icon

Som učiteľka v škôlke a nechcem sa tam stravovať

marryy7
30. jan 2017

Dobrý deň, vedeli by ste mi niekto povedať ako to je, keď ako učiteľka v škôlke sa nechcem stravovať? ďakujem za odpovede

libawet
31. jan 2017

@alaguema to určite súhlasím, lenže nie tu na MK, lebo potom by stratil význam, tu ide práve o to, dávať rady, lebo ten, kto tému zakladá, ich aj chce.
@lorela ten zdravý sedliacky rozum je o tej všeobecnosti, o tej zlatej strednej ceste, pretože každé vybočenie z nej je extrém a určitý šok pre ľudský organizmus, ktorý je od prírody " všežravý " a vegetariánstvo, vegánstvo je určovanie telu, " teraz budeš bylinožravec " ...zdravé stravovanie, racionálne - je práve aj ten zdravý " sedliacky " rozum - všetkého s mierou a v rovnováhe. Nikto, ani ten mäsožravec, neje od rána do večera mäso. Som mäsožravec, resp. všežravec, no na mäso mám chuť tak možno raz v týždni, viac nemusím, skôr si dám zeleninové jedlá, cestoviny alebo aj sladké, proste to striedam, raz to, raz to. Napr. hovädzie mäso nejem vôbec, proste mi nechutí. Bravčové len občas, skôr morčacie, kuracie alebo ryby. V jedle uprednostňujem cestoviny, no ale aj sladké jedlá, keby som si mala vybrať medzi rezňom a makovými šúľancami, tak si určite dám tie šúľance....🙂

sykorkauhliarka
31. jan 2017

chcela by som poprosit recept na chutnu pohanku lebo v akejkolvek forme je skruca ma od hnusu ked ju jem......rovnako ako je smutne stravovanie v skolskych jedalnach tak isto ak nie viac je smutne v nemocniciach....dokonca tam maju sestry ktore pisu diety a teda...tiez sama knedla zemiaky ryza maso....a este k tej pohanke ani sa necudujem ze vymyzla z nasich jedalnickov

dankabodvanka
31. jan 2017

@alaguema Predtým žiadne nutričné tabuľky neboli a sme tu...živí a zdraví😉

michaelach
31. jan 2017

@evittam
Nehnevajte sa na mna, no ked sa chceme bavit o ekonomike, tak napr pribinacik robim doma. Kupujem bio nepasterizovany ovci tvaroh 1kg za 4,99€ v Rakusku,dam tam dve bio datle a podla poziadaviek bude vanilu alebo raw kakao a rozmixujem. Kvalita neporovnatelna a cena??? Nemam pocit, ze by bolo vyssia ako kupovany zdraviu nevhodny pribinacik. A ktore dieta zje na ranajky viac zeleniny?? No to dieta, ktoreho to rodicia naucili. Ja mam dve dcerky a nemaju problem na ranajky zjest papriku, uhorku, rajciny a redkovku. A len to a dost velke mnozstvo. Takze da sa to, len to chce cas a hlavne chut. Ked je dieta tak naucene od malicka,tak mu to nerobi problem. No ked si uvedomim kolko clovek necha v lekarni a u lekara ked je chory, tak to su poriadne peniaze. Takze treba riesit prevenciu!!!

evittam
31. jan 2017

@michaelach A kde ja pisem,ze ja davam svojim detom kupovaneho pribinacika a ze nejedia zeleninu?! Sa ukludni a z hlboka dychaj😉. Napisala som to vseobecne-bohuzial vacsinu rodicov to nezaujima a nie su ochotni to zmenit a kym to tak bude tak ziadna skolka nebude robit domaceho pribinacika-to si uvedom. Moje deti to nejedia a syn ani v skolke nejedol-nechuti mu to-napriklad. Zeleniny a ovocia maju akurat....😉 A aj ostatnu stravu maju vyvazenu a v poriadku. Syn v skole len obeduje-sme spokojni s tym ako im varia -ako som uz pisala.

lorela
31. jan 2017

@libawet To ja by som bez mäsa nevedela existovať, ale bez cestovín určite áno 🙂.1x v týždni je pre mňa málo.
Neuznávam vegetariánstvo, no v súvislosti s ním mám krásny príklad na jeho podporu, alebo aspoň nie zatratenie. Strýko sa dožil takmer 90 rokov v plnej mentálnej a fyzickej sile. Úžasný človek, sčítaný a scestovaný, veľký milovník prírody - vegetarián od svojich 18. rokov.

michaelach
31. jan 2017

Ked sme u lekara alebo v lekarni,tak velmi malo ludi bude na sebe setrit. Chceme vzdy to najlepsie a vraj najkvalitnejsie. Preco sa takto nespravame aj pri potravinach?? Preco kupujeme predrazene hnusne jogurty, salamy, pecivo a ostatne veci vo velkych obchodakoch??? Preco radsej nenakupujeme od lokalnych dodavatelov kvalitnejsie a lacnejsie potraviny??? Je to smutne... Jedlo je zial na SK este dost velky problem. Vsetci sa len vyhovarate na cas a peniaze. No vsetko sa da aj nedostatkom casu a financii. Len to chce chut!!!

michaelach
31. jan 2017

@evittam
Ja viem,prepacte. Nejak som klikla na zlu odpoved. Malo to byt pre inu osobu. 🙈🙈

alaguema
31. jan 2017

@dankabodvanka veď ja som tie tabuľky nevymyslela. Oni ich používajú ako argument a pritom sú totálne nezodpovedajúce reálnym potrebám. Ale to sa mi nechce do detailov rozoberať. Nikto z nás sa neživí podľa tabuliek. Teda väčšina asi nie.

michaelach
31. jan 2017

@evittam
Ale je smutne,ze to v skolke robit nebudu. Za komunistov sa taketo veci v skolke varili,tam nebola moznost to ist kupit do obchodaku...

alaguema
31. jan 2017

@libawet nemám pocit, že by autorka hľadala radu ohľadom toho, ako sa má stravovať.

libawet
31. jan 2017

@alaguema ja som neodpovedala to ohľadom stravovania autorke, proste tam niektorá čosi dala, tak som reagovala, je to fórum, ja nikomu neprikazujem, že má robiť to čo ja, je to len môj názor na tomto fóre, ktoré je o radách, riešeniach a kto si čo z toho zoberie, je len jeho vec.

dodyl
31. jan 2017

Nakup si rohliky a šalát, jednoduché, čo potebujes natom radit?

alaguema
31. jan 2017

@libawet ok...ona sa pýtala na čosi ohľadom stravných lístkov, lebo nechce tú škôlkársku stravu a tu hneď, že prečo ju nechce a že aké sú extrémy zlé a ako treba hľadať strednú zlatú cestu a sedliacky rozum a aká je tá strava predsa dobrá 😎
A podobné nevyžiadané "rady a riešenia" sa tu dávajú dospelým ľuďom ohľadom stravy v jednom kuse. Či už niekto odvážny spomenie, že je vegetarián, vegán, alebo makrobiotik, je to hneď šialený fanatik, ktorý ide poškodiť svoje zdravie a nevie, čo robí 😅 Prípadne je to pózer, ktorý iba ide s trendom.

marfikchov
31. jan 2017

@dodyl alebo 10dkg tresky :D

libawet
31. jan 2017

@alaguema áno, je to tak, tak to široká spoločnosť berie, je to vybočenie z radu a z normálu, ale to bolo vždy tak a so všetkým, čo bol, je extrém a niečo " iné ".

dorottka
31. jan 2017

@michaelach my mame aspon ako take moznosti, ako dobre nakupit, chvalabohu. Ked som zila vo Finsku, tam boli kvalitne potraviny take drahe a take nedostupne (v beznych retazcoch absolutne), ze si to proste skoro nikto nemohol dovolit, ani ti ozaj dobre zarabajuci. To bol samy polotovar (zakladne potraviny - zo strukovin mali bezne len hrach a mrazena zelenina bola vzdy dokombinovana so zemiakmi - teda polotovar zas). Jedine fakt, ze kvalitne vyrobky boli mliecne - to bol skoro raj 🙂. Ako mimo temy je moja odpoved, ale ja som hrozne vdacna za to, ze tu tie potraviny su dostupne za prijatelnu cenu 🙂 Jedlo je liek!

stanulienkat
31. jan 2017

@dankabodvanka zdravi ani nie. Asi preto sme na popredných miestach v europe, co sa tyka kardiovaskularnych ochoreni, obezity a rakoviny hrubeho creva.

libawet
31. jan 2017

@marfikchov aj tresku si občas dám, raz za pol roka možno a s " nezdravým " bielym, čerstvým rožkom, no niekedy mám takú chuť na ňu, že proste inak to nejde....keď má telo na to chuť, tak to potrebuje, nie? Dám si a zasa mám na pol roka utrum a nemusím, no a žijem, aj po tej treske s bielym rohlíkom 🙂, lenže, ten kto už je vegán alebo sa stravuje - bezlaktózovo a bezlepkovo - si dať nemôže, pretože rovno PN-ka...jeho telo už nie je na to zvyknuté. To je asi tak, keby sme sa my napili napr. z Gangy, tak nás to zabije, Indov, kt. tam žijú nie, sú zvyknutí....tak ja radšej neexperimentujem a jem všetko.

dorottka
31. jan 2017

@dankabodvanka stale boli nutricne tabulky. Mama robila dlhe roky v skolke a stale sa to rozoberalo... A zdravi... no, ako kto :D To je na dlhu debatu, neda sa zovseobecnovat, kedze kazdy clovek je iny a telo si ziada nieco ine 🙂. Napriklad strasne sa teraz do vsetkeho pcha vlaknina a pritom ta sposobuje vo vacsom mnozstve poruchy vstrebavania vitaminov. Kto ma dobre creva, ten moze, kto slabsie, tam by som dala pozor. A tak je to so vsetkym. Ja nerada pcham do tela zbytocne veci, lebo uz tak ma co robit a vyhybam sa tomu, ale nezrutim sa, ked su u babky na obed halusky :D Alergicka som len na to, ked sa ludia do toho staraju a mudruju, lebo to je kazeho osobna vec.

gennara
31. jan 2017

Ľudia, tu na koníku som videla už tisíce zhrozených reakcií z podávania kupovaného Pribináčika, vie mi tu niekto povedať jasne polopate, v čom je taký smrteľne jedovatý? Ja som už väčšiu hystériu asi nevidela, ako práve z akéhosi Pribináčika, samozrejme okrem hystérie z očkovania 🙂

dorottka
31. jan 2017

@lorela suhlasim, treba proste pocuvat svoje telo a nie nasilu sa tlacit do veci podla okolia. Len vazne na to treba dost silnu osobnost, lebo tie kecy okolia casto... aaaaaa, nikdy nemozes nic urobit spravne :D. Len u deti je to tazko, tam to musi ist odhadom. Ako decko som bola stale trochu pri sebe a vkuse ma to stvalo, nasi vyvarali tradicnu kuchynu. Az ked som sa odstahovala a zacala jest podla seba, teda to, co som chcela a kedy som chcela, prirodzene zmizla aj nadbytocna vaha, aj dlhorocne zdravotne problemy (plet, zadrziavanie vody, zapcha atd). Rodicia to isto mysleli dobre, ale mojmu telu to vobec nesedelo.

evittam
31. jan 2017

@gennara Nie je smrtelne jedovaty len je to zbytocna vec-precitaj si zlozenie. Mojim detom ani nechuti-asi vedia preco....A niekto robi "hysteriu" so vsetkeho co sa mu nepaci. Mne osobne je jedno kto cim krmi seba a svoju rodinu.😉

lorela
31. jan 2017

@gennara Na Pribináčikovi je v provom aj poslednom rade najotrasnejší vek: 4 - 7 mesiacov 😉.
V druhom rade je zaradenie Pribináčika blbého rodiča pod "veď odporúčaný biely jogurt našim pediatrom".
V treťom rade: Zloženie. Mám pomaly... no 🙂 dosť, nerobí mi problém zjesť kus domácej slaninky a spol., ale Pribináčik je niečo tak slizky mastného a sladkého, že tfuj.

ivetkab.
31. jan 2017

nechápem čo riešiš, aj ja som učiteľka, proste keď v daný deň nechcem ísť na obed z nejakého dôvodu, napríklad, že mi nechutí dané jedlo, tak sa odhlásim a v čase obeda si zjem svoje jedlo.

lorela
31. jan 2017

@dorottka O tom by som tiež mohla rozprávať do nekonečna, koľko som si, najmä pri malom dieťati, odtrpela rečí... Ale tie postupne utíchli a dostatočnou satisfakciou mi bolo, keď ma tí najväčší odporcovia začali nasledovať potajme 🙂.

A tiež som toho názoru, že ak človek dokáže počúvať svoje telo, v mnohom mu ono dobre radí.

sardinka336
31. jan 2017

No pevne verim, ze odporcovia Pribinka su aspon nefajčiari....😝

sandrittka
31. jan 2017

@marryy7 necitam hore - na stravne listky nemas narok, nakolko ti zabezpecil zamestnavatel stravu- to ze ty ju nechces je tvoj problem, na stravne listky mas narok jedine vtedy keby si sa nemohla stravovat v tejto kuchyni- zdravotne problemy, ale musis to mat overene gastroenterológom, som tiez ucitelka a taketo som dostala ja vysvetlenie... (ja sa stravujem a som velmi spokojna so skolkarskou kuchynou) kolegyna mala zdravotne problemy tak sa nestravovala, nosila si z domu, na zaciatku kazdeho roka musela riaditelke dokladovat papier od gastroenterológa a na konci kazdeho mesiaca davala papier uctovnicke kde mala pekne nakreslenu tabulku a zapisovala si do nej ktory den kolko odrobila- aky pocet hodin, podla toho jej vedela vypocitat sumu gastracov...pocet..

alaguema
31. jan 2017

@libawet vegetariánstvo nie je extrém, ani nič tak prevratne nové. Ale veľa ľudí s ním má pre mňa nepochopiteľný problém. U tých druhých, samozrejme 😉 Ja osobne napr. neriešim ľudí, ktorí si denne dávajú mäso a údeniny. Je to ich voľba, ich telo, nemám vôbec dôvod sa nad tým pozastavovať, ani to komentovať. Je to ich vec.

sykorkauhliarka
31. jan 2017

@michaelach uz si pocula o kvaskovom chlebe a tom ze kedysi sa jedol chlieb denno denne?