Tehotná učiteľka a bezpečnosť pri dozore
Ahojte 🙂
Je z vás niektorá tehotná ucitelka ktorá mala dozory a keď nahlásila v práci že čaká bábätko tak jej tie dozory zrušili? Pretože ja mám z toho veľký stres už teraz. Dali ma strážiť do jedálne decká ale oni sa velmi cezomna predierajú a bojím sa že ma buchnú alebo sotia. Už teraz mam celodenné nevoľnosti a neviem si tento konkrétny dozor predstaviť 😔 ďakujem vám
To je nejaka specialna skola? Preco je dovolene aby sa dieta predieralo cez ucitelku? Neda sa tie deti nechat nastupit do radu a otvorit dvere na jedalni len vtedy ked budu v tom rade?
Aha teraz citam, ze to je bezne na skolach.
No cudne. Deti by nemali mat dovolene utekat v skole a ziadny kontakt s ucitelom typu sacanie a narazanie.
@andreatytler to by si ich tam najprv museli vedieť upratať.
@andreatytler Dovolené to nemajú a aj tak to robia niektorí 😉
@koniarova vyskúšala si si to, že vieš? Tu nejde o dehonestocvanie práce učiteľa,či hocikoho iného. Napr. aj kamarátka, farmaceutka, zostala počas tehotenstva doma, keďže ochorela viackrát v lekárni. A podľa mňa aj táto práca je riziková, keďže so sebou pre tehotnú nesie riziká. Mňa udivuje, že keď bola pandémia kovidu, školy sa zatvárali asi ako prvé, každý sa mal chrániť a keď ide o tehotnú, tak môže robiť akúkoľvek prácu, veď je len tehotná. Áno, tehotenstvo nie je choroba, ale je potrebné chrániť matku aj dieťa a viem, čo píšem, netliacham len tak do vetra. A nemyslím to ako útok alebo vyrývanie, je to môj subjektívny názor.
@drakvak Och, no velmi zly system. Podla toho co pise autorka to je viac ako ze iba niektori nespolusni bezia. Pise ze ju idu deti rozdupat. Pytam sa mojho 4 rocneho ci niekto uteka na chodbe v skole a vravi ze nie.
Inac to je jedna z najdolezitejsich veci co deti ucia uz v jasliach. (Dont' run - Walk). Velakrat som bola svedkom toho ako mojho 2 rocneho ucitelky upozornovali aby neutekal, lebo on nevedel chodit pomaly. Kazdy jeden pokus o beh je okamzite stopnuty a dieta je upozornene. Druhe je "Keep hands to yourself" - nesacat, necapat.
Autorka, ja by som toto riesila s riaditelkou ze potrebujete novy system v jedalni, inac ti skola nevie zabezpecit bezpecne pracovisko.
@ivana3111 Nie TERAZ sa rozčuľovať, ako píšeš....mala na to tri roky a nevie dať spratkov do laty...
@andreatytler Nežijete na Slovensku zrejme. My máme 2 učiteľky dozor na chodbe, kde je 7 tried, cca 150-160 žiakov. Nedá sa fyzicky zastaviť každý pokus o behanie žiaka po triede či chodbe. Áno, sú poučení, rodičia aj deti, je to v školskom poriadku, aj tak to mnohí robia. Ak by za toto dala navrhla učiteľka nejaké pokarhanie a nebodaj dvojku zo správania, tak rodičia sú okamžite v škole a sťažujú sa, prekladajú dieťa na inú školu, žiadajú o inú učiteľku a pod. Zase udupať nás deti nejdú, ale úplne krokom sa niektorí pohybovať cca do 10 rokov nedokážu 🤷🏻♀️ Autorka má skôr ten problém, že kolega fláka svoje povinnosti a ona slušne vychovaná mu nevie otvorene povedať, aby odložil mobil, zdvihol riť a robil, čo má v pracovnej náplni.
Čo sú to za decká?? Zvieratá? 🙄 v našich časoch keď sme omylom stúpali na ich nohu alebo hocičo tak na nás zakričali a ospravedlňovali sme sa....
Ahoj, najľahšie so o "robení si poriadku" s deťmi na školách píše tým, ktorí to nikdy nerobili. U nás sme mali systém v jedálni lepší, ale viem si predstaviť aj takúto katastrofu. Každopádne na tvojom mieste by som šla za niekým kto to má na starosti (asi zástupkyňa) alebo rovno za riaditeľom/kou a povedz že sa toho dozoru obávaš a nechceš ho robiť. Ak s tým bude mať problém, spýtaj sa ci budú vedieť za teba teraz hľadať náhradu ak pôjdeš na PN... Podľa mňa si to rozmyslia, aspoň pokiaľ viem, učiteľov je čoraz menej (asi sa ten poriadok nerobí tak ľahko ako si niekto predstavuje 😅).
Inak baby majú pravdu, že sa treba učiť sama za sebou stať, toto môžeš mať taký prvý tréning 😃 aby si vedela zvládnuť nepríjemných lekárov, sestričky, kopec "dobrosrdečných" radcov s nivorodencom doma, vonku atď...
Vidím, že tu píšu naozaj aj ľudia, čo nemajú o práci učiteľky veľa povedomia. Áno, dozory sú jedny z najnáročnejších vecí na tomto povolaní. Či už v triedach, na chodbách alebo v jedálni. Zažila som rozbitú hlavu žiaka počas prestávky aj som bola svedkom, ako žiak v jedálni omylom hodil pomaranč celou silou do brucha kolegyne. Našťastie nebola tehotná, inak si nechcem predstaviť, čo sa mohlo stať. Na našej škole tehotným odpúšťali dozory
@lea1999 prepáč, ale po ulici sa nebojím ísť, vsak predsa ta môže "zrovnať" kolobežka, bicykel a pod.
V zmysle ZP mas v praci oznámiť tehotenstvo, a potom požiadať teda o preradenie. Keď nemôžeš robiť dozor ty, nech robí riaditel. Keď s tvojou žiadosťou nič nerobí, obrat sa na zriaďovateľa, keď ani to nepomoze, tak na IP. Ja nechápem, že si nebranite svoje prava🤦♀️
@viestta ma uplnu pravdu, nemáš dovod byt na PN, ako ti tu niektoré hneď veľkoryso radia. 👌
No takto , ty musíš dať oficiálne papier ,že si tehotná zamestnávateľovi. Ten má povinnosť to podpísať a preradiť tá na bezpečnejšie miesto. Nik nerieši teba samotnu,ale majú povinnosť ochraňovať nenarodené dieťa /plod. Takže ak je realne riziko,že ťa deti buchnú tak ťa MUSIA preradiť. Na PN ísť nemusíš, nie je dôvod🤷. Ja som učila do 7 mesiaca. Tiež som sa občas bála takže tá chápem. Ale zas tak veľmi ťa dieťa asi nemá ako buchnúť aj keď sa blaznia. Ako pedagóg by som dbala ,aby deti ,ktoré mám na starosti sa neblaznili na miestach ako je jedáleň aj kvôli ich bezpečnosti. Ale na to máš kvalifikáciu, to ti radi predsa netreba.
To jak keby si v base robila kokos 🫣Sak ta tam nezjedia 🙄 Zas decka nie su retardovane aby drgali do tehotnych uciteliek.To trosku moc prežívaš. A tiez nie je na škodu vediet otvorit pusu,ked bude niekto robit tvojmu dietatu zle tiez budes drzat jak hluchy dvere? Mas mat respekt ako učiteľka, nie este ty sa báť detí 😒 Ved tam nerobíš jeden deň zrejme...
@lea1999 za vedením treba ísť alebo kolegyne nie sú ochotné sem tam si vymeniť dozor? Ja viem co prežívaš v jedálni je to strašne. Ale treba tie decká uzemnit. Pekne do radu po jedlo a sadnúť si. Co ony tam majú čo vyskakovať. A ty bud niekde v úzadí. A ja by som si ešte otvorila ústa na kolegu ktorý si tam pekne sedí a nič nerobí. Však je chlap, zrúkne na deti poriadne a bude pokoj. Ja som bola akurát tehotná keď začal covid, bola som v treťom mesiaci a sama zástupkyňa mi povedala ze mam ísť na pnku. A potom už aj Dr ma vypísala. Tak si dávaj na seba pozor lebo onedlho opäť začnú respiračné ochorenia, decká samozrejme rodičia dávajú aj chorých do školy. V ktorom mesiaci si?
@lea1999 ak mas celodenne nevolnosti, lekar ta mal dat na PN. Je to normalna diagnoza, ktoru poistovne poznaju. Je rozdiel vyvracat sa rano a fungovat 6-7 hodin (slo u mna v prvom tehu v pohode) a rozdiel, ked je niekomu nevolno cely den (zazivam teraz). Bola som 2 tyzdne PN, a uz zvladam aj dozory …
Povedz že ti je z tých vôň v jedálni nevoľno a niekoľko krát si odbehni na wc že ideš 🤢 ... Snáď ťa tam nebudú takto držať na silu.
Celé tehotenstvo ma nechali na dozoroch, aj ma dávali zastupovať (máj,jún keď už bolo teplo)
Ja by som vrieskala. Aj to moje bejby by sa zaradilo vtedy. Nemám rada, keď sú deti drzé voči rodičom, starším ľuďom, učiteľom a nerešpektujú ani seberovných - v tomto prípade žiakov. Hotovo. A kolega, ten by si od začiatku teda nesadol.
@lea1999 Nie som ucitelka, takze skusim len co ma tak napada, mozno sa to neda zrealizovat, nepoznam tie pomery, priestory a tak.
Skus si z 2 stolov vytvorit barieru, aby sa tie deti k tebe nedostali a nemohli ta zranit na bruchu.
Kolegu skus poslat pred dvere, (bez stola), aby este tam zachytaval deti , spomaloval ich a posielal dnu po jednom, aj keby len z 2 sekundovym rozostupom, vsak aj tak budu cakat v rade, nie?
Mensie deti nechodia na obed v doprovode vychovavateliek, ci riesis teraz iba tie starsie?

@lea1999 nie, v žiadnom prípade som nebola na dozore a žiadna tehotná kolegyňa tiež. Ani ma o to nepožiadali, dokonca mi upravili rozvrh a keď boli nejaké exkurzie a pod. ja som nešla, riaditeľ tak chcel. A áno, dozor je riziková práca, ako sa tu niektoré rozčuľujú. Skús ísť po chodbe a spoza rohu do teba vletí nejaký žiak, už sa to neraz stalo a zrazili sme sa tak, že sme skončili na zemi a to som nebola ani tehotná. Tiež som nechcela ísť na PN, aj keď ma posielala dr, nechcela som sedieť doma. Lenže potom prišli kiahne v škole a to už mi aj riaditeľ povedal, že mám sa chrániť a zostať doma.