icon

Skúsenosti s podnikaním ako živnostník študent

reprezentiv
25. jún 2025

čaute,
Mám otazku ohľadom živnosti (SZČO) Dostal som ponuku ako obchodný zastupca (19 ročný) vo veľmi známej firme na SK (nechcem menovať) Nedostanem od nich žiadnu fixaciu, len koľko ľudi prinesiem, podpišu zmluvy a provizie budem mať..
Zaujíma ma, či to ma cenu.. či si viem fakt dobre zarobiť. Od septembra nastupujem na VŠ a chcu pracovať od pondelka do piatka 13:00 - 19:00 cca.. aj dlhšie.. záleži podla zákaznikov.
Oplatí sa to ? Bez ich mesačnej ´´vyplaty´´ ? len čisto z provizie?

reprezentiv
autor
25. jún 2025

zabudol som dodať, poberam ako 19 ročný resp. moja mama (1 rodič) sirotsky.. na VŠ si chcem zažiadať o štipendium.. zruši sa mi sirotsky ?

sisska96
25. jún 2025

Ja nemám dobré skúsenosti s tým že dostať iba províziu. Kľudne môže byť nulový mesiac, ale odvody budeš platiť. A čo keď budeš mať hodiny aj v poobede?

reprezentiv
autor
25. jún 2025

no ved presne to, co ak budem mat hodiny v poobede.. bol som uz na pohovore u nich dnes.. ze mozem hocikedy odist ako zivnost.. vraj student to ma vraj fajn. Kedze tam nejak su odpustene nejake obvody zdravotka atd.. Presne pre to ma to zaujimalo ci ma niekto tak skusenost. Vraj je moznost mesacne si zarobit 1200-1500.. no neviem neviem

natalifatali
25. jún 2025

@reprezentiv ja by som do toho určite nešla, pozri si najprv čo znamená živnosť a všetko okolo toho. Radšej si nájdi normálnu brigádu.

denkabemommy
25. jún 2025
@reprezentiv

no ved presne to, co ak budem mat hodiny v poobede.. bol som uz na pohovore u nich dnes.. ze mozem hocikedy odist ako zivnost.. vraj student to ma vraj fajn. Kedze tam nejak su odpustene nejake obvody zdravotka atd.. Presne pre to ma to zaujimalo ci ma niekto tak skusenost. Vraj je moznost mesacne si zarobit 1200-1500.. no neviem neviem

@reprezentiv tipujem OVB 😅. A kašli na to. Ich stratégia je obalamutiť mladých tým aké budú mať super provízie, počkať kým donesú aspoň nejakých klientov a potom keď mladí zistia, že zárobok nie je také terno ako hovorili školitelia na začiatku, tak skončia. Ale klienti im ostanú 😉 mizivé percento sa tam niekde dopracuje k sume nad 1000€

sisska96
25. jún 2025
@denkabemommy

@reprezentiv tipujem OVB 😅. A kašli na to. Ich stratégia je obalamutiť mladých tým aké budú mať super provízie, počkať kým donesú aspoň nejakých klientov a potom keď mladí zistia, že zárobok nie je také terno ako hovorili školitelia na začiatku, tak skončia. Ale klienti im ostanú 😉 mizivé percento sa tam niekde dopracuje k sume nad 1000€

Hej buď bude OVB alebo nejaká podobná firma. Aj ja som bola na pohove hneď po škole úplne happy, že ma zoberú, hoci som nemala ani šajnu čo treba robiť a potom som zistila podmienky... no ďakujem pekne, ani som sa im viac neozvala.
@denkabemommy

denkabemommy
25. jún 2025
@sisska96

Hej buď bude OVB alebo nejaká podobná firma. Aj ja som bola na pohove hneď po škole úplne happy, že ma zoberú, hoci som nemala ani šajnu čo treba robiť a potom som zistila podmienky... no ďakujem pekne, ani som sa im viac neozvala.
@denkabemommy

@sisska96 🤣 tiež som sa raz nechala nachytať. Ale už na pohovore som povedala, že nemusíme spolu strácať čas, že to robiť nebudem. Ale pozícia znela ako administratívny pracovník vo fin.sektore 😅.

sisska96
25. jún 2025
@denkabemommy

@sisska96 🤣 tiež som sa raz nechala nachytať. Ale už na pohovore som povedala, že nemusíme spolu strácať čas, že to robiť nebudem. Ale pozícia znela ako administratívny pracovník vo fin.sektore 😅.

@denkabemommy presneeee administrativny pracovník a potom čo? Klientov by som mala zhánať 😂

reprezentiv
autor
25. jún 2025

Slečny, neni to žiadna OVB ani Allianz ani tieto podobne “agentúry” takto.. je to poskytujúca internet 😀

aduskatt
25. jún 2025

a tých 1200 je ešte pred zaplatením odvodov, poplatkov, energií, účtovníčky a pod, alebo už očistené od tohoto? aby Ti vôbec ostalo niečo na život

sisska96
25. jún 2025

učtovníka bude potrebovať raz do roka, to je nič. Energie,poplatkov prečo by mal platiť? Jedine odvody, ale teraz aj tie sú vysoké

natalifatali
25. jún 2025
@reprezentiv

Slečny, neni to žiadna OVB ani Allianz ani tieto podobne “agentúry” takto.. je to poskytujúca internet 😀

@reprezentiv Telekom? 😃

aduskatt
25. jún 2025
@sisska96

učtovníka bude potrebovať raz do roka, to je nič. Energie,poplatkov prečo by mal platiť? Jedine odvody, ale teraz aj tie sú vysoké

@sisska96 no, tak niekde tú prácu vykonávať bude - niektoré firmy Ti dajú platiť mesačný prenájom kancelárie, spotrebovanú energiu, prípadne mu rovno povie, aby si zabezpečil priestory alebo robil z domova, tiež spotrebuje nejakú energiu, po tme robiť nebude.... propagáciu a všetko možné okolo toho, samozrejme odvody...účtovník aj keď raz ročne, zadarmo nebude.... ale tak ono to bolo vo všeobecnosti, keďže nevieme presne pre koho a čo bude robiť...jedine teda, že by robil štýlom od dverí k dverám a to asi dnes nezarobí, lebo ho každý pošle niekam...

reprezentiv
autor
25. jún 2025
@aduskatt

@sisska96 no, tak niekde tú prácu vykonávať bude - niektoré firmy Ti dajú platiť mesačný prenájom kancelárie, spotrebovanú energiu, prípadne mu rovno povie, aby si zabezpečil priestory alebo robil z domova, tiež spotrebuje nejakú energiu, po tme robiť nebude.... propagáciu a všetko možné okolo toho, samozrejme odvody...účtovník aj keď raz ročne, zadarmo nebude.... ale tak ono to bolo vo všeobecnosti, keďže nevieme presne pre koho a čo bude robiť...jedine teda, že by robil štýlom od dverí k dverám a to asi dnes nezarobí, lebo ho každý pošle niekam...

@aduskatt Ano od dverí k dverám.. presne o to ide. Alespon som sa chcel opýtať, či služobne auto sa nedá 🤷🏻 ale bohužiaľ

aduskatt
25. jún 2025
@reprezentiv

@aduskatt Ano od dverí k dverám.. presne o to ide. Alespon som sa chcel opýtať, či služobne auto sa nedá 🤷🏻 ale bohužiaľ

@reprezentiv tak držím palce, v dnešnej dobe, keď sú ľudia podozrievaví ( a právom) to budú veľmi ťažko zarobené peniaze, ak vôbec....

viktoriafuss
17. júl 2025

Ahojte, tiez som dostala takú podobnú ponuku, ako obchodný asistent na živnosť a plat len na základe úspešného výkonu. Čo si o tom myslite? Oplatí sa mi to? Ja som úprimne chcela nastúpiť, ale rodina je proti, že nemusím nič zarobiť.