Šikanovanie v práci
Robím v kuchyni v škôlke. Hlavná kuchárka ma od začiatku neviem prečo nemá rada, môžem sa snažiť ako chcem. Každý deň chodim o hodinu skôr do práce, nemám to zaplatené aby som im pomohla, ja robím na 4 hodiny oficiálne. Robím všetko čo mi ktorá kuchárka či hlavná povedia. Ale posledné dni je to neúnosné. Celý minuly týždeň som im opakovala že v pondelok idem k lekárovi a oni mi v utorok do očí tvrdili že o tom nevedeli. Našťastie som to zapísala aj do kalendára v kuchyni kde si píšeme ktorá kedy ide k lekárovi.
Včera ma hlavná kuchárka obvinila, že počula že deťom nenechávam prídavky. Čo je blbosť, učiteľky sú ochotné osvedčiť že vždy im nechávam prídavky pre deti. Dnes si ma zavolala vedúca školskej jedálne že hlavná kuchárka na mňa bola žalovať že nič nerobím a neposlúchajú jej príkazy. Tiež mi dnes dve učiteľky potvrdili že sa ich vypytoval či im pomáham kŕmiť deti a nechávam prídavky. Potvrdili jej že všetko robím ako mám. Ona už nevie ako by mi ublížila, donáška na mňa vedúcej, ohovára ma pred kolegyňami a tie držia ústa aby mali od nej pokoj. Nadávajú na ňu za chrbtom. Už som sa s ňou pohádala stokrát ale k ničomu to nevedie. Do práce chodím s úzkosťou, čo zase bude. Všíma si každú moju chybu a najviac mi je ľúto, že ani jedna kolegyňa si ma nezastala aj keď sa tvária ako kamarátky.
@meredith83
@gina17 presne, "co uvidím" krajšie zajtrajšky?
Neskutočne mi je ľúto,ze su takéto kreatúry v kolektíve.a este na vedúcej pozícii a tym s pocitom nedotknuteľnosti.
Autorka ale ty si uz poucena o asertivite, takze napis co si veducej odpovedala?
@nafka0483 práve idem z práce. Neviem, či som bola asertivna, bola som v šoku. Vedúcej som povedala, že v pracovnej zmluve nemám uvedené že nesmiem preberať čo sa stane v kuchyni s inými zamestnancami. Ďalej som povedala, že keďže som bola obvinená že nenechávam prídavky tak som si to chcela overiť u tých najpovolanejsich u učiteliek. Ďalej mi vytkla, prečo si fotím keď mi tam hlavná kuchárka nechá špinavé tácky. Ja na to, že ja som slobodný človek a fotiť si môžem čo uznam za vhodné. Nie som vo vojenských priestoroch. Ona na to, že si neželá aby som to fotila a že riešim pi....viny. A nech sa opovazim vynášať z kuchyne pokiaľ tam ešte pracujem lebo uvidím. Keď mi končila pracovná doba som sa vedúcej išla spýtať keď budem dnes robiť o 3 hodiny dlhšie či to budem mať zaplatené. Ona že jasné že nie. Ja na to, pani vedúca v Tom prípade idem domov a tiež vzhľadom k tomu ako ste sa ku mne ráno spravali už nebudem ťahať nadčasy. Ona na to, že vždy sa snažila byť fér šéfka a nedopustí zabo musieť vojny v kuchyni ani vynášanie z kuchyne. Zavrela som dvere a odišla. S ňou sa človek nedohada. Doma si to vklude premyslim a od 1.10. idem na PN
A keď som odchádzala domov, hlavná kuchárka nahlas povedala aby som to počula že jej je jedno že idem domov, nebude to prvý krát čo bude makať poobede dlhšie aj za ostatné. Ale to nikoho nezaujíma. Že ona zvládne dať olovrant bez problémov 4 triedam. Ja som pozdravila a išla domov.
@mariejenka taká sympaticka mi bola šéfka na začiatku a taká zmija sa z nej vykľula. Už cestujem domov
@autorka vies co radila by som si nechat telefon v kapse na nahravanie nabuduce. Ked ti povie ze 3 hod nadcasu su nezaplatene je to nezakonne. Inspektorat prace treba na kravy poslat. Inak rozmyslam preco ta nevyhodili? Mozno sa boja ze ich naozaj zazalujes. Ale tieto nahravky moje dve kamaratky pouzili proti dvom zamestnavatelom v Irsku...
@meredith83 asi ma nemôžu len tak vyhodiť, mám s nimi uzavretú zmluvu na dobu neurčitú. Alebo môžu dať okamžitú výpoveď?
@meredith83 pocuj, malicko mimo temy. Ja mam v pracovnej zmluve uvedene, ze v dohodnutej fixnej mzde je zahrnuta aj praca nadcas. Znamena to, ze v mojej pracovnej zmuve je protizakonny bod? Musi byt vzdy za nadcas nahradne volno alebo preplatenie (podla zakonnika prace...?)
mozu ti dat vypoved, ale s tym ze ti zaplatia odstupne...ak by to spraili lepsie pre teba budes sediet doma a mat dva mesiace vyplatu este....ale zvyknu manipulovat ludi pri tom aby oni sami dali vypoved alebo suhlasili s mensim odstupnym....ak nieco nedaj sa zmanipulovat.
@evkamotka V tom pripade myslim ze nie. Ja som v Irsku ale tu maju ludia fixne zmluvy teda rovnake platy ked robia 40 hod al 50 hod alebo 30 hod.. To su vacsinou manageri. Takze namiesto hodinovej mzdy maju tyzdennu. To si myslim ze je aj pripad na SK. Ja mam napr hod mzdu takze ked pracujem nadcas musi byt zaplateny alebo mi musia dat volno navyse.. Treba sa ale opytat niekoho kto pozna Sk pracovne pravo
To je čo za šéfku, keď nevie alebo skôr nechce riešiť problémy? Nech teda nepracuje na takom poste. Povedala si jej aj o tom, čo Ti bolo povedané, že "ešte raz a uvidíš"? Ak áno, aká bola jej reakcia? Každopádne by som zamestnávateľovi poslala dopis doporučene, kde sa budeš sťažovať na šikanu na pracovisku a že žiadaš o nápravu, riešenie. Nech to máš pre istotu.
@gina17 to mi samotná šéfka povedala, že ešte raz sa požalujem učiteľke alebo hoci aj upratovacke ohľadom ich správania uvidím
Autorka, kto chce hlada sposoby. Existuju karne opatrenia. Precitaj si poriadne zmluvu. 3x karne postou domov a vypoved. Ak uznaju Tvoj dnesny odchod ako porusenie zmluvy, v zmysle neuposluchnutia nariadeneho nadcasu - mozu Ti poslat karne. Ja som robila pre blaznivu mrchu, z vlastnej skusenosti - tiez mi poslala karne, samozrejme vymyslene, ze som sa rozpravala s cudzou osobou o internom stave firmy, rozumej povedala som kolegyninej mame(kolegyna bola hlucha a mama ju zastupovala vo vela veciach) ze som dala sefku na inspektorat prace pre nevyplacanie mzdy- niekolko mesiacov. Samozrejme som dala okamzitu vypoved, ktoru sef hodil do kosa, tak som mu ju poslala doporucene, neprevzal a poslam mi svoju okamzitu vypoved za porusenie discipliny (ze som neprisla do roboty - od dna co som mu dala vypoved 🤣🤣🤣) a hneval sa ze ho navstivil inspektorat tak predatav si - dal na mna trestne oznamenie, podrz sa, za vymahanie mzdy (tej ktoru mi mal vyplatit zo zakona😅).
Autorka: tak to si ma prekvapila 🙂 velmi dobre si urobila, ze si sa nenechala, aj ze si odisla po 4 hodinach ;) na tvojom mieste ak mas dovod na PN, tak hod na nu hned od pondelka a kasli na to co si ako zariadia. Pocas PN ta vyhodit nemozu. Aj keby chceli pre porusenie pracovnej discipliny a pod. tak na to by ti museli najprv dat aspon 2x za nejake obdobie vytykaci list, piosmne upozornenie a nic take nebolo, cize neboj sa.
Tu vypoved uz mas podanu? A mas doklad o tom?
Najlepšie by bolo aby si išla na PN hneď od pondelka, lebo do konca mesiaca ti stihnú dať pár oznámení o porušení pracovnej disciplíny a vyhodia ťa oni. Budeš to mať aj v papieroch a bude sa ti ťažšie hľadať iná práca.
na tvojom mieste prestanem robit ustupky.. ziadne co oni chcu , zadarmo a pod...to co mas v pracovnej naplni a dost.
@nafka0483 Výpoveď som podala dnes, mám aj doklad. Nedala som sa a som hrdá že som po 4 hodinách odišla domov. Oznámila som to aj hlavnej aj šéfke, písomne mi to nenariadili tak by som nemala mať zle. Len mi stále hlavou beží ako sa ku mne šéfka správala a to je mladšia odomna. Ako si dovolí zakazovať mi rozprávať sa o tom čo ma trápi s učiteľkami. Alebo fotiť si čo chcem. Ty by si jej ako odpovedala? Za rok a pol som nebola ani raz na PN, vždy som ochotne robila nadčas a takáto odmena.
Ešte ďalšia vec, šéfka mi zakázala vynášať to z kuchyne a jedna z uciteliek mi povedala, že keď volala s riaditeľkou tá jej povedala, že hlavná kuchárka jej o mne narozpravala hlúposti. Povedala by si jej to?
Tak dievčatá, v práci sa so mnou nikto nebaví ani ostatné kuchárky. Dnes keď sme ráno natreli nátierku na chleby, ako vždy ostalo a ja som si natrela úplný koniec chleba s trochou pomazanky. Aj hlavná si predtým natrela chlieb. A odrazu začala jacat že bude chýbať krajec chleba, pritom ja som si dala len patku, ktorú deti nejedia. A chlebov bolo dosť, aj s pridavkami. Už nevie ako do mňa rýpať. Ja fakt neviem ako dlho to tam ešte vydržím.
Ahoj, naozaj sa nemusíš cítiť zle. Tie ostatné kuchárky,chcu mat tichu hlavu,nejdu do konfliktu s tou vrchnou.,veducou, ony ostávajú robiť tak kukaju svoj biznis.
Absolútne by som sa nedala vytočiť, a ak mas co i len podozrenie na to,ze sa hlavná bude chytať každej kraviny,nedavaj je príležitosť na to. Ona aj z komára urobí somára, takže tak.
A este ma napadlo,ale to uz je fuk, ze preco je tvoja pozícia 4 hodinový fond pracovný,ked očividne sa nestihalo,a vždy chceli aby si ostala nadčas? Toto ma tak zaujalo.
Rob si len svoju pracu, jedlo si nos svoje, nech nemaju za co rypat. Ze to robia oni, nechaj tak, ty si nos svoje. A ak to nezvladas a mas zdravotny dovod, tak chod na PN hned zajtra. Naco zo seba zas robit martyrku a trpis, daj sa vypisat a hotovo.
Je mi ľúto, že si natrafila na také primitívne osoby, zrejme majú nižšie IQ a potrebujú si niečo "dokázať". Len k tým nadčasom: podľa zákonníka práce ti nesmú prikázať nadčas, keďže máš pracovnú zmluvu na kratší pracovný čas. Čiže žiadne nadčasy, ani s náhradným voľnom, ani preplatiť, jedine ak tak dodatok k pracovnej zmluve a zmeniť úväzok. Zamestnanec na skrátený pracovný čas nesmie robiť nadčasy.
Kľudne by som napísala list vedúcej jedálne, na vedomie riaditeľke škôlky a ešte aj zriaďovateľovi o tom aká šikana, buzerácia vládne na pracovisku a žiadala o nápravu, v opačnom prípade sa obrátim na inšpektorát práce a orgány činné v trestnom konaní.
Aj keby som to na koniec neurobila, inšpektorát a orgány, list na 3 adresy by aspoň narobil vietor a pohol žlčou tým kreaturam. Môj darček k odchodu...
Nenechaj so sebou zametať, ak chces odist odíď hneď nech ťa nestihnú ešte využiť napr. ako spomínaš už ten piatok.

Moja!? Dufam,ue si uz doma.
Vedúca sa pomýlila kuchyňu s basou? Alebo Las Vegas? Ze co sa stane v kuchyni,ma ostať v kuchyni?
Uf