icon

Rozhodovanie medzi vysokou školou a prácou upratovačky

15. máj 2024

Rozmýšľam nad prácou upratovačky. Aj keď mám VŠ, roky praxe, mám k tomu svoje dôvody. Zneistil ma však postoj kamarátky. Vraj klesnem v očiach ľudí, a čo deti, budú musieť čeliť tomu, že mama vzdelaná upratuje, a postoj okolia, ktoré ma pozná. Budú si to rôzne vysvetľovať a nakoniec tým utrpí celá rodina. Neviem, možno to je pravda. Stále na to myslím. Naozaj sa osobnosť človeka posudzuje okolím podľa pracovného statusu? Potrebujem kľudnú prácu a nie fyzicky jednostranne zameranú, keďže mám veľké problémy s chrbticou. Čiže nie vo výrobe niekde za pásom. Upratujem aj doma a to mi vyhovuje zdravotne. Ja som si vždy vážila každej práce u ľudí a preto ma prekvapuje takýto postoj. Ale asi to tak je☹️. Nerada by som aby dieťa malo nejako trpieť kvôli matke (podľa kamaratky teda). Ja som nad tým takto neuvažovala. Teraz neviem už.

prunee
18. máj 2024

Je len tvoja vec, co budes robit, ak si s tym ty sama stotoznena. Ja neriesim, ake maju upratovacky vzdelanie, su to zeny, aj chlapi, ako ostatni a uz vobec nie menejcenni. Aj moja byvala kolegyna bola uctovnicka s vs a po praci este chodila upratovat.

dota6
18. máj 2024

Hodnotia len ľudia, ktorí sú povrchní a hodnotu ľudí merajú podľa svojich povrchných kritérií.
Ja som z VŠ upratovala. Teda zarobila som si fantasticky, na podmienky na Slovensku to bolo super. Určite viac, ako administratívna sila. Lenže, ja som bola 100% zdravá a kolegyňe, ktoré mali problém nevládali. Vo väčšine firiem máš prácu na čas. Určite sa to nedá porovnať s upratovaním doma. Keď sa upratovali 3 domy v jeden deň, bola to makačka. Ale záleží aj od majiteľov. Niektorí boli otravní. Väčšina nás tu čakala s koláčom, kávou, pohostením a chceli aj pokecať. Tak sa treba pripraviť na taktné odmietanie, tohto druhu otravovania pri práci :D lebo je to naozaj otravné, keď za tebou z izby do izby behá pani domáca a chce kecať.
Je to super práca na odreagovanie, pokiaľ človek chce vypnúť je to perfektná práca 😇 ale nie s takou chrbticou a naozaj, kamarátka je tak trocha malomeštiačka, je mi takých ľudí ľúto. To je naozaj terno súdiť ľudí podľa zamestnania, asi by som zvážila priateľstvo s osobou, ktorá je tak povrchná.

nikaeli
18. máj 2024

Autorka a akú máš VŠ? čo ti vlastne vadí na aktuálnej práci? spomínaš to niekde? nepostrehla som..

personality
18. máj 2024

Kľudne chod upratovať, či potrebuješ niekoho povolenie? Ja ľudí nesudim, ale sama by som rozmýšľala ako ty, že by som súdená bola. Ale keď tak nad tým uvažujem, tak preto, lebo by som sa sama cítila menejcenne. Možno to tak máš aj ty, že sama si to chces pred sebou nejak obhájiť aké je to vlastne super, ale cítiš, že máš na viac?

luccija
18. máj 2024

@zmrzlinka2021 ale to si ty, že by si mala pocit, že mentálne upadás.Ludia čo fyzicky pracujú málokedy vyhoria.Autorka kamarátka ma dcéra s VS, ktorá bola 5 r v USA s priateľom futbalistom a tam upratovala vrátili sa na SK a spravili si živnosť ona upratuje domácnosti, firmy on tepuje a darí sa im výborne.Jej mama ma má obchod pozná v meste veľa ľudí a upratuje "lepším"rodinám.
A vôbec nemusis ľuďom hovoriť kde pracuješ, keď majú také predsudky.

zmrzlinka2021
18. máj 2024

@luccija Vyhoris, ak mas v sebe potencial a stagnujes alebo az upadas. Ja od 15 rokov som vzdy brigadovala, a tazke prace neraz, vsetko pravdaze fyzicke a toto ma naucilo jedno - makat na sebe, aby som neskoncila v praci, kde mi stacia dve zdrave ruky.

Ja osobne nemam rad tie priklady "kamoska s VS". Zial, dnes ma vysoku skolu takmer kazdy, aj ten, kto volakedy by mozno nepresiel ani maturitou. VS nie je zial vobec zarukov kvality danej osoby. Podstatne je, co bude nasledovat po tej VS, tam zacina realny zivot, realna makacka v zivote.

mooonika1975
18. máj 2024

Vždy záleží na tebe, ľudom sa nezapacis všetkým, niekto to bude riešiť, niekto nie. Tvoje dieťa sa musí naučiť, že každá práca je dôležitá a hlavne ak tebe vyhovuje, je to ok. Sú obdobia životne, kedy nám takáto práca vyhovuje. Hlavne ženám, keďže sa nám obdobia striedajú. Držím palce.

marsmykkok
18. máj 2024

Inak potom sa nečudujme ak je tak spoločnosť nastavená a manuálne práce sú degradované, ak budeme raz bývať v stanoch, lebo nebude vodárov, tesárov, elektrikárov, všetci budú právnici a filozofi s titulom Mgr, ktorých nik nebude potrebovať. Je smutná tá rovnica že manuálne pracujúci rovná sa neschopný a hlúpy. Ja napríklad mám vyššie IQ ako nadpriemer o dosť a práve preto ma to láka, ľahko sa učím, zvládla by som hocičo, ale práve preto, že hlava mi pracuje neustále cez deň aj v noci sú takéto manuálne práce pre mňa psychohygiena, kedy proste viem trocha vypnúť a sústrediť sa na vysávanie alebo stieranie podlahy alebo na maľovanie steny a láka ma to, že dávajú možnosť na chvíľku vypnúť hlavu.

sofiakr
18. máj 2024

@sashka22 uplne suhlasim

lemra
18. máj 2024

Ahoj mam vš a tiež som chcela pracovať vonku a mať čistú hlavu po návrate domov. Robím v poľnohospodárstve. Nemám pocit, že moje dieťa tým trpí. Niektorí síce nechápu preco to robím, ale to je tak všetko. Poznám viac ľudí, ktorí z náročnej práce šli robiť niečo jednoduchšie a sú spokojní. Hlavné je ako to sama cítiš.

1985murka8
18. máj 2024

Aj ja mám VS a tiež robím túto prácu už tretí rok. Nie preto že by som o tom snívala , ale potrebovala som peniaze a nikde ma bohužiaľ nechceli zobrať .aj napriek vzdelaniu. Takže podľa mňa na práci upratovačky nie je nič hrozné, žiadna práca nie je hanba , hanba je to, čo za ňu dostanes. A tiež súhlasím s tym, že s bolesťami chrbtice vykonávať takúto prácu nie je dobrý nápad. Koľkokrát treba dvihat ťažké veci , ťažké vedrá , mňa veľakrát tiež boli chrbát . Ale ak sa na to cítiš ,tak šup do toho.

evkatk
18. máj 2024

Tvrdenie, že za hodinu upratovania sa platí viac ako za hodinu doučovania je scestné. Veď hodina doučovania matematiky stojí od 30 do 50 Eur a hodina cudzieho jayzka od 50 do 80 - 100 Eur. Kto zaplatí toľko upratovačke za hodinu? Moja suseda robí upratovačku 3 hod. denne, na viac ju nepotrebujú a zarobí dohodou za celý mesiac v čistom 180 Eur. Ak na zárobku nezáleží, potom prečo je treba ísť robiť? Ak Vám vadí učenie, tak radšej odíďte z toho fachu a to čím skôr. Ja som 44 rokov odkrútila v školstve a vždy na prvom mieste priorít boli žiaci a škola, potom dlho nič a tak vlastné deti a rodina. Za posledných 30 rokov vo funkcii riaditeľky školy som nešla počas prázdnin na žiadnu dovolenku, bolo treba pripraviť nový školský rok, vzdelávacie programy, úväzky, rozvrh hodín. atď. Ani ma nenapadlo sťažovať sa a myslieť na čerpanie dovolenky. Môžem povedať, že oproti platu učiteľov, ktorí si prázdniny užívali, ten môj bol vyšší len o príplatok za riadenie a osobný príplatok, spolu vo výške 350 Eur. Nerobila som to pre peniaze, ale pre deti, ktoré si zaslúžia učiteľa na 100 % a plnila som učiteľský sľub, ktorý som dala počas promovania.Pre učiteľa musí byť škola a žiaci vždy prednejší, než čokoľvek iné. Ak na to nemáte, treba hneď odísť. Nie je mysliteľné, aby učiteľ kalkuloval so svojim časom a myslel pri tom na seba. Učiteľstvo nie je zamestnanie, ale povolanie na celý život. Nájdite si prácu, ktorá Vám bude vyhovovať a neublížite ňou svojim deťom a blízkym.

jazzy03
18. máj 2024

@evkatk 🫣jemine, ale aj je to velmi smutne, co ste napisali. Taky zivot bez dovolenky a rodiny. 😢 zaklad je empatia k sebe, a potom k ostatnym.
Ps: hodina anglictiny 12€/hod. u nas. 👍🏻

rozculena
18. máj 2024

Nezamestnávaj sa ako upratovačka,choď robiť sama na seba.
Pred vianocami som si dala umyť okná,pani za 2 hodiny zinkasovala 60 eur....celkom dobré,nie? Mala iba 1 kýbel s trochou vody,nejaké handričky a špongie.V živote som nemala tak čisté okná😂 a samozrejme rámy,lebo to je moja smrrrrrrrrť.

rozculena
18. máj 2024

@evkatk to čo je za elaborát úplne od veci,omg....

rozculena
18. máj 2024

@evkatk upratovačka mi bola umyť okná a za 2 hodiny zarobila 60 eur....

dorottka
18. máj 2024

@jazzy03 suhlasim, neviem kto plati za hodinu jazyka od 50-80e, mozno daky korporat a aj to nejde cele tej ucitelke. Super skusene ucky jazykov si vedia popytat okolo 30e. Za svoj zivot som chodila na cca 6 jazykov a strop, ktory som platila, bolo 35e, ale tak to bola native ucitelka s kvalifikaciou na ucenie cudzincov, 10 hodin a bola som na B1.
A ak ma byt pre ucitelku na prvom miesta skola a ziaci a daleko za nou rodina, tak je to potom riadne nefer voci rodine a vlastnym detom. Praca by nemala byt byt nikdy na prvom mieste, to je ake toxicke a zavana skor patologiou ako niecim obdivuhodnym. Kazdy terapeut by povedal zrejme to iste.

PS: mne pride slecna upratat byt, hotova je za hodinu a pol plus minus a dam jej 20/25, na 20 sme dohodnute, ale rada jej dam aj viac.

charlotte911
19. máj 2024

odcudzuje iba blbec, každá práca je dôležitá, ja si u nás v práci vážim upratovačky a pokecáme aj spolu, dokonca jedna je Ing. a dve máme zo strednou školou, jedna má gymnázium, druhá obchodnú akadémiu, ženy po materskej, ktoré sa zamestnajú aby zarábali a nesedeli nečinne doma a to máme mladých asi 5 a staršie pár, sanitárky máme 2 z Ing., je to práca v zdravotnictve, u nas ich nikto preto neohovára aj keby mali len základné vzdelanie, je to práca ako každá iná a tiež potrebná, ľudia čo to odsudzujú majú skôr problém sami zo sebou, to sú ti bezcharakterni pokrytci, ktorých si netreba všímať

lilitela
19. máj 2024

Podla mna je to normalne, ze takto sudime. Ked vidis vonku smetiara, tiez ta asi nenapadne, ze ma vysoku skolu. Kedze sa vo vseobecnosti vie, ze su to povolania, na ktore nie je potrebne prakticky ziadna kvalifikacia, a moze ju robit "takmer kazdy", tak je to "nizsia" praca. Nie podradna, lebo je potrebna, ale jednoducho ma nizsis status. Rovnako, ako ked ides kupovat do Pepca a nie do Hilfigera. Povod materialov a kvalita spracovania vacsinou ide ruka v rukave s cenou. (nie vzdy)
Ludia, ktori vedia ze mas VS a robis toto, sa budu podla mna iba cudovat, pripadne si pomyslia, ze mrhas svojim vzdelanim a schopnostami, ale nebudu si o tebe mysliet, ze si niekto jednoduchy a nevzdelany. Takto ta budu posudzovat ludia, co ta nepoznaju. Ak budes upratovat domacnosti, tam ti to moze byt uplne jedno, stratavas sa len s par ludmi. Navyse zarobis neporovnatelne viac, akokeby si upratovala na urade, ci v skole, kde teda stretavas mnozstvo ludi, ktori ta budu sudit.
Co sa deti a okolia tyka, netreba im hovorit, co chces robit, ak budes upratovat domacnosti. Povedz ze robis v administrative. Co koho do toho? A takisto nikoho nic do toho, ze je to klamstvo. Bezvyznamne klamstvo, ktorym prekonas posudzovanie.

rozculena
19. máj 2024

@lilitela ale smetiari zarábajú super...v BA 1600

zuzana76
19. máj 2024

@evkatk https://www.doucma.sk/hladam-doucovanie?q=angli... nech sa paci, hodinova sadzba za hodinu ANj od 10 -20 eur, mne ked pride pani upratat berie za hodinu 10 -15 eur, podla obtiaznosti prace, takze ake scestne? prosim vysvetlit.

zuzana76
19. máj 2024

@dorottka ano a tych 30 eur za hodinu ma bud native speaker, alebo je to uz priprava na studium na VS, pripadne nejaky certifikat, ale nie bezna hodina, ci doucovanie, tam je sadzba naozaj 10-20 eur v zavislosti od regionu v BA mozno 20, niekde na vychode mozno aj len 8 eur

zuzana76
19. máj 2024

@evkatk takze ucitel, ktory vlastne odide zo skolstva sa bude mat genialne, staci mu denne oducit jednu hodinu, dostane 80 eur, x 20 zarobi 1600 v hrubom, potom nejake odvody a ma tolko, ako ucitel na skole a realne odpracoval teda dve hodiny denne, jednu aktivne, druhu ako pripravu 😀

silvike
19. máj 2024

@zuzana76 Zapadakov na vychode. Kolegyna ( vystudovane ucitelstvo NJ a SJ na Pg.) tlmoci v nasej firme a doucuje NJ sukromne v inych firmach. Berie 30e/hod. To len pre info k tym 8e/hod. na vychode.

ankare
19. máj 2024

Práveže super, ja Ti to schvalujem. Kašli na názory druhých. Držím palce!

silvike
19. máj 2024

Samozrejme, uci na zivnost takze z toho plati este vsetky odvody. Takze realne jej samozrejme vyde o nieco nizsia hodinova mzda.

zuzana76
19. máj 2024

@silvike https://www.doucma.sk/hladam-doucovanie?q=nemec... tu je nemecky jazyk biznis napr, ceny okolo 15-20 eur, nevravim, ze tolko nemoze mat nikto, ale to su skor kvapky v mori

zuzana76
19. máj 2024

@silvike len som chcela porovnat, ze to je porvnatelne s upratovanim, niekto vyssie pisal, ze za umyvanie okien a dve hodiny prace zaplatili 60 eur, cize tiez 30 eur na hodinu. Pricom umyvat okna mozes bez vzdelania a na ucenie jazyka potrebujes 2. stupen VS

zuzana76
19. máj 2024

@silvike navyse ak ucis jazyk potrebujes pristup k materialom, cize si zakupis materialy, online ucebnice, co nie je lacny spas, niekedy aj v stovkach eur sa to pohybuje, prenajom miestnosti, alebo pocitac, elektrina, cize realne este aj musis zaplatit nejaku reziu, aby si mohla fungovat, nielen odvody

evkatk
20. máj 2024

Všetko sa dá zvládnuť, rodina s malými deťmi aj škola. Chce to iba nemyslieť na seba a plne sa venovať práci aj rodine. Sadnúť si cez deň - to mám ešte aj dnes výčitky svedomia a dodnes pijem rannú kávu aj hodiny, samozrejme postojačky počas práce. Kým som mala doma deti, prešla som na 3 - max 4 hodinový nočný spánok. To, že povolanie je na prvom mieste, to som bola tak vychovaná rodičmi lekármi. Pre nich bol pacient na prvom mieste, pre mňa žiaci, teda tí, ktorí sú na nás odkázaní.
Čo sa týka doučovania platí sa veľa najmä vo veľkomestách. Napr. jedna zahraničná firma u nás platí učiteľom za doučovanie cudzieho jazyka za svojich zamestnancov až 150 Eur na hodinu. Sú to veľké firmy, ktoré udávajú sumy a okolo nich sa to točí. Nie je mysliteľné, aby učiteľ, ktorý príde doučovať individuálne domov dieťa na opačný koniec mesta, stratí mimo doučovania cestovaním minimálne 1 hod, stojí ho to benzín, aby vzal za doučovanie 10 Eur. Taxa, ktorú som uviedla je realna pre doučovanie stredoškolákov, VŠ, individuálne dospelých, atď... U detí ZŠ je to od 25 . 40 Ezr.