icon

Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej

veveda
11. mar 2015

Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!

dai
18. mar 2015

@michaelkanr neviem... ja k psychologom chodim pravidelne kvoli malemu ( je predcasniatko ), detto som sa snazila aj ziskat znalosti ako pracovat s malou kedze je narocna - nikto mi nikdy nepotvrdil ze dieta potrebuje mamu do 4roch rokov, len ze deti su rozdielne a kazde ma potreby ine🙂 Okrem SR nepoznam krajinu kde by bola rodicovska 3rocna, uz aj v CR je flexibilna a kazda zena si moze dlzku zvolit

canama
18. mar 2015

@paris3 ale ved tu nikto nesudi...len sa pozastavuje nad tym ze niekto chce robit nieco ine ako robi, kvazi na fore pyta radu, ale v skutocnosti nehlada sposoby ako to zrealizovat ale dovody preco sa to neda. nie som nejaky priklad superzeny so superkarierou, super dietatom a super domacnostou, ale viem ze stazovat sa mi nikdy ale ze naozaj nikdy este nepomohlo.

mima4
18. mar 2015

@paris3
mozes uviest v com tu vidis povysovanie sa?

Lebo ja ho nevidim a myslim si, ze zeny skor v takychto temach ocakavaju (vacsina, nie vsetky) polutovanie...spolocne frflanie... nadavanie na vsetkych a vsetko..... a mozno urcite veci citat nie je prijemne....

pumpkincake
18. mar 2015

No tak ja mám 23 rokov a nevlastnú dcéru 4r., teda ani to tak celkom nechcem nazývať lebo ju máme len každý druhý víkend a občas aj na prázdniny, ale ked som si hľadala prácu v našom malom meste videl mam môj potencionálny zamestnávateľ s malou na prechádzke a potom na pohovore bola prvá otázka ako to chcem sklbiť ked mám dieťa. Ja som mu vysvetlila situáciu a až vtedy začal uvažovať, že ma vezme inak by ma nevzal. No proste super, úplne ma to šokovalo. Je jedno, že ste na túprácu vhodná a že máte aj prax 😒

canama
18. mar 2015

@ewisam na dojcenie by som sa nevyhovarala pri dietati ktore uz veselo papa prikrmy, tam nie je nevyhnutna pritomnost prsnika 24/7...co nie je ani pri malinkom babatku, aj to ked si spravi ako taky rezim tak sa v drvivej vacsine pripadov mozes z domu kludne vzdialit aspon na hodinku az dve. okrem toho ja osobne si velmi chvalim dlhodobe dojcenie a vobec sa to s pracou nevylucuje, lebo prave pri nastupe dietata do kolektivu sa to velmi zide...aj kvoli adaptacii aj kvoli imunite. odstavovat pred zaradenim dietata do kolektivu je podla mna chyba.

mizu89
18. mar 2015

@pumpkincake mas pravdu a len ta doplnim citujem " je jedno ze ste na tu pracu vhodna a ze mate prax " len ked mate male dieta povecsinou matky s nimi ostavaju doma ked su chore a otcovia pracuju...

paris3
18. mar 2015

@dai Ja sa neurazam, povedala som, ze sa ma dotyka to pausalizovanie. Neberiem to osobne.
Konika velmi nenavstevujem, tak neviem o temach ako sa da dat vypisat atd.
Samozrejme, ked sa inak neda, nechas revuce dieta v ohradke. Ale ked nemusis, tak zase ti to neda nechat ho revat. To je ako ked musis, nakupujes lacne potraviny, ale ked nemusis, kupis si snad kvalitne. Je to prehnane hyckanie?
Neviem co by u nas spravil surodenec 😉 Dodnes si na dalsie netrufam 😀 Tazko pracovat v robote a mat dieta v solke je pre mna psychicky lahsie, ako byt doma s narocnym dietatom 😀 ja som sa uz straaasne tesila na ten moment. Ale mozno este jedno bude, ale chcem si uzit tento stav 😀

michaelkanr
18. mar 2015

@dai tak ja to zas mam z prvej ruky-moja sestra je psychologicka, plus ked citam od nej nejake materialy, kedze ma tato tema zaujima, tak som sa docitala o 4 rokoch🙂 jasne ze kazde dueta je ine, ale neverim ze by si take polrocne ci rocne dieta same a rado vybralo jasle...pokial sa inak neda, tak sa neda, ale ak ma rodina dost prostriedkov a manzelia sa na tom zhodnu, tak je v najlepsom zaujme dietata, aby s nim bola matka doma a venovala sa mu. Na to ani nemusim citat ziadnych psychologov🙂 ja nie som proti praci, vobec nie. Pokial ma mamicka moznost, nech popri pracuje, ked ma casovo flexibilnu pracu. Ale to zas nemoze kazda, vsak? Take zeny z vyroby ci z obchodu a pod. Nemam rada ze sa potom vsetky pausalne oznacia za lenive a ze stracaju zrucnosti, pretoze nemyslim si, ze pokial nevykonavas nejaku specificku pracu, ktora vyzaduje neustaly update informacii, tak mozes stratit kontakt s prac svetom. Otazka je, ci sa dotycnej chce a to uz je o jej povahe a vlastnostiach a nie o tom, ze bola na materskej.

dai
18. mar 2015

@paris3 oki, priznavam ze pri malej aj pre mna bola praca oddych🙂 ale momentalne pri dvoch je to uz omnoho narocnejsie vsetko sklbit ( hlavne pri malej bola praca oddych lebo chodila do skolky kde nemas povinnosti, kde nemas casove obmedzenia a podobne, skola je uz uplne ine cafe😉 )
- nebudem ti radit ci do druheho ano alebo nie - moze a nemusi to vyjst - v mojom okoli su skor priprady kde sa deti prestriedavaju - mala si narocne a narodi sa ti anjelik ( moj pripad:🙂 ) ,mala si dobrucke , bola premudrela a druhe ti da facku lebo je fest narocne🙂 ... ale su aj take co maju viac dobrych a zial aj take kde su viacere narocne - a to je o hubu...
v nasom pripade fakt maly priniesol obrovsku zmenu - teraz su uz vo veku kde sa vedia spolu hrat - a malinky je povaha ze vie vytvarat hry - mala sa velmi rychlo prida, vie sa aj blaznit - opaet sa mala rada prida etc ... stale ma momenty ze potrebuje len a len mna a nikoho ineho, ale velakrat si uz vystacia sami a su spokojni obaja...

pumpkincake
18. mar 2015

@mizu89 ano ja to chápem, že pre zamestnávateľa to môže byť problém, ale myslím si , že najhoršie je to, že každý podnikateľ chce zarobiť čo najviac a teda prijíma väčšinou len tolko ľudí, koľko musí a väčšinou tí ľudia sa idú rozdrapiť, aby stíhali a njaké očr a pod. neprichádza do úvahy. Kedy ale zamestnávatelia trochu povolili a prijali viac ľudí ak by nebol problém prijať aj matky, ktoré ak musia ostať s deťmi tak ostanú a príp. prácu dokončia alebo proste by bol na to nejaký priestor. všetko sa uháňa a celá táto doba je veľmi stresujúca práve pre hon za majetkom.

paris3
18. mar 2015

@canama suhlasim s tym, ze stazovanie nikomu nepomohlo k posunu vpred. A s tym vyplakavanim na fore... je ludske, ze clovek sa sem tam potrebuje niekomu vyzalovat. Ale asi by to mali dievcata riesit s kamoskou a nie na verejnom fore 😉

michaela1711
18. mar 2015

@katuliacik
@dai no pozerala som si tie jasle u nás začínajú o 2 rokov a pracovné ponuky také na 4 hodiny nič som ešte nenašla na internete ale ešte do 2 rokov bábätka času dosť na hľadanie. A brigády a prácu na dohodu asi nepreplácajú. Alebo ísť potom pracovať na plný úväzok.

mircalla
18. mar 2015

Ja napisem za seba - dieta slo do skolky ako 2,5 rocne a ma ju velmi rano. Neviem si predstavit, ze by sme boli dalej doma. Nech by som sa akolkolvek snazila, nevedela by som mu zabezpecit taky kvalitny a zaujimavy program, ako maju v skolke. Nevedela by som mu nahradit detsky kolektiv, aj keby sme 2 krat denne chodili medzi deti. Samozrejme je kazde dieta ine, nie pre kazdeho je kolektiv vhodny, ale mam pocit, ze mnohe mamicky uz vopred tvrdia, ze ich dieta ma byt doma s matkou do 4-5 rokov, ze tam mu je najlepsie atd...ako to mozte vediet? ja si nemyslim, ze synovi by bol lepsi denny steterotyp so mnou ako skolka - ano, je kvalitna a ozaj sa detom venuju

mima4
18. mar 2015

@michaelkanr su deti ktore by si ani v 10tych rokoch nevybrali ani skolu 😀

Inak, vo vseobecnosti, su psychologovia aj s takym nazorom ako ma tvoja sestra, aj psychologovia, ktori nevidia problem v umiestneni 6 mesacneho dietata do zariadenia. Proste, čo človek (odborník), to názor. To ako sa odvíja život človeka, na to vždy vplýva veeelmi vela vecí. Tak ako nájdeš zanedbané deti medzi detmi, s ktorými boli mamičky doma celé roky, nájdeš aj u jasličkárskych detí. Velmi pekne sa to momentalne ukazuje na generácii detí a mládeže vo veku 10 až 20 rokov, ktoré jasle nezazili (neboli dotované, takmer žiadne súkromné,..) a mamky s nimi boli tri roky aj viac doma - vôbec nemám pocit, že by tieto deti boli "iné" v pozitivnom zmysle slova...

paris3
18. mar 2015

@mima4 konkretne priklady ti davat nebudem. Je to moj pocit z vyjadreni niektorych zienok tu. Ale tento komplex 'supermatiek' je tu na MK dost rozsireny 😉
svojim sposobom sa ani necudujem, ze su nespokojne. Tento stat absolutne nepodporuje rodiny a system je zle nastaveny. Samozrejme, chybaju tu peniaze, ako aj v inych oblastiach. Frflanie nepomoze, ale ani sa tomu necudujem.
Keby ste si porovnali situaciu v inych europskych krajinach, tak by ste mozno pochopili.

paris3
18. mar 2015

@dai super, tesim sa, ze vam to tak funguje 😉 ja si asi trochu vyvetram hlavu v praci a potom dam este jedno 😉

mima4
18. mar 2015

@paris3 priznam sa, nerozumiem tvojmu prispevku, ak chces, skus ho viac specifikovat.
Otazne je co je podpora rodiny. Socialne odkazani obcania (áno, patria tam aj ludia z osad) by uvitali velku matersku na tri roky 😉 ... ludia, ktorí mozu tento národ trochu tahat aj intelektuálne, by uvítali lepšie sklbenie kariery a rodiny (viac jasli a školok s dlhsou dobou prevádzky, nevyhadzovanie deti zo zariadeni pre "sople", rozličné úvazky oslobodené od daní a odvodov pre rodicov malých detí,... atd). Každý za tým si predstavuje niečo iné.

Inak, ja som tiez niekedy frflos na entú 😉 ale zatial mi to v ničom v zivote nepomohlo...

mizu89
18. mar 2015

@pumpkincake viem co to je.ja som cukrarka a prac doba tam je od 5:30-min 15:00 a to aj dlhsie ked treba potiahnut a za male platy.tak si to porataj.a ja teraz na materskej tak berem to ze keby som maleho dala do jasli v meste (ja byvam na dedine a my tu moznost tu nemame)t.j. cca 200€/mesacne a plat ak by bol 400€ tak 200 by mi ostalo a to mozem byt rovno na RD co je 220€.a to ratam ked sa vratim po RD do prace tak jeden den tam budem robit a na druhy den vypoved aj ked vie zamestnavatel ze som dobra v tomto odbore co som si tam odrobila vyse 4 rokoky lebo matky s detmi maju tazke si najst pracu alebo aby im zamestnavatelia vyhoveli.a otcovia vecsinou zarabaju viac ako zeny tak oni zarabaju na chleba a matky su doma ked je dieta chore...

dai
18. mar 2015

@michaelkanr ako pisem , ja hovorim s roznymi psychologmi ( mame statneho a chodim s malym aj k sukromnemu kvoli reci... ) - nazor na tuto temu maju subjektivny...
Moje deti napr. potrebuju kolektiv - obe isli do skolky pred 3tim rokom a obe bezproblemovo... skor vidim ze tie starsie deti maju problem sa zaradit do kolektivu ... ale ako som pisala toto je asi veeelmi individualne a zalezi od dietatka - mne sa tiez tu nepaci pausalizovanie ze vsetky deti potrebuju do 4roch rokov ( moja mala napr. to potrebovala uz v 2och - plynule rozpravala, rozmyslala, isla na plny plyn, stale chcela byt v kolektive etc. ... nakoniec sa nam skolka podarila az v 2.5 roka ale od 2och sme chodili spolu s nou po skolkach a hladali to spravne miesto - vsade okamzite zapadla - ja som vaecsinou sedela s riaditelkou a preberala strukturu skolky a tak a ju sme dali medzitym do triedy aby sme vedeli ako bude fungovat kedze hovorila len slovensky a ja som hladala skolku s cudzim jazykom dorozumievacim... )

a suhlasim - asi prenasam vela subjektivity do mojho pohladu na osprostovanie na materskej🙂 proste v mojej praci tie 3 roky su uz strasne vela a ci chces alebo nie profesijne osprosties - ale mas pravdu ak zena robi casnicku, ci nejaku jednoduchsiu pracu tak asi o vela nepride...😉

michaelkanr
18. mar 2015

@mima4 tak mi prosim daj link na tvrdenie psychologa, ktory odporuca jasle od 6. mesiacov, sucasneho, nie minulorezimoveho, na to sa pozriem😀 sucasne trendy v psychologii hovoria o dokezitosti budovania vztahovej vazby, takze to co tvrdis ty, je s tym v prisnom rozpore. To ake su dnesne deti, to nie je dosledok trojrocnej materskej. Ale to tazko vysvetlit zaujatemu cloveku, podla ktoreho je materstvo precenovane...prepac, ale v celkovom pohlade na tuto problematiku sa nezhodneme, jednak nemas osobnu skusenost a tu nie je teoretizovanie platne a takisto vnimas dieta v rodine inak ako ja.

canama
18. mar 2015

@mizu89 rodicovsky prispevok je 200 eur, tych 20 aj nieco je pridavok na dieta, ktory budes dostavat az do dospelosti dietata. a narok na rodicovsky mas do 3 rokov dietata bez ohladu na to ci pracujes alebo nie. cize ak by si sa zamestnala skor ako dovrsi dieta 3 roky tak by ti rodicovsky pokryl vydaje na jasle....cize bola by si v pluse 400 eur...dalsia vec ak si naozaj dobra, cukrarcina je remeslo a v nom sa da celkom dobre aj podnikat, navyse z domu.

dai
18. mar 2015

@michaelkanr
http://www.zeit.de/2012/27/Kinderbetreuung-Inte... - tu mas hned nazor - len zhrniem - v prvom roku je dolezite naviazat sa na 1 osobu ( moze to byt ale aj ina osoba ako matka ), v 2hom roku je zvysena potreba kolektivu a stale silna potreba naviazania sa - tuto potrebu ale splnaju aj rodicia pracujuci ktori travia zvysny cas s detmi intenzivne, zaroven deti uz v pohode zvladaju kolektiv

to som len tak zrychla nasla na nete...

osobne tiez nie som za jasle - ja som sa sice vratila po 15tich mesiacov do prace od malej ale malinka mala opatrovatelku ktora sa k nej adaptovala a nasledne chodila k nam domov az do 2.5 roka kedy nastupila do skolky...Fakt ale je ze opatrovatelka je financne velmi narocna ( hlavne v takej forme ako sme ju mali my - cize vylucne pre nase dieta ) a financne sa to oplati naozaj len velmi dobre zarabajucim zenam kde ide o dobru poziciu

dai
18. mar 2015

@mizu89 co ti pise canama mi tiez hned napadlo -- ved cukrarcenie je remeslo so zlatym dnom🙂 ak si dobra tak ti budu ine zienky ruky nohy bozkavat aby si im piekla🙂 ( mne teraz pravidelne pecie jedna maminka na materskej uz s druhym dietatkom - pecie cely cas a fakt je problem najst volny termin - krasne si tym privyraba...)

dai
18. mar 2015

@pumpkincake opaet ti len poradim stat sa tym hnusnym podnikatelom🙂 vies ono sa lahko pise prijat viac ludi, aj takych ktori ti vlastne nic nezarobia - lenze ty musis zohanat pre tych ludi pracu, ty im musis vyplatit vyplaty ( ludi vaecsinou nezaujima ze tie zakazky nerastu na stromoch, ze sa kludne moze stat ze odpracujes a nedostanes zato zaplatene, platy aj tak musia bezat, naklady za kancelariu, vodu, elektriku, vybavenie aj tak musis platit etc. ) - rada by som ta videla ako takto rozmyslas keby riesis vlastny business🙂

mizu89
18. mar 2015

@canama no to mi uz viaceri spominali ze podnikat ale ja pochadzam z dediny a tu moc kolace nejdu.ano mas pravdu ze keby som pracovala tak mi rodicovsky ostane do 3 rokov ale keby bola prac.doba 8,5h tak nevaham a idem naspat do prace ale tam to je omnoho viac hodin za den .za mesiac cca vychadza 200 hodin.vsak uvidi sa ako bude maly ma este len 5 mesiacov tak este nad tym nejako nerozmyslam

mizu89
18. mar 2015

@dai rozmyslala som nad tym len to zariadenie je dost drahe.nerez osobitne priestory stroje....

mima4
18. mar 2015

@michaelkanr nemám priestor momentálne na browsovanie, ale sú takí.
Ja si myslím, že rodič sa nepotrebuje riadit "sucasnymi trendami"... myslím si, že rodičovstvo má byť prirodzené, nie určované trendami.
Nie som zaujatá, len som ti napísala, ako vnímam ja generáciu tých ludi, ktorí jasne nepoznali - neznamená to, že je to sposobené tým, že boli do 3 rokov doma. Tým som chcela vyjadriť iba to, že pre budúcnost dietata to vobec nie je smerodajné.

dai
18. mar 2015

@mizu89 skus zistit co ide... moja skusenost je ze pre ba pecu napr. zeny zo senca - co je viac ako 20km... cize pozri co ide v najblizsom vaecsom meste - kvoli krasnej torte su ochotne zeny cestovat a aj si zaplatia ( ja za narodeninove torty pre mojich drobcov pravidelne platim okolo 100 euro - a to ich potrebujem najmenej 2... ale ta krasa mi zato stoji a mamicke co to pecie hadam aj financne pomozem... torty si vyzdvihujem sama u nej😉 )

ja som ani nemala na mysli teraz nejaku normalnu prevadzku - skor normalne zacat v malom, doma... vybudovat si meno, zarobit nieco az potom rozmyslat nad niecim vaecsim ( moj muz tiez mal najskor za kancelariu kuchynu🙂 pokial sa dostal do normalnych priestorov a zamestnal svojich prvych zamestnancov...)

mizu89
18. mar 2015

@dai ved cas ukaze lebo ked si dakto objedna tortu tak vzdy upeciem.no s kolacmi je trochu vecsia starost.len teraz peciem na cierno.po novom musis mat priestory... keby som to vyvesila ze peciem v najblizssom meste tak by som mala kontrolu hned.

simca06022011
18. mar 2015

@michaelkanr psychologovia by boli najradsej keby boli deti nalepene na mamickach do 30tky, a od 13tich su schopni kazdemu dietatu najst diagnozu, aby mali pracu a o com sa rozpravat a o com pisat samozrejme.. bez urazky, ale je to tak. Pred xy rokmi bolo naj dieta dat do jasiel dobreze nie hned z porodnice, teraz je to naj podla kniziek od 4 rokov, za dva roky to bude inak.. to su take veci, ze najlepsie je zdravy rozum a nie knizky... keby sa tak zaujimali o ozaj chorych, ako o vychovu deti. Inde deti chodia 5 rocne do skoly, u nas 6 rocne su niekedy maaalo vyspele, treba ich dat 7 rocne, tak ako to je? ROvnako to je s vyzivou (prisaham ze kazde 2-3 roky je tu novy trend vo vyzive deti!), ktora sa skoro uplne odlisuje a zazracne vyluci tu povodnu... aspon v nejakej zlozke. AKO keby sa deti vychovavali len poslednych 30 rokov a predtym bola tma.
Ale samozrejme neberiem ti tvoj nazor na tie 4 roky, len chcem povedat, ze nie je na mieste spoliehat s ana super vyskumy 🙂)