Strach pred nástupom do novej práce
Mali ste strach pred nástupom do novej práce, až taký, že ste tam nakoniec nenastúpili?
Zobrali ma do novej práce, normálne som prešla konkurzom, nemala som žiadnu protekciu. Je to kancelárska práca v štátnej správe, ale ja sa tak bojím, že:
"sa to nenaučím, že to nezvládnem, že nezapadnem do kolektívu" a pod.
Nastupujem po 6 ročnej materskej dovolenke, budem mať od septembra prváka a škôlkarku, cestovať budem do okresného mesta 50km.
Bolo mi na pracovnom pohovore povedané, že až po troch mesiacoch budem schopná sama pracovať a ja sa teraz veľmi bojím, že to bude na mňa veľmi ťažké a zložité.
Bláznim alebo ste si tým niekto tiež prešli?
Veď si určite pracovala aj pred deťmi keď už máš 36. Stačí sa do toho dostať.
@dagmarovita robila si v statke?
@mandzula Nerobila som v štátnej správe nikdy. Pracovala som pred materskou samozrejme, robila som fakturantku a junior účtovníčku a náplň tejto práce bude niečo úúúplne iné, asi preto sa tak bojím.
@guiseppinka Autom môžem chodiť, mám auto aj vodičák, ale mne príde pocitovo lepší ten vlak, jednak kvôli financiám a potom mám pocit, že vo vlaku si oddýchnem, no možno časom zmením názor alebo budem striedať podľa potreby vlak s autom.
@autor otazka nebola polozena tebe, ale jednej z tych, ktore si zrejme myslia, ze SS je o sedeni na stolicke a davani peciatok. Ale neboj, das to, zaucia ta, je urcite aj v zaujme buducich kolegov, aby tam mali niekoho, kto bude platny clen kolektivu. Pytaj sa, zapisuj si, pozoruj a o par tyzdnov zmenis pohlad na vec.🙂
Ja ta chapem, ja som po par dnoch tiez zo stresu odisla. Ale ja mam aj neurozy diagnostikovane, takze to nebolo len tym, ze som bola dlho na rd. Inak ja by som chcela raz fakturantku robit, ak sa narodim druhykrat bez neuroz😂
@mandzula v statke? Čo to je? Ako statka máš na mysli štátnu správu? Robila.
@dagmarovita ano, v statnej sluzbe.
Ahoj,chcem ťa povzbudiť.Ja som vlani menila zamestnanie po 32,5 rokoch v jednej firme.Bol to stres a výzva zároveň.Ja som pracovala v mieste bydliska a musela som si zvyknúť odšoferovať 25 km tam aj spať.Ale...dostala som sa do perfektného kolektívu,od prvej chvíle som sa tu cítila neskutočne dobre,Zaučila som sa asi za týždeň,odvtedy fungujem sama.Ja mám však vyhodu,že dieťa dospelé s vlastnou rodinou,takže nemusím už riešiť malé deti.Držím palce☺
určité obavy a neistotu pred nástupom do nového zamestnania cíti každý, sme predsa ľudia. Ale takýto strach?! Pozbieraj sa, ovládni sa, si predsa dospelý človek. Určite si už doteraz musela riešiť nejaké problémové situácie, to si sa vždy tak poskladala? Predpokladám, že nie, tak to zober ako vzor, skúsenosť - dala som to vtedy, dám aj toto! To je jedno, že to boli problémy iného druhu, ale zvládla si ich, zvládneš aj teraz. A on to nakoniec zas taký veľký problém nie je, to len ty si ho nafukuješ. Čo tak sa zamerať na pozitívne veci: vybrali mňa, lebo som najlepšia, teším sa na zmenu, pretože sa konečne po rokoch budem socializovať, získam nové skúsenosti, znalosti, možno nových priateľov, nakúpim si novú garderóbu.... Skrátka skús myslieť pozitívne, nie sa utápať v detinských strachoch
Mala som rovnaké obavy. Je to normálne že sa obavaš novej práce a tiež toho ci to zvládneš. Ale myslím si, že kto chce tak sa dokáže naučiť. A kto nechce tak si hľadá výhovorky.
@mandzula samozrejme, ved som to robila 20 rokov, ale viem to aj porovnat s ovela horsimi zamestnaniami
Tiež som nastúpila po viac ako 7 rokoch do zamestnania do štátnej správy. Obavy boli, sú a budú, pretože som na oddelení, kde sa riešia peniaze, čiže veľká zodpovednosť. Bála som sa, že ako to zvládnem, zosúladiť dve deti, ktoré má každá inde škôlku (rôzne sídliska), ja zas prácu v meste. A dali sme to, stále sa učím novým veciam, ale viac menej fungujem samostatne. Veľa som si zapisovala do zošita, ktorý mi pomáha si viac zapamätať. Ja som introvert čo nerád niekam telefonuje, teraz to mám na dennom poriadku, tým sa učím aj na sebe ako byť viac sebavedomá, lebo niektorí klienti sú fakt na hlavu....držím palce v živote, kde je vôľa tam je cesta ❤️😉
Hoci sa osobne nepozname, garantujem ti ze o mesiac sa budes smiat na tom, co si tu pisala. Drzim palce a hl nastup do prace. Statna sprava ma mnoho vyhod. Drz sa
@duracellko potom si však zrejme nevypočúvala týrané deti, ženy s monoklami a ľudí s prasknutou lebkou a prepichnutými pľúcami po poriadnej bitke. Ver tomu, že by som po takýchto pojednávaniach robila radšej za tým pásom, odkiaľ by tá robota nechodila v hlave so mnou domov.
@mandzula no, nevies o mne nic, co som robila, ake mam vzdelanie, co robim teraz, to, ze sa s niecim nezdoverujem neznamena, ze som nezazila
@duracellko jasné, dôležité je, že ty vieš okamžite zhodnotiť "pche, kancelarska praca v statnej sprave...
@danica2711 Bohužiaľ áno, mám obrovský strach, som uzavretý introvert a nie je to len o nástupe do novej práce, ja sa vždy "bojím" a cítim nepríjemne, aj keď mám ísť na oslavu k rodine, kamarátom, proste sú to ľudia, ktorých poznám.
Toto je pre mňa neskutočne stresujúca situácia, pretože je tu ešte navyše to, že sa bojím, že sa to nenaučím a nedokážem zvládať prácu a rodinu a starať sa o veľký dom 😔
"Az" po 3 mesiacoch budes vediet samostatne pracovat... robim v sukromnej firme s technickym zameranim a tam sa zaucanie pocita na mesiace a roky skoleni. Praca, ktoru po 3 mesiacoch dokazes robit sama, nemoze byt tazka.
Sme na tom rovnako, az na to, ze ja idem po 8 rokoch (3deti). Tiez sa bojim 🙂 presla si konkurzom, tak to nie je take zle s tebou ako si myslis. 🙂 drzim pace
@monikamama A vraciaš sa do pôvodného zamestnania alebo ideš robiť niečo úplne nové?
@savanna To som si aj ja myslela, že to nebude ťažká práca, keď som si na profesii čítala jej náplň. Na pohovore mi povedali, že je to ťažká agenda a od vtedy, ako mi zavolali, že ma prijali, mám panický strach 😔
a aka je to agenda ? ja robim vo verejnej sprave cca pol roka (predtym len sukromne firmy) a som velmi spokojna aj obsahovo aj platovo dochadzam tiez vlakom
@loginexistuje Ako dlho ti trvalo sa všetko naučiť? Nie je cestovanie pre teba vyčerpávajúce?
Mozes okrajovo napisat o aku poziciu ide?
Si velmi zodpovedna a taki ludia to maju tazke tiez mam najradsej pracu v ktorej som doma, lebo si verim je to prirodzene.Stihat uz tak ako doteraz nebudes domacnost, dom ...na to sa priprav vsetko bude nove skola, skolka, tvoja praca urcite chodievaj vlakom nemusis sa sustredit na cestu, precitas casopis, oddychnes.Ale mas velku pomoc pribuznych neboj sa tak.Kazde vykrocenie z komfortnej zony Ta posilni.Nieco konci ine zacina...ja, ked som nastupovala na urad a neskor na ministerstvo tyzden som sa v noci budila, ked som videla tie plne stoly papierov, tabulky o par mesiacov som mala to iste na stole.
Tes sa budes mat casto odmeny a dobru pracovnu dobu😀
ja som sa neucila robila som v odbore roky ale na strane dodavatela (IT firma) vo verejnej sprave mam vacsi klud
skor odo mna sa ocakava ze ja zaucam ludi tam
ale kludne napis agendu mozno ti poradime lepsie
Ti je úplne normálne a zažila to väčšina z nás. Plus je to že budeš 3 mesiace ,,pod kontrolou " takže ťa má kto učiť.
@loginexistuje Tak tvoja situácia je úplne iná, ako moja 🙂

obavy su vzdy horsie nez realita. ztbytocne sa trapis, proste tam chod a uvidis, vsetko bude ok