Skúsenosti s brigádou na kastrovanie kukurice
Ahojte, chcem sa opýtať aké máte skúsenosti s brigádou -kastrovanie kukurice. Aké to bolo, ako sa pracovalo, ubytovanie atď. Ďakujem za vaše odpovede🥰
A to sa ešte stále niekde robí???
@esther100 To sa robí v množiteľských porastoch.. tie čo väčšinou vidíte popri ceste sú buď silážne alebo zrnove.. množiteľských je minimum ..
@idk73225 ze sa narobíš ako kon, od skorého rana do večera na poli, ale zase sranda na ubytovni a super zážitky 🙂 teda tak to bolo cca pred 10 rokmi 😊
Už je to pekných pár rokov, strašne teplo, dlhé oblečenie, od rána do večera na poli v horúčave. Každý deň sanitka, čo niekto odpadol. Na ubytovaní behali po chodbe myši, strava chlieb so salámou.. dúfam, že za tie roky sa to niekam posunulo..
@idk73225 haha, bola som, spomienky fajn, ale už by som to nedala 😁 plat bol minimálny (pred cca 4 rokmi sme mali 3€ na hodinu), ubytovanie - izba, ktorá sa nedala zamknúť a všade bola pleseň. Sprchy: ženy a muži spoločné, boli tam asi 3 sprchové kúty, bez závesov a hneď oproti zrkadlo... samozrejme, tiež sa nedali zamknúť a rovnako ani wc. Je dôležité mať dlhé tenke košele, tá kukurica reže a k tomu je veľmi prudké slnko. Ako tu už bolo spomínané, obrovské horúčavy boli najhoršie, tiež som raz odpadla a bolesti hlavy boli každodenné. Robili sme 11 hodín denne, z toho 1 hod prestávka. Vodu sme si na pole brať nemohli, čiže sme sa vozili na pole aj z pola v takej starej vlečke polorozbitej, kde boli plastové fľaše s vodou (veľmi rýchlo bola teplá). Keď sme dokončili riadok, išli sme do vlečky, napili sa a zase tam odložili tie vody, medzitým sa išli napr. doplniť... čiže si vždy pil po niekom inom, ale to už ti bolo v tom stave jedno. 😁 ešte si pamätám, že nám hrozne lialo a ráno bolo všetko zarosené, no mala som extrémne nepohodlné čižmy, všetci sme mali z toho 10 hodinového chodenia opuchnuté nohy, takže sme to časom už vzdali a chodili iba v ponožkách, len nech tie chodidlá dýchajú. 🤭 ale inak tam boli samozrejme aj pozitíva: človek si to odmakal a mohol zvyšok leta oddychovať, našla som si tam kamošky, prišla som krásne opálená, schudla som... ja so vtedy šla sama, ale ak by som tam mala svoju partiu, tak by bola sranda. 🙂 takže moje hodnotenie znie tak, že skúsenosť dobrá, ale stačí to zažiť raz, kým ešte nevieš, čo ťa reálne čaká
@idk73225 cele pole sme mali rozdelene viaceri.uvodnu instruktaz majitel dal.
vela sa nachodis, treba vela a vela pit, obed nam vozili na pole a ked niekto nestihal pomahali sme si. Chodilo sa za kazdeho pocasia. krasne som sa opalila,lebo bolo vacsinou pekne. Kastrovanie bolo u mna narocnejsie. Zle sa to vytahovalo a som nizsieho vzrastu. Neviem, ci to bolo aj odrodou. Ale dalo sa to zvladnut. Ubytovanie bolo take ako na brigade. Skromne, ale stacilo. Ako vyplatu som dostala niekolko vriec kukurice. Nutne podotknut, ze to bolo uz peknych par rokov dozadu.
Vo vseobecnosti odporucam to ako pracovnu skusenosti. Dieru do sveta s tym neurobis, ani buduceho zamestnavatela neohuris, ale ja by som isla znova
Bola som asi pred 18 rokmi v Piešťanoch. Boli sme ubytovaní na družstve- v jednej miestnosti nás bolo asi 30 😀 My sme boli turnus kde bolo asi 30 dôchodcov a zvyšok študenti- dôchodci spali vedľa v izbe. Sprchy sme mali asi 3-kto prišiel prvý mal teplú vodu, ostatní mali smolu. Na večere sme chodili do jedálne a jedlo bolo naozaj chutné. Raňajky a obed nám nosili priamo na pole. Rano nas vozili do pola na Avii. Práca ako taka nebola ťažká ale bolo treba naozaj makať a byt rýchly. Keď niekto nestíhal tak sa mu pomohlo. Každý mal svoj riadok a išlo sa. Striedali sa riadky kukurice-samec a samica, chodil sa každý druhy riadok. Vytrhavala sa taka "metlicka" z vrchu kukurice. Bolo to potrebné rozbalit a vybrať odtiaľ. Kým sme prišli prvé dni sa robilo dobre lebo kukurica bola nízka, potom sa už bolo treba natiahnuť lebo prirodzene podrastla. Rátaj s tým ze si zoderieš jemnú kožu na prstoch- bracho sa tam odnaucil ohryzat si nechty lebo mal prsty zodrate do krvi.Ako výplatu sme si mohli vybrať bud obilie, obilie+€, alebo len €.
Rada na to spomínam, síce sme sa narobili poriadne ale tiež zážitky zostanú do konca života 🙂

pri kastrovani vylamujes na kukurici samcie kvety, ktore rastu navrchu stonky. Ostatne neporadim.