Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej
Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!
@lucik194 urcite si nieco najdes... ja som pisala ze som natom podobne - prvykrat som sa vratila po 15tich mesiacov uplne bez problemov, moj syn mal ale zdravotne komplikacie tak som bola doma 3 roky - a moje miesto sa presunulo do zahranicia zial, hladali sme spolu nieco na mojej urovni vo firme ale zial sa nic nenaslo... takze som hladala mimo - pracu sa mi podarilo najst vlastne este pred realnym ukoncenim RD ( kedze som sa o navrat zacala zaujimat uz asi pol roka dopredu ) - poslala som vlastne len 2 CV - ale toto bolo mozno aj o stasti...( aj to ze boli ochotni cakat, kedze som koncila RD v lete a chcela som si uzit prazdniny s detmi🙂 )
ked sa ale snazis tak pracu urcite skoro ziskas😉
Ja si myslím, že celkovo ženy to majú na Slovenku ťažké.Ak si po škole ta ťa neprijmú preto lebo nemáš prax, ak máš 25 tak preto lebo pravde podobne budeš tehotná ak máš dieťa tak preto a ak máš nad 30 tak si stará. nevravím, že je to všade tak ale na 90% určite. ( a ak máš výšku a nedajbože a doktorant ta už si veeeeeeeeeeeľmi vzdelaná ta preto)
podla mna kočky mate obe v tom pravdu, avšak dai rada by som podotkla jednu vec - ano, mozes sa vypracovat za ten rok, nestratit ci cim skor si obnovit pracovne navyky atd... zlepsovat sa...profesne rast... ale v realnom svete existuje aj skupina ludi (zien, muzov..to je jedno), ktori realne nemaju na to aby sa niekam vypracovali. Su sice pracoviti, napr. fyzicky... vedia makat...ale ide len o vopred nalinkovane ukony od ich nadriadeneho... Netvrdim, ze su hlupi, ale proste nemaju "z hora dane" na niečo lepsie... lepsie platene... vyhovuje im skor monotona, stereotypna praca, kde budu spajat cerveny kablik s modrym... No a ked za tuto pracu dostanu minimalnu mzdu v cistom mozno cca 320 EUR, tak skor sa im oplati byt na 220 eurach rodicaku...
Matky po MD RD maju tazke sa zamestnat lebo ako sa tu uz spominalo trebalo by im pracovnu dobu na 8,5 h/5x do tyzdna lebo 3 rocne dieta treba zaniest do skolky a potom zas ponho ist.skolku skor ako o 6-6,30 neotvoria a max. Je otvoreba do 15,30-16,00.to je jedna vec a druha ked je dieta chore tak matka si musi brat OCR to je o jednu silu na pracovisku menej.a to iste je v novej robote alebo v starej kde sa vraciame-v starej automaticky skoro vsade vypoved lebo uz maju nahradu...
@hikokk toto ze nemoze kazdy pocuvam neustale hlavne od tych ktorym sa nechce☹ a to nechcem byt zla... vies aj ja som mala domcek v bydlisku mojich rodicov... ale pracu nie🙂 takze ano, mohla som tam zostat na istote ze mam kde byvat a mrncat ze nie kazdy sa moze prestahovat ( a takych ludi poznam kopu co malo doma istoty ale pracu nie tak sa rozhodlo konat ) - ja som z krasneho bytu a domu k tomu isla do 3izboveho podnajmu kde som byvala v 1izbe - takto som zila cez 3 roky pokial sme sa s muzom nedali na hypo... proste ano, pohodlia bude na zaciatku menej, ale bude praca a perspektiva... alebo teda pohodlie a mrncanie - kazdy si moze vybrat
@dai ja sa tam aj tak vratit nemozem, robila som kratky-dlhy tyzden a to uz teraz nie je realne, byt v robote 9-21, ked aj manzel robi na smeny, keby robil len ranne, len cez tyzden, tak by sa to dalo, ale nie,ked obaja by sme robili vikendy. Takto budem zatial brigadovat a ked malu zoberu do skolky, najdem nieco na plny, alebo tam, kde brigadujem, poprosim o zmluvu na plny

@dai To je tiež pravda. Niekedy treba viac dávať ako dostávať a potom sa to otočí. Len málo ľudí je ochotných viac dávať, chcú mať efekt hneď.