icon

Som učiteľka v škôlke a nechcem sa tam stravovať

marryy7
30. jan 2017

Dobrý deň, vedeli by ste mi niekto povedať ako to je, keď ako učiteľka v škôlke sa nechcem stravovať? ďakujem za odpovede

jajka257
2. feb 2017

@atinkaa nuz, ano tie deti su chudaci, musia to jest. Lenze to uz je o rodicoch. Rodicia by mali zacat s touto temou na verejnosti. A my ucitelia sme tiez chudaci. Lebo po celom dni bud zjest tu katastrofu alebo mas smolu. Je to fakt hrozne.

andra77
2. feb 2017

ako povedala jedná známa moderátorka Zuzana, ktorá dlhodobo žije v Amerike strava v našich v škôlkach a školách je luxus tak isto aj zdravotníctvo...🙂 v Amerike podávaju studené maso s fazuľou v plastovom obale a hoci ste objednaní u lekára a platíte čaká sa aj niekoľko hodín...🙂to nie je scifi ale realita...) ináč bio je všetko to čo si doma sami dopestujete, ináč je to biznis...povedal známy český kuchár...dobrú chuť...)

simca06022011
2. feb 2017

Nič v zlom mamičky, rodičia už dááávno začali túto debatu, ale pri tomto to aj skončí... návrh na zvýšenie stravy v školkach neodhlasovali ani raz. za 1 EURo na deň nečakajte terno, veď ak tie deti dostanú na olovrant jogurt a ovocie, ráno chlieb s niečím, tak koľko ostane na obed? Bola som v 3 zariadeniach, v jednom sme platili na den niečo cez 3EUR, deti mali jedlo tip top viac menej celý deň. Lebo aj pomedzi boli hladní, niekedy už o pol 5tej zase atd. Losos/ryby/mladé maso nebola výnimka raz za rok. V dvoch dalsich skolkach bola cesta, recepty zavadzali ale nenaslo oporu nic, o penaizoch ani nehovorim, najvyssi navrhovany strop bolo cca 1,7EUR (boli asi 4 stupne navrhnutej ceny) ale starvne sa vobec nakoniec nezvysilo na zaklade hlasovania rodicov. Recepty menia, rozne cestoviny, aj tofu bol navrh, pohanka a ine veci. Bohuzila predpisy su chore, to nie je iba o "kucharke". Skolka plna ovocnych stromov a nemozu z toho pouzit v kuchyni nic, v dedine druzstvo, nemozu kupit nic... vsetko musi byt riadny dodavatel. Tak vlaci dodavatel maso urcite "kvalitne"... lebo tie mnozstva na malu skolku nie su velke... objednavku maju masiari aj na 5dkg "klobasy" alebo niecoho, maso ledva po kilach (viem o com hovorim, mame dodavatela v rodine) a cena uz musi byt aj s rozvozom a vsetkym. A inak neviem co je za probelm, raz za cas je tam vymysel, co aj my pozerame ze co to je ale v drvivej vacsine su to normalne jedle veci. Deti pojedia ked su hladne aj tie hrachove a fazulove natierky, dokonca su take maminy co spominali, ze museli do kuchyne utekat pytat recept :D Ja obedujem menu za 7 a viac eur na den a tiez to byva sem tam divocina, ktoru neviem kto vymyslel... kazdy ma ine chute, neda sa vzdy prisposobit kazdemu. Ak dieta chyba neodrataju mu olovrant? No tak isto tych 10 centov vytrhne rodinu z biedy... katastrofa hrozna

simca06022011
2. feb 2017

A este tolko.. takato debata dlhocizna o stravovani v skolkach a skolach uz tu je...

ada510
2. feb 2017

@marryy7 normalne robila som jaslach ked nemate zaujem o obedy poviete to zamestnavatelovi a odpise vas a je to ziadna veda nosite si prosto vlastny obed ...

sandrittka
2. feb 2017

@maria.vinea to je blbost, ak dieta byva len doobeda plati nizsiu cenu za stravu.... tak to bolo u nas v skolke, odratali mu olovranty

sandrittka
2. feb 2017

ano napisane bolo bryndzove halusky, ale osobne ked som ich ja jedla si tiez myslim ze boli syrove, ale to neriesim, ja osobne si myslim ze ta mamicka mala cosi proti bryndzi a hned to chcela preniest aj na dieta..

jajka257
Odpoveď bola odstránená
katrinka8
2. feb 2017

@simca06022011 - inak, na margo tých nátierok - v našej škôlke býva každý rok "Súťaž pomazánok" o najlepšiu pomazánku - hodnotia a bodujú rodičia 😉
Olovrant je cca 0,40€ sa mi vidí, že tak mi vravela, čo máš za plný mesiac cca 8€ - nie veľa, ale ak tam dieťa nie je, načo to máš platiť? Nikomu aj to pomôže 😉

marfikchov
2. feb 2017

@jajka257 a keby si sa stravovala v školskej jedálni, tak kedy by si išla na obed... prosto moji kolegovia išli na obed po poslednej hodine, alebo cez voľnú hodinu... ale nech je každému jasné, že to nebolo žiadne talianské či španielske stolovanie 2 hodiny, 15 minút nahádzať do seba!

evittam
2. feb 2017

@marfikchov Toto iste aj mna napadlo. V jedalni jest nechce-to bol hlavny problem. Ak das radu nech sa tam teda nestravuje,tak zase na to nema cas.....Niekomu nevyhovieeees....😉

evittam
2. feb 2017

@marfikchov A ja som tiez v ziadnom zamestnani nemala 2hodiny na nejake stolovanie. Standardna obedna prestavka podla zakona-pol hodina.😉

evittam
2. feb 2017

@jajka257 A preco sa teda tiez nestazujete?!

dorottka
2. feb 2017

@jajka257 no v poriadku, ale ak by si dostavala stravne listky, tak zrazu by odpadol problem, ze kedy sa mas pocas vyucovania najest? Asi nerozumiem....

jajka257
2. feb 2017

@evittam stazujeme, do nekonecna, uz si pripadam ako obohrata platna. A odpoved je, lebo normy. A mali sme dve jedla na vyber a uz nemame, lebo dali vyhlasku, podla ktorej musia mat deti urcity pocet takych a onakych jedal. A skoncili sme. Aj deti aj ucitelia. Pred tym sa dalo vybrat, ci chcem bezmasite alebo maso. Teraz mame vsetci smolu, lebo stat rozhodol.
@marfikchov ale ja sa tam stravujem, len som reagovala na prispevok, ze sa mam odhlasit a je to. Ale to nie je take jednoduche. Vid vcera. Hodina koncila 13.30. Nastup do SKD 13.35. Nemam ziadnu volnu hodinu. A jedlo studene....nuz a o tom to je.

jajka257
2. feb 2017

@dorottka ano, vedla skoly su dve restiky, vozia na objednavku menu. Alebo sa da dohodnut na case , kedy prides. A mozes si vybrat zo 4 jedal. Takze ano riesilo by to situaciu a nemohli by povedat, ze ved obed zjete za 5 minut a mozete pokracovat dalej, lebo chodim na obed inde a hlavne sa najem v klude a nie v hluku a v chvate. A dam si to, co ja chcem, nie to, co mi urci stat.

dorottka
2. feb 2017

@jajka257 ale ved v druzine sa moze jest, nie? U nas v druzine to bezne ucitelky robili, koniec koncov aj deti vtedy casto olovrantuju. Obed je studeny, to je pravda, ale mama mala napriklad v kabinete mikrovlnku. Da sa, ked sa chce, aj ked tazko, len pravda, nie je to uplne prijemne a ustretove...

marfikchov
2. feb 2017

@jajka257 moja, tiež som učila a po vyučovaní do klubu.. celé roky ... Jedenie v chvate, za jazdy... Viem o čom hovoríš, možno aj to prispelo k mojim kilám navyše, jedlo nevychutnavam, ale nahadzem, aj teraz, lebo teraz má plasia zas vlastne deti a najem sa večer, keď mám konečne kľud... A váha rastie a rastie

ada510
2. feb 2017

@jajka257 pozrite mate mat povinne prestavku na obed 30 minut zamesnavatel to musi zariadit kazdy zamestnanec by mal obedovat v inom case a skolke su vyucovacie hodiny?

evittam
2. feb 2017

@jajka257 Aha,takze vedla v restike by si sa najedla v klude a pohode a nie za 5min?! A kedy teda?! Ked mas len tych 5 minut ako tvrdis?
S tym stazovanim som myslela preco sa nestazujes,ze mas studene jedlo a nie,ze nemas na vyber-na vyber mas vzdy....A zamestnavatel je ti povinny poskytnut pol hodinovu prestavku na obed....
Cize de facto - stravne listky by to vyriesili-ty by si bola spokojna lebo by si konecne mala financnu nahradu a do jedalne by si nechodila a uz by ta vlastne vobec netrapilo co tam varia a ani to,ze kedy sa mas najest....Tak mi to vyslo z toho co pises...

jajka257
2. feb 2017

@evittam ty sa nauc citat. Problem je vo vsetkom. V sposobe stravovania, v tempe a v prostredi. Rovnako v kvalite. Kolko rokov by si vydrzala denno denne jest v hluku , ktory robi 150 deti? Kolko rokov by si zvladala jest studene jedlo? Kolko rokov by si zvladala jest v chvate? Odpovedz a potom sud.

evittam
2. feb 2017

@jajka257 Ja ta nesudim....To ani nemozem. A citat viem velmi dobre! Ty v skolskej jedalni nemas cas sa najest lebo.....ti to nevyhovuje. Vedla v restauracii by ten cas uz bol....tak si to napisala - takze ty sa nauc pisat...
Co sa tyka toho ako sa stravujes-tak tam proste nechod a nejedz to a neplat to-hotovo. A odpoved na tvoju otazku: nevydrzala by som to a nedavala by som peniaze za studeny obed.

evittam
2. feb 2017

@jajka257 Isla by som sa najest vedla do restauracie.

stardust
2. feb 2017

@sardinka336 tolko vela reklamy na pribinacika na konovi. Prisaham, ze ked pridem nabuduce do SR, ochutnam pribinacika 😀

jajka257
Odpoveď bola odstránená
evittam
2. feb 2017

@jajka257 Pozri,ja netvrdim,ze je to super a ma to tak byt-ak je to rodicom jedno a riaditel-ka s tym nic nerobi ani po vasich opakovanych staznostiach tak neviem-obratit sa na zriadovatela,vyssie miesta?....
Co sa tyka toho,ze z ucitelskeho platu si nemozes bez gastracov dovolit ist jest inam-no,prepac za uprimnost tak si hladaj taku pracu kde ti to bude vyhovovat a kde si to budes moct dovolit. Co sa tyka naroku na stravne-na to mas narok po 4 odpracovanych hodinach a nie,ze ti skratia prac.dobu o 10min. Jedine,ze by si pracovala 4hod cez leto a skratili by ti to na 3hod 50min-a to sa zase nehnevaj ak mas ranajky (a to je v tvojej rezii) tak ti staci nejaka desiata a mozno ani to nie....

evittam
2. feb 2017

@jajka257 Inak v konecnom dosledku vobec nerozumiem preco pracujes kde pracujes-nevyhovuje ti pracovna doba,system stravovania, z platu si toho moc dovolit nemozes....proste vsetko je zle...😕

jajka257
3. feb 2017

@evittam ja som nikde nenapisala, ze mi praca nevyhovuje. Ja rada ucim. Len som ti pisala, ako vyzera stravovanie ucitela. A myslim si, ze aj ucitelia maju pravo na dostojny zivot. Ci za chvilu nikto nebude ucit, lebo tie podmienky pojde este k horsiemu? Vies si predstavit stat bez ucitelov? Je zopar veci, ktore by pomohli a jednou z nich je aj stravovanie. Neviem si predstavit vsetkych zamestnancov, ako sa stravuju nasim sposobom. Sice lacna strava, ale bez vyberu, bez inej moznosti. Ano, mnohi beru listky ako financie, vidim v obchodoch, ze za ne nakupuju. Ale to je ich problem.

sardinka336
3. feb 2017

@dorottka ja keby som jedla v družine tak mam žaludočne vredy. 35 ziakov v jedalni kde je 600 dalších stravnikov v tej chvili a na nich treba davat pozor, obsluzit ich potom pride jeden s tanierom ze ,,uz si neprosi,, druhy s tanierom ze uz si neprosi, další tam bucha lyzicou, iny sa nevie zmestit do kože.......skratka takze to je take jedenie o ničom. Ja som obedovala doma tesne pred začatim pracovnej doby.
A čo som včera pozerala ako sa dievčina obarila resp. ako ju obarili polievkou tak som presvedčena, ze dozor na zakladnej škole skratka nemoze obedovat, musi davat pozor.

jajka257
3. feb 2017

@sardinka336 kto nezazil, nepochopi. To chapu len ludia, ktori zaziju. A s tym dozorom mas pravdu. U nas ma vzdy jeden dozor a zvysni ucitelia, ktori sa snazia akoze najest, asistuju. Je tam hluk, bengal, deti sa nevedia v klude najest, hucia, sacaju sa. Obed je najhorsi cas.