icon

Tehotná do nového zamestnania

tinka_14
4. jún 2012

Ahojte... Potrebovala by som poradit, ak ma niekto skusenost s podobnou situaciou... Som v 5t tehotenstva a 1.7. mam ist do noveho zamestania... Mam vsak ist predtym na vstupne lekarske vysetrenie... Mozu zistit, ze som tehotna? Povedali by ste to zamestnavatelovi, ze ste tehotna? Dakujem za vsetkz reakcie.

habibi78
4. jún 2012

@maca_p pretoze ja nezneuzivam PN....tak laskavo nepis, ze som odrbavala zamestnavatela...

aknaj
4. jún 2012

@sisaha
asi v tom zmysle, že ak by ti takúto situáciu ako zamestnávateľovi urobili (dajme tomu) dvaja, traja zamestnaci pred tým, tak už k tým ostatným uchádzačom sa budeš chovať inak ... neviem, či som to dobre napísala

sisaha
4. jún 2012

@habibi78 kazdy svoju PN-ku stravil tak ako mohol. Ja som prvu polovicu vacsinou prelezala kvoli krvacaniu, druhu, ked mi lekar uz pracu neodporucil a ja som bola v pohode, tak som chodila aj von...Na vychadzkach nic nie je..

habibi78
Odpoveď bola odstránená
sisaha
4. jún 2012

@aknaj aha, uz rozumiem. No vies..ak je to obrovska firma, tak sa ti to moze prihodit castejsie, ak je to mensia firma, tak si nemyslim, ze vhodnym vyberom kandidata si vystavena takemu riziku. Napr. zeny po 40-tke - riziko tehotenstva je minimalne (aj ked moze sa vyskytnut), lenze taku zenu uz nikto nechce, lebo je "stara"...Tato spolocnost ma velmi vela trhlin a ludia sa boja - boja sa o miesta, boja sa ozvať a bojovať za svoje prava...

sisaha
4. jún 2012

@habibi78 gratulujem, dala si bodku za svojim prejavom...dobru noc.

beruska.zuzanka
4. jún 2012

@aknaj každá minca má dve strany, ale povedzme si otvorene, zamestnávateľ si ľahšie nájde nového zamestnanca, ako žena s rastúcim bruškom novú prácu....
Týmto príspevkom naozaj nechcem ani nikoho poburovať, ani obhajovať, toto je holý fakt...

maca_p
4. jún 2012

@habibi78 mozno aj ta, ktoru tvoj manzo vyhodil mal aurcite problemy... to, ze nepasovala vam dvom, ste vyriesili po vasej dohode vypovedou... keby ste vyhodili mna, urcite sa vam to nepodari.
beries ma moc za slovicka, skus sa trocha uvolnit.
btw. nemysli si, ze ja mam ultra zdrave deti... a sakra setrim kazdu korunu, aby som mohla platit liecenia, kury, kremy!

aknaj
4. jún 2012

@sisaha
jemu sa to "našťastie" ešte nestalo, teda konkrétne takáto situácia (ale aj o iných podobných by sa dalo porozprávať)
on to berie zo všebecnosti ... alebo zo súcitu k ostatným ako je on ? 😀 😀 😀

olifcek
4. jún 2012

@maca_p @habibi78 ak ktosi prinesie v ochr.lehote papier, ze je na pn, cize po vypovedi, uz nie je zamestnany. Znamena to ine, nejde sa hlasit na urad prace, dostava uz ale prachy za pn od statu a to z vym.zakladu. Ochranna lehota je 42dni, nie 7. Teda, ak sa to nemenilo teraz.

aknaj
4. jún 2012

@beruska.zuzanka
to je síce pravda, ale tiež by ťa nebavilo, každého pol roka hľadať nového zamestnaca (lebo napr. čašníci sú veľmi migrujúci zamestnanci ... )

beruska.zuzanka
4. jún 2012

@aknaj tak baviť, nebaviť... údel zamestnávateľa, každý máme svoje 😉 a každý sa na to zo svojej strany pozeráme 🙂

olifcek
4. jún 2012

@maca_p ak mala dobu urcitu, tak nemala na vyber, tak, ci onak by sla. Ak neurcitu, tiez by ju vedeli vysachovat. Organ.zmeny...ale to uz s odstupnym slo. Ale po novom su zmeny, tie este nemam kuknute, ale co nevidiet... 🙂

maca_p
4. jún 2012

@olifcek aha, nevedela som to presne, ani som to netvrdila. ale k tejto diskusii: ak dostanem vypoved dajme tomu k 1.7.2012, a budem PN k 15.6.2012, stale to znamena, ze som zamestnana, ci sa mylim? ani ma to nejako nepali, len z diskusie o prepustenej baby co spomina habibi.

olifcek
4. jún 2012

@sisaha ano, maju Ti ponuknut povodne miesto.. ak existuje.... ak nie, ponuknut maju miesto adekvatne tomu, co si mala...ak nemaju, ponuknu ine, ak neprijmes, daju odstupne a slus...
@maca_p ak mas DN, si stale zamestnana, pocas PN ta v dobe neurcitej prepustit nemozu. ak mas dobu urcitu, tak po dobe urcitej Ta prepustia, pisomnym oznamenim, nepotrebuju Tvoj podpis ani suhlas, a PN Ti ide dalej, ale uz niesi u nich zamestnana.

ja som uz doma 2,6mesiaca, cize uz tiez nemusim mat uplne spravne info, ale tento rok nastupujem, takze si novy zakonnik nastudovat musim, lebo kazda vlada tam cosi musi menit, potom ina dat takmer do povodu a pod., grrr

beruska.zuzanka
4. jún 2012

@olifcek ak som v skúšobnej dobe, som na PN, dlhodobo, skúšobná doba sa mi predlžuje automaticky, alebo ma zamestnávateľ musí nejako upovedomiť? Vyraziť ma môže bez pardónu vďaka odvolaniu sa na paragraf o skúšobnej lehote, že? vďaka za info 😉

olifcek
4. jún 2012

@beruska.zuzanka ano, je to tak ako pises 😉 a pokial viem, lekar Ta necha na PN bez posudkovej komisie, ktora stav musi prehodnotit pol roka, niekde rok, zalezi od choroby 😉

aduskatt
4. jún 2012

@beruska.zuzanka moze, ale pokial mu das pisomne, ze si tehu, musi odovodnit, z akeho dovodu koncis....a pokial mu pisomne nedas oznamenie o tehu, nesmie ta ako tehu brat
a v novom zakonniku je ochranna lehota PN 7 dni, nie 42 ako po starom

olifcek
4. jún 2012

@aduskatt jj, nepozwrala som si to este ;) takze pardon
@maca_p vidis, mala si recht ;) ja si to zacnem kukat kus neskor, ale zase.. ved na nete je uz nove info ;) na mna uz ale caka zakonnik v papierovej forme u kolegyniek 😵

idem ja do hajan, bru nocku...

olifcek
4. jún 2012

@aduskatt v skusobnej dobe NEMUSI zamestnavatel ani zamestnanec davat dovod ukoncenia PP 😝

beruska.zuzanka
4. jún 2012

@olifcek oki, to som sa len pýtala na seba, nastúpila som 3/2009, po mesiaci ma lekár vypísal na dlhodobú PN, ktorá keď mi končila mi dal zamestnávateľ výpoveď, ja som bola chvala Bohu v tej ochrannej lehote ako tehotná a prešla som plynule na MD, čiže mala som neplatené len nejaké 2 dni čo sa týka odvodov... len to som chcela vedieť 🙂

@aduskatt ďakujem za info, momentálne sa ma to netýka 😉

olifcek
4. jún 2012

@beruska.zuzanka teda, je to tak ako pises /neodoslalo mi cely prispevok, grr/, co sa tyka predlzenia skusobnej doby o PN. a vyrazit Ta v skusobnej dobe moze a bez udania dovodu ;)

beruska.zuzanka
4. jún 2012

Dobrú ženy, už na to tu nevidím 😀 😀 😀

olifcek
4. jún 2012

@beruska.zuzanka zamestnavatel Ta ale prepustit mohol ;) akurat, ze uz si bola v ochrannej lehote co sa vyplaty materskej tyka... ale predtym si bola asi tiez zamestnana niekde inde, ze? lebo platilo, ze aby si dostavala matersku z prijmu, musela si byt zamestnana, ci DNP aspon 270 dni pred nastupenim na MD ;)

olifcek
4. jún 2012

@beruska.zuzanka i ja idem ;) prispievat do takychto tem budem, az budem uz refreshnuta, co sa noveho zakonnika tyka, a mameste cas.. 😉 a do inych tem uz vlastne ani neprispievam,nechce sa mi 😀 😀

bru nockuuu

beruska.zuzanka
4. jún 2012

@olifcek jasné, veď som to asi zle napísala, tú ochrannú lehotu som myslela práve kôli výplate md 😉 a áno, bola som predtým zamestnaná, plynule som prešla od zamestnávateľa k zamestnávateľovi 🙂

tinushka13
4. jún 2012

@tinka_14 Ahoj Tinka, ak by som bola na tvojom mieste ani by som neváhala..ani len sekundu. to že sa zachováš fér, to sa v dnešnej dobe nenosí a nikto to nevidí. Hlavne nie chlap, ktorý v živote nebude v podobnej situácii. Ak si necháš tehotenstvo pre seba, čo je na tom zlé? Môže sa stať hocičo..A ak ti na to príde šéf, tak mu povieš, že oficiálnne nemáš tehu knižku..alebo že ešte to nevie ani tvoja blízka rodina tak prečo by to mal vedieť on? minimálne do 12tt alebo kým by mi bruško už nešlo maskovať, by som ani necekla a tešila sa, že zarábam hocičo. ďalšia vec je, nevieš ako budeš znášať tehotenstvo a príznaky. Osobne som od 7tt do 11tt mala bolesti že som ledva chodila..takže môžeš ísť na PN a ver mi, že krajšiaa je PN zo mzdy ako z minimálnej mzdy zo socky..ja som od začiatku tehu doma a aj keď si hľadám nejakú brigádu, bez šance. Oficiálne pracujem ako opatrovateľka, ale nevládzem, takže som nútená nájsť si niečo iné. Preto využi to čo ti je ponúkané a vezmi si prácu.Aj keby len na dobru skúšobnú. vzdy lepšie ako byť doma a čakať na podoru či nejaký mizerný príspevok.a ďalšia ve, budeš rada že si medzi ľuďmi a budeš mať okolo seba nových ľudí..kolegyne..nové kamošky.. toto mmi veľmi chýba... 😢 Držíím ti palčeky do novej práce a krásne tehulkovanie 😉

olifcek
4. jún 2012

@aduskatt @maca_p pred mojou MD, RD platilo este toto ;)

Na zamestnankyňu, ktorá skončila pracovný pomer, sa vzťahuje ochranná lehota podľa zákona č.461/2003 Z.z. o sociálnom poistení. Ochranná lehota je zvyčajne 42 dní po zániku nemocenského poistenia, pričom ale ochranná lehota poistenca, ktorý bol nemocensky poistený menej ako 42 dní, je toľko dní, koľko trvalo nemocenské poistenie a ochranná lehota poistenkyne, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva, je šesť mesiacov. Z vyššie uvedené vyplýva, že ak poistenkyňa bude práceneschopná po skončení pracovného pomeru, má nárok na poskytovanie nemocenskej dávky.

no a dost...zhasinam... ;)

margotka666
5. jún 2012

@olifcek tak ja som neto pripad, a mne na socialnej poistovni povedali, ze musim ist na urad prace, lebo PN podlieha pri nezamestnanych tomu, ci ma narok na prispevok v nezamestnanosti, ked vyjde, ze ano, tak potom mozem poberat PN od socialnej poistovni a to je z minima- teda cca 180eur mesacne !
povedali mi to aj v Bratislave a aj u nas na pobocke...

amouramour
5. jún 2012

@tinushka13 ach jaj, hroza, ze su ludia tak necestni...autorka pisala, ze by tam po materskej rada pracovala...myslis, ze po takomto podraze tam bude mat sancu????