icon

Teambuildingy mimo pracovnej doby: Názory a dilemy

14. jún 2024

Baby chcem sa vás opýtať aký je váš názor na teambuildingy mimo pracovnej doby.

Robím v jednej práci druhý rok, mám manžela a dve deti 7 a 9r. V podstate všetko čo je mimo moju pracovnú dobu odmietam. Trávim 8 hodín v práci a nevidím dôvod prečo by som mala chodiť ešte po nejakých teambuildingoch s kolegami.
Dostala som sa do takej výmeny názorov s mojou šéfkou, lebo firma prišla s tým, že máme ísť na 3ri dni niekam do Slovenského Raja. Ja som to slušne odmietla, že o to nemám záujem. Šéfka si ma zobrala bokom, že si všimla, že odmietam takéto akcie, či je nejaký problém s kolegami. Hovorím jej, že nie len mám rodinu a záujmy s ktorými chcem tráviť čas. Ona mi vytkla, že "aj pracovné vzťahy sú dôležité". Áno sú, ja kľudne pôjdem na teambuilding v rámci mojej pracovnej doby. Ono ja chápem, že moji kolegovia s tým nemajú problém, lebo sú to väčšinou slobodní ľudia bez detí.
Ako to vnímate vy? Som ja divná?

mircalla
14. jún 2024

Ja som bola cca na asi 20% teambuildingoch, zvysok som odignorovala. Odkedy som v novej praci, chodim pravidelne a uzivam si to. Zavisi aj od ludi. Podla mna treba aspon vyskusat o obcas vyliezt zo svojej komfortnej zony uz len pre ten pocit, ze ako to vypali

reanda
14. jún 2024

@mircalla ja si pracovne vztahy budujem v praci.. nepotrebujem na to travit cas s kolegami mimo prace.. nikdy som nemala pri praci problem za to, ze s nimi nechodim niekam chlastat..
a nazor, ze odmietat nieco, co mi nevyhovuje, na sto percent nie je ok a aspon raz za cas to treba urobit, je zas divny pre mna 😀

sissy27
14. jún 2024

Tak hadam ten teambuilding nie je 3x do mesiaca, ze by ti neostal cas na rodinu 🤷‍♀️
My sa s kolegami (niektorymi) stretavame aj mimo prace a dobrovolne 😂 a tiez mame rodiny. Moj zivot nie je len praca a rodina, takze mne taketo veci nevadia.
Kazdopadne ak nechces ist tak nechod, vybavene.

guiseppinka
14. jún 2024

@barbora0308 slovo divna pouzila autorka... su ludia, ktori to vyslovene neznasaju. Ano, da sa to respektovat, ale myslim si, ze aj v beznom sukromnom zivote musi clovek robit kompromisy. A to iste plati aj v praci... nemusi chodit na kazdy jeden... ale ak su velka firma, tak nech mi nikto netvrdi, ze nie je v kontakte s inymi kolegami, s ktorymi si aj dobre rozumie...
@reanda asi ano... alebo je to aj prostredim? V mojom okoli asi naozaj nepoznam nikoho, kto by sa na nejaky vecierok z roboty netesil... dokonca kamosi, ktori boli par, sa pomaly "pobili", kto pojde na vecierok a kto ostane doma🤣🤣 kazdy to berie ako prilezitost stretnut sa s ostatmymi kolegami, pozistovat co nove na inych pobockach atd...

janinah
14. jún 2024

Si už dosť stará a dosť dospelá,aby si nemusela robiť v práci veci,ktoré nie sú povinné.

mamamasama
14. jún 2024

U nas dobrovoľne nasilu. Neznasam to. Manzel nechodi.

mircalla
14. jún 2024

@reanda Mas pomerne dost obmedzenu predstavu, pokial si myslis, ze team building je o chlastani. Mozno u Vas ano. My sme boli minuly tyzden v Stiavnici, mali sme super zabavny program, rozne sutaze a dlho som sa tam dobre nezabavila. Nemusis byt agresivna len preto, ze ty rada sedis doma

reanda
14. jún 2024

@mircalla tak ano, su rozne teambuildingy.. a daju sa aj rozne prezivat, ze ano.. niekto ide napr. domov o jedenastej a niekto buduje team do piatej rano a este o jedenastej ma potom z toho budovania problem stat na nohach 😀

mircalla
14. jún 2024

@reanda Ano, pokial chodite len pit, tiez by ma to nebavilo. My to tak nemame.
Program je taky, ze na druhy den rano je daco naplanovane, takze nepijeme, aby sme vladali stat na nohach. Posledne sme to vsetci o 22 hod zabalili, pretoze sme mali aktivity aj na dalsi den.
Kazdopadne ta nikto nenuti sa nicoho zucastnovat, takze vybavene.

reanda
14. jún 2024

@mircalla ja to mam vybavene davno, ale tato tema nie je o mne 🙂

simca06022011
14. jún 2024

Nerozumiem tomu, ako by ste chceli teambuildingy pocas pracovnej doby? tak asi vtedy treba zarabat peniaze a pracovat... ;) preto sa chodi cez vikendy/vecer. Ak neratam nejake vynimocne "obcasne" akcie ako skolenia atd... Ked je to obcas, ok, ak by to bolo prilis casto, vadilo by to viacerym ludom urcite. A treba to brat aj ako psychohygienu, aj od rodiny si treba oddychnut, aj inak ako "iba v praci", vela zien to vobec nema/nerobi.
Za mna, kto nema zaujem budovat vztahy na pracovisku s kolegami, skor ci neskor pojde, ak teda tento nedostatok nie je kompenzovany nejakymi uzasnymi znalostami, vykonmi atd. A inak ano velmi podstatna je napln toho teambuildingu-

misulka22
14. jún 2024

Autorka ja ta plne chapem.ja aj ked pozeram inzeraty na pracu a medzi vyhodami je ze firemne akcie a teambuildingy tak to rovno preskocim 🤣 ale teraz to ocividne strasne frci.

mircalla
14. jún 2024

@reanda Tema je o tom, ze zakladatelka nema problem s TB pokial su v prac. dobe. Takze presne ako pises, nie je problem, ze ma k nim odpor ako ty, ale ze chce travit cas s rodinou, inak by sla.
Na zaklade toho si myslim, ze obcas by mohla ist aj mimo pracovnej doby, kedze to je raz za cas. Snad nemaju TB kazdy mesiac. Uplne iny dovod preco neist ako ty.

barbora0308
14. jún 2024

@guiseppinka Problemom je, ze tento "kompromis" sa uz ani tak netyka prace, ale ide o mimo pracovnu aktivitu, kde sa teda ano, otuzuju vztahy s kolegami, ale nie je to nic take, co by ovplyvnilo niekoho vykon, ci posobenie v danej spolocnosti. Preto si stale myslim, ze by to vedenie malo vzdy akceptovat, rovnako aj kolegovia a nemal by sa nad tym nikto pohorsovat. Na mojich doterajsich pracoviskach vedenie nikdy neriesilo, preco nechce niekto na teambuilding mimo prac. doby a preto napr. nechapem z akeho dovodu to autorkyna sefka chce riesit...osobne si myslim, ze su ludia, ktori jednoducho tazko prijmaju, ak sa niekto neprisposobi vacsine a nezdiela nazor vacsiny, tak si hned mysli, ze su za tym nejake negativne myslienky ci pocity voci druhej strane a pritom je to vacsinou iba napr. taka malickost, ze jednoducho niekto nema rad taketo akcie 🤷.

simona20201309
14. jún 2024

Z duše nenávidím tieto pracovne silene trápne akcie. Práca je práca a kto chce budovat vzťahy aj mimo pracoviska tak si ich buduje. Ja som chodila s Kolegyňou na chaty, naň dovolenky ale preto, ze sme si sadli a boli sme kamošky aj mimo pracoviska, nie preto, že to od nas chcela šéfka.
Je to trápne, trápne a trápne!
Úplne stačí posedenie na konci roka a hotovo.

guiseppinka
14. jún 2024

@barbora0308 samozrejme, ze nikto nsmoze nariadit, ze ucast povinna... podla mna je uplne ok, ak dojde zamestnanec a povie, ze jednoducho nema rad akcie, a preto sa ich nechce zucastnovat... napr. ja osobne neznasam sutazenia a z predstavy vecera hrat activity mi je nevolno🤣 ale napriek tomu taketo akcie mam rada a tesim sa na ne... radsej by som ich vsak organizovala😅

lisymbia
14. jún 2024

Nemyslím že je to divné, my sme stále mali teambuildingy aj počas pracovnej doby aj mimo nej, záležalo od aktivity 😊 presne kvôli tomu že nie každý je ochotný venovať svoj osobný čas pre kolegov

sella38
14. jún 2024

Nechodila som, nechodim a chodit nebudem. A nikto ma neprinuti. Preco? Mam dobre pracovne vztahy aj bez posedeni s kolegami.
A.ak by mi to sefstvo vycitalo, velmi asertivne im vysvetlim, ze to nemam rada a budem im vdacna, ak to budu respektovat. Nic zle neucastou clovek nerobi... bodka 🙂

denithestrange1993
14. jún 2024

Ani ja nerada chodim na teambuildingy ani pred dietatom som ich moc neabsolvovala😃. Nie som rada v spolocnosti podnapitych az ozratych ludi,sama pijem minimalne. Povedzme si uprimne tieto akcie su hlavne o alkohole,takze nie nemam zaujem.

malaopicka
14. jún 2024

Nikdy v živote som nebola na žiadnom večierku ani posedení ani ničom podobnom a ani tam nikdy nepojdem. Nepýtal sa ma šéf prečo, myslím, že to berie ako to je. V práci som šialene hodiny a tí ľudia sú len moji kolegovia. Vychádzam s každým, no žiadne iné utužovanie vzťahov mňa nezaujíma. Kamarátov a rodinu mám, do práce chodím pracovať, nie sa “kamošiť”. Nadštandardne si rozumiem len s jednou kolegyňou, s tou sa raz za rok stretnem mimo prace, inak ma nikto nezaujíma. Takže nie, nie si divná, je úplne v poriadku, že nechceš ísť a ani ťa nik nútiť nemôže.

pralinka25
14. jún 2024

ja to tiez nemam rada a to mam dobre vztahy s kolegmi. vychadzame si ale sme spolu omnoho viac casu ako mam cas na rodinu a priatelov. ja doma nestiham tie veci co by som chcela pretoze vacsinu dna som v praci alebo na ceste do nej.
nezucasnujem sa ziadnych aktivit mimo povinnu pracovnu dobu. a nie nie som odlud, a ani nie som introvert. na odreagovanie mam priatelov na ktorych mam cas popri praci a rodine najmenej. takze ak sa utrhnem venujem cas im.

sashabb
14. jún 2024

@mircalla zábavný program a súťaže - pre teba super, pre veľmi veľa ľudí utrpenie.

tetapetra
14. jún 2024

Tiež mávame, nechodím

dzejny656
14. jún 2024

Ahoj, ja ti odpoviem z môjho pohľadu čo TB pre kolegov organizujem. U nás máme TB dobrovoľné a mimo pracovnej doby väčšinou (začiatok v piatok, koniec nedeľa). U nás ľudia chodia radi, vždy máme vysoké percento účasti a chodia aj tí čo majú rodiny a deti. Ja mám tiež dieťa a na TB chodím, môj muž tiež. Radi sa s kolegami stretneme aj mimo práce, mnohí z nich nie sú len kolegovia, ale aj kamaráti. Za mňa to je trochu zvláštne ak niekto odmieta všetky TB už len z princípu, ale nútiť ťa samozrejme nikto nemôže. Máme u nás zopár takých ľudí tiež, väčšinou sú to tie typy čo si chcú odrobiť svoje a mať pokoj, nejaké bližšie vzťahy nevytvárajú.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
bosorkabb
14. jún 2024

To sa niekde robia aj počas pracovnej doby?
U nás sa vyžaduje účasť ľudí ktorý sú vyššie postavení. Ale u nás nie sú také akcie o alkohole.

mircalla
14. jún 2024

@sashabb Ach boze, milujem tieto komenty. Tiez som si to myslela, ze to bude utrpenie, bolo to na moje velke prekvapenie skvele. Pred rokom by som ti mozno napisala tiez to iste, ze neznasam team buildingy.
Takze vsetky sa tu stazujete, ake to je utrpenie, ale ani ste to neskusili.
Vsak nic proti, ale chrlite tu totalne opovrhnutie voci tym, ze sa na tom zucastnili. Vsak daky respekt prosim?

dzejny656
14. jún 2024

A teda ešte dodám, že u nás ľudia na TB chodia veľmi radi asi aj preto, že väčšina z nás pracuje väčšina času na home office. Takže teambuilding je super príležitosť vidieť sa osobne. Ak sú niekde ľudia spolu 8 hodín každý deň, asi je to trochu iné a viem si predstaviť že na to nemajú až takú chuť.

mircalla
14. jún 2024

@dzejny656 Presne, tiez som 2-3 dni tyzdenne HO a v kancli je max polka ludi pripadne menej

pralinka25
14. jún 2024

@mircalla tak ale potom sa nemozes divit. to je uplne ina situacia u teba ako u niekoho kto sedi v kancli s piatimi kolegami 8 hodin denne 5 dni v tyzdni a ma s nimi ist este na vykend. ved to je ponorka