Som učiteľka a žiaci komentujú moje oblečenie. Ako mám reagoať?
Ahojte.. trošku som si prišla vyliať dušičku ale pracujem prvý rok ako učiteľka a začínam sa stretávať so zvláštnymi komentármi od žiakov a niekedy neviem ani ako na to reagovať správne... Ide o to, že mám v šatníku celkovo drahšie oblečenie, bundy za vyše 500 eur, ralph lauren svetre v rôznych farbách, rôzne kabelky atď ale čo ma zaráža sú komentáre od detí ako som aj včera zažila, že či mám fejkovú kabelku a ja že nie, je pravá hneď prišla otázka koľko stála a kde som ju kúpila a ja že či je toto podstatné a reakcia žiačky bola že jej stále vŕta v hlave ako si môžem z učiteľského platu dovoliť sa obliekať ako sa obliekam lebo si všimla, že mám stále niečo iné na sebe a stále sú to drahšie značky.. Ostala som pozerať.. V skutočnosti mám nadpriemerne zabezpečenú rodinu a priateľa, ktorý by mi dal modré z neba a darí sa mu, a neplatím nájom len nakupujem jedlo, čiže mám aj tak celú výplatu pre seba a veľa drahých kúskov mám aj po mame, lebo ona nakupuje a nemá to šancu vynosiť aj kabelky mám niektoré po nej a sú úplne nové, len neviem absolútne ako reagovať a je mi to nepríjemné aj niekomu povedať... Dnes mi to celý deň vŕtalo v hlave a som smutná..
@anonym_autor to je pre mna definici uzkoprsosti co si napisala 😂😂
Keby zijes sama/bez frajera/podpory rodiny, mohla by si si z ucitelskeho platu dovolit hypo/mesacnu reziu a este Ralph Lauren svetre?
PS: to ci mas alebo nemas LV kabelku z teba chuderku nerobi.
@anonym_3dec4a uzasne, tak ucitelov ma kazdy za chudakov
@anonym_autor normalne ich zarazit,ze : "nehnevajte sa ziaci moji,ale to vas nemusi trapit odkial mam moje veci,je to moja osobna zalezitost,ani ja sa vas nepytam ako ste prisli k tym iphonom, tak si nezelam take otazky, nie sme kamarati,aby ste sa zaujimali o moju financnu situaciu,za pochopenie dakujem".
@denithestrange1993 no... a týmto u nich úplne skončila 😀 😀 😀
inak, ani by ste neverili, ale drvivá väčšina rodičov ani netuší, ako učitelia vyzerajú a už vôbec nie, čo nosia oblečené, maximálne to tak vidia priamo rodičia danej triedy na rodičovskom, aj to si môžu pomyslieť, že OK, učka sa vyfintila na rodičovské, chce si nás týmto svojím spôsobom uctiť.
k deťom. deti mnohokrát nie sú drzé, sú zvedavé. a to neskutočne. požadujú rešpekt, ale ak im primeraný rešpekt dáte, oplatia vám ho tisíckrát viac. dnešné deti milujú spontánnosť a otvorenosť. tie dobre vychované tieto vlastnosti učiteľa potom oplácajú uznávaním autority, rešpektom, pomocou, ochotou. a posledná vec.... deti vedia vycítiť, ktorý učiteľ je naozaj dobrý a láskavý, zároveň však s prirodzenou autoritou a ktorý je hňup namyslený, nepríjemný či dokonca nepriateľský. a deti dnešnej doby, áno, otvoria si ústa. ale čím väčší hlupák učiteľ, tým väčšie ústa majú. nechcem týmto povedať, že to schvaľujem, ale chápem ich. ja s deckami problém nemám. a tiež nie som každému jednému sympatická, ale majú úplne prirodzený rešpekt a vedia, že ich nikdy nepodrazím. ani v rámci komunikácie či otvorenosti. oplácajú mi to tým, že mi povedia snáď všetko, čo vedia, počuli, videli 😀 😀 je super mať okolo decká, ktoré dôverujú.
@denithestrange1993 no... a týmto u nich úplne skončila 😀 😀 😀
inak, ani by ste neverili, ale drvivá väčšina rodičov ani netuší, ako učitelia vyzerajú a už vôbec nie, čo nosia oblečené, maximálne to tak vidia priamo rodičia danej triedy na rodičovskom, aj to si môžu pomyslieť, že OK, učka sa vyfintila na rodičovské, chce si nás týmto svojím spôsobom uctiť.
k deťom. deti mnohokrát nie sú drzé, sú zvedavé. a to neskutočne. požadujú rešpekt, ale ak im primeraný rešpekt dáte, oplatia vám ho tisíckrát viac. dnešné deti milujú spontánnosť a otvorenosť. tie dobre vychované tieto vlastnosti učiteľa potom oplácajú uznávaním autority, rešpektom, pomocou, ochotou. a posledná vec.... deti vedia vycítiť, ktorý učiteľ je naozaj dobrý a láskavý, zároveň však s prirodzenou autoritou a ktorý je hňup namyslený, nepríjemný či dokonca nepriateľský. a deti dnešnej doby, áno, otvoria si ústa. ale čím väčší hlupák učiteľ, tým väčšie ústa majú. nechcem týmto povedať, že to schvaľujem, ale chápem ich. ja s deckami problém nemám. a tiež nie som každému jednému sympatická, ale majú úplne prirodzený rešpekt a vedia, že ich nikdy nepodrazím. ani v rámci komunikácie či otvorenosti. oplácajú mi to tým, že mi povedia snáď všetko, čo vedia, počuli, videli 😀 😀 je super mať okolo decká, ktoré dôverujú.
@amdornik prepac ale co je to za vychovu pytat sa ucitelky,dospelej osoby na jej plat,ako si to moze dovolit a ze im to vrta v hlave? Este keby sa spytalu ci je to fake tak chapem zvedavost,ale tiez musia mat v sebe nejake hranice.
@amdornik prepac ale co je to za vychovu pytat sa ucitelky,dospelej osoby na jej plat,ako si to moze dovolit a ze im to vrta v hlave? Este keby sa spytalu ci je to fake tak chapem zvedavost,ale tiez musia mat v sebe nejake hranice.
@denithestrange1993 ja s amdornik súhlasím. Od toho je ta učiteľka, aby im povedala, že v komunikácii s dospelými cudzími ľuďmi sú hranice, ktoré sa neprekračujú. Nech im da príklad, ktoré otázku sú v pohode, zvedavé a ktoré sú drzé voči učiteľovi. Ved deti doma učíme k úcte vramci rodiny, susedstva, v obchode a pod a napr mne ani nenapadlo nikdy, aby som dieťa učila, že sa nemá nikdy spýtať učiteľa na plat či prečo nosí také či onaké veci. Doma to vôbec neriešime. Ale ak nejaké deti navodia v škole tuto tému a moje dieťa sa zapojí, lebo mu nikto nepovedal, že sa ľudí nepýtame prečo nosia to ci ono, tak čakám od učiteľky, že vie deťom normálne odpovedať. A keď sú to otázky cez čiaru, tak im pre boha dospela žena, pedagóg, vie povedať, že to je nevhodne a rozoberie s nimi tému, ak treba. Nie sa pýtať na fóre čo ďalej. Tak snáď to učiteľ ma s deťmi vedieť aby ho táto s prepáčením prkotina ( čo kabelky a handry sú ) nevyviedla totálne z miery.
Koľko máš rokov?
@anonym_autor Aj ja som učiteľka a teda na vyučovaciu hodinu kabelku nenosím ! Toto je len nejaká diskusia,aby si sa dobre pochvastala, čo máš. Dievča - pani zlatá, toto nikoho nezaujíma a len hlúpa hus verí deťom, možno sa za Tvojim chrbtom na Tebe len smejú !
@anonym_autor osobne? Dospelej ženy sa dotkne zvedavá a možno trochu drzá poznámka žiaka?
Tiež mi prídeš nezrelá.
Na tvojom mieste to využijem na rozhovor o hraniciach, slušnosti a mode ako takej.. možno by som premiestnila aj na úspech, ako ho deti vnímajú a finančnú gramotnosť.
Len to by si musela mať dostatočné sebavedomie. Máš ho?
A nie, toto nie je žiaden výsledok doby.
@beronsche preco si ludia myslia za to ze si niekto kupi to co sa mu paci ze nema sebavedomie. Ja si kupujem veci ktore vydrzia x rokov. Tie svetre nosim aj 8 rokov nonstop a stale to vyzera rovnako😂a som k tomu vedena od mala jednoducho. Je to pre mňa štandard ktory nebudem urcite menit len aby si niekto myslel ze si nieco kompenzujem. Proste sa mi to paci, urobi mi to radost ked si to kupim a hotovo.
Však jej jednoducho povedz, že áno, môžeš si to dovoliť a keď sa bude v živote snažiť dostatočne, tak si kúpi aj ona 😀 ešte aby som si z deti robila ťažkú hlavu. Môže ti to byt jedno.
@brrunetkaa az na to,ze autorku az taku namahu nestoji,nadpriemerne zabezpecena rodina a priatel,keby si platila vsetko sama neda to.
@anonym_autor celkom zábavne sa vyjadril ten priateľ, že obraz doby sú tie deti a ich otázky. Obraz doby sú skôr zbohatlíci, ktorí sa pricucli vďaka prehnitym politikom na štátny rozpočet a rozkradajú krajinu do posledného zvyšku. Muž ma taku kolegyňu. Do prace chodí pre radosť, byt kúpil ocko, auto kúpil ocko, všetko platí ocko a ten je vďaka Ficovi veľmi dobre umiestnený. Takže všetky tie jej kabelky a majetky sú z našich peňazí. To je obraz doby na Slovensku. Ale ved možno cele tvoje okolie zarobilo poctivo, vlastným rozumom a tvrdou pracou. Len potom prečo sa hanbiť a nevedieť o tom hovoriť? Prečo na zvedave deti povedať, že sú obrazom doby?
Ved úplne všetci ľudia v tejto krajine vedia, že učitelia malo zarobia. Tak to deťom vŕta v hlavách. Už aj taká učiteľka bola, čo si privyrábala najstarším remeslom 😅 to mi vyzvonila jej kolegyňa. Čo chceš aby si deti mysleli, že takto sa ti sypú peniaze, keď ako učiteľka nezarobíš? Ja neviem aký by mal byt problém povedať že napr otec je úspešný, veľmi sa mu darí, priateľ tiež a pod - ak dosiahli vlastnou tvrdou pracou že sa im tak darí, je to pre deti zároveň výborná motivácia. Námet na diskusiu. To nevieš ako učiteľka ťažiť zo zvedavých otázok?
Vyššie som už chcela niečo pisat, ale kým som pozatvárala blbe reklamy, odoslalo mi to prázdny príspevok 👀
@mamutka nechcem hovorit co robi moja rodina z urcitych dovodov urcite nechcem pred detmi a ta otazka urcite pride lebo sa mame nadstandartne. Rodinu do toho zatahovat nebudem. Ja som od mala ucena si strazit sukromie. A presne toto podla mna ich aj napada ze robim neviem co.
@anonym_autor Aj ja som učiteľka a teda na vyučovaciu hodinu kabelku nenosím ! Toto je len nejaká diskusia,aby si sa dobre pochvastala, čo máš. Dievča - pani zlatá, toto nikoho nezaujíma a len hlúpa hus verí deťom, možno sa za Tvojim chrbtom na Tebe len smejú !
@anonym_8052ef ani ja citaj s porozumenim kolegyna😂
@denithestrange1993 ja s amdornik súhlasím. Od toho je ta učiteľka, aby im povedala, že v komunikácii s dospelými cudzími ľuďmi sú hranice, ktoré sa neprekračujú. Nech im da príklad, ktoré otázku sú v pohode, zvedavé a ktoré sú drzé voči učiteľovi. Ved deti doma učíme k úcte vramci rodiny, susedstva, v obchode a pod a napr mne ani nenapadlo nikdy, aby som dieťa učila, že sa nemá nikdy spýtať učiteľa na plat či prečo nosí také či onaké veci. Doma to vôbec neriešime. Ale ak nejaké deti navodia v škole tuto tému a moje dieťa sa zapojí, lebo mu nikto nepovedal, že sa ľudí nepýtame prečo nosia to ci ono, tak čakám od učiteľky, že vie deťom normálne odpovedať. A keď sú to otázky cez čiaru, tak im pre boha dospela žena, pedagóg, vie povedať, že to je nevhodne a rozoberie s nimi tému, ak treba. Nie sa pýtať na fóre čo ďalej. Tak snáď to učiteľ ma s deťmi vedieť aby ho táto s prepáčením prkotina ( čo kabelky a handry sú ) nevyviedla totálne z miery.
@mamutka a netreba zabudat ze hlavne rodicia maju vychovavat a my sme mali primarne ucit. Ale viem ze v 80% vychovavame a robime pracu za rodicou a oni casto chodia k nam po rady co maju robit so svojimi detmi.
Učím už celkom dlho a pri dvoch deťoch si nedovolím kúpiť bundu za 500€. Áno, nezarábam minimálku. Ale ani toľko, aby som nevedela čo s peniazmi. Naviac, ja sa v práci prezliekam, chodím veľa pešo, takže nemám kabelku, ale ruksak. Asi vyzerám ako chudera, čo nemá ani auto 🤷♀️ a? Názory iných na mňa ma nezaujímajú. Deťom máš priestor to vysvetliť. A vysvetlila by som im aj to, že také reči sú nevhodné. Keď ich nevedia vychovať rodičia, prispej aspoň ty malou štipkou. Učiteľ učí, ale aj vychováva.
@anonym_autor nikdy by som oblecenim nedavala najavo, ze na to mam. Neznasam znackove oblecenie, ktore je uplne okato znackove. Casto sa poukazuje na to, ze ucitelia su platovo nedoceneni, tak ziakom to potom urcite vrta v hlave. Nepredpokladam, ze to boli prvostupniari, ale decka, co uz trosku maju prehlad. Ak nechces, aby ta posudzovali podla zovnajsku, nevytvaraj im na to priestor.
@anonym_autor ty si nejaký troll
@anonym_3dec4a nerobila by som ucitelku to je cele. A s tym som stotoznena. Mne pride chore aby niekto rozmyslal odkial mam na nieco co stoji 200 eur. Ved zas nezarabame minimalku.
@anonym_autor nezarabas minimalku, no ak by si platila najom, nemala majetnych rodicov a frajera, na LR svetriky by ti z ucitelskeho platu nevychadzalo. Cize mi otazka ziacky pripada uplne v pohode a logicka. Cudne je skor, ze sa nad tym nevies povzniest. A este k tym drahym veciam-tiez nosim rada znackove, kvalitne a drahsie oblecenie. Aj vyssi level ako LR. No kupujem zasadne veci, ktore nemaju hned vpredu vycapene Logo, cize ich rozpozna len ozajstny modny „fajnsmejkr“. Takto sa mi nestava, ze mi niekto dava blbe otazky, alebo sa zamysla nad tym, co si mozem/nemozem z platu dovolit. A ludia ma nemusia skatulkovat podla nejakych znaciek.
@anonym_autor Ahoj
Aj mňa sa pítal jeden chlapec ( škôlkár) že čo mám na tričku písané. Hovorím Guess- no že to je dosť dobrá značka! Rozum sa mi zastavil. A ten ďeň sme išli na dvor s detmi, moc svietilo slnko a dala som si slnečné okuliare a jedna slečinka že ty ako vyzeráš? 🙄
Takže tak.
@mamutka a netreba zabudat ze hlavne rodicia maju vychovavat a my sme mali primarne ucit. Ale viem ze v 80% vychovavame a robime pracu za rodicou a oni casto chodia k nam po rady co maju robit so svojimi detmi.
@anonym_autor ja pevne verím a dúfam, že nie si učiteľka. pre dobro tých detí...
@anonym_autor Ahoj
Aj mňa sa pítal jeden chlapec ( škôlkár) že čo mám na tričku písané. Hovorím Guess- no že to je dosť dobrá značka! Rozum sa mi zastavil. A ten ďeň sme išli na dvor s detmi, moc svietilo slnko a dala som si slnečné okuliare a jedna slečinka že ty ako vyzeráš? 🙄
Takže tak.
@zitulina šťastie, že máš len škôlku. to tvoje "chlapec sa pítal" normálne vypichuje oči...
@anonym_autor ale zas, netreba preháňať. Nerobíš 80% prace za rodicov. To sa píše s “v” na konci. Drze deti tu vždy boli a budú, tie ostatné sú zvedavé. No a ako som písala, v týchto otázkach si poväčšine deti nepripravime. Hranice si musí určiť učiteľ, ja neriešim či sa môže učiteľa spýtať na oblečenie, pretože mi to nikdy nenapadlo, pre mňa to je nepodstatné. Ale veľa ľudí to rieši, tam už proste ty ako pedagóg musis byt protipól. Príde z domu s blbymi otázkami, lebo sú tak nastaveni, tak povedz, že to je nevhodne. Naša triedna musí tiež s deťmi extrémne veľa veci riešiť, ale to je vždy dokola tých pár deti. Rodičia, ktorí neurcia hranice v ničom, ich deti sú dokonali anjelici a neexistuje aby niekoho rešpektovali. A potom je zla atmosféra v celej triede. Ale to dokola spôsobujú tie iste deti, tie iste rodiny.
A mládež bola takáto pár rokov dozadu tiež. Teraz mnohé z tých mladých drzých báb študujú na pedagogickej tiež 😅 čo bude ďalej? Vidím to žiaľ v blízkom okoli, nie jeden prípad, ale skupina budúcich učiteliek. Drze, rozmaznané, lenivé, robia neporiadok, nerešpektujú ľudí okolo, už idú každému na nervy. Inteligencia národa, budúce učiteľky. Ja sa desim toho, keď toto nastúpi do škôl 😟 pravdaže nie sú všetky rovnaké, ale toto čo mám v okoli, to je hrôza. Dokonca študentky iných škôl už od nich bocia, že s nimi sa neda ani normálne komunikovať. Takže tak
@anonym_autor ale zas, netreba preháňať. Nerobíš 80% prace za rodicov. To sa píše s “v” na konci. Drze deti tu vždy boli a budú, tie ostatné sú zvedavé. No a ako som písala, v týchto otázkach si poväčšine deti nepripravime. Hranice si musí určiť učiteľ, ja neriešim či sa môže učiteľa spýtať na oblečenie, pretože mi to nikdy nenapadlo, pre mňa to je nepodstatné. Ale veľa ľudí to rieši, tam už proste ty ako pedagóg musis byt protipól. Príde z domu s blbymi otázkami, lebo sú tak nastaveni, tak povedz, že to je nevhodne. Naša triedna musí tiež s deťmi extrémne veľa veci riešiť, ale to je vždy dokola tých pár deti. Rodičia, ktorí neurcia hranice v ničom, ich deti sú dokonali anjelici a neexistuje aby niekoho rešpektovali. A potom je zla atmosféra v celej triede. Ale to dokola spôsobujú tie iste deti, tie iste rodiny.
A mládež bola takáto pár rokov dozadu tiež. Teraz mnohé z tých mladých drzých báb študujú na pedagogickej tiež 😅 čo bude ďalej? Vidím to žiaľ v blízkom okoli, nie jeden prípad, ale skupina budúcich učiteliek. Drze, rozmaznané, lenivé, robia neporiadok, nerešpektujú ľudí okolo, už idú každému na nervy. Inteligencia národa, budúce učiteľky. Ja sa desim toho, keď toto nastúpi do škôl 😟 pravdaže nie sú všetky rovnaké, ale toto čo mám v okoli, to je hrôza. Dokonca študentky iných škôl už od nich bocia, že s nimi sa neda ani normálne komunikovať. Takže tak
@mamutka nejde mi to uz opravit ale ďakujem som rada ze si sa nezacala pohorsovat ze ako som si dovolila spravit chybu ze som predsa učiteľka, odpisala som ako som kracala domov😅 k inym komentom sa nejdem vyjadrovat, pretoze keby sa chcem vychvalovat zacnem tym ze mam vlastnu nehnutelnost. A tymto koncim uz fakt. Nabuduce si to vykomunikujem s priatelom len.
@mamutka nejde mi to uz opravit ale ďakujem som rada ze si sa nezacala pohorsovat ze ako som si dovolila spravit chybu ze som predsa učiteľka, odpisala som ako som kracala domov😅 k inym komentom sa nejdem vyjadrovat, pretoze keby sa chcem vychvalovat zacnem tym ze mam vlastnu nehnutelnost. A tymto koncim uz fakt. Nabuduce si to vykomunikujem s priatelom len.
@anonym_autor ale toto nebola zďaleka tvoja prvá chyba v celej tejto diskusii. bolo ich tu neúrekom. práve preto dúfam, že nie si učiteľka.
@anonym_autor ale toto nebola zďaleka tvoja prvá chyba v celej tejto diskusii. bolo ich tu neúrekom. práve preto dúfam, že nie si učiteľka.
@amdornik neboj neucim slovencinu a studovala som v anglicku od strednej cize chybicky obcas niekde asi spravim🙂
@amdornik inak keby takto urobila lekárka chybu tiez je to pohorsujuce? Ze veed ty si doktor! Lebo ja mam pocit ze na nas su take naroky a ta veta ved ty si ucitelka ako mozes. Mne stacilo ked mi kolegyna hovorila ako na nu pozerala jedna matka ked si kupovala v piatok flasu vina a cigarety😅 a pulila oci
@amdornik inak keby takto urobila lekárka chybu tiez je to pohorsujuce? Ze veed ty si doktor! Lebo ja mam pocit ze na nas su take naroky a ta veta ved ty si ucitelka ako mozes. Mne stacilo ked mi kolegyna hovorila ako na nu pozerala jedna matka ked si kupovala v piatok flasu vina a cigarety😅 a pulila oci
@anonym_autor ešte raz. Máš chyby takmer v každom príspevku, to nie je o tom, že "chybička se vloudila", ako hovoria bratia Česi. ty robíš chybu za chybou. ak si ty učiteľka, tak s pánom bohom naše školstvo.
Na taketo otazky, ktore prekracuju hranice, treba odpovedat nieco absurdne, co ich necha bez slova. Napriklad: vies zlatko, mam este jeden job - v noci 😉
Na taketo otazky, ktore prekracuju hranice, treba odpovedat nieco absurdne, co ich necha bez slova. Napriklad: vies zlatko, mam este jeden job - v noci 😉
@bluka2 alebo mám účet na Only fans a dobre to vynáša 😆
Ber to tak že sa opýtali priamo. Sú okolo teba ľudia ktorý si tú istú otázku položili ale radšej to riešia mimo teba.
Aj žiaci počúvajú/ pozerajú televízor čítajú noviny či sú na internete a počujú o tom ako sa učitelia sťažujú na platy. A potom uvidia teba. Logicky sú zvedavý.
@anonym_autor Môj názor je taký, že dievča slušne nebolo, ale je to pubertiacka, tak na to ber ohľad. Ešte neovláda etiketu, na co sa môže spýtať atd. Treba jej to vysvetliť. A to bol priestor pre teba, ako pedagóga, slušne jej vysvetliť, že na takéto veci sa ľudí nepýtame. Podstatne je, že sa ich snažíš niečo naučiť, že si k ním priateľska a nie to, co máš na sebe. Poprípade so slušnosťou povedať, že sú to dary, pokiaľ si stotoznena s takouto odpoveďou a chceš túto info so ziakmi zdieľať. Vyjadrenie tvojho priateľa, že je to obraz doby je plytký. Su to deti/pubertiaci, je prirodzene že sú vo faze učenia sa ci už vedomostných veci alebo v rámci pôsobenia/reagovania v spoločnosti. Ja sa skôr pozastavujem nad tým, že ty ako pedagóg nevies na túto situáciu primerane reagovať. Ok, môže sa stať, tak si doštuduj nejaké psychologické príručky. Alebo si sadni nad papier a doma si skus napísať slušne reakcie na túto situáciu a v budúcnosti už budeš pripravená. Hovoris, že zamestnanie je tvoje hobby, tak sa vzdelávaj. Mám pocit z tvojich reakcii, že skôr ty ako dospela žena, pedagóg sa povyšujes, nazyvas ostatných chuderou a tvrdíš, že ty žiadna niesi. Kto je podľa teba chudera? Žena bez svetra s malým konikom? Užívaj si výhody, ktoré ti život doniesol a nepovedia sa, lebo ty si sa o ne nezaslúžila. A preto, že ty máš viac stastia niesi lepšia ako iní 😉 A lepšia pedagogička už vôbec…

@anonym_autor normalne ich zarazit,ze : "nehnevajte sa ziaci moji,ale to vas nemusi trapit odkial mam moje veci,je to moja osobna zalezitost,ani ja sa vas nepytam ako ste prisli k tym iphonom, tak si nezelam take otazky, nie sme kamarati,aby ste sa zaujimali o moju financnu situaciu,za pochopenie dakujem".