Tehotná študentka a pomoc v hmotnej núdzi
Ahojte😃
Potrebujem poradiť v jednej veci.
Som študentkou denného pomaturitneho štúdia s individuálnym študijným plánom.
Momentálne som tehotná a bola som uznaná v hmotnej núdzi. Dostávam 75€ , ale musím vykonávať aktivačné práce 32 hodín mesačne.
Na úrade mi bolo povedané, že aktivačné práce ukončím 6 týždňov pred termínom pôrodu.
Chcela by som vedieť či je možné aktivačné práce ukončiť 8 týždňov pred termínom pôrodu, ale aby som neprišla o peniaze.
Ďakujem.
@weba no, ja si myslim, ze ak by bol zdravotny stav taky vazny, tak by Ti lekar uz davno vystavil PN. Predpokladam, ze k lekarovi chodis. Navyse, ta praca nie je ani casovo ani inak narocna.
@mondolina ne len tak. Behat kade tade, na to jej je dobre, len nic nerobit, to skodi ... ;D btw ja mam 28, davno po vyske, uz aj daco odrobene, co si robila doteraz? Ked mas gynekologicke potiaze, chod na pn, a sed na zadku, neohrozuj dieta, a ked si len fajnovka, tak sa nemame o com bavit.
@dskjhfdlkdjhl lekár ešte nevie že pracujem, ja som to zatiaľ nehovorila. Chcela ma dať na PN , ja som nešla. Cítila som sa ešte dobre. A tiež nemôžem ostať na PN musím chodiť aj do školy sem tam a na prax.
8tyzdnov pred porodom idu na matersku zeny kt. maju problemy, ak mas zdravotne problemy chod a pn, ale bolesti chrbta alebo opuchanie noh ma kazda zena cest vynimkam...myslim ze ta praca az taka narocna nie je,....ani casovo ani cinnostami, okrem toho si v teple a v suchu...
@weba Myslim ze lekar ti da vychadzky,takze doma sediet nebudes a ak chodis do skoly a prisla by kontrola tak si daj vzdy potvrdit nejaky papierik ze si sa tam zucastnila a je to...byt tebou urcite idem na pn
@weba nehovorim, ze sa nemozes citit zle, ze si ako pises v zlom stave, ale ak je to ako vravis, tak ta mali riesit davno posudkovi lekari a podobne. No lenze potom by si mala sediet doma na zadku ked si v takom zlom stave, ale to zasa nechces. Tak co potom chces? Nic nerobit zit si slobodne a brat peniaze? Ale no tak. Takto sa to zasa neda.
@cuculiatko88 No len tie vychádzky sú neni nadlho a do školy cestujem. Na vyučujúcich čakám niekedy aj 3-4 hodiny, záleží kedy majú čas. A prax je na 6 hodín ,raz v týždni. Tak to by som počas vychádzky nestihla.
@weba nechápem... 6hodín prax je v pohode, 3-4 hodiny čakať na učiteľa a byť v škole je v pohode, otvárať dvere 4 hodiny námaha rovná vykladaniu vriec cementu z kamióna ... Dievča zlaté, starať sa o dieťa je oveľa náročnejšie ako práca na vrátnici, ak nezvládaš toto, tak starostlivosť o dieťa neviem ako chceš zvládnuť. A mimochodom, 20x za minútu otvoriť dvere - to znamená každé 3sekundy - to je čo za školu s takou premávkou? A že sa vôbec stihnú zatvoriť dvere za tie 3sekundy... Alebo radšej nepreháňaj s tými číslami 😉
@sissy27 tak na tej praxi mám viac pohybu, môžem sa poprechádzať kedy chcem a v škole tiež .
Škola sa ráno nezavre a konec....deti zaspávajú, neskôr chodia, návštevy školy, opravari, rodičia....
Takže len čo si sadnem, ďalší je za dverami a niekedy si nestihnem ani sadnúť a už je tam ďalší.....Potom zas sedím aj hodinu....
A mimochodom ja som sa nesťažovala že mám strašne tazku prácu, moja otázka bola úplne iná....
Neviem prečo tu začínate riešiť môj zdravotný stav. Keď niekto potrebujete poradiť, tak keď viem rada pomôžem,ale nikdy nikoho neriešim, pretože ja som neni v tom človeku a neviem ako na tom je. Na to sú lekári.
Moja otázka bola úplne iná, chcela som len vedieť či môžem ukončiť prácu skôr o dva týždne. A keď neviem tak radšej neodpovedam. Ale ako vidím , niekto sa rád hrá na posudkovych. Ale aj takí ľudia musia existovať.😉
@weba odpoved na Tvoju otazku je jednoducha. Ak je Tvoj zdravotny stav naozaj taky vazny, tak lekar nebude mat problem Ta poslat uz 8 tyzdnov pred porodom do domaceho kludu, tak ako je to v pripade kazdej pracujucej zeny. Ak budes zdravotne v poriadku, tak 6 tyzdnov.
@sense ano, viacere to pisali, ale moj osobny dojem (mozno sa mylim) je taky, ze ona ani tak nechcela vediet, ci 6 alebo 8 tyzdnov a za akych podmienok, ale dufala, ze jej tu niekto poradi, ako brat 75 euro a nepracovat. Taka odpoved sa tu neobjavila a tak je nespokojna.
@dskjhfdlkdjhl ach jaj.... problém by nebol, keby mi na úrade nepovedala, že môžem ísť až 6 týždňov pred pôrodom, 8 týždňov mi nespomenula ani zo zdravotných dôvodov.
@dskjhfdlkdjhl presne aj ja mam taky pocit, nic neodpracovala, nic neodviedla statu, ale davku by chcel kazdy zadara. Prdiet do stolicky par hodin tyzdenne hadam zvladne aj invalid bez ruk aj noh - sorry za take prirovnanie. Ale je to nespravodlive ked taketo si hladaju cesticky ako dostat prachy za nic a niekto musi robit 8 - 12hodin denne 5-6 dni v tyzdni az do zakonom stanovenej lehoty a ma minimum. Nevravim ze je to moj pripad, ale taketo zeny si zasluzia priplatky a prispevky. Autorka mala hlavne rozmyslat ako neotehotniet v jej stave a situacii a nie riesit to potom. A co otec dietata? Nech jej pomoze, dieta je z polovice jeho ci ako?
@dskjhfdlkdjhl No čo k tomu dodať....na to nemám slov.
Nikdy som nemala problém pracovať, pred tehotenstvom som mala brigády a nie vždy jednoduché, veľa krát som bola totálne zdravotne vyčerpaná a nevyužívala som pn .....ja som na prácu zvyknutá, doma som nemala problém nikdy vymaľovať byt, podlahy nahodiť....Ale teraz nejde len o moje zdravie, ale aj dieťatka.
Určite sa nechcem vyhnúť práci a brat peniaze. To je úbohosť toto napísať, ale aký človek taká reč.
@weba to, ze si par hodin odsedis na vratnici, nemoze uskodit ani Tebe, ani dietatu. A ako som uz pisala, ak budu zdravotne dovody, tak skoncis 8 tyzdnov pred porodom ako kazda ina pracujuca zena so zdravotnymi dovodmi.

@mondolina keby som nemala taký zdravotný stav tak by to bolo v pohode.
Ale niekto to nevie pochopiť.