Tehotná do nového zamestnania
Ahojte... Potrebovala by som poradit, ak ma niekto skusenost s podobnou situaciou... Som v 5t tehotenstva a 1.7. mam ist do noveho zamestania... Mam vsak ist predtym na vstupne lekarske vysetrenie... Mozu zistit, ze som tehotna? Povedali by ste to zamestnavatelovi, ze ste tehotna? Dakujem za vsetkz reakcie.
@tinka_14 uz len z feroveho hladiska by som to povedala, kazdopadne mas 3mesiace skusobnu dobu, tak aj tak to skor ci neskor na tebe zistia, a pocas skusobnej doby pokial viem, tak prepustit mozu aj tehotnu zenu..
alebo aj ked je pracovny pomer na dobu urcitu, tak proste konci datumom ukoncenia v pracovnej zmluve, bez ohladu na tehotenstvo...
neto prijde nefer aj voci ostatnym v tom zamestnani si zoberte ze by ste boli jej kolegyna tuto kocku prijmete le=bo ju proste potrebujete na pracu a ona zataji ze je tehotna... a vy ju zaucite a ona pojde onedlho na PN, usi hodit po lekaroch a pod.. mne by sa to nepacilo... zasa hladat inu tu zaucit a najlepsie po 3 rokoch pride ta prva a chce to miesto spat...
ako ja viem ze to neni jednoduche dnes s pracou ale taketo chovanie len sposobuje to ze zamestnavatelia radsej zeny co mozu otehotniet alebo maju male deti radsej ani neprijmu a ja sa uprimne niekedy ani necudujem
@amouramour možno že áno.. nikde nie je napísané že má hneď utekať za šéfom..pokiaľ nepracuje niekde v štátnej správe tak je viac než isté, že ju vyhodí..bohužiaľ ale dnešná situácia je taká. Zamestnávateľ chce pracovníka na 300% a dobre si vie spočítať, koľko času bude tehuľka tráviť po vyšetreniach, tiež môže byť rizikové a počas MD musí hľľadať a zaúčať nového zamestnanca.. z tohto pohľadu ak si ju nechá a nevyhodí, tak si môže gratulovať... neviem možno v iných krajoch ako je BA to funguje všetko na zázraky.. no tu v BA bez šance s úprimnosťou..
ahojte...je to velmi tazke..tak ako sa to tu uz diskutovalo, da sa na to pozerat zo strany tehotnej zeny ako aj zo strany zamestnavatela..
Ale..aj ked sa vsemozne snazime hovorit o ferovosti a ustretovosti, zial, v dnesnej dobe a aj v takychto pripadoch musi pozerat kazdy v prvom rade na seba..Nase zakony sice naoko tehotne zeny ochranuju, ale nase sudnictvo je kde je a vo vascine pripadov vedia zamestnavatelia sami velmi dobre ako tie zakony obist...
Mne je velmi luto, ze zamestnavanie zien vo veku kedy mozu otehotniet, kedy maju male deti a podobne je take ake je...celkovo navrat do prace po materskej je pre mnohe utopia...ale kedze su zakony ake su, tak sa samotnym zamestnavatelom necudujem.
Ja som bola tiez uz sama aj na jednej strane ako zena -tehulka, tak na druhej ako manzer, ktory prijima do zemestnania...aj ked nie vo vlastnej firme, ale ze oddelenie, ktore vediem mam tiez svoju zodpovednost, vysledky musia byt, na nahradu za zenu co odide na PN ci na matersku niekedy treba cakat mesiace, lebo nie je budget..takze aj ked som zena - matka, uprimne - ked mi niektora zamestnankyna oznamila, ze je tehotna, tak som od radosti neskakala...hlavne take, ktore potom mali navstev lekara pozehnane..ked bolo tehulke zle, ostala doma, len rano zavolala, ze nepride..a ja som musela nechat ostatnych robit nadcasy, prerozdelovat pracu, motivovat ufrflanych ludi, ze preco on ma teraz makat, lebo dotycna nepride do prace..a ked mi to v jednom obdobi spravili dve, pricom vykon mal byt stale a zas sef nado mnou neriesi ako to dosiahneme, ale dosiahnut musime - tak sa aj sama mozem 3x zamysliet ci nezamestnam radsej muza...
Co sa tyka navratu do prace -
@sisaha tebe drzim palce, myslim, ze pri velkej firme, kde je vela roznych pozicii mas sancu to vyhrat, lebo to sa ani casto nestava, ze ta nevezmu na ziadne miesto...aj ja robim vo velkej firme a vzdy je mamicka prijata spat do prace..aj kej miesto uz je obsadene alebo zmenene, tak na ine, po vzajomnej dohode..lebo taka firma urcite stale ma volne pozicie na ktore prijima, tak nemaju sancu tebe nedat ziadne..moj nazor..
ale pri malych firmach si zamestnavatelia mozu robit co chcu a vacsinou sa mamicky prava nedockaju
Moja sestra napriklad pracovala v mensej firme..ako asistentka riaditela..uz ona bola prijata na dobu neurictu, ale vlastne na miesto zeny, ktora sla na matersku.co vlastne uz zamestnavatel spravil volovinu, lebo ju mal vziat na dobu urcitu..ale ved co..pre nu lepsie..potom sla na matersku sestra na jej miesto vzal asi 40 rocnu pani, opat na dobu neurcitu! teda mal 3 zeny vlastne na jednom pracovnom mieste, z toho 2 na materskej..mysleli by ste si, ze vlastne najvacsie pravo na to miesto ma ta, co odisla na matersku ako prva..lebo ved zo zakona ked pride spat, tak ma dostat svoje miesto, ktore nie je zrusene..no ale stalo sa to, ze ta prva sla na druhu matersku, tak bola z kola docasne von..moja sestra sa po 2 rokoch chcela vratit a hned ju na stole cakala vypoved....zamestnavatel jej s kludom anglicana povedal, ze sice sestra bola ovela sikovnejsia a mala lepsi vykon, ale kto mu zaruci, ze o rok mu zas neodide na matersku a ze este ma aj male dieta a ze on ma uz toho dost, ze mu vsetky asistentky odchdzaju na matersku..tak radsej si necha tu 40 rocnu, ta uz ma 2 velke deti a ma v nej istotu..sestra si vzala pravnika a ten jej sam povedal, ze zial, ona v tomto smere nevyhra..lebo sice to znie tak, ze zamestnavatel hlupak prijal na jedno miesto 3 na dobu neurcitu, ale tym sa vlastne dostal do vyhody, lebo si moze sam vybrat ktoru tam necha..a este spravil aj tak, ze zmenil nazov pozicie, teda z nejakej asistentky riaditela bola mozno administrativna pracovnicka a tak sestra dostala vypoved pre zrusenie povodneho miesta, pricom druhe nemaju...tak asi tak..dalsi priklad zo zivota..
teda autorke by som radila- zatlkat a zatlkat..pozerat na seba, zamestnavatel bude hladiet tiez na seba...cest vyminkam mozno podnikatelom co to na nich financne tak nedolahne, mozno maju tiez doma zenu s dietatom a vedia co to obnasa a zvitazi srdce, ale na to by som sa nespoliehala...zeny vedia byt tiez velmi vypocitave, mala som uz dost zametnancov, kde som to videla, pravda je na oboch stranach, ale zakon je aky je a v dnesnej dobe sa neda verit nikomu..
Mne nebolo brusko vidno ani v 5 mesiaci.pri trosku volnejsom tricku to drviva vacsina ludi v praci nevedela...a tiez, do 13 tt nikdy nevies, neprajem nikomu nic zle ale ak by sa nieco stalo, nemas ani pracu...
@tinushka13 ja som z BA a uprimne toto by som nikdy nespravila, ako hovorim taketo klamanie zamestnavatela sa moc neoplati...ja by som ako tehu nechcela zazivat potom dusno ked by to vyslo najavo a citila by som sa ako idiot, ale kazdy sme iny...ked sa autorka snazila otehotniet, mala si to asi troska aj rozmysliet s vymenou prace, nic v zlom
Pred pár rokmi som pracovala v nadnárodnej spoločnosti, kde veľa mojich kolegov pracovalo ako zástup počas materskej/rodičovskej dovolenky, teda na dobu určitú. Ale v týchto firmách to naozaj chodí tak ako píše
@m.i.r.i . Zväčša aj keď sa žena po md vrátila do práce, aj kolega, ktorý ju zastupoval, buď ostal na rovnakom mieste, alebo ho presunuli inde, alebo ona zmenila pozíciu... v týchto obrovských firmách sa to dá, všetko je o dohode, mám známu, čo je na tretej materskej za sebou, má doma už 5 ročného chlapca, najmladší bude mať rok, všetky tehu rizikáče, takže aj počas nich pn a miesto v práci jej stále držia, pracuje pre rovnakú spoločnosť ako kedysi ja.
V malých firmách je to horšie... čo som popísala včera...
@m.i.r.i a inak presne toto, ten chlapík, čo ma vyrazil ako tehu mal doma ženu na MD s dvoma deťmi a aj tak bol od začiatku ako ma prijímal nepríjemný až hrôza... 😝
@tinka_14 ja by som zatlkala tehu pokial by sa dalo..mozes narazit na feroveho cloveka ale to by bola skor vynimka...bezny zamestnavatel by ta v ramci 3 mesacnej skusobnej radsej vyhodil
Ja viem neni to fer ale bohuzial dieta treba zatlkat a nepriznat. Nespominat v zivotopise ked si hladas novu pracu, nepovedat o nom ked si hladas podnajom , ked chces uver, s dietatom ta skoro vsetci slusne poslu do ....
@maznacik007 Tak celkom nechápem čo si tým chcelapovedať.. ale ak nastúpi a povie že je tehu.. musia zaučiť ju.. a potom aj jej náhradu keď bude na MD.. keď nepovie že je tehu tak isto musia niekoho ďalšieho zaučiť počas MD.. v každomprípade treba rovno dvoch ľudí..
@m.i.r.i pekne napísané.. presne takto to v naššej spoločnosti bohužiaľ existuje.. nikto na nás tehulky nečaká s otvorenou nárručou.. to je smutné.. ☹
@amouramour klamanie sa nevypláca.. ale treba pozerať hlavne na seba a na dieťatko.. na čo má riskovať? Môže veľa stratiť. Možno ak sú na tom finančne dobre tak prácu nepotrebuje a riskovať môže..Ale prísť o pôvodné zamestnanie a potom možno aj o druhé.. a žiť z podpory.. ☹ žiadna výhra. A keď sa prizná takčo myslíš? Ako budú na ňu pozerať nové kolegyne? určite budú šťastné, že budú musieť zastupovať niekoho kto len teraz nastúpil.. a možno sa v kolektívne nájde dobrá duša čo ju vyštve.. všetko je možné..Tiež je možné, že sa prizná a šéf budše mať pochopenie a všetko bude OK 😎 Ale v jednom s tebou súhlasím.. ak bolo tehu plánované tak potom viac menej nedoplánované všetko naokolo.. Ale podľa toho ako bola podaná otázka tak asi nelpánovane 😉 😉
@tinushka13 ved prave ked planujem babo tak si nehladam novu pravu a ked neplanujem tak sa chranim🙂
@tinushka13 to som tym chcela povedat ze podla mna by tam vobec nemala nastupovat a mala by stiahnut vypoved a ostat v tom povodnom zamestnani a prip. ist na PN ale prijde mi nefer zatajit takuto vec pred nastupom do zamestnania a to nielen voci zamestnavatelovi ale aj voci kolegom, predpokladam ze ak by povedala ze je tehotna tak ju ani neprijmu...
vychadzam zo situacie u nas v robote lebo ak by sa mi stalo ze prijde k nam nova kocka a zataji ze je tehotna my ju zaucime pridelime jej ulohy a po dvoch troch mesiacoch bude musiet chodit viac po lekaroch, prip. pojde na PN a pod. tak je to pre nas strata casu nez sa najde dalsi clovek, nez sa zapracuje atd atd..a dovtedy musime to dorabat my co sme tam a tiez mame rodiny... asi aj preto u nas take mlade zeny robia len na recepcii kde su lahko nahraditelne
@lujza123 tak uz chapem, ze sa mi nik neozyva, ked som poposielala zivotopisy a uviedla som, ze som na RD ☹ ... mozem cakat ☹
@zuzanockamt ty si podarená.. to fakt si uviedla?zlaté.. ale tak čo.. stalo sa.. 😉 ale radšej to nespomínaj a aspoň sa dostaneš na pohovor a tak už sa vykecáš a urobíš dojem, tak im bude jedno že si na RD či MD 😀 držím palčeky 😉
@tinushka13 hej, uviedla, lebo chcem byt ferova, ja som pracovala v statnej sfere - skolstvo a chcem len polovicny uväzok, a viem aj z predchadzajucich zamestnani, ze nebol problem zamestnavat aj zeny na RD, tak som myslela, ze to nebude problem
no, ja by som to asi tiez zvazovala.....asi by som sama nepovedala, pokial by nepresiel 12tt, stale mozes povedat, ze si o tom nevedela, lebo si zvdy mala nepravidelny menzes...sorry, som inak pravdovravna,ale su zivotne situacie, ked sa treba pozerat na seba, na svoje dobro a zdravie, aj na peniaze, kttore z toho mozu byt..necitala som cele, a neviem, o co presne ide...ale pockala by som🙂
@amouramour niekedy to babo pride tak spontanne, ja tiez som menila robotu a isla som gyndakovi na preventivku cisto z mojej iniciativy a vyzalovat sa mu, ze chcem byt teho. no a on mi hovori, ze: ved si uz teho 😀 . a to mi najskor urobil hodinovu prednasku, co vsetko budeme robit od spermiogramu az po neviem co... 😎
@maznacik007 suhlasim s tebou. ja aj ked som to mala presne 56 km do starej roboty a 13 do novej, tak som sa jej vzdala. nechcela som ist tam, kde by mi mohli dat na javo, ze som nie ze nepotrebna, ale v podstate som mala ist na smeny, coz som ako teho robit nemohla a vsetci by sa museli prisposobovat mojim potrebam, co by bolo tiez na ukor ich pracovnej cinnosti.
no ja by som sa s tým určite dopredu nepriznávala, naozaj to nie je ešte potrebné. a aj keď bude po skúšobnej dobe, môže jej dať opäť zmluvu len na dobu určitú, čiže rok a hotovo, v tom čase bude už na MD a keď uplynie čas jej zmluvy, tak má jednoducho smolu, ukončenie pracovného pomeru dohodnutého vopred platí aj pre netehotné, aj pre tehotné. Bola som totiž v takej situácii, že sa mi skončil pracovný pomer, ktorý bol na dobu určitú v čase, keď som bola v šiestom mesiaci, tak jasné, že mi zmluvu ďalej nepredĺžili...
@maca_p prepac ja neverim moc na to, ze ked niekto dieta neplanuje, tak nahodou otehotnie🙂
ja by som to nechala tak vysetrnie ti mozu robit ak ti zoberu moc tak tam to uvidia ja som tiez isla do jedneho zmestnania a norrmalne mi dali palicku vyzeralo to ako tehotensky test z toho zistili ci som tehotna alebo nie ak by som bola tak by ma samozrejme nezobrali ale inak by som to nechala tak do toho tretieho mesiaca nikdy nevies co sa stane,ja by som to povedala az po skusobnej dobe ak by sa dalo to skovat a zatajit dovtedy lebo zamestnavatel ta moze nechat pracovat do konca skusobnej doby a potom ta bez dovodu prepustit
@amouramour tak ja tomu verim lebo ked sme si planovali tak nic a ked sme neplnovali a nedavali pozor tak v akurat zlej dobe to vyslo ale nelutujem moj syn je moje slniecko
@amouramour co ked planujes, nedari sa, tak co, zostanes stale v jednej firme??
je to ako taky "pozitivny" zakon schvalnosti. 😀
@maca_p ja som planovala len raz a povedala som si ze ked nic do polroka tak sa poohliadnem (samozrejme snazit sa nebudem v tej dobe)...je jasne, ze po kazdom nechranenom styku je sanca otehotniet....
@zuzanockamt urcite si neuvadzaj RD v zivotopise. Po prve - veci ako materska, deti a tehotenstvo nemusis nikomu vesat na nos, po druhe - tebe sa materska/rodicovska rata ako odpracovane roky u toho zamestnavatela u ktoreho si na matersku/rodicovsku isla a SI zamestnancom danej firmy.
Ja som sa tiez cudovala raz, ked som videla kocku co si uviedla 10 rokov praxe v danej firme a na pohovore mi potom povedala, ze ale vlastne bola 6 rokov poslednych na materskej...ale je to uz potom na tom, ako sa k tomu postavi manazer, na pohovore uz vela veci vykecas a zas zatajovanie to nie je..ty si uviedla pravdu, ze si bola zamestnancom firmy xy od vtedy do teraz🙂
Ono ano, chceme byt fer, ale mozes si byt ista, ze vdaka tomu, ze si to tam uviedla ta nik na pohovor nepozval..
Ja mam v okoli viac kamosiek co si hladaju teraz po materskej pracu a ziadna nema RD v zivotopise..a ani by som to neradila..
@amouramour s tym planovanim mas pravdu ale..zas planovat dieta sa neda vzdy..ja mam kolegynku co zacala planovat babo pred 2 rokmi...pracovala na jednej pozici, vydala sa..tak teraz babo..a babo sa uz rok nedarilo a ona stale robila robotu, ktora ju uz nebavila ale cakala na otehotnenie, kedy nechcela ist do novej prace presne kvoli moznej situacii ako ma tuto autorka..a uz presli 2 roky, maju problem s otehotnenim, pracuje uz 3 roky na tej pozicii a stale vravi, ze uz vlastne pred 2 rokmi mohla byt inde, keby vedela ze sa babo nebude darit..tak si teraz povedala, ze teda toto riesit nejde, ide do novej prace a ked otehotnie, tak bude len stastna, ze vobec..a co..nejako to sklbi..takze ono to take lahke nie je, lebo hlavne to tehotenstvo nenaplanujes uplne na den a mesiac presne🙂
@m.i.r.i v tom ti musim dat zapravdu, tiez som ostala v povodnej praci kvoli tomu, ze sme planovali tehu a odmietla som skvely job, lebo som nechcela robit problemy s pripadnym tehu novemu zametsnavatelovi..a ono sa 7 rokov nepodarilo a ja som mohla byt uz daaaavno kdesi inde a spokojnejsia a nie vtam, kde povodne a tak ci tak to tam islo tak dolu vodou, ze som aj tak dala vypoved nedavno.......
ked som si hladala pracu som zistila ze som tehotna.samozrejme hned som ich aj informovala ze som tehotna tak automaticky ma kazdy odbijal tak som bola 7 mesiacov pred prace.mozno som to mohla zamlcat ale chcela som byt ferova a dost blbe by to bolo keby som im o 2 mesiace povedala ze som tehotna.myslim ze by som vyzerala dost hlupo.
@sladkasue1 a v čom sa mýlim, hmm čo som napísala zle? ako celkom suhlasím s tým čo si napísala, ale vieš ked dá písomné oznamenie že je tohotná a bude v skušobnej dobe aj tak ju može vyhodiť, stači že do výpovede jej napíše, hocijaký iný dôvod, napr. že si správne neplnila svoje pracovné povinnosti a podobne a ver tomu, že na každého sa da niečo nájsť, že nespravil zabudol a pod.

@margotka666 otvorila som temu, ze sa tu dozviem nieco nove... a pozeram, ze asi nie..
myslim, ze to je kazdeho osobna vec, ako postupuje ohladom tehotenstva a PN..
ja som zamestnavatelovi povedala a o tehotnestve uz v 8tt, lebo som mala taky namahavejsiu pracu, a keby sa nieco dialo, aby vedel... potom v 12tt som si s nim sadla.. po dlhsom rozhovore doslo k tomu, ze vlastne on mi pracu nemoze prisposobit, teda nemoze mi vyjst v ustrety ani koli cestovaniu k lekarovi a tak...
tak som napisala vypoved a hotovo...
myslim, ze moje zdravie a pohoda pocas tehotenstva je dolezitejsia ako peniaze..
tiez nemam na rozdavanie, a ten prijem mi bude chybat.. ale proste som uz zodpovedna aj za moje dieta, a preto som sa rozhodla urobit pre to vsetko.. natahovat sa so zamestnavatelom, na to by som nemala zaludok..
odcudzilo ma par ludi, ze hlupana, mohla to vyuzit, ist na PN a tak... ale naco
nie som typ, ktory zobroni o pracu alebo o peniaze...a nasilu chce zotrvavat tam, kde je uz v podstate "nechceny"..
jasne tehotna ma svoje prava - ze ju zamestnavatel nemoze vyhodit, a musi jej prisposobit pracu... ale aj on keby chcel, tak zakon sa obist da...
to je moj nazor..