icon

Skúsenosti s prácou vlakvedúceho

magnumka11
2. mar 2025

Ahojte, mate niekto skusenosti s pracou vlakveduci? Rozmyslam, ze by som zmenila pracu a tato ponuka sa mi celkom pozdava, ale pocula som dost negativ na tu pracu 🤔 tak ci ma niekto osobnu skusenost 😊 dakujem

jaron
2. mar 2025

@magnumka11 máš na mysli asi vlakvedúci osobných vlakov (nie nákladných), predpokladám.
Práca má svoje výhody, aj nevýhody. Výhody sú do veľkej miery, ak človeka má rad vlaky a železnicu. Potom tiež, ak ho baví práca s ľuďmi, komunikácia s ľuďmi a poď.
Je to určite zaujímavá práca, ale do istej miery aj náročná práca, zodpovednosť, pravidelné skúšky po celý život, práca aj v noci, zavčasu ráno, vo sviatky...
Platovo by to mohlo byť aj lepšie, určite by si všetky prevádzkové funkcie na železnici zaslúžili aj viac. Na druhej strane sú určité výhody - cestovné, aj do zahraničia. Plat sa dá navýšiť príplatkami.
Ale dôraz by som dal na to, čo som uviedol na začiatku, vnímanie pozitív bude prevládať hlavne vtedy, ak človek má k vlakom a železnici určitý kladný vzťah.

jaron
2. mar 2025

Rozdiel môže byť aj od oblasti a druhu vlaku, iné je iba Os, iné Ex a iné medzinárodné EC. Takisto môžu byť niektoré oblasti problematickejšie, nebezpečnejšie, nepríjemnejšie z hľadiska niektorých druhov cestujúcich.

petrusa87
3. mar 2025

Aj ja som rozmyslala nad takou pracou, ale potom som si zistila, ze v pripade umrtia musis byt pri tom a dat prvu pomoc a to by moj zaludok nedal (napr. prejdene telo na trati 🤢)