icon

Tehotná študentka a pomoc v hmotnej núdzi

weba
13. sep 2017

Ahojte😃
Potrebujem poradiť v jednej veci.
Som študentkou denného pomaturitneho štúdia s individuálnym študijným plánom.
Momentálne som tehotná a bola som uznaná v hmotnej núdzi. Dostávam 75€ , ale musím vykonávať aktivačné práce 32 hodín mesačne.
Na úrade mi bolo povedané, že aktivačné práce ukončím 6 týždňov pred termínom pôrodu.
Chcela by som vedieť či je možné aktivačné práce ukončiť 8 týždňov pred termínom pôrodu, ale aby som neprišla o peniaze.
Ďakujem.

dai
14. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl tak ono zase to sedenie nie je bohvieco☹ skor keby sa hybala... to by pomohlo aj jej chrbtici aj celkovemu stavu... ja sa priznavam - som v 21 tt a so sedenim mam dost velke problemy - dost citim chrbat☹ jasne ze to neni na pn - jednoducho viac chodim pocas dna, menim polohy a tak🙂 ale myslim ze pre nu - ked ide len o aktivacne prace by sa mohlo najst nieco vhodnejsie - ak je tam teda realny zaujem a neide len o vyhovorku...len to by mala riesit na tom urade a nie tu☹

dai
14. sep 2017

@weba tak vyjadrene to bolo realisticky - ano, prave invalidi robia casto takuto pracu - poznam ich viac😉

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2017

@dai vies, raz pise, ze sa ide pretrhnut ako beha (20-krat za minutu), potom zase sedi. Ako som uz pisala, mozno sa mylim, ale moj dojem je ten, ze 75 euro ano, ale pekne doma, bez roboty. Ved tam chodi 2-krat tyzdenne a neverim, ze by nemohla vstat zo stolicky a trochu sa ponatahovat, ked by jej uz bolo dlho sediet. Neviem, ale co som ja mala moznost vidiet vratnice na ZS, tak tam nebola stolicka v uzkom priestore, ale rozhodne tie vratnicky tam mali dost miesta. Mozno maju inu vratnicu, ale dost o tom pochybujem.

dai
14. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl moze byt - tazko povedat - ja som v kazdom pripade rada ze tie aktivacne prace su - rozmyslam akurat ci to neobmedzuje pri hladani si normalnej prace - neviem:-/ ale myslim ze aktivit ktore mesto a tak potrebuje ( ktore mnohokrat napr. my robime vramci dobrovolnickych aktivit - natieranie laviciek v parku, cistenie parkov, malovanie skol/skolok, robenie it kurzov pre dochodcov, deti etc. ....) je kopu - cize mozno by - ak realne hlada pre seba vhodnejsiu alternativu - vedela najst nieco pre jej stav lepsie😉

weba
autor
14. sep 2017

@dai No na úrade sa veľa nedozviem, tam mi povedala 6 týždňov a koniec...

Ten prispevok si ma každý odpracovať každý, sú nejaké výnimky (je to v zakone), ale nie každý dostane pridelenú prácu....

sadika
14. sep 2017

@weba moja mila, citaj s porozumenim. Ospravedlnila som sa za prirovnaie, lebo to co si napisala, ze tebe puchnu nohy po par hodinach je nic oproti tomu co musia ini ludia podstupovat. Ja sedim kazdy den v praci 8 hodin, potom domacnost a este dieta a nestazujem sa. Takze neprekrucaj moje slova, bez pracovat a ak sa ti nechce, tak nenariekaj. Lebo mam pocit ze ty si jedna z tych co by jej nebolo dobre nic a iba vyhovorky hladas. Zelam pekny den!

weba
autor
14. sep 2017

@dai No sama si tu prácu nájsť nemôžem....len to čo mi ponúkli...mala som ísť na úrad , tam má odmietli ako tehotnú, lebo že si ma nezoberú na zodpovednosť. Tak som dostala na výber skola alebo upratovanie haly.
V škole sa tiež vyjadrili, ze to neni vhodné pre tehotnú, lebo decká sa naháňajú a mám si dávať veľký pozor aby ma niekto nesotil, nepotkol....

dai
14. sep 2017

@weba no ano... vacsina tehotnych zien, pokial tam nie je zdravotne riziko naozaj robi do tych 6tt pred porodom - tak to je☹ uprimne, ja pri prvom by som robila aj do porodu🙂 cize na toto mozes asi tlacit len cez tu pn... ak budes pn jasne ze robit nebudes musiet
ja by som byt tebou skor riesila tu zmenu zaradenia - pozrela sa ake su moznosti v tvojom meste, co vsetko sa robi - mozno by ta nieco z toho aj bavilo - u mna vela mladych chodi robit charitu zadarmo prave lebo ich to bavi, naplna asi aj viac ako praca - takze si tym kompenzuju nejaku tu socialnu stranku... pre teba ako studentku by to mohla byt aj pre buducnost prax, ktoru mozes potom zahrnut do cv ked si budes hladat realnu pracu - pozeraj sa nato ako moznost, nie obtazovanie... za co teda dostanes aj nejake peniaze.

inak ze skola nie je vhodna pre tehotne🙂 neviem, vela uciteliek je tehotnych a normalne robia🙂 ja som ako tehotna v skole kazdy den, na ihrisku - ked mas deti tak sa tomu nevyhnes

weba
autor
14. sep 2017

@sadika ja by som také prirovnanie ani len nenapísala.... pretože taký ľudia trpia...
Ale aspoň tebe prajem veľa zdravia!

weba
autor
14. sep 2017

@dai Ja som nikdy príspevky nevyužívala a keby som chcela , mohla som už vyše roka poberať príspevok, lebo som mala nárok.
Teraz mi ten prispevok naozaj trošku pomôže, takže nič nezneuzivam ako si tu niekto myslí.
Ja chápem kazdu pracujúcu tehotnú ženu.
Prax mám zo školy kde študujem, takže si zvyšujem vedomosti.
A tu prácu musím vykonávať len tam kde mi ponúkol úrad , sama si vybrať nemôžem.

dai
14. sep 2017

@weba je to na tebe - podla mna kazda praca cloveku nieco da, nikdy nevies kde po skole realne skoncis...
ja chapem ze ti to ponukol urad - len ti pisem aby si prisla na urad, povedala ze mas problemy s chrbtom a slusne poziadala o zmenu zaradenia na nieco vhodnejsie ... to je vsetko

modrava
14. sep 2017

weba, neviem ci zistis este od niekoho viac ako si zistila. mas potrebu sa nechat opluvat a lustrovat, posudzovat a hodnotit svoje konanie?
vacsina zien tu zabija nudu a kompenzuje si skryte nepriznane problemy.
za tie co poradili vdaka.

alenah31
14. sep 2017

@weba ahoj, čo sa týka tých 8 týždňov pred pôrodom....to sa týka ale mamičiek, ktoré sú síce evidované na ÚP, ale budú mať nárok na materské. Na MATERSKÚ DOVOLENKU môže nastúpiť rodička najskôr 8 a najneskôr 6 týždňov pred očakávaným dátumom pôrodu. Vtedy jej gynekológ vypíše potrebné tlačivo, ktoré odovzdá zamestnávateľovi, alebo Úradu práce - 8 týždňov platí pri rizikových tehotenstvách.
Pokiaľ ty nemáš nárok na materské nenastupuješ na materskú dovolenku ,ale tzv. rodičovskú dovolenku a vtedy vykonávaš aktivačné práce až do obdobia šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu. A jediná možnosť ako skončiť skôr je nechyť sa vypísať PN.

svetkaadamko
14. sep 2017

@weba ja pracujem na ÚPSVaR, konkrétne s tým zákonom, ktorý sa ťa týka. Takže, ak si odrábaš dávku v hmotnej núdzi (32 hodín), tak ti Ponuku, ktorú si podpisovala, majú ukončiť 8 týždňov pred plánovaným termínom, v tvojom prípade, keďže máš termín 3.12., to vychádzka na 8.10. A to nie je zo zdravotných dôvodov, takto je to v zákone. Ale čo ma udivuje je, že ty študuješ a máš si odrábať dávku? Veď pri dennom a externom štúdiu sa dávka odrábať nemusí.

weba
autor
14. sep 2017

@modrava konečne rozumná reč. Človek chce poradiť a nakoniec skončí ako darebák.

modrava
14. sep 2017

@weba najviac ma dorazila poznamka, ze si si dovolila byt tehotna :o))

oliva276
14. sep 2017

Na MD 8 týždňov pred dňom pôrodu máš zákonný nárok - napíš si doma oznámenie, že v zmysle Z.417/2013. paragraf 10, odsek 10 e nastupuješ dňom ...... na MD, prilož k nemu fotokópiu o predpokladanom termíne pôrodu z gyndy a polož ho pracovníčke UPSVaR-u na stôl. A odchod, nedohaduj sa s ňou.
Je smutné, že na tomto úrade sedia neinformované ženy, ktoré sú schopné akurát tak dezinformovať klientov.

svetkaadamko
14. sep 2017

@alenah31 toto máš odkiaľ, že pri aktivačných sa to týka len žien, ktoré nastupujú na materskú a nie tých čo idú na rodičovský? Pracujem s týmto zákonom a s týmto som sa teda ešte nestretla.

weba
autor
14. sep 2017

@svetkaadamko ďakujem za odpoveď.

Mne tých 8 týždňov ani nespomenula, len povedala že ukončím 6 týždňov pred pôrodom.
Mám denne štúdium s individuálnym študijným plánom, ale povedala, že aj keď som študentka musím si to odrobiť a školu si mám prispôsobiť.

alenah31
14. sep 2017

@svetkaadamko toto povedali kolegovej manželke minulý týždeň na ÚP v Trenčíne. Tiež vykonáva ako tehotná aktivačné práce, termín má v januári. Vieš mi napísať ten zákon? Ak je to takto tak nech si to pozrú a vie sa brániť keby do nej skákali.

weba
autor
14. sep 2017

@modrava No mňa tu dorazilo viacej komentov.

svetkaadamko
14. sep 2017

@weba no tak to neviem v akom meste/obci ti dávali podpisovať papiere, ale teda keď študuješ a ešte aj denne, tak jednoznačne si nemala nič odrábať. Ale už veľa krát som sa na celoslovenských poradách stretla s odlišným vysvetlením tohto zákona a vidím, že každý ho aplikuje v praxi inak.

weba
autor
14. sep 2017

@svetkaadamko No a ako im vysvetliť ten zákon, lebo na úrade si urobia po svojom.

svetkaadamko
14. sep 2017

@alenah31 aha takto. No, ono v zákone 417/2013 toto konkrétne napísané nie je, my máme svoje interné normy, kde sa to píše.

dai
14. sep 2017

@svetkaadamko tak to je potom dost zly zakon ked sa da vykladat rozne☹ nemate nejaku judikaturu k tomu? rozhodnutie vyssieho sudu alebo tak - ako to aplikovat v praxi?

svetkaadamko
14. sep 2017

@weba tak to neviem, ako im to môžeš vysvetliť, v zákone sa konkrétne toto nepíše, ale v našej internej norme je to jasne napísané.
Splnenie podmienky účasti na činnostiach podľa §10 ods.3 písm. a) až c) zákona č. 417/2013 Z.z. sa nevzťahuje na fyzickú osobu, ktorá:
a)...
b)...
c)...
d)...
e)...
f) je tehotná žena, od začiatku ôsmeho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom
atď
Čo sa týka štúdia, tak aj na našom úrade sa to posudzuje individuálne, podľa toho, o aké štúdium sa jedná, stále to diskutujeme s kolegyňami z rozhodovacej činnosti, ktoré dávku v hmotnej núdzi priznávajú.

svetkaadamko
14. sep 2017

@dai nie, rozhodnutie vyššieho súdu nemáme, ani nič podobné. Platia určité interné normy, ktoré má každý zamestnanec poznať a riadiť sa nimi.

dai
14. sep 2017

@svetkaadamko no ano, len podla toho co pises tie interne normy nie su vseobecne zavazne pre kazdy urad, skor si ich asi kazdy robi sam... to je potom dost neferove ked jeden urad si dany zakon vyklada inak ako druhy...
fakt ale je ze to nie je teda prvy ani posledny nejednoznacny zakon v SR, by som sa asi ani nemala cudovat☹

weba
autor
14. sep 2017

@svetkaadamko takže platí tých 6 alebo 8 týždňov?

alenah31
14. sep 2017

@svetkaadamko ďakujem...ja mu to ukážem a už nech sa so ženou zariadia - či to už skúsi nejako si obhájiť záleží na nej, je to dosť plachá osôbka🙂