Šikanovanie v práci
Robím v kuchyni v škôlke. Hlavná kuchárka ma od začiatku neviem prečo nemá rada, môžem sa snažiť ako chcem. Každý deň chodim o hodinu skôr do práce, nemám to zaplatené aby som im pomohla, ja robím na 4 hodiny oficiálne. Robím všetko čo mi ktorá kuchárka či hlavná povedia. Ale posledné dni je to neúnosné. Celý minuly týždeň som im opakovala že v pondelok idem k lekárovi a oni mi v utorok do očí tvrdili že o tom nevedeli. Našťastie som to zapísala aj do kalendára v kuchyni kde si píšeme ktorá kedy ide k lekárovi.
Včera ma hlavná kuchárka obvinila, že počula že deťom nenechávam prídavky. Čo je blbosť, učiteľky sú ochotné osvedčiť že vždy im nechávam prídavky pre deti. Dnes si ma zavolala vedúca školskej jedálne že hlavná kuchárka na mňa bola žalovať že nič nerobím a neposlúchajú jej príkazy. Tiež mi dnes dve učiteľky potvrdili že sa ich vypytoval či im pomáham kŕmiť deti a nechávam prídavky. Potvrdili jej že všetko robím ako mám. Ona už nevie ako by mi ublížila, donáška na mňa vedúcej, ohovára ma pred kolegyňami a tie držia ústa aby mali od nej pokoj. Nadávajú na ňu za chrbtom. Už som sa s ňou pohádala stokrát ale k ničomu to nevedie. Do práce chodím s úzkosťou, čo zase bude. Všíma si každú moju chybu a najviac mi je ľúto, že ani jedna kolegyňa si ma nezastala aj keď sa tvária ako kamarátky.
Napríklad ja mám na starosti desiatu a obed, olovrant má hlavná kuchárka. Koľkokrát prídem do práce ráno a tam zaschnute staré chleby z predošlého olovrantu, špinavé tácky, poháre. Ja to po nej upratujem lebo ona nečaká kým všetky deti dojedia a uteká na autobus domov. A mne dnes drzo povedala, že nerobím ani to čo mám.
Veduca jedalne ti toto povedala? Tak jej odpovedz, ze nech ti to ukaze v zakonniku prace, alebo potvrdene od inspektoratu prace, ze nadcasy sa nepreplacuju, lebo prave IP aj zakonnik prace tvrdi nieco ine. Bud sa preplatia alebo mas nahradne volno.
A ziadne take, ze ides k lekarovi a napisu, ze si bola v praci - z toho si urobia akurat tak oni dalsie problemy, dochadzka musi odrazat realne kedy si tam bola. Proste len treba vediet a reagovat, nenechat sa odbit, sklopit usi a trpiet to a nechat so sebou zametat.
@nafka0483 uz som viackrát robila celý deň a nikdy mi to nepreplatili ani mi nedali náhradné voľno vraj kto by miesto mňa robil. Keď som išla k lekárovi tak napísali že som bola akože v práci.
@nafka0483 ale ďakujem idem si napísať výpoveď
vies to su tie agresorske typy ludi...ty si nestojis za svojimi hranicami - zdrava hranica je budem robit to za co mam zaplatene co spada pod moje pracovne a casove ulohy. agresor (hlavna kucharka) vidi ze v tebe nasla svoju obet....cim viac ti bude nakladat, tym ty budes trpiet ale nechas si to. to je zaklad co treba spravit aby si zabrzdila agresora: ukazat mu ze viac to co hlada (tu obet) v tebe nenajde. robit svoju pracu ano a zodpovedne a mozno najlepsie ako vies ale nie cez hranicu, nie chodit do prace o hodinu skor, ci obliekat deti do pyzamka (ak to robis rada tak kludne pokracuj ale nie pre to ze musis) teraz ked si dala vypoved tak je to asi jedno, ale pracuj do novembra iba s nastavenim vlatnych pevnych hranic, a povedz jej normalne slusne razne NIE....a mozno by bolo dobre zacat si pisat dennik, co sa kedy presne stalo - datymy, zucastneni a stazovat sa s tym potm niekde vyssie.(ak sa da)
No a ty si si to nechala... hned ked to urobili prvykrat si sa mala ohradit, nesuhlasit, obratit sa na inspektorat. Nezametali by s tebou, keby videli, ze sa nenechas. Darmo teraz places a stazujes sa, ja viem ze ta to mrzi, lenze ty si jedina kto ti dokaze pomoct. Ty sa musis za seba postavit.
Vypoved posli doporucene s dorucenkou, alebo si ju vytlac 2x a odovzdaj veducej jedalne a nech ti podpise s datumom kedy ju od teba prevzala. Ak odmietne, tak to chod vzapati poslat postou (s dorucenkou!), nech mas dokaz, ze si vypoved naozaj podala.
Super a, keď by Ťa zrazilo auto cestou k lekárovi si akože v práci.Hlavna kuchárka si možno chce dotiahnuť do práce niekoho známeho, alebo sa boji, že ju vytlačis z miesta.Podaj výpoveď mesiac odrob a potom PN, alebo odrob celé určite máš ešte nejakú dovolenku a potom po výpovedi sa daj v ochrannej lehote na PN do 7 dni a nech platia.
Toto sú staré skostnatele spôsoby...a kuchárke by som povedala, že tiež nechodíš žalovať, že uteká na bus a nechá tam neporiadok.Od kolegýň nečakaj, že sa Ta zastanu veď by si kuchárku pohnevali a každý mlčí a dá hlavu dole.Pre podobne problémy som odišla zo škôlky.Hnus tieto kolektívy
kedze uz davas vypoved tak na piatok im povedz sorty ale ako sa spravate vy ku mne budem sa aj ja k vam ... robim vam tu nadsasy a poskoka a ani pol pekneho slova..kedze moja vypoved je uz na stole kludne si tu moze hlavna kucharka dret aj 24h zadarmo ak sa jej tu tak paci ale ja idem len na 4 tak ako mam v zmluve a zaplatene..alebo mi dajte dvojnasobok a zostanem na nadcas ... easy peasy ..
tie zaschnute tacky z olovrantu ti kazal kto umyvat miesto hlavnej kucharky?
@0silvia0 nemala som načo dať desiatu, tak som po nej všetko musela umyť
Odfot tacky a bran sa, ked budes obvinena ze nerobis co mas. Treba povedat omyl, robim dokonca viac ako mam, a ukaz dokaz...
Mozes sa im povyhrazat inspekciou, neboj sa ich, tu mas inspiraciu
https://slovenskypacient.sk/mobbing-sikana-na-p...
@0silvia0 veď si to fotím aj som to povedala hlavnej, že robím aj za ňu. Začala po mne kričať ako si to dovoľujem fotiť. Úplne sa zľakla. Učiteľky mi povedali že olovrant je 14,15 a ona už 14,30 chce utekať na autobus aj keď ma pracovnú dobu do 15.
Tak treba vyzvat veducu jedalne, nech si porobi poriadky s kucharkou, lebo to budes riesit na inych miestach... povedz jej, ze ty sa sikanovat nenechas.
@0silvia0 to mám v pláne ešte kým odídem im to nezlahcit a brániť sa
Drzim palce, bran sa a nerob nic co nemas v pracovnej naplni
@0silvia0 ale ako som napísala, vedúcej jedálne aj riaditeľke dáva plne dózy jedla tak tie držia zobák. Dokonca keď mala dcéra vedúcej jedálne narodeniny upiekla jej počas pracovnej doby tortu. Aj svojim deťom pečie počas pracovnej doby tortu, mužovi na 40 tku. Vedúca to vie a je ticho.
@0silvia0 ďakujem, kto chce psa biť palicu si nájde. Počítam s tým, že začne po mne hľadať každú chybičku. Aj tebe všetko dobré.
Tak im to medzi recou splechni do tvare... ze dobre vidis co sa tu deje a ak nechcu mat problemy nech prehodnotia svoje spravanie k zamestnancom
Treba sa začať brániť a ja som z tých ,že ja by som sama od seba neodišla pokým by som im nevrátila všetky zle veci.A kľudne pošli podnet na inšpektorát práce.Ja som tiez písala .Robím na 75 percentny úväzok a nadčasy mi bud preplatia alebo si to čerpám.Ziadne také o hodinu skôr do práce nepoviem ,že 15 minút to je ešte podľa mňa o.k ale hodinu? A odrobim 4 hodín a dovi dipo nemám tam čo iné robiť.Spinave taniere? Kontaktujtem hygienu v dnešnej kovidovej dobe príde raz dva
To ako sa normuje,ked este v dozach si vedia odniest jedlo? Dufam ze detom nezmensuju porcie. A co viem,zbytky sa uz ani pracsom nesmú odniesť domov, ako kedysi bolo,ze si nejeda kuchárka sviňu na pomyjoch z roboty,vykrmila. Oooj taku kontrolu by som tam poslala az by bicom plieskalo😒
Išla by som na PN a riešila si už inú prácu
Prve co sprav, prestan robit zadarmo. Nic z toho nemas
Ty musis byt strasne submisivna povaha.Chapem,ze nájsť pracu s vyhovujucim casom,dochadzanim atd, atd je dnes ťažké,ale toto co opisujes je moc a evidentne ta to velmi mrzi a pripustas si to a nevies ale za seba bojovat.Ako mlada som bola tiez taka,robila od nevidim do nevidim,nikto to neocenil,naopak buzeracia skoro za hocico.Mala som zabrany otvorit si ústa,aj som nechcela byt bez roboty.Nakoniec som po pol roku bola tak psychicky vyflusnuta,ze som skoncila na 3mes na PN.A dala som vypoved.A dalsie zamestnanie uz bolo sice dôležité co,kde,za kolko,ale kolektiv bol pre mna rozhodujuci-nesadlo mi,odisla som.Nenecham po sebe slapat.Zazila som aj sefa,co chcel prichod o hodinu a pol pred pracovnou dobou.Vydrzala som týždeň.Bude ti len a len horsie,odid,svedomie mas ciste a babsky kolektiv vie byt niekedy o zivot.Pn mozes tahat dlhsie kym si niečo najdes
@autorka. Utekaj a nezostala by som do konca Novembra. Zadarmo sa nepracuje. Robia si s teba srandu a veduca sa vyhovara na povahu. Uz zajtra by som neprisla. Hod sa na PN povedz ze to psychicky nezvladas a ked budes pripravena najdi si novu pracu.Ty si asi prilis dobra na ne. Vies co mozno by bolo dobre to spisat a dat veducej oficialne co sa deje aj ohladne chovanie sef kucharky aj ohladne toho ze neplatia za extra cas ktory chcu aby si odrobila. Co sa zrazili s konom??!!
tak to tam samozrejme nechod.. zadarmo tam nie je ani jedna.. a byt tebou odidem teraz.. ked nemaju nikoho.. co mas co vychadzat v ustrety ked tebe nikto nevychadza? si v praci nie v dobrocinnom spolku..
@mariejenka samozrejme, že nedostanu co majú:(u nás často čo bolo na jedálničku džús, biela káva, hrozno... nedostali.Ak sa niekto náhodou opýtal z rodičov tak sa klamalo, že bolo, ale deti si zvyknú vymýšľať otras
Dievčatá, dnes mi jedna z učiteliek povedala, že včera sa rozprávala s riaditeľkou škôlky pracovne a reč padla aj na mňa, že odchádzam. Riaditeľka povedala, že hlavná kuchárka jej povedala, že som nikomu nepovedala že idem v pondelok k lekárovi a že som neochotna zostávať v práci dlhšie. Pritom vždy keď ma poprosili som zostala robiť celý deň. Učiteľka povedala riaditeľke, že to je klamstvo, že aj im som v piatok hovorila, že v pondelok neprídem lebo idem k lekárovi. Dokonca aj upratovačka si to pamätala. Tiež jej povedala, že vždy som ochotná deti kŕmiť, majú dostatok jedla a prídavky. Ona na to, že ona to riešiť nebude, na to mám svoju vedúcu.

@nafka0483 ďakujem, naozaj vieš asertivne reagovať. Musím si o tom niečo naštudovať.
Mne vedúca povedala, že nadčasy sa nepreplácajú ani nedostanem náhradné voľno. Maximálne keď pôjdem niekedy k lekárovi tak napíše, že som bola v práci a budem mať viac priepustiek.