icon

Stretli ste sa so zákazom dovolenky cez prázdniny?

emchuana
18. mar 2024

Stretli ste sa s tým? Ďakujem

zobaka
18. mar 2024

taku by nehrali, ale viem, že letušky tak majú, lebo je sezóna vtedy

sissy27
18. mar 2024

@emchuana zamestnavatel nie je povinny schvalit ti dovolenku v termine, ktory ty chces. A myslim, ze napr v cestovnych kancelariach dovolenka v top sezone nehrozi, rovnako ako vlekarom v zimnej sezone 🤷‍♀️
Takze nemusi dat vyslovene zakaz, ale jednoducho ti ju neschvali.
V byvalej praci sme mali tiez obmedzenia, nedovolili cerpat dovolenku na silvestra, pocas roka tiez bol max pocet ludi na den co mohli mat naraz dovolenku, z financneho oddelenia tiez nikomu neschvalia dovolenku posledny mesiac financneho roka, mzdarkam nehrozi mat dovolenku prvy a posledny tyzden v mesiaci (kazdom jednom pocas roka)… takze ano, obmedzenia na dovolenky su vsade a su bezne.
@zobaka zamestnavatel disponuje celou tvojou dovolenkou. Takze pokial by si v takej firme pracovala, tak ju proste nedostanes a vybavene.

buberova
19. mar 2024

Nestretla som sa s týmto konkrétne ale viem, že zamestnávateľ má právo ti určiť kedy máš čerpať dovolenku... Takže logicky ti aj môže povedať, kedy si ju nemôžeš zobrať

domkakvet
19. mar 2024

@emchuana taka praca je o nicom.

lavender94
19. mar 2024

Zamestnávateľ ma na to právo. Záleží o aké pracovne miesto sa jedná, ale príde mi to normálne. Su podniky, hlavne v službách, kde je cez prázdniny najviac prace a točia sa najväčšie prachy. Keď chce niekto cez prázdniny voľno aby sa mohol venovať vlastným deťom, má si podľa toho vybrať aj pracovne miesto.

19mmm71
19. mar 2024

osobne nepozná m takú firmu, ale zamestnávateľ má na to právo

lenka347
19. mar 2024

@emchuana ano, pri praci v cestovnej kancelarii (na centrale), sme si mohli brat dovolenky len do juna a potom az od konca septembra. Lebo v lete je najviac prace

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
queen_mary
19. mar 2024

Tak ako pisali vyssie, ak je na to dovod (ze je sezona napr) tak tomu rozumiem. Ale ak je to odvetvie, kde je to jedno, tak potom nechapem ze preco

rude_baby
19. mar 2024

U nás na jednom oddelení tak majú, v lete majú gro ich práce, tak dovolenkuju teraz.

ms_green
19. mar 2024

Ja som sa s tým bohužiaľ stretla. Samozrejme nebolo to prvoplánovo štýlom "zakazujem vám zobrať si dovolenku" ale bolo to komunikované tak, že letné prázdniny sú vyhradené pre zamestnancov s malými deťmi a dovolenku mi neschválili aj keď som o ňu žiadala pol roka dopredu s tým, že si ju mám vybrať mimo prázdnin. Dala som výpoveď asi do pol roka.

vevesh
19. mar 2024

Ano stretla a ano, je to normalne, ak ma firma viac ako 3 zamestnancov a/alebo je zavisla na rocnych obdobiach. Zamestnavatel ma moznost manipulovat celou tvojou dovolenkou, takze sa treba bud prisposobit alebo hladat ineho zamestnavatela alebo pracu...

zobaka
19. mar 2024

@alessavandervelden hej pýtal, s celou dovolenkou ti narábať nemôže a nebude vyhadzovať niekoho, keď potrebuje plynulý chod a musel by zase xy mesiacov niekoho zaúčat, zametať môžu len s ľahko nahraditelnym poväčšinou, samozrejme sú profesie, kde sa očakáva plný stav a výkon v lete, ako som spomínala taká letuška, či práca v cestovke, logicky keď idem do takej práce nebudem očakávať, že leto strávim na nafukovacke

rachel36a
19. mar 2024

@zobaka zamestnavatel ma pravo disponovat celou dovolenkou zamestnanca

sissy27
19. mar 2024

@zobaka samozrejme, ze zamestnavatel disponuje celou tvojou dovolenkou, ma to svoje pravidla. Staci si precitat zakonnik prace.

natiblaskova
20. mar 2024

Tak ja som sa stretla s tým, že v hotely počas letnej sezóny si nemohli vziať dovolenku

xxxx1979
21. mar 2024

Ja robím v papierníctve a tam napr v lete dovolenky tak isto čerpať nemôžeme 🤷🏼‍♀️ máme tabuľku v ktorej sú mesiace a dní od - do môžeme dovolenky počas roka čerpať. Keby si vyberám dovolenku cez leto kedy je príprava na nový školský rok , nemal by kto robiť 🤷🏼‍♀️😀

tinqua
21. mar 2024

Musí byť dôvod, zase nemôže to byť len rozmar zamestnávateľa...a od zamestnancov sa zase očakáva, že vedia čo majú mať kedy spravené, rešpektujú deadline, alebo obdobie v roku, ktoré je kľúčové pre biznis. Netreba sa nad tým veľmi rozplývať, keď je nespokojnosť vždy je tu možnosť zmeniť pracovné prostredie. A zase veľa vecí je vysoko subjektívnych...ja som účtovník, čiže dovolenka na začiatku mesiaca, keď sú uzávierky, pred DPH, na prelome rokov je oficiálne NIE, ale nakoľko som šikovná a netlačím si prácu pred sebou do posledného dňa, viem s tým pracovať a keď chcem dovolenku 25. v mesiaci tak ju aj mám, lebo práca je hotová.