icon

Tehotná do nového zamestnania

tinka_14
4. jún 2012

Ahojte... Potrebovala by som poradit, ak ma niekto skusenost s podobnou situaciou... Som v 5t tehotenstva a 1.7. mam ist do noveho zamestania... Mam vsak ist predtym na vstupne lekarske vysetrenie... Mozu zistit, ze som tehotna? Povedali by ste to zamestnavatelovi, ze ste tehotna? Dakujem za vsetkz reakcie.

habibi78
4. jún 2012

@beruska.zuzanka snad ti na toto nebudem odpovedat....

sisaha
4. jún 2012

@habibi78 1600 éčok nie je bežná výplata pre administratívnu pracovníčku napríklad....ja sa tu teraz nejdem doťahovať o tom, kto koľko zarába. A dokonca som si dobre prečítala, že on o tom vedel, ona mu to ešte nepovedala. Z mojho pohladu sa z moralneho hladiska nezachoval spravne, "šlus".
Tak ako zamestnavatel neberie ohlad na zamestnanca, jeho problemy, tak isto zamestnanec nemusi brat ohlad na neho.
Ja som u nas odrobila 9 rokov, o mesiac sa mam vratit. samozrejme mi bolo oznamene, ze pre mna miesto nemaju, lebo musia znizovat stavy...A mna to ma z akeho pohladu zaujimat, ze oni si chcu znizovat stavy, ked moje oddelenie aj funkcia funguje dalej? Nezaujima ma to a stanovila som si podmienky odchodu, alebo zotrvania. Aj za cenu sudneho sporu...

habibi78
4. jún 2012

@lenka311 mas pocit ze sa chvalim??? toto je diskusia a z nej vyplyva mnozstvo alternativnych rieseni.... ale ty by si sa mozno chvalila na mojom mieste, ked si to takto pochopila.... ja sa nepotrebujem hrat na chrumkavu, ked je realita o niecom uplne inom...

aknaj
4. jún 2012

@beruska.zuzanka
to je síce pravda, ale ... po jej "odhalení" sa aj zo seriózneho a milého zamestnávateľa stane (možno) niekto iný a tak sa k nej bude chovať
ak odchádza na MD v 12/2012 (ak si dobre pamatám), tak má možno prácu zaistenú len dovtedy, na jej miesto budú musieť zobrať niekoho iného a po 3 rokoch môže dostať výpoveď ... tak neviem, či niečo získa

habibi78
4. jún 2012

@sisaha daju ti trojmesacne ostupne, standardny postup...ty ho zoberies a budes spokojna.... ziadny pravnik ti firemne zmluvy ktore si podpisala pri nastupe neprestreli...bohuzial....sak aj ja som takto odisla s odstupnym...

beruska.zuzanka
4. jún 2012

@habibi78 a prečo nie? 😀

olifcek
4. jún 2012

@anjelicek26 ano, vypoved moze skusit stiahunt, ale zamestnavatel ak s tym suhlasit nebude, tak smola.
@tinka_14 podla mna, ked zistia, ze si tehu, tak si Ta nenechaju. ved len kym sa zaucis, tak to potrva nejaky cas. neviem, co by som na Tvojom mieste robila, mozem len hadat. ale ved ked, tak nevrav nic, a ked prejde treti mesiac, tak kludne. uvidis, ci budu ochotni cakat na cloveka, ktoreho mozu v skusobnej dobe, ci dobe urcitej pustit. i ja som si myslela, ze do prace pojdem, ked bude mat Olivka dva rocky... ale to som este nevedela, ake krasne je byt mamou, a kedze nas peniaze netlacia, teda nie tak, ze by sme zivorili, tak som este doma a uzivam si to...

kazdopadne drzim palce a nech vsetko vyjde tak aby dobre bolo 😉

beruska.zuzanka
4. jún 2012

@aknaj jasné, ja som jej tu ani neradila zatĺkať... ja sa tu len delím so svojimi skúsenosťami a čerpám skúsenosti od iných 😉

sisaha
4. jún 2012

@habibi78 mylis sa, z tejto diskusie vyplyvaju iba dve riesenia. Bud to prizna a rovno nenastupi, lebo ju nevezmu, alebo bude ticho, prepracuje sa cez skusobnu dobu a bude pracovat az do konca a mozno presvedci zamestnavatela aby jej miesto drzal aj po navrate z MD.. Ine riesenie tu nie je...Ty si nasla dalsie riesenie a to vysliediť ci je niekto tehotny, predbehnut ho a vyhodit... Kebyže mam na hlave klobúk, tak sa ti ukloním...

habibi78
4. jún 2012

@beruska.zuzanka lebo teba do toho nic nie je... 😀

sisaha
4. jún 2012

@habibi78 no nebudem spokojna...§ 157 hovori jasne, zamestnavatel je povinny zaradit ta na tvoju pôvodnu pracu a za tym si stojim a budem stat...

habibi78
4. jún 2012

@sisaha ty si este nikdy neriadila firmu s 300 zamestnancami, ze??? tot vsjo... a ja ine riesenia nehladam, ja som uz 5 rok doma s dcerou... Ale keby som zistila ze ma niekto dorbava, tiez by som ho vyhodila...

sisaha
4. jún 2012

@habibi78 nie, ja som zamestnana vo firme s 3000 zamestnancami, takze pokial moje miesto nebude organizacne zrusene, tak sa vyhodit len tak nenecham 😉

lenka311
4. jún 2012

@aknaj Jasné že získa...!!!! Plat. V akej dimenzii vlastne žiješ? Čo má teraz napísať - som tehotná, nemám prácu, mám na niečo nárok od štátu, ako to býva? Ja si fakt niekedy prídem ako z marsu, fakt žijem v úplne inom svete ako niektorý bohatý ľudia... Čo by som ja dala za normálnu výplatu /myslím cca 400EUR/ v mojej situácii... uf, je mi ťažko keď čítam tieto príspevky...

@habibi78 Ty nevieš asi čo je to realita... Myslím realita zarobiť si na seba a svoje deti... Bez manžela!!!!! Určite ju zamestnajú keď sa prizná že je tehotná!!!! a s tým že Tvoj muž vyhodil tehotnú, lebo nemá rád keď ho klamú - to nikto nemá rád, ale čo majú tie ženy ako robiť????
Zobuďte sa!!!!! Sme na Slovensku!!!!

beruska.zuzanka
4. jún 2012

@habibi78 prečo si to tu potom verejne v niekoľkých príspevkoch prezentovala ako "víťazstvo" Tvojho mažela nad "tou klamárskou zamestnankyňou"? ... Pripadá mi to ako značne nekorektné jednanie z jeho strany, ak to potrebuješ takto zakrývať 😉

habibi78
4. jún 2012

@sisaha akus to, daj mi vediet ako si dopadla.... 😀 paragraf pokracuje dalej, ak:...... a to AK tvoj zamestnavatel vyuzije...no ale drzim ti palce 😉

sisaha
4. jún 2012

@habibi78 ano pokracuje...ak to nie je mozne, tak ma musi zaradit na ine pracovne miesto zodpovedajuce mojej pracovnej zmluve (vzdelaniu, platu atd)

amouramour
4. jún 2012

tinka ja by som priznala na rovinu, ze som tehotna...ked to nepovies budes posobit velmi neseriozne, zamestnavatel to raz zisti a ver mi, sa ti ta neupromnost u neho len vypomsti....

sisaha
4. jún 2012

@habibi78 aby som bola presna: Nové znenie ust. § 157 ods. 1 Zákonníka práce po účinnosti novely zakotvuje:

Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.

Zmena predmetnej právnej úpravy spočíva tak, ako je popísané a zdôvodnené nižšie, v zakotvení nasledovných oprávnení zamestnankyne (zamestnanca):

- práva vrátiť sa na svoje pracovné miesto alebo porovnateľné miesto, a to za dojednaní a podmienok, ktoré nie sú pre zamestnankyňu (zamestnanca) menej priaznivé a zároveň

- práva mať úžitok z akéhokoľvek zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mala/mal právo počas svojej neprítomnosti v práci.

beruska.zuzanka
4. jún 2012

@habibi78 Ty si už takú firmu riadila, ja len, že aby si nás zasvätila, prečo máme viac myslieť na zamestnávateľa, ako na seba a svoju rodinu, keď jemu samému je jedno, čo ako a kde sa my podeje, ak nás vyhodí, prípadne sa mi vysmeje do tváre, alebo ma jeho najdrahšia polovička bude rozoberať niekde na fóre ako "tú klamárku"? ...
Fakt profesionálne...

habibi78
4. jún 2012

@beruska.zuzanka ja som pojem vitazstvo nepouzival ani raz.... obhajovala som priamociarost a uprimnost zamestnanca, lebo klamstvo sa nevyplati.... a na klamstvo sa vzdy pride... ver mi, ze keby bola uprimna tak ako jej tri tehotne kolegyne, ostala by pracovat aj nadalej a vyhodil by niektoreho z chalanov...ale ked sa niekto v pracovnej dobe flaka, na priamu otazku ci s nou moze ratat aj buduci rok odpovie "Jasneeee" tak akoze sorry...

habibi78
4. jún 2012

@beruska.zuzanka akoze tvoj nazor ma ze fakt nezaujima... pretoze ty kazde jedno slovo prekrutis a pouzijes tak ako sa to tebe hodi...a preto uz na tvoje prispevky reagovat nebudem, skoda casu.... pekny vecer a dobru noc ti zelam...

habibi78
4. jún 2012

@sisaha mne tu zakony citovat nemusis.....ved som uz pisala, ze ti drzim na sude palce.... 😀

beruska.zuzanka
4. jún 2012

@habibi78 ak si neplnila pracovné povinnosti je to samozrejme o inom, v Tvojich prvých príspevkoch to vyzeralo tak, že dostala výpoveď preto, lebo bola tehotná, to ostatné vyplívalo z Tvojho písania ako podružný jav. Preto som sa pýtala, ako zistil, že je tehotná, keď to vedel prv, ako mu to povedala....

A nemám si liečiť aké komplexy 😀 slušne diskutujem 😉

sisaha
4. jún 2012

@habibi78 preco sa zosmiesnujes a snazis sa urazat spoludiskutujucich? Pisala si, ze ta dievcina bola na PN-ke, preco sa hned niekto musi flakat? a ako vies, ze nemala v plane utajeny pôrod, alebo sa dokonca vratit do prace hned po materskej? v takom pripade s nou mohol pocitat na dalsi rok nie?

habibi78
4. jún 2012

@sisaha ked niekoho stretnem pocas PN kavickovat a nakupovat vybavicku tak je na tom urcite zdravotne zle....

sisaha
4. jún 2012

@habibi78 k sudu sa mozno nakoniec ani nedopracujem a vies preco? Takmer všetky sudy tykajuce sa zamestnancov vyhravaju prave zamestnanci. Preto sa zamestnavatel snazi ukoncit vsetky PP dohodou.. Ja som svoje podmienky odchodu nastavila. Je uz len na nom ci mi vyhovie. Ak sa dohodneme, tak mu vypoved podpisem, ak nie, ja nemam co stratit a vtedy moja lojalnost k nim konci 😉

sisaha
4. jún 2012

@habibi78 co ak mala povolene vychadzky? Je len jej vec ako ich vyuzije...

beruska.zuzanka
4. jún 2012

@habibi78 slová neprekrúcam, pokiaľ vidím, Ty si upravila svoj predchádzajúci príspevok 😉 opakujem, že slušne diskutujem a potrebovala som si ujasniť nejaké veci, ktoré vyplívali z toho, čo si tu písala, ak nechceš diskutovať, do sidkusií sa nezapájaj 😉

habibi78
4. jún 2012

@beruska.zuzanka ale ja nemozem hned v prvom prispevku pisat celu genezu co a ako.... jednoducho zamestnavatel co vyhodi tehotnu, ktora sa k tomu neprizna, je svina...ale to, ze ta zena zneuziva PN, namiesto toho chodi na nakupy, dovolenky, viac je doma ako v praci a ocividne je fit ako rybicka, sprosto povedane je vycurana a pysna na seba ako vydrbava so sefom....to je v poriadku??? jaaaaaaaaaaaaaaaaj....dobru noc....