icon

Sok v práci

26. sep 2020

Je to bežne ? Stretli ste sa už niekto s tým že pracujete vo firme sme dve . Jedna už 15 rokov druha 18 rokov . Svoju prácu odvádzame na 100% . Žiadne konflikty zo šéfom . Situácia sa natoľko zmení že nestihame dve tak k nám pribudne ďalšia nová ktorú zaucame 3 mesiace. . Príde coronakriza jednu z nás 3 musí prepustiť . Prepustí tu z 15 ročnými skúsenosťami a praxou. Tu ktorú prijal si nechá má 2 odrobene roky . (podotýkam žiadna atraktívna žena ). Čiže sok z toho má nielen ona ale aj my dve dlhoročne zohraté a skúsene a zapracovane ženy.
Dá sa toto pochopiť?

Strana
z3
puklica13
27. sep 2020

@karolinakr teraz zas pises bludy ty, keby si nemala inu moznost robila by si pre hocikoho, ci lepsie je hladom umriet? A vo vseobnecnosti..pises bludy

mircalla
27. sep 2020

@karolinakr Ja vobec nezapieram, ze to existuje, citaj s porozumenim. Dokonca som spomenula ritovlezov. Ale u nas to funguje tak, ze von idu ti najmenej schopni. To ty pises, ze piseme bludy - cize kto tu zobvseobecnuje?..... Ale teba by som rozhodne vyhodila ako prvu - zatrpknuta, frustrovana, zavistliva, za vsetkych je nieco ine ako sikovnost, nechces to proste prispustit, ze nie vsetko je o znanych znamych, vyspanim sa so sefom atd

narozdiel od teba uznavam, ze je kopec sikovnych ludi uplne zasluzene s dobrymi platmi vdaka svojim schopnostiam a je ich drvina vacsina oproti tym, co su tam nezasluzene. Nie naopak

karolinakr
27. sep 2020

A este ma taka sranda napadla, že slovenska ekonomika v keli, polovica podnikov skrachovanych, tak vidno akí schopní manažeri a ukazkoví zamestnanci pracujú v tychto podnikoch
Nie pekne reči mitingy a slogany, ale skutky hovoria jasnou rečou

mircalla
27. sep 2020

A inak matne si spominam uz podobnu debatu, kde si mala podobne ukrivdene nazory.
PS: Evidentne nemas moc vedomosti o ekonomike s tou polovicou skrachovanych podnikov. Inak pracujem v nadnarodnej fime, ktora patri do top 500 worldwide. Pozeram, ze si z Bratislavy, je tu kopec firiem, kde by si sa vedela zamestnat za velmi slusny plat, ale tvoj pristup bude asi problem.
Ja som mala x krat pocit krivdy, ale snazim sa veci vidiet objektivne. A uznavam sikovnost a schopnosti inych, nemam potrebu ich dehonestovat

makova333
27. sep 2020

@mircalla ono asi treba rozlisovat zahranicne spolocnosti, slovenske spolocnosti a verejna a statna sprava.Ano, beriem, v zahranicnych korporatoch to moze fungovat tak ako hovoris, ale vo verejnej a statnej sprave to je viac menej tak ako hovori @karolinakr . Samozrejme, vynimky su vsade. Len maly priklad. V statnej sprave pracovala kocka, velmi schopna, prinasala napady, inovovala veci, veduci z toho boli nadseni. Neskor k nej pridali este jednu dievcinu. Tesne po VS, tak ju zaucala. Dievcina sa pytala aj na elementarne veci kde najde kataster, ako si robit poznamky na poradach a pod. Po troch mesiacoch sa fesanda otukala a zacala robit PR. Sebe o tom aka je superschopna (napady kradla z poznamok tej co ju zaucala) a o starsej zamestnankyni aka je neschopna. Vsetko s anjelskym usmevom a socialnym podtonom "ako to chuda starsia ma teraz tazke". Mlada robila kiksy, starsia zachranovala. Vsetko islo pomalicky, nenapadne. Vymenilo sa vedenie a kym bola starsia na dovolenke, mlada sa stala veducou. Starsiu sice nevyhodili, ale odisla sama. Nevedela si predstavit, aby jej sefoval niekto koho prusery musela neustale hasit. Tot priklad z vedlajsieho oddelenia.Tak nie vzdy sefstvo uprednostni schopnych ludi v time, vela zalezi aj ci a ako sa vie clovek predat.

mircalla
27. sep 2020

@makova333 Ale ja pisem vlastne skusenosti a cely cas o sukromnom sektore, co je uplne zrejme podla mna. A ani nikde nepisem, ze to tak funguje vsade. V sukromnom sektore viac menej ano. Ani som nenapisala, ze ostani pisu bludy. Lenze pestovat si pocit krivdy a frustracie, no neviem....Sukromne firmy si nemozu dovolit platit slabych zamestnancov a prepustat dobrych. Samozrejme vzdy su vynimky, ale zase sa netvarme, ze vsade je protekcia a podobne, to je blbost. Dnes uz nie

mircalla
27. sep 2020

A pisat tu ze polovica podnikov je skrachovanych a pracuju tam neschopni ludia, tak to moze napisat len niekto mimo realitu

makova333
27. sep 2020

@mircalla ale my nevieme kde pracuje autorka. A naozaj nie je sukromny sektor ako sukromny sektor. Pracovala som aj v statnej sprave aj v sukromnom sektore a vo velkych spolocnostiach to funguje inak ako v mensich slovenskych. Píšeš: "Sukromne firmy si nemozu dovolit platit slabych zamestnancov a prepustat dobrych. " Co sa tyka uvodneho prispevku, nevieme ci vsetky tri neboli rovnako dobre. Vobec nemusela byt prepusetena slabsia, len proste z nejakch dovodov cierny Peter zostal v jej rukach. Mozno nova bola sympatickejsia, komunikativnejsia...

lucilaines
27. sep 2020

@makova333 ono aj v tvojom konkretnom pribehu je nakoniec otazne, ktora z tych dvoch zien bola “lepsia” v zmysle vhodnejsia na veducu poziciu. Ako vravis, povodnu zamestnankynu nevyhodili, ale povysili novu. Ano, rozumiem, ze z pohladu starsej zsmestnankyne moze citit krivdu a moze sa jej zdat, he mala byt povysena ona. Avsak z mojho osoby, ktora pracovala niekolko rokov v personalistike, to vyzera tak, ze mozno aj ja by som vybrala novu zamestnankynu. Preco? Pretoze na veducej pozicii su potrebne trocha ine kvality a vlastnosti ako na pozicii beznej “vykonnej sily”. Ano, tam potrebujem, aby niekto makal , vsetko ovladal. Od veducej naopak potrebujem, aby to bola veduca osobnosti, co si nenecha skakat po hlave, vie si ludi upratat, vynajst sa, poradit s neprijemnymi situaciami, je priebojna a razna. Co ocividne starsia zamestnankyna nebola, kedze neustale zehlila problemu za novu a nechala sa od nej prevalcovat. Uz je potom na zamestnavatelovi, sby to vsetkym stranam odkomunikoval vhodne, vysvetlil a zabezpecil, aby sa vsetci citili doceneni. Ak sa mu to nepodari ako v tomto pripade, stane sa rpesne toto, starsia zamestnankyna odide. A mozno ju orave to nakopne, aby ziskala to, co jej chybalo. Presne o tom hovorim, ze aj ked navonok sa moze zdat cloveku, ze sa stala krivda a moze to tak citit, v skutocnosti idu tieto rozhodnutia zvacsa (jasne ze nie vzdy a existuju vynimky), od ludi, ktoru sa tomu rozumeju a vedia co robia, vidia ten full picture na rozdiel mozno od ludi, ktori su zase dobri v niecom inom.

elizuella
27. sep 2020

@lucilaines Firmy si nechavaju flakacov, pretoze vedia dobre odrbkavat, nikdy si nepriznaju chybu a je tazke zamestnanca len tak vyhodit. A ked je tam nejake chuda velmi pracovita skromna zena, tak jej este nalozia, sak ta sa nebude burit, tej nebude vadit, ze drie a nebude chciet ani povysenie, taka je skromna a dobrucka. A robota bude spravena tak ci onak. A sef sa zatial postara o kriklunov, tych, co sa stazuju na naval prace, maly plat a nudnu robotu.

mircalla
27. sep 2020

@makova333 Mne len dost vadia nazory, ze vsetci ludia su neschopni a polka firiem krachuje.
Poznam velke mnozstvo sikovnych ludi, ktori si co maju zasluzili vlastnou pracou.
Moj problem je teraz tiez moj novy sef, ale myslim, ze si uz uvedomuju, ze sa sakra zmylili a bol to preslat a uz tam moc dlho nebude, pretoze posral, co sa dalo a uz sa o tom vie.
A myslim, ze ti to vysvetlili lepsie ako ja @lucilaines . Ale vidim, ze je tu pomerne dost ubitych, zavistlivych zien s vecnym pocitom krivdy.

Jedna rada - ak aj citia niekde krivdu, a su dost dobre, nemali by mat problem sa presadit inde.

lucilaines
27. sep 2020

@elizuella no ak je ale takato situacia, tak potom je to ale problem v prvom rade toho zamestnanca a presne toho pristupu co tu niektore prezentuju v style vsetci maju vyhody a su neschhopni a ja co som najlepsia, mna vyhodia. Miesto toho nieco soravit so sebou, postavit sa za seba a byt asertivna radsej sa budu doma stazovat na nespravodlivost a ako ostatni su povyseni po znamosti. Nie su, len su proste lepsi. A lepsi neznamena len to, ze urobia viac ukonov za hodinu, ale ze maju aj osobnostne predpoklady, ktore su na to potrebne, akoze napriklad nestazujem sa na vsetkych a vsetko, ale dokazem si nejako poradit.

alexandraalexandrova
27. sep 2020

@mircalla predpokladam ze pracujes a zijes v BA alebo v inom pomerne velkom meste, ako sama pises v sukromnom sektore. Preto zjavne nechapes ake obrovske mozu byt rozdiely medzi tvojimi skusenostami a napriklad skusenostami cloveka z mensieho vidieckeho mestecka. Tiez je rozdiel ci zahranicna firma alebo slovenska. Plus este statny sektor...rozdiely v pristupe k zamestnancom su obrovske. Hlavne na vidieku a v mensich mestach fuguje rodinkarstvo, starsi zamestnanci sa prepustaju malokedy, lebo ked sa raz zabyvaju, nie je dovod. Pred pol rokom hladala moja sestra, mlada, sikovna, bezdetna, s praxou pracu a nikde ju prijat nechceli. Pracu si nasla po znamosti, lebo tu to inak nefunguje... verim ze mas skusenosti ake spominas, ale ini ludia zas mozu mat skusenosti diametralne odlisne...a aj maju

mircalla
27. sep 2020

@alexandraalexandrova Ja to nikomu neberiem, ale nazory co som si ti precitala su od cloveka zijuceho v Bratislave (nie autorka). Mne ide skor o celkove nastavanie mysle, peklo su ti druhi, ja som lietadlo, vsetko su znamosti, postel a podobne. Sama som mala par krat pocit krivdy, ale nemyslim, ze by ma to nejako ovplyvnilo a vsetkych hadzala do jedneho vreca

makova333
27. sep 2020

@lucilaines ja som to videla ako nestranny pozorovatel, ktory bol konfrontovany nie raz s ohovaranim starej mladou. Ano, mozno priebojnost starsej chybala, s tym s tebou suhlasim. Mlada vsak nebola vhodnym veducim typom, kedze intrigovala neskor aj v ramci svojho noveho maleho kolektivu. Ten sa jej potom menil castejsie ako gatky. Co tiez pre firmu nie je prinosom. Inak starsia nikdy ani neaspirovala na veducu, co ja viem, mala rada to co robila a chcela tam aj zostat. Len teda nie pod vedenim niekoho, kto ju po firme osiera. Kazdopadne, tento krok vedenia z mojho pohladu stastny nebol.

makova333
27. sep 2020

@mircalla jasne, ze nie su vsetci neschopni. A samozrejme, ze je kopec ludi, ktori sa dostali na svoje miesta tym, ze na sebe makali a su schopni. Chcela som tym len povedat, ze su rozne firmy, rozni ludia, rozni sefovia. Preto, netreba generalizovat, ze vyberanie a prepustanie ludi je viac menej transparentne, az na male vynimky. Lebo to tak bohuzial nie je. Aj ked by bolo super, keby to tak bolo. Moj nazor je taky, ze takto to funguje vo väcsich zahranicnych spolocnostiach, v mensej miere v mensich slovenskych (zavisi od firmy a sefa) a uplne vobec to nefunguje v statnej a verejnej sprave. K tej zamestnankyni, vobec netusim kde skoncila (neboli sme kamosky), takze neviem povedat, ci ju to nakoplo alebo nie.

mircalla
27. sep 2020

@makova333 S tym suhlasim. Ja skor narazam na nazor, co tu padol (nebol to nazor autorky) - uz som pisala vyssie, co mi vadi, preto sa nechcem opakovat. Fakt je ale, ze ludi s pocitom krivdy, negativnych a neobjektivnych nechce asi ziadny zamestnavatel.

elizuella
27. sep 2020

@mircalla cau, ja som citila krivdu, vlastne take nedocenenie. Sef mi nechcel dat poziciu co som chcela, iba daku druhu. Tak este som sa posnazila a potom prisiel bod zlomu, povedala som, ze dam asi vypoved. Moc tomu neveril. Tak som ju dala, dozvedel sa to jeho sef, tak hned mi tu poziciu ponukol. Ale ja uz som bola taka sklamana, ze ty kokso, ked pytam pekne, nedostanem nic, ked dam vypoved, zrazu neni nic problem, tak som sla het. Do pol roka som mala tu vysnivanu poziciu v inej firme plus 35% vyssi plat. Medzitym som bola brutus fluktuant, tlmocila som v zavode, odbehla som si robit do kosic, na kurz nemciny do viedne a pod. Kazdemu odporucam, velke dobrodruzstvo to bolo..

Strana
z3