icon

Som povinná oznamovať zamestnávateľovi ako dlho budem PN?

xnatalkax
22. mar 2023

Som povinna pznamovat zamestnavatelovi kolko este budem pn? Ved to ani sama neviem ale ze sef nema ziadne info o mne, neviem ci chce vediet ci zijem…

Strana
z2
colsami
22. mar 2023

@xnatalkax ano vesala by som na nos, necudujem sa absolutne ze si overuje PNky. Vies ako to ludia zneuzivaju? Ved aj tu je kazda druha tema o tom, kedy sa "oplati dat vypisat" aby to co najlepsie vyslo, a kedy "vybrat PNku" a ako sa to najjednoduchsie "spravi".
Poslala by som kontroly vsetkym takym doktorkom co podpisu 80% PNiek co su len flakarina a mimo podstaty PN z naozaj zdravotnych dovodov. A vzhladom na to ze viem ako sa to uplne bezne zneuziva, necudujem sa ze Tvoj sef toho ma pokrk vo vseobecnosti a najradsej by kazdu jednu kontroloval.

lienka.7
22. mar 2023

@xnatalkax co je na tom zle ked sa pyta? Nemusis mu vravieť diagnózu, stačí povedať ze mam angínu a som doma 2 tt cca. alebo mam na 2x zlomenú a zosrobavanu nohu a pol roka so mnou nerataj.
Vravi sa tomu elementárna slušnosť, ale keď mate vzťahy ako mate, ani sa nečudujem.
Inak mne sef pisal, ze ci uz mam po porode a ci je všetko ok s nami (vedel datum) a nie preto, zeby ma nahanal do prace... vrámci dobrých pracovných vzťahov sa iba zaujimal... plus mi poslal kyticu kvetov potom, keď už som bola doma s malou.
Cize da sa aj tak, aj tak.

ddaassuullaa
22. mar 2023

Radost taky zamestnanec naozaj. Celemu konu vytarat, ake mas problemy a naoplatku ani ň nepovedat sefovi, ani predbeznu info. Nikto nechcel od teba dg ani konkretny datum. Ale tu proste v tebe kypi zlost a niekoho, kto musi zabezpecit zastup a podla toho schvalovat/neschvalovat volna proste v tej zlobe nevidis.
PS: kon ti mzdu nedava, porozmyslaj

alenah31
22. mar 2023

@colsami zamestnávateľ nemá právo si overovať PN. Pokiaľ mu lekár PN vstaví - nemám žiadne právo akúkoľvek PN spochybňovať - teda môžem ,ale to je zhruba tak všetko pokiaľ neviem preukázať opak a dať to k prevereniu úradu (SP). Jediný kto môže overovať opodstatnenosť PN je sociálny poisťovňa, ktorá počas PN vypláca dávku - nemocenské. Ak mám vedomosť ja ako zamestnávateľ, že zamestnanec zneužíva systém - môžem podať podnet na SP, ktorá preverí dôvody vystavenia PN - buď ju budú akceptovať alebo vyzvú lekára k ukončeniu PN. Ja ako zamestnávateľ NEMÓŽEM ani prvých 10 dní kontrolovať zamestnanca na PN hoci mu prvých 10 dní náhradu za PN platím ja. Musela by som mať zamestnanca, ktorý je na to určený a poverený + schválený na takýto úkon. Inak hrubo porušujem jeho práva. Napr. u policajtov je to iné - oni majú vlastný soc. systém - tam oni kontrolovať osobu na PN môžu od prvého dňa a kontrolu zväčša vykonáva jeho priamy nadriadený.

nelca84
22. mar 2023

no stacilo mi precitat, ze si cakala kym dostanes dobu neurcitu... a uz spekulujes, ty si sen kazdeho zamestnavatela

xnatalkax
autor
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
22. mar 2023

@nelca84 presne tak, toto bude "sen" každého zamestnávateľa. Kým nemala zmluvu na neurčito, tak robila a pretvarovala sa, teraz už jej ma dat každý pokoj a neotravovat ju. Táto bude hned PN druhy deň po styku, uvidis...🤦‍♀️👌

xnatalkax
autor
Autor odpoveď zmazal
muchotrafka298
22. mar 2023

V principe zamestnavatelovi nemusis oznamovat svoju diagnozu, zdravotne problemy ani podobne veci, jeho do toho nic nie je.
Mala by si ale priblizne oznamit, ze zostavas PN na taku a taku dobu.
Lebo ako pisu dievcata vyssie, ine je ked mas chripku a za 7 dni si naspat alebo mas zavaznu chorobu,s ktorou budes doma XY mesiacov.
Aby aj on sa vedel zariadit v praci a rozdelit tvoju pracu alebo v pripade trvalejsej PN zobrat niekoho na zastupovanie.

xnatalkax
autor
Autor odpoveď zmazal
kaca222
22. mar 2023

Mala som podobne prešpekulovanú zamestnankyňu. Našťastie mala.
Vyhodila by som ťa za ten prístup

ddaassuullaa
22. mar 2023

@xnatalkax lenze ty si robila (vianoce) z cistej vypocitavosti, sama si priznala, ze ti slo o PP na dobu neurcitu. Cokolvek uz teraz skusas, uz neberiem vazne. A este si jesitna "az tyzden PN"🤷‍♀️ namiesto pochopenia, co zamestnavatel potrebuje vediet tu prskas a kopes okolo seba

xnatalkax
autor
Autor odpoveď zmazal
xnatalkax
autor
Autor odpoveď zmazal
colsami
22. mar 2023

@alenah31 to je v poriadku, vdaka za doplnenie formalitiek, velmi dobre to ovladam a viem aky proces to je. Nemyslela som to tak, ze pride zamestnavatel klopat na dvere zamestnancovi, alebo doktorovi. Myslela som, ze si rozumieme v hovorovej reci co znamena ze sa necudujem ak su zamestnavatelia, ktori si taketo veci "overuju a kontroluju" = tj teda zacnu presne tento proces (podnet na SC) ktory si popisala. Pointa toho co som povedala ostava rovnaka...

ddaassuullaa
22. mar 2023

@xnatalkax ale robis to🤷‍♀️ mam skusenosti s takymito osobami, nastatie su uz davna minulost. Pritom staci bez emocii napisat, ako tu uz odznelo: kontrola vtedy a vtedy, po kontrole dam vediet.

kaca222
22. mar 2023

@xnatalkax všetci vidíme za aký

xnatalkax
autor
Autor odpoveď zmazal
ddaassuullaa
22. mar 2023

@xnatalkax PN bez kontroly? Cize rovno s datumom ukoncenia?

xnatalkax
autor
Autor odpoveď zmazal
ddaassuullaa
22. mar 2023

@xnatalkax nie som typ, co sa flaka po PNkach, ale ziadnu som nemala bez urceneho datumu, ani po narocnych op. Toto neznie doveryhodne ani nahodou

melanta
22. mar 2023

@xnatalkax takže ty si PN, bola som v anestéze na nejakom zákroku a tvrdíš, že nemáš od lekára žiadny termín kontroly? Prosím ťa toto nemyslíš vážne? Po zákrokoch je vždy stanovený termín kontroly. Či u teba urobil lekár výnimku a nechal na tebe, že prídeš na kontrolu kedy ty uznáš za vhodné? Keď tebe bude dobre? Po všetkých tvojich komentároch sa čudujem, že tvojho šéfa toto baví. U mňa by človek s nastavením ako ty neprežil skúšobnú dobu a nie to že dať dobu neurčitú.

beatrixx1525
22. mar 2023

Autorka nechápem čo sa tu po tebe vybliakuju niektoré... Tiež som mala PN bez určenej kontroly viackrát, je to úplne bežná vec. Naozaj nemáš povinnosť zamestnávateľa o svojom zdravotnom stave informovať, pokiaľ je PN vypísaná tak platí pokiaľ neprinesieš jej ukončenie. Informovať čokoľvek nad rámec tohto je na základe dobrých vzťahov v práci, ktoré len ty vieš, či máte, či nemáte. Sama bývam chorá častejšie, bohužiaľ nie každý máme 100% zdravie, tiež som ako debil utekala do práce polodoliečená lebo "treba robiť" a ešte každú jednu chorobu dávala vedieť zamestnávateľovi aby mohol zakročiť s preventívnymi opatreniami aby sa nenakazili aj kolegovia. Robila som to do momentu než 1. Som zistila, že zamestnávateľ si akurát tak pre svoju zvedavosť vypýta info, žiadne ďalšie preventívne kroky nikdy nepodnikol a 2. Mi na drzovku do očí povedal že mám jesť viac ovocia a budem zdravá. Fakt sú zamestnania kde s tebou dopredu jednajú ako so zločincom, s menejcenným a ich postoj k tebe je o to horší o čo sa ty viac snažíš. Herečky tuto asi mali šťastie takého zamestnávateľa nezažiť.

floki1994
22. mar 2023

@xnatalkax tak ja som nastastie nikdy PN nebola ale manzel a aj ludia v mojom okoli viem ze oznamuju zamestnavatelovi na ako dlho to cca vidia aby si vedel poriesit pracu/zaskok...on nema vestecku gulu aby vedel ci vypadnes na tyzden, dva, mesiac, rok...manzel volal so sefom kazdych 3-4 dni kde mu podaval aktualne info s tym ako kedy kontrola, kedy priblizne sa planuje vratit..a to ju mal v skusobke lebo mal uraz..a nastastie ze mal takyto pristup lebo si ho pelne nechali a beru ho vdaka tomu ako spolahlivu osobu, ktora dokaze odkomunikovat dolezite veci 🙂 u vas toe vztahy su dost zle zjavne..dost sa cudujem ze ta tam este drzia a aj ze tam ostavas ked pises ze chces ist na matersku nakolko v takom strese a atmosfere by som abi otehotniet nechccela..

janagem
22. mar 2023

Raz som zažila on bez napísaných kontrol - ale už to že nemáš napísanú kontrolu značí, e to bude určite dlhšie ako týždeň. Takže by som mu oznámila že som na PN, mala by som vedieť viac cca o dva týždne. A hotovo.

Len je fakt, že vždy keď ti chce človek vysvetliť čo a ako je správne robiť, namiesto ok, asi máte pravdu, začneš rozprávať čo všetko ten šéf robí - to nie je niečo čo niekto na koníky vie poradiť alebo vyvrátiť, takže vyznievala zatrpknuto

loginexistuje
22. mar 2023

prevo normalne nenapises ze si v procese IVF potom povedz ze tak dva tri tyzdne a uvidi sa

zmrzlinka2021
22. mar 2023

@xnatalkax ty si konfliktný typ zamestnanca, ktorého sa treba čím skôr zbaviť.

Strana
z2