Rizikové tehotenstvo-môže zamestnávateľ žiadať potvrdenie, že už do MD nenastúpite?

kebulina
24. aug 2011

Ahoj žienky, som v 15. tt, ktoré je rizikové, pretože mám dedičné svalové ochorenie, ktoré mi nedovoľuje normálne fungovať. V 10. tt som zamestnávateľovi v zmysle § 40 ZP oznámila, že som tehotná (aj s predpokladaným nástupom na MD a termínom pôrodu). Chcela som to urobiť niekedy po 12. tt, ale keďže ma s tým z roboty každý druhý deň bombardovali, tak som to urobila, aby bol pokoj. Teraz zasa mám oficiálne oznámiť, či ešte nastúpim/nenastúpim o práce, kým pôjdem na MD, pretože som PN. Neoficiálne som im povedala, ale oficiálne to povedať neviem, lebo nie som lekár a viem, že takéto potvrdenia sa ani nedávajú. Môžem povedať, že nastúpim, no o dva dni sa môže situácia zmeniť a ostanem zasa PN? Neviem si predstaviť, že niekto je PN a zamestávateľ od neho vyžaduje oznámenie, koľko ešte bude PN, resp. či do určitého obdobia nastúpi alebo nenastúpi. Hoci som doma, mám z roboty úplné stresy. ˇAko mám teda postupovať?

cmulinko
24. aug 2011

taketo oficialne vyhlasenie neexistuje.Tvoj zamestnavatel od teba chce nemozne.jedine lekar moze posudit tvoj zdravotny stav a pustit ta nazad do prace.Kludne mozes povedat zamestnavatelovi,ze ak s tym ma problem,tak nech kontaktuje tvojho lekara...lekar moze kludne potvrdit tvoju praceneschopnost bez toho,aby co i len makke f musel vraviet tvojmu zamestnavatelovi o tvojom zdravotnom stave.

pici
24. aug 2011

urcite na to nema pravo a kedze nie si vestica ani ty ani tvoj lekar, tak to ani nemozes vediet. povedz mu ze radsej nech rata, ze vobec uz nenastupis a ked sa situacia zmeni, dozvie sa to vcas. myslim ze aj tvoj lekar sa vie vyjadrit, ci to je rizikove po celu dobu, alebo je to momentalnou situaciou... ak je to ale momentalny stav, co asi nie je, dopredu povedat ako sa vyvinie, ci medzi tym na par dni prides alebo nie nevie ani on, na tvojom mieste by som to ani neriesila a dosla do prace po materskej.. a sef nech sa pomiluje

sisaha
24. aug 2011

presne ako hovoris...si PN a to si zamestnavatelovi riadne nahlasila a odovzdala o tom doklad. Nema co ine od teba ziadat. A btw. ja by som na tvojom mieste uz ani do nastupu na MD do prace nenastupovala.