icon

Ťažký návrat do práce po rodičovskej dovolenke

3. jan 2026

Ahojte, musím sa trošku vyrozprávať. Od včera som začala chodiť do práce na plný úväzok. Pracujem v kancelárii, tú prácu som už predtým robila, ale bolo mi povedané, že sa budem zaúčať aj iné veci. Nikdy som sa práce nebála, skôr ma bavila, ale teraz po návrate z rodičovskej mám obavy. Dosť sa to tam pomenilo, aj polovica kolektívu, dosť dobrych kolegov poodchádzalo, lebo sa zmenilo vedenie a je to oveľa horšie. Je to dosť zodpovedná práca. Včera, keď som prvýkrát bola, tak som sa cítila, že nič neviem robiť. A nič si nepamätám čo sme sa učili na škole. Mám novú vedúcu, ktorá je milá, ale vie byť aj prísna, včera ma len poprosila, aby som sa nepomýlila a niečo očíslovala a ja som to samozrejme pokazila, čo bolo dosť dôležité, bola som vystresovaná a som myslela, že prepadnem od hanby. Začala mať nervy a hovorila, že akú prácu mi má dať, keď ani očíslovať strany neviem. Samozrejme som sa ospravedlnila, no cítim sa úplne vymletá….
Dcérka teraz ostala doma s manželom. Od februára nastupuje až do škôlky. Teraz sa moc moc upla na manžela, čo mi samozrejme nevadí, len som teraz moc moc citlivá, stále by som iba plakala, lebo mi chýba ten čas s ňou, ktorý sme spolu mali. Teraz ma začala odmietať na všetko hovorí, že tatinko áno a maminka nie, všade chodí za manželom a ja sa cítim ako vzduch. Len tá čo navarí, poupratuje. Ja viem, že deti sa menia a začala registrovať, že nie len mama pre ňu existuje, ale tak strašne ma to bolí a hlavne, keď som teraz taká citlivá. Plačem naspäť za ten čas, ktorý sme spolu boli a riešila iba dcérku. Áno, určite mi napíšete, že aby sme si spravili druhé dieťa, no momentálne sa na to necítim.
Ja som inak chcela neskoršie ísť na práce, lebo dcérka má iba 2,5 roka, ale nový riaditeľ povedal, že chce obsadiť všetky tabuľky, tak by som sa už nemohla vrátiť. No stále premýšľam či som spravila dobre. Najradšej by som mala nejakú kľudnejšiu prácu, že by som mohla mať napr. doma aj home office. Alebo teda neviem či ste to mali aj vy baby, že ste boli po rodičovskej také citlivé a chýbal vám ten čas strávený s vaším dieťatkom a ste sa cítili, že nič iné ako starať sa o dieťa nevedeli. Ďakujem za každý komentár.

Strana
z2
anonym_bac0ee
3. jan 2026

Mozem sa vyjadrit len k tomu home officu. Mozem pracovat aj z domu, ale nemalokrat som vstala o 6 a este o polnoci sedela za pocitacom, bez toho, aby som sa najedla a cikala som tiez pomaly pod seba, lebo nebol cas sa zastavit. Takze tie HO mozu vyzerat rozne😔

anonym_fb49bc
3. jan 2026

@anonym_autor Zivot je o prioritách.Riaditel chcel, tak si nastúpila.Co vlastne chces zmeniť prácu?tak do toho ...dcéra nastúpi od februára do škôlky asi by som počkala ako sa to vyvinie.Ak si ju nechcela dať do škôlky a byť s ňou doma tak si to tak mala spraviť.Ak potrebuješ peniaze tak buď rada, že máš prácu.Zaciatky sú veľmi ťažké pre celú rodinu.Ani HO nie je ružová prechádzka robím ho 5 r s 2 deťmi už školakmi a, keby som toľko neusetrila na benzíne, oblečení a strave už dávno chodím do kancelárie.Ma to veľa výhod, ale aj nevyhod

janinah
3. jan 2026

Spamätaj sa a spravaj sa ako dospelá.Sustred sa na robotu a vytesuj sa,ze nemusis rano o 6 ťahať placuce a nedospate dieťa do skolky.Akoze zle ocislujes strany?3x si skontrolujem,kym odovzdam pracu... Sa tej veducej ani necudujem.Ked si predstavim môj nastup po RD tak ten tvoj je prechadzka ružovym sadom.Tým ťa chcem mierne nakopnuť,ze iné na tom boli oveľa horsie. Hlavu hore a nevzdavaj to.Kazdy den bude lepsie.

anonym_b19047
3. jan 2026

ak chces robit na HO musis byt schopna samostatne pracovat a podavat vykon a odputat sa od toho co sa deje vedla v izbe
je jasne ze ak nechcel riaditel aby mu zrusili jednonmiesto tak ta vzal narychlo aj takto skor ber to ako skusobnu dobu, ak sa osvedcis, pokracujes ak nie po novom roku mesiac pocka a ukonci prac pomer a vezme niekoho ineho, je to bezna prax

ak muz nepracuje, tak velmi nespekuluj a sustred sa na pracu , inak mozes skoncit, alebo si najdi pracu co zvladnes mozno upratovanie alebo ako pomocna kucharka poozmyslaj ale ak nezvladas cislovat strany, neskontrolujes si za sebou pracu najma ak ta veduca poprosi ze je to potrebne mat dobre urobene (preco ta asi prosila asi ma s tebou skusenost) tak si pre nich len pritaz a v kratkej dobe sa ta zbavia
tak bud sa vzpamataj alebo si hladaj nieco ine co zvladnes alebo ostan doma a robit nech ide muz

anonym_092c54
3. jan 2026

@anonym_autor preco si si to neriešila už počas rodičovskej? Bolo treba pouvažovat, čo chcem, či chcem byť s dieťaťom doma, či potrebujem ísť nutne pracovať, hľadať prácu na Home Office, resp.iba brigady na vikend.....deti sú malé iba raz, na ço si čakala v priebehu rodičaku?

biba_18
3. jan 2026

prečo sa mýliš v práci ktorá nie je náročná? tam by som začala - a nie že hneď rozmýšľať nad útekom - ale ako seba zlepšiť vo výkone…

anonym_bf1dc1
3. jan 2026

Podla vela zien tu na MK je home office ich sen, lebo maju predstavu, ze vlastne je to platena dovolenka doma. Ze si porobia, o deti sa postaraju a za to dostanu zaplatene. Lebo podla nich je vacsina prac na home office taka, ze si par krat dobnes do pocitaca nieco, pozries emaily a koniec. Vela z nich si neuvedomuje to, ze je to praca primarne pre zamestnavatela. Cize 8 hodin byt k dispozicii, velakrat su to rozne online meetingy, skolenia, papierovacky, prezentacie. Aj toto je kancelarska praca. A nie ze povies na meetingu, prepacte, idem si navarit alebo nie, teraz nemam cas na poradu, lebo idem po dieta do skoly.
Aj moja kolegyna sa vratila po materskej, po velmi vela rokoch to bola prva osoba, ktoru zobrali a hned po 2 dnoch to aj olutovali. Lebo ona sa do prace nikdy nehrnula, za 3 roky je uplne iny system a objem prace (kancelarskej) u nas. A ona prisla, ze co ako. Nehovoriac o tom,ze do prace nechodi, lebo dieta v skolke a toto a hento. To co bolo uz nie je. Pokial nenabehne na novy system a nebude riadne robit, tak dovidenia. Konsolidacia pride aj k nam.

autor
3. jan 2026

Zabudla som dodať, že manžel pracuje, iba týždeň je doma. Potom prídu na výpomoc babky na 3 týždne. Január máme takto podelený. A vlastne potom ja budem nosiť do škôlky malú, lebo manžel hocijak pracuje. Čiže naňho nie je spoľah. A aj babky pracujú ešte. Skoro ráno budeme vyrážam a teda budem ju musieť budiť.
A čo sa týka práce, tak sa jej nebojím. Nepredstavovala som si určite HO, že si trošku niečo porobím a potom budem mať veget. Aj predtým som bola pracant, práca mi nikdy nesmrdela, popri práci som si spravila aj VŠ, takže s tým nemám problém.
Iba na mňa po skoro 3 rokoch všetko doľahlo. Ale teda nebudem vyplakávať, musím sa schopiť a všetko spraviť pre nás, pre rodinu. Ďakujem za rady.

anonym_47e849
3. jan 2026
@anonym_autor

Zabudla som dodať, že manžel pracuje, iba týždeň je doma. Potom prídu na výpomoc babky na 3 týždne. Január máme takto podelený. A vlastne potom ja budem nosiť do škôlky malú, lebo manžel hocijak pracuje. Čiže naňho nie je spoľah. A aj babky pracujú ešte. Skoro ráno budeme vyrážam a teda budem ju musieť budiť.
A čo sa týka práce, tak sa jej nebojím. Nepredstavovala som si určite HO, že si trošku niečo porobím a potom budem mať veget. Aj predtým som bola pracant, práca mi nikdy nesmrdela, popri práci som si spravila aj VŠ, takže s tým nemám problém.
Iba na mňa po skoro 3 rokoch všetko doľahlo. Ale teda nebudem vyplakávať, musím sa schopiť a všetko spraviť pre nás, pre rodinu. Ďakujem za rady.

@anonym_autor to moze byt aj stres. Pises, ze mas zodpovednu pracu. Neviem co si mam pod tym predstavit, ked cislujes strany. Nebude to tazka praca, to si povedz. Takze sa nastav, ze nie si jadrovy fyzik a urcite to zvladnes.

anonym_c23eb6
3. jan 2026

ja ta chapem a ak to financne zvladate ostan s nou este doma...moje deti neboli v 3 rokoch priparvene na skolku....ten cas nevratis a praca bude vzdy nejaka

katica06
3. jan 2026

Hlavu hore, bol to iba prvý deň. To sa ešte utrasie.
Mala som HO za kovidu doma s 2detmi (10a,11) a po dvoch týždňoch som šla do práce

autor
3. jan 2026
@anonym_47e849

@anonym_autor to moze byt aj stres. Pises, ze mas zodpovednu pracu. Neviem co si mam pod tym predstavit, ked cislujes strany. Nebude to tazka praca, to si povedz. Takze sa nastav, ze nie si jadrovy fyzik a urcite to zvladnes.

@anonym_47e849 to mi dala robiť iba kvôli tomu, že sa až od budúceho týždňa budem zaúčať tej náročnej práce. Samozrejme viem očíslovať strany, iba ako píšeš som bola v strese. Ale to prejde a nebudem vyplakávať ako nejaká neschopná.

autor
3. jan 2026

Trošku som viac citlivejšia ako bývam. Malá je teraz napnutá na manžela, všetko len on môže s ňou robiť a zrazu ten 2,5 ročný vzťah medzi nami akoby sa stratil. Viem, že je to obdobie a prišla na to, že nielen mama existuje, len teraz ma to najviac bolí, keď som nastúpila opäť do práce. Ale to prejde. Ďakujem za každý názor.

anonym_b19047
3. jan 2026
@anonym_autor

Trošku som viac citlivejšia ako bývam. Malá je teraz napnutá na manžela, všetko len on môže s ňou robiť a zrazu ten 2,5 ročný vzťah medzi nami akoby sa stratil. Viem, že je to obdobie a prišla na to, že nielen mama existuje, len teraz ma to najviac bolí, keď som nastúpila opäť do práce. Ale to prejde. Ďakujem za každý názor.

@anonym_autor tak v prvom rade sa treba uklidnit, zeny chodia do prace aj od mensich deti, kup si persen forte na zaciatok, snaz sa oddelovat svet prace a svet doma a nerieist paralelne, veci co ta budu ucit si zapisuj neboj sa opytat, sustred sa teraz na pracu, dcera nie je uz babetko, neteeba jej to stazovat exponovanymi emociami, je to proste obdobie teraz chce otca pride dalsie odpovie bude chciet len mamu

anonym_36277f
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Strašne si naviazaná na decko, to je celý tvoj problém. A tipnem si, že ho považuješ za zmysel svojho života. To je zlé. Sústreď sa na muža, prácu, záľuby a dieťa ber len ako jednu z možností v živote. Vyrastie, odíde, ale ty musíš žiť aj popri ňom a aj inak ako len matka. Si v prvom rade človek, materstvo nie je jediné, čo ťa definuje.

anonym_4a218c
3. jan 2026
@anonym_36277f

@anonym_autor Strašne si naviazaná na decko, to je celý tvoj problém. A tipnem si, že ho považuješ za zmysel svojho života. To je zlé. Sústreď sa na muža, prácu, záľuby a dieťa ber len ako jednu z možností v živote. Vyrastie, odíde, ale ty musíš žiť aj popri ňom a aj inak ako len matka. Si v prvom rade človek, materstvo nie je jediné, čo ťa definuje.

@anonym_36277f Necitlivá odpoveď - pravdepodobne od ženy, ktorá nie je ani matkou.

anonym_8d6492
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a toto si nosis do roboty,a potom sa nesustredis.Ja som chodila do prace od roka a striedali sme sa s muzom a aj tak bola len mami,mami.A ked muz zostal na pnke tak uz len tati,tati.A??Ved je to tato,aj tak ma neprestal lubit a pusinkuje ma naschval,muzovi povie aha tati a muz sa nas snazi oddelit a maly take rehoty.
Neziarli na muza a bud stastna a v robote len hlavu v robote

anonym_5f447f
3. jan 2026
@anonym_4a218c

@anonym_36277f Necitlivá odpoveď - pravdepodobne od ženy, ktorá nie je ani matkou.

@anonym_4a218c Žena sa tým, že sa stane matkou, neprestáva byť partnerkou, dcérou, priateľkou, kolegyňou, ani samostatnou osobnosťou. Materstvo je dôležitá životná rola, ale nie jediná a nemala by pohltiť všetky ostatné. Ak sa žena upne výlučne na materstvo, dlhodobo tým neubližuje len sebe, ale aj dieťaťu, ktoré z nej robí jediný zdroj zmyslu a identity. Dieťa potrebuje vidieť matku ako vyrovnanú osobu s vlastným svetom, záujmami, prácou a vzťahmi, nie ako niekoho, kto sa vzdal seba samej. Zdravá matka je tá, ktorá má naplnené aj iné oblasti života, vie si udržať hranice a nekladie na dieťa zodpovednosť za vlastné šťastie. Materstvo má byť súčasťou života ženy, nie jeho náhradou.

konikkon
3. jan 2026

@anonym_autor tvoja praca nevyzera ako nejake terno. Neviem teda aku mas kvalifikaciu a pracovne skusenosti. Ale podla mna je prace ako maku. V tvojom citovom rozpolozeni by som sa na pracu vykaslala a uzila si zvysok rodicaku do sytosti. Zivot uteka rychlo, praca neutecie, detstvo tvojho dietata utecie, tvoj posledny cas na rodicaku utecie este rychlejsie. Ze sa nebudes mat po rodicaku kam vratit a dostsnes vypoved? No a co? Nikto neumrie z toho. Tak sa uskromnite na par mesiacov a ty si najdes inu pracu. Ani by som nevahala.

anonym_4a218c
3. jan 2026
@anonym_5f447f

@anonym_4a218c Žena sa tým, že sa stane matkou, neprestáva byť partnerkou, dcérou, priateľkou, kolegyňou, ani samostatnou osobnosťou. Materstvo je dôležitá životná rola, ale nie jediná a nemala by pohltiť všetky ostatné. Ak sa žena upne výlučne na materstvo, dlhodobo tým neubližuje len sebe, ale aj dieťaťu, ktoré z nej robí jediný zdroj zmyslu a identity. Dieťa potrebuje vidieť matku ako vyrovnanú osobu s vlastným svetom, záujmami, prácou a vzťahmi, nie ako niekoho, kto sa vzdal seba samej. Zdravá matka je tá, ktorá má naplnené aj iné oblasti života, vie si udržať hranice a nekladie na dieťa zodpovednosť za vlastné šťastie. Materstvo má byť súčasťou života ženy, nie jeho náhradou.

@anonym_5f447f daj aj niečo vlastné a nie to, čo ti napíše chatgpt

anonym_7665bc
3. jan 2026

Ano, je to tazke, ja som chodila prve mesiace spat vecer naraz s dietatom, maximalne unavena a nepouzitelna.. ze som si pripadala jak idiot na n-tu v robote, ani nevravim.. zaklad je ukazat snahu, chcenie, co urcite mas v sebe, len mas zmiesane pocity prave..
Ono sa to zlepsuje, len vydrzat.. nech si ty ako tak v pohode, kym zacne skolka.. to bude dalsia skuska. Drzim palce

ekira1
4. jan 2026

@anonym_autor teraz sa sústreď na prácu. Je dieťa spokojné a šťastné? Je. Takže žiaden problém. Ten vzťah si nestratila, len byť s otcom je niečo nové, všetko sa utrasie, nechaj nech sa teší, že je s ocinom. Keď bude v práci, bude mať na dcérku menej času. Ty sa snaž udržať si prácu, presveč ich, že vziať ťa späť nebol omyl.

holleho1509
5. jan 2026

@anonym_autor bože aké sú tu na modrom koňovi všetky múdre! A čo riešite? Čítajte. Chcela sa vyrozprávať nič viac nič menej.

anonym_a8c3d3
5. jan 2026

Uplne ti rozumiem. Ja uz pracujem cca pol roka po RD a mne je este velmi casto do plaču. Nezvykla som si. Ja som k tomu aj introvert. Nemam rada kolektív. A musim byt v jednom kancli s cudzimi ludmi. Musim pred nimi casto telefonovat co je pre mna mna mora. Tiez snivam o praci na HO. A nie,nepredstavujem si ze si aj navarim,ozehlim atd. V predchadzajucej praci som cez covid robila rok z domu a bolo to super. Ja sa prace nebojim,viem makat. Ale toto je pre mna utpenie. Deti si rano ani nevidim lebo zavcasu chodim z domu.

dianaaaaa
5. jan 2026

Boooože..... Ja nerozumiem,čo tu všetky mladé matky vyplakavate???
🤦🏼🤦🏼🤦🏼
Máte jedno decko a už neviete kde je sever??

autor
5. jan 2026
@holleho1509

@anonym_autor bože aké sú tu na modrom koňovi všetky múdre! A čo riešite? Čítajte. Chcela sa vyrozprávať nič viac nič menej.

@holleho1509 presne. Ale niektoré mamičky ako keby zjedli múdrosť sveta. Že je žena trošku citlivejšia, tak už je zle.

lienka.7
5. jan 2026

@anonym_autor odporúčam ti v praci sa sústrediť na pracu a nie mysliet na malú. Z módu materska prepnúť na mod bezny život. Taktiež aj otec je rodic, je uplne normalne, ze teraz s nim, tak sa upla viac na neho. Vsak nech si ju užije aj on. Ci aj on mal doteraz žiarliť na teba ze je fixovaná nie na neho? Teba predsa rada mat neprestala. Toto su naozaj také hlúposti ze az. Stazujes si to sama sebe.

gondyo
5. jan 2026

Zvykneš si,chce to trochu viac času...mne bolo takisto v robote smutno,že nemozem byť na ihrisku so synom,robila som do 21.00 a aj cez víkendy...držím palce

jahana22
8. jan 2026

@anonym_autor ved normálne to musíš brat že to je proste tak..... Ja som tiež na rodičaku a tiež sa mi nechce ísť do roboty.... Je to náročné. Tiež si to neviem predstaviť ze zrazu budem bez malého lebo som s nim 24/7...ale jednoducho tak to je.. KZdu z nás to čaká a treba to tak brat... To ze sa budeš psychicky rutit si nepomôže absloutnee. Proste si nastav v hlave že je to všetko ôk a zasa vás čaká nová etapa

vladka521988
8. jan 2026

@anonym_autor ahoj,napis spravu 🙂

Strana
z2