icon

Sok v práci

26. sep 2020

Je to bežne ? Stretli ste sa už niekto s tým že pracujete vo firme sme dve . Jedna už 15 rokov druha 18 rokov . Svoju prácu odvádzame na 100% . Žiadne konflikty zo šéfom . Situácia sa natoľko zmení že nestihame dve tak k nám pribudne ďalšia nová ktorú zaucame 3 mesiace. . Príde coronakriza jednu z nás 3 musí prepustiť . Prepustí tu z 15 ročnými skúsenosťami a praxou. Tu ktorú prijal si nechá má 2 odrobene roky . (podotýkam žiadna atraktívna žena ). Čiže sok z toho má nielen ona ale aj my dve dlhoročne zohraté a skúsene a zapracovane ženy.
Dá sa toto pochopiť?

adkoalauri
26. sep 2020

Da sa to pochopit,mozno ta kolegyna mala uz taky plat a naroky, jak 2 nove

yasmeena
26. sep 2020

ja nechapem jednu vec-ked clovek niekde pracuje dlho,tak sa stava nedotknutelny?alebo ma zakonite lepsie odvedenu pracu ako ktokolvek novy?niektori ludia sa zabarikadovali na svojich poziciach,az sa citia,akoby im to tam patrilo,a sef mozno prichodom novej sily uvidel,ze veci sa daju riesit aj inak,novym pristupom atd...neznamena,ze ked niekde pracujes 15 rokov,tak je ich povinnost ta tam drzat do dochodku...prepac...kazdy sef chce pre svoju firmu aby sa aj vyvijala,a zaroven chce aj nejaku dynamiku v kolektive...

sasi_timi
26. sep 2020

@fokuska prečo by mala z toho kričať závisť ? Ona tu atraktivitu podľa mna myslela tak že šéf si ju tam nenechal len kvôli vzhľadu..

mircalla
26. sep 2020

@sasi_timi Ja som to pochopila skor tak, ze autorka prispevku automaticky uvazuje, ze aktraktivne zeny su zvyhodnovane. Doba je dost narocna, mame trhovu ekonomiku, rozhodovat sa podla vzhladu je skor zo sociku. Kazdy potrebuje zarabat, mna by ani nenapadla poznamka o vyzore, ze nieco take vobec zavazi....
To, preco sa tak rozhodol moze mat kopec dovodov, ma na to plne pravo

sasi_timi
26. sep 2020

@mircalla nech sa sama vyjadri ako to myslela lebo vidíš dá sa to chápať rôzne

leskovael
26. sep 2020

Nieje na tom nič zvláštne, zamestnávateľ si jednoducho nechal tú, ktorá je pre neho výhodnejšia.

fokuska
26. sep 2020

@sasi_timi Pretoze to na mna robilo taky dojem, ze keby bola atraktivna, tak to zvali na to - ze urcite si ju nechal preto ze dobre vyzera. Ale podla ben atraktivna nie je tak je v soku lebo na nej nevie najst inu chybu a je v soku ako mohol prepustit ju ked je taka "dokonala".
A navyse - to ze ona "posudi" ze nie je atraktivna este neznamena ze to je univerzalna pravda a ze zamestnavatel ju nemoze povazovat za atraktivnu (akymkolvek sposobom).

stary_ujco
26. sep 2020

@kittykat22 nechapes. Sef sa zachoval socialne. A neposlal matku 2 malych deti zivorit na pracak. Tu druhu strata roboty az tak nebolela, lebo v rodine ostal prijem a aj vydavky boli minimalne. Sesternica mala v praci tiez velke prepustanie. A sef rovno povedal, ze bude pozerať aj na to, koho strata roboty viac položí. Takze otcovia so zenami na rodicaku boli v bezpeci, odislo vela mladych co este zili u rodicov. Robili tam aj manželské páry, z tych jednemu praca naisto ostavala.

sasi_timi
26. sep 2020

@fokuska príliš riešiš atraktivitu
Podľa mna sa jej len nezdalo fér že prepustí dlhoročnú zamestnankyňu a nechá si tu ktorá tam je oproti ním len krátko..

kittykat22
26. sep 2020

@stary_ujco to je diskriminacia. Mozno by si sa mal zobudit z toho roku 88. Uz je to davno za nami. Praca cloveka sa hodnoti podla odvedenej prace a nie podla toho kto ma kolko deti. Uplne jednoduche. Tieto tvoje socialne kecy. Pokial je kriza tak si vedenie musi nechat najschopnejsich ludi pretoze treba odvadzat dobru pracu, pretoze na chyby nikto nebude zvedavy. Je pekne ze maminka ma vela deti - ale firma potrebuje fungovat. A ked budu 2 graficky - jedna ktora ma 40 rokov a nema deti, a bude dobra v svojej praci a druha ktora ma 28 a bude mat doma 2 male deti, a bude slabsia, tak vyhodim mamicku. Pretoze blbe vysledky, blbe zakazky, blbe hodnotenia - a skoncime vsetci na dlazbe. To vies, majitelia priestorov, dodavatelia energii, vody, financny urad a licencie sa moc nepytaju kolko mamiciek si majitel necha 😀

eliska13
26. sep 2020

@sasi_timi ta co tam je 15 r nemusí to automaticky znamenat, že je lepsia.Clovek po rokoch stagnuje nenadarmo sa odporúča po 5,7 r zmeniť prácu človek už nemá taký drive, chuť je svojím spôsobom vyhorety, robí automaticky, ale má nároky veď som tu xy rokov chcem zvýšiť plat...u muža v robote teraz vymenili celé účtovné a marketing chcú novú krv, nápady...

kittykat22
26. sep 2020

@stary_ujco o mamicku sa postara stat. Dostane podporu.

elenka74
26. sep 2020

@eliska13 Len aby neľutovali, lebo nie všetci mladí sú takí zodpovední a ochotní pracovať ako tí starší. Tým nechcem urážať mladých, sama mám 25-ročného syna, ale sám mi rozprával nelichotivé veci o svojich rovesníkoch.

ivana11155
26. sep 2020

Asi si ju nechal pretože ma najvyšší plat. Pri rušení pracovných miest sú na tom najhoršie pracovníci s najvyšším platom aj keď robotu robia dobre. V tej chvíli to nikoho nezaujíma.

ivana11155
26. sep 2020

Chcela som napísať nenechal, mobil si píše čo chce...

rora
26. sep 2020

Nuz ty teraz budes este pomahat novej pokial nieco nebude vediet, popritom robit svoju robotu a este aj robotu za tu tretiu, ktoru uz nemate.... a vsetko s usmevom a bez staznosti, alebo dovidenia.... sef ukazal ze nema problem dat vypoved stálej a osvedcenej pracovnicke. Mozno ze uvazuje takto: nová vyskakovat nebude, je rada ze ma flek... a platovo sa na nej da usetrit, nedostane tolko co ta predosla. A "stara" zdvihne tempo, lebo sa bude bat vypovede.....

eliska13
26. sep 2020

@elenka74 vždy je to risk.Nikto nevie čo sa z koho vyvrbi.

mircalla
26. sep 2020

@kittykat22 Asi tak. Čudné, ale aj u nás si nechávajú tých schopnejších, vykonnejssich a sikovnejsich. Nik nerieši vek ani počet detí

stary_ujco
26. sep 2020

@kittykat22 každé rozhodnutie sa môže javiť ako diskriminačné. A každé sa dá obhájiť... Diskriminačné môže byť aj vyhodiť niekoho len preto, lebo je vo firme krátko a nepozerať na iné aspekty. A nie každý majitel/vedúci prijima len tie spravne riešenia. Kľudne si v case krízy mohol nechať tú lacnejšiu, aby ušetril. To máš ako so vcelami. Bez kráľovnej nie je rodina. Ale vyhodiť vsetky robotnice je tiež pohroma... Sociálne kecy su sociálne kecy. Ale je správne, keď šéf pozerá len na čísla? To by vo vacsine podnikov makali len ludia okolo 30, max 40. A všetko mladsie bez skúseností a staršie bez vykonu by sedelo na pracaku. Hups, veď ono sa to vlastne aj deje... A je to správne?

lucilaines
26. sep 2020

Podla mna si nu nehal jednoducho preto, ze je lepsia a nic viac by som za tym nehladala. Zamestnavatelia, ktorym ide o ich peniaze si zvacsa nechavaju zamestnancov, ktori su najlepsi a prinesu im najvyssiu efektivitu, nic viac nic menej. Mozno robila rychlejsie, mozno mala nove napady a proste robila veci inak ako zena ci je na jednom mieste 15 rokov a zvacsa robi vsetko uz automaticky a rovnako a dalsich 15 rokov by to robila presne tak isto. Tato nova to prote robila lepsie.

basullinka
26. sep 2020

Tá s 2 ročnymi skúsenosťami môže robiť kvalitnejšie ako tá s tými 15 ročnymi. Ale aj naopak. Ťažko hodnotiť vo všeobecnej rovine.

eleanor13
26. sep 2020

Da sa to pochopit.Ste vy ta ktoru prepustili?Ako kolegyna a zamestnankyna mozete mat iny pohlad na svoju produktivitu ako vasi nadriadeni.

fokuska
26. sep 2020

@sasi_timi Ale pri rozhodovani koho si v praci necham vobec nezalezi na tom kto je tam ako dlho. To sa nijak nerovma tomu aka je kvalita prace a pod.
Bolo naivne mysliet si, ze je tan dlho, tak je v suchu. A tu atraktivitu riesim, lebo naco by vobec nieco take spominala?

sasi_timi
26. sep 2020

@fokuska načo? Už som ti to vysvetľovala v prvom komente...

nini1010
26. sep 2020

Kolko ma rokov?Kludne moze na nu distavat dotaciu od statu.

karolinakr
26. sep 2020

Neskutočne bludy tu píšete? Zamestnavatelia si nechavaju najvykonnejšieho zamestnanca? Možno na nrjakej inej planete žijem, ale u nas si držali najvačšieho flakača, zodpovedne pracovite ženy leteli ako prve, potom sa flakač stal veducim - msnažerom, na miedto riaditela prijali človeka, ktory priviedol do bankrotu 3 podniky.A znamej tiež flakači mali najvyššie platy ona chcela viac sa realizovať, ale že schovavali pred nou robotu tak sama odišla a takych pripadov mam x
A že sa niekto zabarikaduje v praci na 15 rokov a čh e si pracu uzurpovat - tak jedma teta po VŠ nastupila do podniku a odtial do dochodku.Moj tatko robil cely život v jednom podniku.Kedysi to bolo motmalne len teraz novu krv spominate- niekedy ta nova krv je len obyčsjny riťovlez, nahodne sa vyspi s veducim, niekoho znama....

lucilaines
26. sep 2020

@karolinakr Prepac za uprimnost, ale toto je presne pohlad cloveka, ktoreho by som vyhodila aj ja ako zamestnavatel. Typicky pristup vsetci ostatni maju vyhody, su ritovlezy, znamy, s niekym sa vyspali, len ja som vrtulnik najvacsi makac a nikto si ma nevsima. Jasne. Nehovorim, ze sa to nestane, ze sa niekde niekedy podrzi flek znamemu, ale v 90% pripadov je jednoducho ten clovek proste lepsi a tak to je. Tebe sa to zdat nemusi, ale kym nie si na pozicii zamestnavatela/manazera, ktory o tom rozhoduje, nemas ani tusenia ake su kriteria a celkovy obraz o cloveku atd. Nie, proste zamestnavatelia si nenechavaju flakacov a ludi co robia zle, pretoze ich to jednoducho stoji peniaze a vi vacsine pripadov nie su na hlavu padnuti a praveze maju vsetko velmi dobre odsledovane a spocitane. Nevravim, ze sa nenajdu vynimky, ale urcite to nie je oravidlo ani take caste ako to ty vidis z tvojho pohladu.

mircalla
26. sep 2020

@karolinakr Tak pravdepodobne zijes na inej planete. Pokial je zamestnavatel dostatocne inteligentny, chape, ze ide o eura a necha si tych najlepsich. Makam 25 rokov a nejake pracovne skusenosti mam. Mala som 4 zamestnania a vsade isli prvi von ti nechopni. Jedine ano, zopar ritovlezov sa bolo povysenych....Ale zase nehrajme sa teraz, ze vsetko je po znamosti, niekto sa s niekym vyspi. Skusenosti tovjich rodicov budu tiez asi z doby davno minulej, moja mama tiez robila 30 rokov v jednom vyskumnom ustave
@lucilaines Absolutne suhlasim.

karolinakr
27. sep 2020

@lucilaines
@mircalla
ja nebudem kvoli vam klamat a zapierat pravdu, aby vy ste boli spokojne.V prvon rade kde píšem že 100% zamestnavateĺov rozmýšla takto? To, že vy to zapierate, že aj takato možnost existuje, to znamena, že tym len zakryvate vlastnu neschopnosť spravodliivo rozmýšlat.A že by ste ma vyhodili ako prvu.Tak v prvom rade ja u nemoralneho cloveka nemam zaujem pracovať..a o take miesto sa ja trhať nikdy nebudem
A ked vyžadujete 100% spravanie od druhych, tak samy budte 100%.ani o 1% menej

karolinakr
27. sep 2020

A na nespravodlivych veducich mam alergiu a takemu by som nešla robiť, keby ma na kolenach prosiť.Tak sa nestrachuj že o veducich ako ty ja budem bojovať