icon

Školský zákon

16. apr 2023

Vraj bola od septembra zmena v školskom zákone kde je údajne, že učiteľ je povinný, ak je žiak chorý dať mu vedieť čo preberali na hodine.Zalezi podla toho, či skola pouziva edupage, mail či iný informačný kanál.
Zapisujú vaši učitelia na edu prebrate učivo, či žiak si zisťuje úlohy od spolužiakov?
Mala som konflikt s učiteľkou, lebo syn bola 2 t chory a bolo zle, že nemal poznámky z učiva a nevedel, keď ho vyvolala.Vychovavatelka bola v kabinete a prišla následne za mnou a povedala mi, že bol doplnený školský zákon kde je dané, že pedadog je povinný prebrate učivo zapisovat
Názor pedadogiciek?je to pravda?

letfenixa
16. apr 2023

@autorka názor pedagogicky: ak bol syn počas svojej neprítomnosti ospravedlneny, vyucujuci mu mal poskytnúť základnú informáciu o prebratom ucive. Ak škola používa ETK, tak v nej tá informácia je. Učiteľ nemusí posielať ani poznámky, ani zadavat DU na net. Stačí info "Lesné živočíchy ".

janagem
16. apr 2023

Autorka - nápis zajtra ako si dopadla u riaditelky

benit
16. apr 2023

Pre autorku, nejde o skolsky zakon.
Ucitel nie je povinny posielat poznamky. Len prebrate ucivo.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
raszuz
16. apr 2023

@kaktusik007 veľa učiteľov má zakliknuté, že sa nepovoľuje zobrazovanie učiva 🙂. Aj takú funkciu ma edupage. U niektorých svietia DU a "ucitel nepovolil zobrazenie tohto učiva".

kaktusik007
16. apr 2023

@raszuz to fakt? fuuu... vsak co uz len tu je tajne??

raszuz
16. apr 2023

@kaktusik007 netusim, tak v pripade piataka nahaname poznamky od spoluziakov, v pripade druhacky nam pani ucitelka posle vzdy do mailu, co robili, co treba dobrat.
V eduoage mame v oboch pripadoch, co je na domacu ulohu, ale nie, co brali, aj ked teraz som si vsimla, ze triedny maleho, asi ako jediny ma, co brali a to rimske cisla 🙂

maranco
16. apr 2023

V dnešnej dobe by sa v pohode dalo mať v triede kameru a mikrofón, a keď je niekto chorý vysielať hodinu cez net a žiak sa môže pripojiť do svojej triedy a sledovať vyučovanie či je doma alebo v nemocnici.
Keď to dokázali cez covid tak by to zvládli aj teraz. Určite viac by sa dieťa naučilo ako keď bude sám sedieť nad knihami.

zuzanka.zuzu
16. apr 2023

@maranco to áno, ale to by sme nesmeli mať učiteľov ako napr. pani učiteľka "stačí info lesné živočíchy" 😉 @letfenixa

autorka - aj tu vidíš, že aj keby bol zákon akýkoľvek tak si nepomôžeš.... vždy vždy VŽDY je to o ľuďoch. niektorí posielajú aj nad rámec čohokoľvek (fotia, skenujú, píšu) a niektorí napíšu st.58 lesné živočíchy 😀 aby to nebolo že sa vozím len po jednej, tak ja to myslím KOMPLETNE na celý systém nášho školstva, tá ochota/neochota pedagógov je aj na základnej, strednej až po vysokú, rozdiely sú obrovské (ešte kedysi som robila kvalitu vzdelávania v rámci fakulty a ozaj bolo vidno, koho si študenti cenia 😎 lenže to sú už dospelí ľudia, pri siedmakoch proste spätnú väzbu vyučujúci nemajú a tak sa vozia po kom chcú)

letfenixa
16. apr 2023

@zuzanka.zuzu ale vozis sa, netusis, ako to mám zorganizovane.

benit
18. apr 2023

@zuzanka.zuzu ale ved v ucebnici najdes lesne zivocichy a moze sa to dieta naucit. Poznamky fakt nie su to najdolezitejsie co sa na hodine udeje.
Casto je to aj o komunikacii rodica. Ja mam takych, co radsej cusia ako vos pod chrastou len aby nemuseli nic s deckom doma robit pocas choroby.

zuzulka558
6. máj 2023

uprimne nam na edupage posiela ale nehovorim to dcere ,,ked je v skole maju slovnicek co si zapise to urobi ked do slovnika nezapise ma smolu ucim ju k zodpovednosti a nech za chyby trochu aj plati ( zatial sa to nestalo vsetko ma poriadne popisane) ,, ked je chora ze sa nemoze prejst na druhu ulicu fotia jej a posielaju inak ju pekne krasne poslem nech si ide pisanky pozicat

kepassa
6. máj 2023

Nam este fotia aj tabule a pracovne listy
Nie iba prvakovi ale aj stvrtacke bezne aj deviatacke (tej prikladaju prezentacie).ak nieco nie je jasne komunikujene cez edupage. Klop, klop musim vyklopat u nas to funguje dobre. Hlavne ten najmensi ak nestihne presne vsetko na hodine, tak viem co mu chyba. Alebo ucitelka presne napise co ako mali v cviceni vyfarbit, doplnit, zvyraznit, vediet...

monulienkamt
6. máj 2023

Ja nechápem ako v dnešnej dobe mobilov, kde deti majú milión päťsto aplikacii cez ktoré komunikujú a pri tom čase co strávia na mobiloch nie sú deti schopné si medzi sebou vymeniť úlohy. Syn chodí do 6.rocnika, niektorí učitelia napíšu co preberali (iba nazov uciva a co maju na ulohu), niektorí nie, ja to od nich nich ani nečakám, hádam tak veľké dieťa už je schopné si zohnať poznámky a zistiť co preberali, nebudem to predsa riešiť za neho, moji rodicia tiež neriešili moje úlohy. U syna v triede tiež sú mamičky co sa stále sťažujú že učitelia neposielaju úlohy, mne to príde už choré, ako ešte takéto pre mňa základné veci riešia rodicia za deti. A áno, aj môjmu synovi sa stalo, že mu zabudli spolužiačky povedať, že sa ma naučiť basnicku alebo nejakú úlohu, ale ak aj dostal kvôli tomi zlu známku, nebláznim sa predsa z toho...a ešte dodám, v dnešnej dobe byť učiteľom, vykašlem sa na celý edupage a posielanie úloh, pretože to co rodicia veľakrát vyžadujú a považujú za samozrejmosť a co tu aj čítam, mam niekedy fakt dosť...a áno, viem, že sú aj zlí a neochotni učitelia, s takými som sa u nás na skole našťastie nestretla

ennylilith
13. nov 2023

@nelca0510 a naco tam potom tie kravy su? Ona si nema pamatat, tak stane sa ale po zisteni ma zmazat znamky poznamky!!!

nelca0510
13. nov 2023

@ennylilith ty si ale vulgárna žena. Cestovať učiteľky slovom kravy?

elanor
13. nov 2023

nieje presne specifikovane kto ma tu povinnost. Resp. v zakone, je ze skola je povinna informovat o prebranom ucive, ak je ziak riadne ospravedlneny.
Cize vysvetlit sa to da vselijako. Moze tp byt ucitel, ale kludne moze ucitel poverit napr. tyzdennika, ze nech posle ulohy chybajucim. A ked neposle? Koho budes nahanat?
Preco si ty nekontaktovala rodicov, a nepytala ulohy? Alebo nepoprosila ucitelku? Alebo syn, neviem ako je velky, ci uz ma svoj mobil, ci nie, preco nenapisal spoluziakom, hej fesaci poslite mi ulohy. A ked bolo necitatelne, preco ste nepytali lepsie, kvalitnejsie foto?
A za dalsie, za nasich cias, sa na kazdej prvej hodine/predmete (ked bola s inym ucitelom) chodil po chorobe ziak ospravedlnit, ze chybal xy dni, a este nema vsetko dobehnute, presne preto, zeby ho ucitelka nevyvovala a neocakavala od neho,ze vie vsetko tak ako ti co boli v skole, prip. ze este potrebuje nieco dovysvetlit.

ennylilith
13. nov 2023

@nelca0510 pomodli sa za mna v kostole 5 otcenasov 😉 ja ucitelov nemusim a nebudem sa tu hrat kvoli tebe na svatu ... Pre mna su to darmozracky a tim aj ostanu ak je v skole problem sikana, hadky, bitky jedine na co sa zmozu je umyt si ruky poznamkou a nech sa deje co sa deje ale len co mozu zvysovat si ego poznamkou, zlou znamkou pohotove okanzite .. A tvoj nazor mam mierne vies kde 😉

ennylilith
13. nov 2023

@elanor to bolo za nasich cias 🙂 teraz si zvysuju ego hned po chorobe capnut pisomku 🙂

ennylilith
13. nov 2023

@nelca0510 a este nieco v com je ta tvoja vulgarna, mansia urazka ako krava 🤔

loliki
13. nov 2023

https://www.zakonypreludi.sk/zz/2022-223. Paragraf 2 odsek 9. Učiteľ má povinnosť zo zákona

ennylilith
14. nov 2023

@loliki mna by skor zaujimalo ci ucitel ma pravo hned po vrateni po chorobe dat poznamku za ulohu, alebo hned prvy den dat pisomku. Ale je uzasne, ze je viac osob co len slabo neprikyvuju ucitelom ❤

nelca0510
14. nov 2023

@ennylilith naozaj si veľmi prízemná a vulgárna žena. To,že máš smutný život nie je dôvod,aby si sa ventilovala na učiteľoch a podobne.

ennylilith
14. nov 2023

@nelca0510 kedy sme boli spolu na kavu?? Ja ta nepoznam, tak neviem s coho sudis moj zivot ... Asi podla seba sudim teba 🤔 a shut fuck up .. Chod si ventilovat frustracie inde, lebo je zjavne, ze ti ide len o hadky a nadavky inak by si sa ventilovala a starala do svojho bezproblemoveho zivota 🙂 neviem, zeby som ta oslovila 🤔

loliki
14. nov 2023

@ennylilith Podľa toho koľko chýbal. Ja som to tiež riešila. V škol. poriadku mali uvedené, že žiak má právo na zotavenie z choroby atď len tá prax... Po 2 týždňoch absencie by sa žiak mohol vopred ospravedlniť, že ešte nie je pripravený a bolo by ľudské zo strany učiteľa, dať mu čas doučiť sa. Na to asi nie je zákon, ale môže to byť spomenuté v šk. poriadku.

zuzanockamt
14. nov 2023

@ennylilith Deti máš na HS, však?

ennylilith
17. nov 2023

@zuzanockamt hladala som tu skratku asi High school 🤔 a nie mam jedinacka na zakladnej 🙂

zuzanockamt
17. nov 2023

@ennylilith Ide o domáce vzdelávanie. Čiže normálne navštevuje školu?

maciatkolulu
17. nov 2023

Mňa fascinuje,že človek má doma dva týždne decko a nič nerobí preto,aby si zistil ,čo sa v škole preberalo,ale dohladavat zákony a povinnosti učiteľky ,to áno... v Rakúsku,kde je aj tráva zelensia,pokiaľ je dieťa choré,musí sa učiť každý jeden deň,pokiaľ má horúčky atď. Musí doniesť papier od doktora,že tak nebolo schopné robiť. Pochybujem,že tvoj bol celé dva týždne aj s tebou odpaleny,že ste nedokázali nič. A tvoje dieťa ani ústa na začiatku hodiny otvoriť a ospravedlniť sa. Celkom zvlastne.

ennylilith
21. nov 2023

@zuzanockamt ano normalne navstevuje skolu ...