povedali mi,kedy najneskor mam tam byt (prve zamestnanie -ucitelka) a slo sa. Zoznamila som sa s kolegami (skor kolegynami) ,s chodom skoly..neskor v inych zamestnaniach som sa zas zaucila,zapracovala... Preto sa stale zamyslam nad tymi navykmi... Asi ich potom.chapem zle.
Mozem ta uistit ze to neni len na SLovensku... Veris ci nie :((((
zial takto funguje cely svet !! ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
@vienala to ako keby si o mne pisala 😀 mne tiez dovolia robit z domu ale nikto mi to nezaplati. Takze tiez velakrat ked som utekala pre malu aby som stihla do 4 skolku sme potom bezali domov aby som sa ja mohla opat pripojit a doriesit nejakych uzivatelov co cakali na vyriesenie svojho problemu 😉
@siska53 to je dobra cesta co zvolila kamaratka 😉 tiez som sa nou vybrala a zatial som velmi spokojna. Som sama sebe panom, robota musi byt sice nacas, ale dari sa mi to zvladat. Vela mi pomaha manzel. Ja myslim ze kazda mamicka ma nieco co ju bavi, alebo v com je dobra. Treba skusit mozno len nabrat odvahu a vybrat sa novou cestou...
Kocky, nemozem si pomoct, ale z celej diskusie mam pocit, ze poniektore ste zabudli ake to je pri dvoch malych detoch byt doma a niektore ste to nezazili zatial. / samo sa este nezahra a spolu sa este nehraju/ Tak vam to troska pripomeniem
rano vstanem o 6, lebo sa drobcovi zda ze uz dlho spim, do 10 sa aktivne hrame, kedze mam doma lezuna, chyba mi obcas oko na chrbte, takze to nefunguje tak ze polozim oblozim hrackami a tuto sedkaj, hraj sa, maminka si zapne PC, vies musi sa ucit. Potom mam asi 30 min na navarenie obeda, ked akoze spi, potom sa opat hrame, bezime pre starsieho do skolky, sme vonku v aktivnej hre tak 2h opat to nieje, ze moji hrajte sa ja si citam. Prideme o 17, to uz aby som chystala pomaly veceru, ked mam stastie a chlap je doma a moze sa im venovat ak nie este tak 2h sa hrame, okupat a spat... Mladsi sa pravidelne kazdych 15 min budi, kym si k nemu nelahnem.. takze je casto 22 ked sa s usmevom kuknem na kopu zehlenia a skonstatujem, ze presuvam na zajtra.
Takze, kde je tu cas na dobrovolnictvo kurzy, nieto este zabava? Jedine ze by som pre trh prace prestala spavat a naozaj budem rada, ked mi poradite 🙂 @canama @dai
@siska53 to o com cely cas ja pisem popisala vienala - proste clovek na md lenivie - prepac nechce sa mi uz rozoberat ci navyk znamena volu, schopnost a podobne... a ako stale pise tu jedna prispievatelka - su ludia a ludia -- mam kolegynu mamicku po 5rokoch doma - sama s 2mi detmi a maka ako fretka lebo tu pracu jednoducho potrebuje - je manazerka a vsetko stiha ( samozrejme ze si musela najst aj pomoc je ale spokojna ze ma taku dobru pracu - nikto ju neohukuje ze ide pred 5tou domov lebo rano je v praci prva a vykon ma... )
Zial aj teraz mam v okolitych teamov kde sme mamicky pobrali naspaet aj po kratsej materskej kopu prikladov kde je to sama ocr, stale vyhovorky preco sa neda pomoc teamu - lebo dieta, pridu po 2och tyzdnov ocr ( u nas je umozneny home office ale oni sa chcu naplno starat tie 2 tyzdne soplov o 5rocne dieta ) a prve co ju napadne je pytat si dovolenku lebo ona si potrebuje dat domacnost dokopy lebo tym ze bol maly chory nic nestihla - tento konkretny priklad uz smeruje k vyhadzovu - a to potom verim ze maminka bude tu na mk nadavat aky su zamestnavatelia nechapavy... dalsie uz v tehotnosti na vsetko kaslu - lebo tehotnost je samozrejme obrovska choroba - vymyslaju ze nemozu dlho sediet, vadi im elektro smog - by si nechapala co dokazu niektore vymysliet...
@ewisam ja neviem ake stare mas dieta - samozrejme ze pri narocnych detoch je prvy polrok, rok tazky ... ale uz od toho roku a pol je podla mna normalne dieta aj vychovavat nielen robit podla jeho vole, detto si myslim ze v tomto veku ( aj ked to aj skor ) zvladaju deti byt so starym rodicom, o otcovi uz ani nehovorim... ja napr 7 rokiv tancujem - stale - chodime o 8mej vecer ked deti uz su ulozene, pride teta, precita im rozpravku a trochu mi aj pomoze... bolo samozrejme ze muz zoberie deti von raz zacas aby som si oddychla, ze sme spolu robili velke upratovania, na zehlenie su firmy etc. ... ja neviem, mne to pride ze od toho roku sa uz dali veci zariadit - osobne nepodporujem vychovu typu ze dieta chce dieta dostane - aj ono sa musi naucit prisposobovat ze aj mamina ma potreby etc...
Predstav si zeby si popri tomuto druhemu mala doma skolaka ci dalsie 2 deti ktore ta potrebuju - ako by si si nasla na ne cas? No tak - zeby si musela 🙂 a tak isto sa nachadza cas aj na ucenie - ak je realny zaujem - omnoho jednoduchsie je samozrejme si ten cas nehladat a but 6 hodin z dna dietatu za zadkom🙂
@dai a čo keď náhodov maminka nemá kde nechať popri pracovnej dobe svoje dieťa čo potom má spraviť keď sa nedá. Ja by som napr. rada išla skôr ale nemám deti komu dať jednoducho naši majú problémov aj zdravotných dosť moja babička im vypomáha a nám už nemá kto pomôcť z merkovaním z partnerovej strany to by asi tiež nevyšlo a čo majú taký robiť? Netreba všetkých hádzať do jedného mecha niekto by aj chcel možno ale nedá sa.
@dai ja som napr chcela pracovat aj kusok dlhsie pred odchodom na MD, a najradsej by som sa vratila cim skor, peniaze chybaju, a nechcem byt vymleta ked sa vratim spat, nastastie nie do toho isteho timu, zial bola som jedna z mala co makali, bolo mi vycitane ze netravim viac casu na kavickach s timom (rozumej 3!!! hodiny denne), kedze som mala dost narocne projekty v zlozitych regionoch a riesila som este mobbing, ktory moj manazer velkoryso prehliadal a dokonca podporoval, a taktiez som bola sucastou 2 skupin v ramci prace jednej charitativnej a druhej na podporu rodicov
pred odchodom na MD sa moj manazer tvaril ze ako sa vsetko bude delegovat, ale clovek co to mal prepisat v tooloch sa tvaril ze je hluchonemy a nahanal ma za to a manazer ze co ho s tym otravujem, nastasie som mala home office lebo neviem co by som tam narobila s nimi uz....
@michaela1711 opatrovatelka? moji rodicia sa tiez nemozu postarat a svokrovci uz neziju....
@michaela1711 sukromne jasle/skolka? ale ak sa ti to financne neoplati, ak aj zacnes pracovat a musis to platit, tak to asi nema zmysel, to uznavam. to sa oplati pri vyssich prijmoch
@mircalla ale to je aj určité riziko či tá opatrovateľka bude na moje deti dobrá lebo moje dieťa je tiež výmyselník. Ja by som rada išla po 6 mesiacoch alebo po 8 záleží ako budem aj kojiť. Lebo ja už som doma 3 roky z malým mi bude rodičovská končiť v novembri a v júli sa mi narodí druhé bábo. Išla by som aspoň na polovičný úväzok aspoň zatiaľ. Aj keď na 4 hoďky. A dá a spoľahnúť na tie opatrovateľky lebo mm si do bytu veru nechce púšťať cudziu osobu.
@michaela1711 to ta chapem, ja som dala maleho do sukromnej skolky, bola som doma 2,5 roka....ina moznost nebola. urcite uprednostnim tuto moznost pred opatrovatelkou
@mircalla no to je pravda u nás stoja jasle 200 eur na mesiac takže by sa to neoplatilo to som už riešila aj s mm tiež my to povedal. Okolo 400 zarobiť a 200 dať na jasle to by som bola na tom istom.
ale ved do 3 rokov dietata mas statny prispevok 220 eur ci kolko na jasle / skolku
@michaela1711
@katuliacik áno to som nevedela, takže keď pôjdem náhodou robiť a dieťa dám do jaslí tak mi to ako preplatia?
@michaela1711 ako pise mircalla - opatrivatelka alebo jasle - ano jasne ze do 3och rokov tvojho dietata ti preplatia jasle az do vysky cez 240 euro cize by cely tvoj plat bol plus...
A opatrovatrlku najst nie je lahke ale ked uz najdes tak je to super vec - nam to zato stalo.. moja svagrina ma tiez babu - studentku co jej chodi strazit a to je pritom este sama na rodicaku - ale ked potrebuje nieco vaecsie vybavit a podobne tak jej to dobre padne...
@katuliacik to je blbe ze mas takuto skusenost a este horsie mat takeho sefa☹ u nas sa moc nekavickuje lebo sa nestiha🙂 skor na kavickarov sa skaredo pozera... drzim palce aby sa ti podarilo vratit sa na lepsie miesto
@dai
@katuliacik ďakujem baby za rady už len volakú prácu si potom nájsť. 🙂 určite sa na to popýtam.
@dai aj o prve dieta som prisla zo stresu, proste hladal manazer sposoby ako sa ma zbavit, nikdy som "nemala" na povysenie, a pritom povysil vzdy ludi co mali omnoho menej skusenosti, boli menej schopni (vyberove kriterium do timu bolo ci hra basketbal alebo volejbal a ci je baba pekna, ze boli tupe jak kybel gytu to bolo sum a fuk), len preto ze s nimi travil v sukromi cas, ja sa do zadku pchat neviem, ja som v praci aby som pracovala, aby bol zakaznik spokojny, ale v tom time som bola v mensine, ani HR nepomohlo ked som sa snazila prejst inam, tak sa nedalo lebo bol freeze, eskalovala som a nic som nedosiahla, a ked som sa pytala na vyssom manazmente ako mam byt motivovana tak nevedeli povedat, proste chceli aby som odisla...a viem ze tam mal moj manazer podobnych lapsusov xy, uz sa v minulosti nanho stazovali
@katuliacik skus sa vratit do ineho teamu - ono na kazde prasa sa voda vari☹ osobne tomu nerozumiem ako moze byt taketo spravanie tolerovane☹
@dai som si aj knihu precitala o tom snakes in suits sa to vola, tam mas cely mechanizmus popisany....ak chces mam ju v Pdfku
Baby, tie co robite, zaujima ma, ako riesite OCR-ky, najmä v zaciatkoch skolky, ked je chorobnost vyssia. Byvate s dietatom doma (nemyslim kazdy sopel, ale ked su teploty) alebo sa striedate s otcom ci ako? Mayl je chory kazdy druhy tyzden a uz som z toho dost na nervy....a ked sa drzi nahodou, tak ochoriem ja....
@dai a nastastie sa tam vratit nemus, lebo konkretne miesto sa drzi len 6 mesiacov
@dai to ma mrzi ze mas take negativne skusenosti s mamickami. Ja teda nie som.riadiaci pracovnik ani po tom netuzim,no co som vypozorovala u nas, tak s mamickami nemal nikto problem,aj ked sme ich na nasom oddeleni nemali vela a tie ktore boli,nemali vyssiu absenciu oproti bezdetnym kolegom... Vidiet a vediet som to vedela,lebo sme mali rozvrh, kde sme si videli smeny (zmeny) navzajom..
U nas tie mamicky,ktore si to nevedeli s partnerom zariadit, sli inam (ale na nezmenovom oddeleni tiez podavali vykon,lebo u nas,ako vo vacsine firiem sa ulievacstvo netolerovalo u nikoho-myslim skor slaby vykon).
V kazdom pripade to sice vidime rozdielne, no to vobec neprekaza. Je to len diskusia. A ja verim ze coksoro zistim,ako s ami bude darit zladit pracovny a sukromny zivot. No to uz do toho sukromneho bude musiet prispiet aj muz. Noveho cloveka prijal aby ho odbremenil tak dufam ze sa tak stane coskoro. Inak sa mi stale stazuje na ludi (mamicky tam nema), ze sa im nechce robit. Ked mi hovori,co vsetkp musi s nimi riesit tak na to len odpoviem,ze by sa im zisla prax v takej firme ako je nasa. Lebo tam by im to nikto netoleroval. Asi tolko.
@timuss ja si tiez chodim do prace oddychnut....ale nie je to ani tak o oddychu fyzickom ako psychickom...ja som sa totiz nikdy ako gazdinka s varechou v ruke nevidela a starat sa len o deti a domacnost mi pride nekonecne frustrujuce a mysel oblbujuce...a ked tu mysel v praci potrebujes, tak urcite stracas pracovne navyky....ja by som si po 3,5 roku vyhradne doma v praci ani neskrtla.

tak pre mňa je RD neskutočná dovolenka (dúfam, že nepobúrim mamičky na fóre) a to mám 3 detičky. Medzi deťmi mám vždy 4 roky a medzi všetkými RD som pracovala. Najmä po druhej materskej to bolo v práci nesmierne náročné. Späť do práce ma volali po 1,5 roku, ale na pozíciu medzinárodných daní, no na toto som sa teda necítila, bol by to síce vyšší plat, ale musela by som sa veľmi veľa učiť - i keď mi na začiatok núkali polovičný úväzok. Nakoniec som išla na svoju pozíciu po dvoch rokoch. Myslela som si, že práca vo veľkej firme je v pohode, ale žiaľ, prišlo k vyše 50%-nému prepúšťaniu, takže sme mali 2x toľko práce, ako predtým plus nové projekty. Bolo to nesmierne časovo náročné, ale ja túto prácu milujem. Aby som všetko stíhala, pracovala som aj doma po večeroch, veľmi veľa nového som sa naučila. Ale... odniesla si to moja rodina - nemal mi veľmi kto pomáhať najmä pri chorobách detí, žiaľ obajastarší majú sklon k astme. Takže, prvý - druhý deň choroby som chodila do práce od 6-10 a potom som robila doma (čo sa mi ale nepočítalo do pracovného času, no ale projekty museli byť spravené načas), alebo som bola v práci iba poobede do neskorého večera - našťastie to v práci nikomu nevadilo + na maily a telefóne podľa potreby. Vedela som, že keď chcem ďalšie dieťa a opäť sa vrátiť naspäť, musím sa snažiť. Myslím, že ma opäť budú volať o pár mesiacov do práce, asi keď bude mať malý 20 mesiacov. Makala som tak aj preto, aby som mohla pracovať z domu, síce home office u nás vo firme nikto nemá (zrejme to ani nikto nežiada, nakoľko je vo firme 80% mužov), dúfam, že sa mi ho podarí vybojovať. Inak neviem, ako by som stihla tri deti, choroby, krúžky, prázdniny. Na manžela sa nemôžem spoľahnúť, má manager. pozíciu, takže nemôžem čakať, že bude k dispozícii. Ak sa mi nepodarí vybaviť home office, tak proste nemôžem nastúpiť skôr ako v 2,5 roku najmladšieho, čo bude po letných prázdninách 2016. Jednoducho možno prídem o moju obľúbenú prácu, ale rodina je pre mňa prvoradá.
Takže momentálne si skutočne užívam rod. dovolenku plnými dúškami, dokonca aj pri troch deťoch mám čas pre seba (nemám žiadnu pomoc babiek). Je pravda, že som zlenivela, nechcú sa mi študovať zákony a novinky, našťastie zo všetkého som si urobila podrobné manuály (predsa len čo keď "zblbnem" -no aj po 15 mesiacoch nepociťujem nejaký výrazný výpadok). Čo ma baví, sú cudzie jazyky, tam nechcem povoliť - ale veď čítať módne magazíny alebo blogy po anglicky alebo francúzsky predsa nie je práca 🙂