Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej
Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!
@mima4 ale ja neviem pochopit ako mozes tolko casu travit na nete a vyjadrovat sa fakt ku vsetkemu- vychove deti, k mladezi, k socialnym otazkam.. uvedomujem si kazdy sme iny ale sediet na portaly pre matky a nebyt matka a fakt sa do vsetkeho miesat je nad moje chapanie. A tiez nechapem ako moze niekto konovat cez pracovnu dobu a mudrovat ako matky na materskej stracaju navyky atd..
@pumpkincake jasne ze su aj taki aj taki... ja poznam v svojom okoli vela takych co realne budovali business... niekde je to samozrejme ze chcu mat aj zisk - maju totiz omnoho viac prace ako zamestnanci, viac do toho davali a dali, stale sa musia snazit aby ten business bol...
@ella555 no ano... takyto je svet - vieme o tom vsetci, treba teda niekde ustupit , nikto z nas zial nemoze mat vsetko - chces sa plne venovat dlhe roky detom? je to v poriadku ale si dospela osoba a plne si uvedomujes nasledky - osobne by som asi tiez neprijala 45rocnu zenu ktora nikdy nikde nepracovala a po 15tich a viac rokoch sa rozhodla rozbehnut karieru... aj ked nepisem ze je to nemozne - kopu zien prave v tomto veku pod vplyvom situacie na trho rozbehlo vlastne businissy - mnohe stale funkcne a ziskove...
@ewisam no, pomaly zial uz aj ja nadobudam dojem ze vzdy si najdes vyhovorku - preto pisem ze sa mi zda a tak to myslela dana mamicka , ze mas postoj zly - ako tu uz dievcata pisali - ty vlastne nechces pracovat - pises to v kazdom prispevku - ked ti niekto ponukne alternativu tak ju automaticku odmietas ako zlu bud pre teba alebo tvoje dieta alebo tvoju rodinu... je samozrejme ze zamestnavatel ked prijima mamicku tak sa pyta ci ma poriesene deti - osobne ma to tiez zaujima lebo viem ze to nie je jednoduche - a kedze u nas je praca taka aka je tak potrebujem vediet ze tento clovek mi nevypadne na 2 tyzdne kazdy mesiac - nato nepotrebujem prijimat cloveka... ty neratas s tym zeby si mala opatrovatelku lebo je to zle pre dieta, partner ti nepomoze lebo nema nervy ( to mi pride uplne chore, tiez je otec ale tak ak ti to takto vyhovuje, budis ), ucit sa nestihas lebo vlastne neviem - stihas na toaletu? citas vobec nieco? alebo co vlastne chces ponuknut tomu zamestanavatelovi ? neviem, pomaly nerozumiem preco by som ta mala prijat - v com si lepsia ako ine ( lebo zial prace nie je dost pre kazdeho a automaticky prichadza k porovnavaniu na trhu prace a samozrejme ze kazdy zamestanavatel sa snazi dostat toho najlepsieho kandidata... )
@simca06022011 ano, zjavne zbytocne vysvetlovat - nechape a nebude chapat
som rada, ze ste take spokojne so sebou, svojou pracou, detmi, manzelmi, viete si vsetko dokonale zladit, vzdelavat sa, pisat na kona, a ste neoblomne presvdcene o svojej neomylnosti 😉
Dufam, ze vam to vydrzi cely zivot 😉
Ja som len clovek, robim chyby, prehodnocujem svoje nazory a zjavne mam ine priority a hodnoty 🙂
Prajem vam len to dobre, nech vam to vydrzi a nech nepadnete na hubu! 😉 Ako sa hovori, kto lieta vysoko, tvrdo dopada 🙂
@paris3
Prečo taká nespokojnosť s tým, ako fungujú iní? Veď ženy tu píšu, ako fungujú, keď majú zladený pracovný život so súkromným. Ak sa mi tento štýl páči, vezmem si z toho čo najviac. Ak nie, nevezmem a som spokojná so svojím štýlom alebo hľadám iný. Ja som si zatiaľ nevšimla, že by tu niekto iného nútil, aby fungoval tak ako on.
Niektoré sa tu pýtajú, ako na to, lebo by radi pracovali popri deťoch a nedarí sa im. A iné ženy im tu ponúkajú svoju skúsenosť.To je celé a myslím, že o tom je táto téma...
@paris3 nikto tu nepisal o svojej neomylnosti. Ja si velmi vazim, ze su tu zeny, ktore ukazuju, ze veci sa aj daju robit, a ano, je za tym aj ta drina... a v tejto teme vystupili aj zeny, co riadia inych ludi @simca06022011 a @dai a ukazali veci aj trosku z ineho uhla ako to vidia bezne len zamestnanci. Tieto zeny vratane mna, pravdaze tiez uz padli aj na tu pomyselnu hubu,..ono o tom je aj ten zivot... ze raz sa dari, inokedy to nejde...je zle obdobie...
Tvoj posledny prispevok pre mna vystihuje typicku slovensku naturu.... nehovoriac o tom, ze zacinas hodnotit priority a hodnoty druhych ludi,..a pravdaze tym, co sa im dari v praci a su uspesne, tak tie hodnoty nemaju,ze? 😉
@paris3 Mojou prioritou je moj syn, a bola som s nim doma 2.5 roka...myslim, ze nie som krkavcia matka, ked som sa rozhodla ist potom pracovat. urcite by som po 3 rokoch prisla o miesto a riesila tazko novu pracu v mojom veku. ak to nechapes, je mi luto. ak si mozes dovolit sediet doma a nechat sa pri takmer 4-rocnom dietati zivit manzelom, v poriadku. ja nie. ja musim aj zarabat peniaze. nie som na tom tak financne dobre, aby som bola tolko rokov doma.
nelietam vysoko, ale som realista.
@paris3 V tomto je cely problem, ty si myslis, ze zamestanec musi byt priviazany k praci, ja si myslim, ze praca ma byt urobena ;) a rozdiel je to, ze ja stihnem pracovat aj sa venovat dcere a sebe a ty nechapes ako...
Co je homeoffice netusis a ani co to obnasa... taras tu dve na tri o tom ako sa vychvalujeme, ale neviem co to maminam v tejto teme co chcu popri RD pracovat pomoze. Su tu zeny, co ukazuju, ze to ide ked sa chce... a su tu take co si z tho akurat robia dobry den.
Ak niekto pracuje 8 hodin v kancelarii alebo niekde inde, ale kazdu chvilu fajci, kavickuje a h*** spravi a taky co urobi pracu za par hodin a teda potom ma fajron, je to fer??? JE to fer a o tom to je, niekto je schopny si urobit svoju robotu a potom si moze robit co mu srdce raci a niekto sa bude 8 hodin zasivat a nebude stihat... su momenty a prace kde sa nestiha, ale to nie su roboty z kancelarie a uz vobec nie denne ak sa priebezne vsetko robi na cas;) Keby som robila skladnicku (co teda niekedy robim:P) musela by som tam byt 8 hodin a od prace by som sa nepohla.... a zamestnavatel URCITE nema co robit len kontrolovat kazdu chvilu pocitace zamestnancom :P ked je praca urobena nikoho vo firme nenahaname a nebuzerujeme, ak si facebookuje, telefonuje alebo robi cokolvek ine.... ked ti je to divne tak je to tvoj problem.. dokonca mame aj pingpongovi stol :P keby sme sa velmi nudili 🙂)))
@paris3 aj tebe prajem ja osobne vsetko dobre, aby si s nazormi na pracujuce matky nepadla na hubu aj ty... lebo teda aspon ja mam dost velky vankus, padla som tiez niekolko krat na papulku, kludne mozem ostat doma a hladat si pracu/venovat sa dcere/dovolenkovat aj rok/dva/tri. Ale co, tie maminy co si ziju ako ty a stanu sa skoro nezamestnatelne?
Aj ked.. nikto im neberie ich nazor byt s dietatom doma az kym nejdu do skoly a hladat vyhovorky... ale citam tu konika nejaku tu dobu a vidim, ze maminy maju velky problem zaradit sa spat do prace (a nie kvoli ich navykom.. ale zamestnavatelia ich nechcu, maju kopec inych ponuk, ak nemaju dlhsie pracu) ako som pisala v teme chapem ich pocity a krivdy zo strany zamestnavatelov (ale aj ti su len ludia)... Nasledne nasleduju financne problemy, nemale, co ak prestane manzela bavit ta zivit? alebo sa mu nieco stane? Nechcem malovat certa na stenu, ale moze sa stat... potom tiez budes pozerat na samostatne zeny ako na nenormalne? 🙂))
a mimochodom, hovori sa, "kto vysoko leti, nizko pada" - opozitum je vacsinou pointa prislovi.....vysko vs. tvrdo nedava zmysel 😕
jaaj, to bol napad, napisat moj nazor 🙂
@simca06022011 co mas stale s tym home office? Kde si na to prisla, ze neviem co to je? Po dvoch statniciach z angliny si to viem prelozit 😉 btw. pise sa to s medzerou, a nie spolu 😉
Plus som pracovala na veducej pozicii vo firme, kde bol home office mozny a aj som ho vyuzivala 🙂 ale v pohode.... mysli si co chces 😉
Moji ludia teda nechodili kavickovat, ani cigeretkovat. Nie je to fer v kolektive, ked niekto system nezneuziva a iny si poctivo odvadza svoju robotu. Ty kebyze robis a tvoja kolegyna pol dna konikuje, motivovalo by ta to?
Robila som aj v zahranici a tam by v zivote nikoho nenapadlo venovat sa v praci inym veciam, nez pracovnym.
O to ze by som bola nezamestnana sa nebojim 😉 mam pracu ktora ma bavi a keby som ju aj nemala, tak si ju najdem. Akurat mam iny nazor na zladenie kariery a deti. 🙂
@simca06022011 "nezamestnateľný" nie je nikto. Dnes je x možností pracovať aj bez toho, aby bol človek zamestnancom. Vidím, že sa to tu zvrhlo na súboj pracujúcich a nepracujúcich 😀 Príležitosti sú. Aj šance pre každého. Je to celé len a len o tom, kto čo chce a či je schopný si za tým ísť a niečo aj obetovať. Napríklad vlastné pohodlie, stupídne seriály, možno aj čas strávený na fórach a podobne 😉
@junova no a ja na ihrisku hram so synom futbal...takze tiez neklebetim ani necakam na zazrak, ale ani nemam velmi ruzove okuliare, tie mi realita pracovneho trhu davno strhla a su veci, ktore nedokazem, ale o tom sa nebudem bavit... Jednoducho momentalne sa mi to neda, co bude za pol roka neviem... a taktiez odhadnut, co si prave pracovny trh bude vyzadovat netusim...
@hanka_april to co uz sa tu ideme natahovat o slovicka? 🙂 Mozno sa hovori 'nizko pada', len mne to prave nepride logicke. V zivote som nikoho nevidela nizko padnut 🙂 zato tvrdo ano 😉 tak sorry za miernu modifikaciu 😀
@mircalla ale ja ti nic nevycitam. To je chvalyhodne, ze si sa 2,5 roka starala o syna. A chapem, ze clovek sa zvacsa pracou zivi 🙂
Ale ty ma tu uz nesud, ked nic o mne nevies. Moje dietatu platim sukromnu skolku, do ktorej chodi na pol dna. Nie je to tak z mojho rozmaru, ale zo zdravotnych dovodov. Okrem toho pracujem, aj ked nie na plny uvazok. Akonahle mala bude moct chodit na cely den, tak aj ja budem normalne pracovat. Na to sa tesim uplne najviac.
Tak zo mna, prosim, nerob domacu tutku a vyciciavacku mojho muza. Niekedy clovek musi robit kompromisy.
@dai no, toaletu stiham s krpcom na kolenach...a zial mam pracovne vytazeneho chlapa, ale asi niesom jedina, co ma domacnost pod palcom viac menej sama, ale to je jedno. Co viem ponuknut, nuz ak su 2 statnice, 2 certifikaty a svetovy jazyk malo, nuz tak uz nemam co ponuknut a hlavne nemam komu, ale sak nebudem furt dokola pisat. Jedine co nemam je prax na tom stoji a pada moja slavna kariera a povedzme si otvorene kto v dnesnej dobe zauca? Nechcu ma, lebo nemam prax a prax nemam, kde ziskat... a stoja zastupy dalsich bez deti s ksichtom modelky ...a kruh sa uzavrel
A mimochodom naco mam riesit umiestnenie deti, ked este vlastne ani nemam co riesit, bo ma nikde nevzali? Ked to bude aktualne, tak sa zariadim o to sa neboj 😉
@dai
@mircalla
@ewisam Aj mne sa zdá, že na všetko máš vyhovorku. Chcela si vedieť kedy sa ucia iné mamičky. Napísala som ti vlastnú skúsenosť a ty si z toho vyberieš len niečo. Napríklad, že na ihrisku hráš so synom futbal. Snáď starší je b škôlke a 11 mesačný hádam ešte nehrá futbal. Tak kým ti mladší cez obed spí, môžeš sa realizovať. Ale ja viem, to sa nedá.
@ewisam Ja nesudim, chcela som ti poradit ako som to robila ja. Moja dcéra ide v septembri do školy, syn bude mat v lete dva roky a budem to musieť zvládnuť. Snáď mi pomôže manžel. Často chodí na školenia, ja tu nemám žiadnu rodinu. Často mávam migreny, keď len ležím s mokrou vreckovkou na hlave a je mi na vracanie. A musím sa starať aj o domácnosť a deti. Manžel chodí večer. Keď mi je dobre večer sa učím. Veľa šťastia.
@ewisam pobavila si ma, nereagovala som pretoze som bola v praci a mala som pohovory s uchadzacmi, ale ok🙂na teba aj skoda reagovat lebo je to ako hrach hadzat o stenu🙂odpovies na to co chces a vlastne vsetko co ocakavas je akurat, ze ta tu budeme vsetci lutovat
@amouramour O ta charakterna sa ozvala, kolka pocta pre tu chamrad co len doma sunky vala....
Tak dozviem sa kde na tych pohovoroch robim chybu? Ci vies len rypat a osocovat? Ale naozaj skoda sa s tebou bavit, lebo zatial si mi nepovedala nic k veci. Ja svoj nazor na tvoju osobu mam, nech si ostatni spravia svoj 😎
@ewisam ono mozno problem zamestnania matiek po materskej je z velkej casti v tom, ze sa nehladi na ich realne schopnosti a prinos pre zamestnavatela, pretoze jednoducho neprejdu cez firewall zatrpknutych personalistiek co sa triasli o svoj flek hned po sestonedeli a s uspokojenim trhaju a hadzu do kosa kazdy zivotopis ktoreho pisatelka bola doma s dietatom dlhsie nez pani personalistka 😀
@ewisam ked chces pomoct, ozvi sa mi do spravy - napis nieco o sebe a CV a mozem sa na to pozriet.....uz som tu par babam kukala cvcka - nemam prehlad kto co pisal vyssie uz....

@paris3
za čo ma byť clovek plateny podla teba? za to, ze odsedi urcity pocet hodin v praci a spravi dajme tomu praxu X alebo spravi danu pracu X efektivnejsie a najde si cas aj na refresh na nete?
ved ludia, ktori vedia refreshnut a robia to, su lepsi zamestnanci... ved by sme zcvokli inak...hlavne v zamestnaniach, kde je urcita psychicka narocnost.