icon

Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej

veveda
11. mar 2015

Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!

linda81
12. mar 2015

@mima4 to je pravda....u nas by to tiez neslo bez absolutne vyrovnanych uloh oboch....obaja pracujeme , obaja sa starame o dieta( mm bol druhy pol rok na materskej s malou)...aj ked...pravda je, ze ta domacnosti vzdy bude trocha viac na zene 🙂...

mima4
12. mar 2015

@s_katka no asi tvoje kolegyne nie su na siedmu v praci 😉
Problem je v tom..ze to v sebe riesis..a chyba ti sebaistota... Ja sice chodim do prace najneskor ako sa da... ale ked potrebujem odist..o tretej palim a je mi JEDNO ako to vnimaju ini...

Inak, v lepsich spolocnostiach sa aj nadcasy povazuju za nieco negativne, a to bud:

- zamestnanec je neschopny, nezvlada pracovne ulohy v pracovnom case ci ma zly time managment
- zamestnavatel nevie dobre riadit a delit ulohy - zly manazment....

linda81
12. mar 2015

@sisaha hej ...aj moja kamoska je tu 3 roky s malym doma+ 4 bola tehotna na PN....lebo su tak divne zo SR naucene...a uz teraz sa klepe , co ide robit v oktobri , ked bude mat naly 3 roky...proste , za tie roky su clovek odvykne na nejaky iny rezim...

majka2508
12. mar 2015

@mima4 krasne napisane!

linda81
12. mar 2015

@sisaha ...a ani jej ani malemu to moc neprospelo....ona sa s nemcinou nepohla, maly tiez nie....teraz pojde 3 rocny do skolky k detom , ktore su tam uz 2 roky zabehnute a nic im nebude rozumiet...ona s pracou nevie ako...chory bol rovnako , ako nasa , aj bez skolky...takze nie ze by mu domace prostredie nejako pomohlo do 3 rokov
mne tiez padlo hrozne tazko ist ,ked mala nasa 7 mesiacov...samozrejme som mala moznost vyberu...ale ja som sa fakt bala najma toho, ako zacnem , ked budem tak dlho doma....to clovek potom len odaluje a odklada a hlada si dovody, preco nezacat...

sisaha
12. mar 2015

@linda81 moja sestra nie je zo SK zle naucena. Zije tam od svojich 18 rokov a neklepala sa ci ju vezmu späť.. Jednoducho vzali ako oznamila nastup. Ma dve deti s odstupom 9 rokov. Takisto tam nikto neriesi OCR s dietatom, alebo ak potrebuje k lekarovi. To je mozno o inej vyzretej spolocnosti a hlavne dodrziavani zakonov.

linda81
12. mar 2015

@sisaha to je pravda, ocr nikto neriesi.........ja tu vela ludi nepoznam(vlastne okrem Sloveniek nikoho 😀)... , co ostavaju tak dlho doma...ale jasne ze je to na rozhodnuti...

andromeda_ja
12. mar 2015

Zamestnavatelia su vykoristovatelia. Za rovnaky plat by chceli, aby sme nerobili len 40 hodin, ale 100 hodin tyzdenne. Nadcasy nezaplatia, dovolenky nedovolia a zial s detmi treba byt doma, lebo ich s kazdym soplom posielaju domov. Zo zakona dieta do 10 rokov nemoze ostat same doma. Ak si ma zaplatit au-pair, tak to uz ostane doma a stara sa o vlastne deti, lebo z toho uboheho platu sa to neda. Kto uz moze byt viac motivovany pracovat ako zena s detmi? Potrebuje ich satit, platit poplatky v skole, skolke, pomoct financne aj v domacnosti, lebo pocas rodicovskej sa peniaze z rezerv vsetky minu. Taka zamestnavatelovi len tak neujde a navyse na matersku uz potom nepojde.

dai
12. mar 2015

@sue ahoj. tiez s tebou plne v tejto teme suhlasim... My sme tu zial na Slovensku rozmaznane🙂 ono je to tak super zostat 3 roky, spravit si super dovolenku🙂 zial u nas mnohokrat uz dovod na materstvo je prave tato dovolenka ( samozrejme skryta za tie najpozitivnejsia a najkrajsie priority ) - ja tak casto pocuvam baby hovorit ze ich uz praca nebavi a chcu byt doma tak rozmyslaju nad dietatom... proste tu neide o to ze dospeli do veku aj s muzom ze chcu zalozit rodinu, ale mnohokrat 'nudim sa , nebavi ma, nechce sa mi , nemam - pracu🙂 ' - cize uz tu to zlyhava... oni vlastne z tej prace utekaju a niekde podla mna to na tejto zene uz je vidiet ked odchadza - ja to aspon vidim ci sa baba chce vratit do prace - ona sa tak sprava aj pred odchodom na matersku... ked ale vidim ze zensku praca vlastne nebavi, stastna mi oznami ze je tehotna a nasledne 2 dni nato bez akejkolvek diagnozy ze zostava na PN - lebo za tym pc by sa dietatu mohlo nieco stat - nezaujima ju kto bude robit jej pracu, nepomoze ostatnym kolegom pred odchodom svojim etc ... aku by som mala mat motivaciu sa tesit na tuto babu po 3rocnej ( pri tychto motivoch mnohokrat 6 rocnej materskej z dovodov ktore tu na mk citame tak casto🙂 casto chore dieta, bobanka, alergie etc. ... co teda ja uz pomaly nepoznam dieta zdrave ktore by taketo problemy v obdobi budovania imunity nemalo...) - najlepsie je ze tieto zeny sa mnohokrat ani nevratia do prace, automaticky planuju retazove porody najlepsie presne s 3rocnym rozdielom aby mohli byt doma maximalny pocet rokov...

osobne by som kazdej zene odporucila, ak maju tu schopnost, aby sa skusili vzit do situacie ze oni riadia nejaky podnik a vyberaju si zamestnancov - keby mali na vyber dvoch rovnako dobrych profesionalov, z toho jeden je zena spravajuca sa ako som popisala hore s 2mi malickymi detmi a druha je slobodna, zapalena, nadsena... uz vidim ako by si vsetky vyberali tu znudenu mamicku🙂

- ono uz aj odist na matersku sa da takym sposobom aby zamestnavatel videl ze mam o pracu zaujem - mnohe zeny zabudaju cez matersku na dolezitost udrziavania kontaktov s pracou, detto s obsahom mojej prace... jednoducho sa naozaj spravaju ako na dovolenke a niekde dufaju ze ich muz vyhra lotto a uz sa nikdy nebudu musiet do prace vratti ( aspon ja mam aj z niektorych mojich znamych taky pocit - vzdy sa najde nejaky dovod, preco do tej prace neist... oni aj ked idu na pohovor tak si neviem predstavit s tym svojim postojom ako sa na tom pohovore predavaju☹ )

hanka_april
12. mar 2015

@dai moja, ako vzdy plne s tebou suhlasim 😎

a uz to vidim, ze tato tema bude zas ako vsetky predtym o tom istom a pomaly tych istych ludoch 😎 😎 😎

dai
12. mar 2015
gurmanka
Autor odpoveď zmazal
hanka_april
12. mar 2015

@gurmanka inak k tym PNkam pocas tehotenstva sa tiez mozem vyjadrit, lebo som si to zazila - od 25.tt mi mala tlacila na zlcnik (hoci som nikdy predtym ani potom nemala s travenim ani zlcnikom problemy) , takze som mohla jest len nieco, bolesti obrovske (tie co su zlcnikarky vedia o co ide) a grckanie na dennom poriadku, vzdy ked uz som nemohla vydrzat bolest a isla so mna len zlc, tak ma vzali na rizikove, na 2-3 dni, napchali infuzkami a ako sa mi ulavilo, spat do prace - pocas pobytov v nemocnici chodil za mnou prezident, vecer sme posedeli na lavicke a predebatovali pracovne veci 😀 😀 😀 este mi vzdy doniesol aj nejake korejske dobroty, co som potom rozdavala babam v jedalni, lebo ja so mala dietu 😀 😀 😀 ist na PNku som mohla hocikedy, v nemocnici sa ma stale na to pytali, ale kedze som vedela, ze mala nie je ohrozena, nesla som....

linda81
12. mar 2015

@gurmanka ja to tiez tak vidim...my sme sa na malu nacakali....zboznujeme ju neskutocne, ale mame aj vlastny zivot....popri praci ideme aj vonku sami s mm, malu nam postrazia znami alebo je v skolke, ked nam tak vyda volny den....ale ta rovnovaha medzi rodinou a profesionalnym zivotom nie je na skodu....mala ma 2 roky teraz....v septembri budu 2 roky, ako opat pracujem, tak planujeme druhe babo pomaly....ja som bola sice cele tehotenstvo doma ,velku cast z toho som len lezat musela ...... tiez planujeme si ten rok rodicovskej rozdelit s mm...uvidime , co pride..🙂

dai
12. mar 2015

@linda81 vies , toto co popisujes... ja si tiez myslim ze ked clovek chce nieco tak to zvladne... tiez tu stale citam ake drahe su aupairky, rodicia az 30km daleko, nic sa neda... ked som ja pisala niekde davno ze mam jednu tetu ktora nam pomaha ( stary rodicia obaja daleko, my sami v meste ) tak ma vsetky zeny pomaly odsudzovali ze moje dieta zverim cudzej osobe... podla mna aj teraz po 7mich rokov to bolo to najlepsie rozhodnutie ake som vtedy spravila - teta je uz viac menej ako rodina - berie si za starostlivost minimum ( aj to len preto lebo my jej chceme platit ked nam pomaha , ona sa vzdy velmi tesi ked moze za detmi prist a deti sa tesia na nu... ) - zostane aj cez noc v pohode ked ideme na ples a tak... je genialne niekoho takehoto mat - kto ma rad vase deti a niekde vidite ze to obom stranam prospieva ( teta je uz na dochodku a zial stale nema vlastne vnucata, deti ma ale strasne rada...) - pride vzdy ked ju poprosime pokial je v meste ... my vdaka tomu s muzom mozme chodit raz do tyzdna tancovat napr.🙂 a normalne si planovat spolocensky zivot, detto vie vypomoct s detmi ked zlyha moznost starych rodicov, ci potrebujeme nieco nahle etc. ... takto mozme relativne normalne pracovat napriek napr. faktu ze moj maly je uz pomaly mesiac doma na PN ( prestriedavame sa ja s muzom, robime z domu, so starymi rodicmi a s tetou😉 pripadne mne pomahaju aj kolegovci - ked mam meetingy beriem maleho so sebou a na ten cas mi ho postrazia - tiez sa na neho velmi tesia - kedze u nas deti skoro nikto nema ale vek na ne uz viac menej kazdy🙂 )

maznacik007
12. mar 2015

@dai ako si nasla taku tetu prosim? ja mam nefunkcnych starych rodicov z oboch stran .... mam teraz sice jednu znamu co mi opatruje ked treba ale babka chyba.... len tak na potesenie vzajomne....

dai
12. mar 2015

@maznacik007 uprimne ja som hladala vypomoc do domacnosti ked sa mi mala narodila - bola som na materskej ale malinka bola strasne narocna - tak muz pooslovoval kamaratov a nasiel mi tetu - nejakemu jeho znamemu upratovala... takze ona zacala tak ze mi pomahala s upratovanim... samozrejme ze sme spolu travili cas a rozumeli si, videla som ako ma malinku rada, zostala aj na kavu a tak... a tak vlastne malinka s nou vyrastala od narodenia... potom sme isli do vaecsieho a teta to uz nezvladala tak sme si nasli agenturu, rozlucit sme sa uz ale nechceli - tak sme sa dohodli ze nam bude pomahat ( to sa uz aj maly medzitym narodil, takze opaet od narodenia kontakt ) - to nase tancoanie robime od kedy sa malinka narodila - takze uz 7 rokov - to je len hodina ked vlastne malinka spinkala vecer - a tak postupne teta nabrala odvahu a ako pisem - deti s nou vlastne vyrastaju kedze je u nas kazdy tyzden plus minus aj cez ich choroby, pripadne ako som spominala tie plesy a tak...

mima4
12. mar 2015

@andromeda_ja nech sa paci, stan sa ty tym zamestnavatelom, naber si mamicky s x malymi detmi a ukaz to ako sa to da zvladnut 🙂

@sisaha
urcite chapanie nejakych situacii sa da... ale nie vzdy je mozne plne akceptovat absentujuceho zamestnanca. Napr. moja kolegyna je momentalne na PN, praca musi byt spravena, musi byt spravena v termine..ja ju zastupujem co sa tyka agendy... v pondelok som koncila o siedmej, v utorok o deviatej, vcera tiez o deviatej - vecer pravdaze... od rana... U nej je to cca tyzden do roka... OCR vykryva s opatrovatelkou... Ani si neviem predstavit, ze by som mala kolegynu, co pravidelne absentuje v praci... a si vezmi, ze ja by som mala deti a teraz pomaly kazdy mesiac mat tyzden-dva pracu pomali do noci... Proste takeho zamestnanca nikto nepotrebuje. Zamestnavatel chce cloveka na pracu...

mima4
12. mar 2015

@dai prave taku zamestankynu ako ty spominas vyssie v prispevku, by som uz spat do prace neprijala.
Mudry zamestnavatel si velmi vsima pristup cloveka k praci, povinnostiam a ked ma dobreho, kvalitneho a zodpovedneho cloveka, nema problem akceptovat aj ked sem tam vypadne...ked potrebuje robit z domu.

emma_932
12. mar 2015

suhlasim s dievcatami, ktore pisali, ze niektore zeny idu na matersku "z nudy", resp. beru matersku ako "dovolenku". skuste si precitat clanky Hladame si pracu - je o tom, ako si udrziavat kontakty a mat stale prehlad..

druhy clanok je pre tie, ktore nechcu byt zavisle od zamestnavatela. da sa to, verte mi. ano, chce to vela prace, vypnut telku, konika, ale da sa to. kto chce, cestu si najde

https://www.modrykonik.sk/blog/emma_932/article/hladame-si-pracu-cast-1-fde73n/
https://www.modrykonik.sk/blog/emma_932/article/ako-si-privyrobit-popri-materskej-x8enpn/

mima4
12. mar 2015

@emma_932
všetko musí však splnat prave tuto podmienku "kto chce, cestu si najde"

alebo ako moj muz hovorí - Kto chce - hlada sposoby a kto nechce - hlada dovody.

😉

s_katka
12. mar 2015

sisaha však to, riaditeľ firmy s tým nemá problém, chápe
ale priama nadriadená má zakaždým nejakú poznámku

dai
12. mar 2015

@andromeda_ja tiez by som ti odporucila si vyskusat ako super je byt zamestnavatelom🙂 netvrdim ze nie su aj taky akych tych spominas... ale vela velkych zamestnavatelov, hlavne takych ktory potrebuju kvalitnych zamestnancov urcite nema problem s matkami a su im ochotni poskytovat rozne benefity a ustupky - ja napr. nemam problem s ocr, skor musim ludi vyhanat lebo nechcem aby nakazili inych, pripadne ich poslem na home office - detto ked ja potrebujem tak si to tak zariadim aby som vedela robit z domu...Tyto zamestnanci ale makaju, nepotrebuju cely tyzden sediet dietatu za zadkom zato ze je chore ( realita je taka ze teplotu ma dietatko mozno 1-2 dni, potom to musi uz len doma doliecit - a vtedy nepotrebuje niekoho kto ho bude drzat za ruku, vie sa urcite zahrat aj same, ci si citat pri vas etc. .. ) - cize ja obycajne som doma 1 den, muz den a potom uz pracujeme z domu podla toho kto ma ako naplanovane meetingy... netvrdim ze je to lahke, vyzaduje si to najst riesenie, rozpravat sa a vazim si pracu toho druheho, nadstavit spravne priority etc. ... vkazdom pripade moj zamestnavatel nevie o tom ze mam dieta chore - dostane vsetko co od mna potrebuje, detto klienti mojho muza o nic nepridu...

co sa tyka toho zamestnavatela - az na zlodejov sa musi clovek tvrdo vypracovat nato aby mohol niekoho zamestnat - moj muz ked zacinal s firmou robil vlastne neustale - ziadne sviatky, ziadne piatky... byvali sme v podnajme a kancelariu mal v byte... az postupne si mohol prenajat kancelariu, zamestnat prveho cloveka - samozrejme ze zisk isiel automaticky dole kedze naklady o dost stupli - opaet sa musel snazit aby nasiel dost prace pre seba aj toho cloveka... momentalne su malicka kancelaria o nejakyc 6-8 ludoch... zisk ma podobny ako ked zacinal kedze naklady na firmu a zamestnancov su nepomerne vyssie - fakt ale je ze kancelaria je od neho omnoho menej zavisla a vdaka tomu sa on moze venovat aj veciam ktore ho bavia nielen ktore ho zivia... a ano, ma velke auto a ano jeho zamestnanci nie - nikto z nich ale tolko nerobi ako on, stale by oni nemali ani cent nebyt jeho ( jeho ludia zarabaju velmi slusne, radovo okolo 3000 euro... ) - ale ten pohlad ako su zamestnavatelia vydieraci a zamestnanci chudaci je uplne mimo - v SR su momentlane zamestnanci nenormlane chraneny - aj ked tvoj zamestnanec sa z roka ukaze 2 dni a zvysok stravi na PN , OCR, nepodava ziaden vykon a vlastne len ostatni pracuju za neho, tak ho nemas sancu vyhodit, stale musis za neho vsetko platit a jeho prinos je 0...

moni244
12. mar 2015

Ahojte, zaujimava tema, len sa tu zapaju v drvivej vacsine zeny, co pracuju v kancli, maju moznosti home office a podobne, ale co manualne profesie, sluzby, gastro, obchod? Moja ma dva roky, od jej 1,5 roka brigaduje, teraz pracujem na polovicny uvazok v rychlom obcerstveni, toto su vsetko profesie, kde clovek ked pracuje a povie, ze tam robi, ludia nanho ppzeraju pomedzi prsty, stale problem so zamestnancami, lebo vacsina chce robit 7-15 a malo prace a plat min. 1000 v cistom. Ja len, ci su tu matky, co sa vracaju po rodicovskej aj do takej prace, alebo len hladaju dovody preco nepracovat?

linda81
12. mar 2015

@dai my to tiez tak mame...1000 km od domu...ziadny pribuzni tu.....pomaha nam znama z labaku....my bohuzial nerobime z domu, takze je to o nervy niekedy...ale ked sa musi, tak sa da....ked potrebujeme na hodku , dve malu postrazit...tak susedovci su ochotni...( vsetci naookolo na dochodku) alebo jednej kolegyni dcera 15 rocna na 2 hodky pride...
ked sa rano striedame tak , ze mm este v praci a ja uz do prace, chodi moja kamoska na 2 hodky , kym on pride a odnesie malu do skolky...
my hlavne potrebujeme tie sluzby zredukovat, lebo je to dost tie 24 ky na striedacku, ale inak obycajna pracovna doba mi nevadi..

moni244
12. mar 2015

Jaj a este som chcela podotknut k tomu, co tu bolo psomenute, ze vela mamiciek hlada sposoby, ako ostat na predlzenej rodicovskej a neist do roboty, casto to nie je z pohodlia, ale nie vsade clovek zarobi tak vela, aby sa mu oplatilo zaplatit sukromnu skolku alebo opatrovatelku, kedze kazda vieme aky je problem umiestnit niekedy aj 4 rocne deti, cize aj toto byva problem, preco su zeny tak dlho doma, nemaju kde dieta nechat

dai
12. mar 2015

@moni244 len k tvojmu poslednemu prispevku - ono ale ten pristup je zly - ze zostanem doma lebo okrem opatrovatelky nezarobim na viac...
tieto zeny si neuvedomuju ze predlzovanim casu ktory su doma len viac a viac znizuju svoju sancu sa zamestnat... vies do 3och rokov ti tu sukromnu viac menej zaplati stat cez davku nmiesto RD... potom zas mas sancu na statnu skolku, ak sa nepodari tak ten rok budes teda platit sukromnu ale pracovat - za ten rok sa mozes uz zase niekde inde vypracovat...
ja mam 1 konkretny pripad v svojom okoli - dceru je do skolky nevzali, ona uz bola na materskej vtedy cez 7 rokov, samozrejme ze hadam nepojde robit ked da za sukromnu skolku pomaly cely plat ( vtedy ju jej stary zamestnavatel chcel este zamestnat ) - zostala teda doma pomaly pokial mala nemala 5 rokov - lebo ani dalsi rok ju nevzali do tej vysnivanej skolky ( o par km dalej by ju zobrali, ale zase dochadzat tak daleko? ) potom sa snazila vratit - zial uz nebolo miesto... odvtedy uz pracovala asi v 3och firmach, samozrejme skoro na nic, kedze sa uz nemala cim moct preukazat, sebavedomie na materskej jej kleslo na uroven cerstveho absolventa ZS, zabudla reci zial... z kazdej prace odchadza este pocas skusobnej, lebo jej to nevyhovuje, su zly, chcu od nej vela, neprihliadaju na jej deti etc. ... proste vzdy nejaky dovod, momentalne je opaet doma lebo ju nikde nechcu - podla nej kvoli detom ( vobec nei preto lebo nema kvalifikaciu a vymasla podmienky ako keby bola bill gates...)
keby sa zamestnala vtedy ked ju chclei za slusny plat v svojej starej firme, 2 roky by platila sukromnu skolku ( stale by jej zostavalo viac ako nic ) a teraz by uz bola save za vodou...

lucik194
12. mar 2015

no napisem aj moju realitu...... obe tehotenstva v poriadku takze ziadne vylihovanie doma a na PN, neodsudzujem nikoho ale viem ake je to tazke cele dni lezat, strachovat sa.... (moja naj kamaratka) .... medzi detmi mam 3 roky rozdiel takze realne by som mala byt 6 rokov doma, no nebola som, po 2 rokoch som starsiu supla do jasliciek a isla som robit, moj zamestnavatel s tym nemal ziaden problem, potom dalsia materska a tiez som chcela po 2 rokoch nastupit a zrazu problem bol. moje miesto neobsadene, vymenene sefstvo a na rovinu mi povedali ze ak nastupim dostanem vyhadzov..... moju pracu robia kolegovia, noveho cloveka nezobrali..... a ja mam smolu.....
jasnacka ze som sa dalej vzdelavala, urobila som si aj kurzy na coursera.org zatial hladam novu pracu jeden mesiac, poslala som 5 zivotopisov priamo na poziciu a zatial ma nepozvali ani na jeden pohovor..... takze taka je moja realita

osobne chapem obe strany, aj zamestnavatelov aj baby po materskej, podla mna na SR je hlavny problem MD + RD ze trva 3 roky, kludne by stacili 2 roky lebo povedzme si pravdu kolko mamiciek na materskej ci rodicovskej sa vzdelava..... no odhadujem tak 20%...... a byť 3 roky "mimo" nezamestnala by som taku zenu ani ja.....

moni244
12. mar 2015

@dai no ano, ale toto je priklad, ked sa nechce robit, ale ked zarobim 450 v cistom a za skolku dam 400, ja na cestu 25 eur mesacne, tak sa fakt ta skolka neoplati

dai
12. mar 2015

@moni244 no.. ja pisem ze oplati🙂 za tu skolku budes platit rok, mozno 2 ale nestratis navyky a mas sancu aj postupit... ked to nevezmes budes tvrdnut s velkym dietatom doma ktore sa s tebou nudi, pripadne sa na teba max nalepi , stratis pracu aj pracovne navyky...