Tehotná učiteľka a bezpečnosť pri dozore
Ahojte 🙂
Je z vás niektorá tehotná ucitelka ktorá mala dozory a keď nahlásila v práci že čaká bábätko tak jej tie dozory zrušili? Pretože ja mám z toho veľký stres už teraz. Dali ma strážiť do jedálne decká ale oni sa velmi cezomna predierajú a bojím sa že ma buchnú alebo sotia. Už teraz mam celodenné nevoľnosti a neviem si tento konkrétny dozor predstaviť 😔 ďakujem vám
@zuzana76 presne tak, aj u nás tlačia sa do dverí. Už len držím dvere a čakám a púšťam po 10 ale keď sa rozbehnú. Teším sa že ma niekto chápe, presne tak naschval to neurobia ale keď sa rozbehnú a tlačia sa tak ma už narazili parkrat. Ospravedlnili sa ale robia to ďalej a stat sa môže hocičo. Ďakujem velmi.
Spýtala som sa kamarátky (kuchárka), ako to u nich vyzerá.
A že učiteľ stojí bokom a deti pekne nastúpené čakajú v rade.
Možno je to dané tým, ako sú deti naučené, aj pri iných učiteľoch, že je tam zavedený režim (čo u vás asi nie je)
@lea1999 no popravde je to individuálne. Ja som nemala dozor nikde avšak kolegyňa mala všade. Je však pravda,že od 5 mesiaca už žiadna z kolektívu dozor nemala. Avšak ani toho dozoru by som sa tak nebála ako deti, ktoré ti vybehnú z triedy po zazvoneni. Raz do mňa narazil rozbehnutý chlapec v 7 mesiaci,od vtedy som mala vždy ruky pred sebou pre istotu. Kolegyňa preto,išla aj na PN.
@lea1999 u nas utekali tiez, ale uz to bolo neunosne, to isla jak lavina z druheho posxhodia do suterenu. Sme sa bali ,ze nas zhodia. V priebehu min roka sme museli s nimi zacat chodit az do jedalne, ideme s nimi do suterenu ku skrinkam, odlozia ku svojim skrinkam tasky a ucitel ide prvy do jedalne. Aj ked ku koncu sk roka to uz bolo hociake. Tiez tam je rada velka, posledne decka dostanu obed po cca 30-35 min a teraz podla noveho obedna prestavka musi byt 45 min, aspon tak nam bolo povedane.
@unicornlady Joj to by bol pre mňa raj niečo takéto. To u nás nehrozí 🥲 ďakujem velmi pekne
@ajjka87 hej to je veľká pravda. Aj u nás jedna kolegyňa napríklad bruško ani nemala ani jej nebývalo zle tak chodila do 5 mesiaca normálne do prace a potom boli prázdniny tak už neprišla. Iná šla na Pn hneď. Ja sa velmi bojím ale chcem chodiť do prace a viem že lekar by ma ani doma nikdy nenechal. Mala som aj také spinenie a bolesti a pichanie bola som na pohotovosti a on sa len pousmial že dúfa že som teda nahodila kludovy režim. A to bolo všetko bral to ako nič .
@zuzana76 to by ziadna tehotna nemohla pracovat. Dozor sa mi nezda ako mega zataz. Co zeny, co su cely den na nohach? Zeny v automobilke, v zavode, chemičky, bez klimy....? Zdravotne sestry co prebaluju chorych a tazkych pacientov, letusky, lekarky, stovky dalsich profesii.
@stanulienkat tak nebudeme si tu porovnávať čo je lepšie a horsie. Každý zvláda svoju prácu inak. Každá sme iná a každá ma aj iné tehotenstvo.
@lea1999 to je pravda, ale neviem si predstaviť, že by všetky tehotné na Slovensku zostali na PN. A teda urobiť poriadok so žiakmi a usmerniť ich, sa mi nezdá, že by bolo na práceneschopnosť.
@stanulienkat a myslím že chemicky, sestričky, letušky atd atd idú proste na PN a doma oddychujú v práci nezostávajú pretože ani nemôžu. Ja do prace chodiť budem len prečo by som sa mala stresovať kvôli jednému dozoru ak ostatným babám vyjdú v ústrety v iných školách 🤷♀️
@lea1999 u nas ked bola tlacenica, tak ti co sa najviac ryli isli na koniec radu, bez milosti. Ale to bolo o ucitelke na dozore, ta nas dala do laty tak rychlo, ze sme sa nestacili cudovat. Taky pripad, co sa patkrat otoci v rade lebo je splaseny si to nabuduce rozmysli...
A nie, chemicky, RTG laborantky, sestricky nejdu jednoducho na PN. Zakonnik prace upravuje pracu tehotnych aj v rizikovych povolaniach. Tehotna ma pravo na preradenie na nerizikove pracovisko a ak take zamestnavatel nema, tak ma narok na nahradu mzdy. Takze ty to tiez ries so svojim zamestnavatelom. Tak isto ries so svojim nadriadenym kolegu "mobilistu". Socialna poistovna nie je povinna ti vyplacat nemocenske len preto, ze ty sa nedozadujes dodrzania svojich prav a tvoj zamestnavatel to ma na haku, lebo je to pre neho pohodlne. Jasne, riaditelka chce mat klud v zborovni a kvoli tehotnej Marke napreradi na dozor netehotnu Zuzku lebo by to znamenalo revoluciu v zborovni. Ale aj za to aby eliminovala revolucie v zborovni berie plat, tak ako berie plat za to aby dodrziavala dikciu ZP.
@stanulienkat ucitelky zvyknu vypisat na PN, ci uz z dovodu chorobnosti, alebo aj psychickej zataze, v pripade ak ma ucitelka zdravotne problemy, tam myslim, ze mnoho lekarov je chapavych, urcite ma narok na upravenie pracovnych podmienok
@domka222 len preto ze ty si to zvladla neznamena ze kazda je na tom rovnako . Ja som 1.tehotenstvo mohla robit co som chcela. Teraz nie som schopna nicoho a horuco je v kuse. Nehovoriac o tom ze je strasne vela faktorov co vsetko ovplyvnuju. Napriklad vek. Inak reaguje 25 rocna a inak 35 rocna zena atd...
No inak chapem ta tiez som mavala dozor v jedalni, ale mna sa kazdy bal a vedeli, ze stacilo len pozriet a bol poriadok a nemala som problem aj vyhodit z jedalne...ale to som ja...inak naozaj ti odporucam ist za riaditelom a povedat, ze preco sa kazdy strieda v dozore a ty furt toto jedno a rovno by som sa opytala ci mas byt ritolez alebo ako to je? Vies ono zo zaciatku to vyznie hrubo a tvrdo, ale mozno sa konecne uvedomia...my sme tak mali teraz v MS...tiez jedna asistentka bez stredoskolskeho vzdelania robila tuto poziciu, tiez len v jednej triede a tiez koncila skor ako mala...kym som sa neozvala, na porade, ci treba byt taky ritolez a budeme mat vyhody alebo ako to je, lebo staci povedat...aj ked osobne si myslim, ze v skolstve nejaku extra karieru clovek neurobi a netreba sa pchat vedeniu do riti....zazrakom sa zmenili veci hned.....
@lea1999 Ahoj, mne tak zrusili dozory.
@lea1999 U nás tehotné nemajú dozor, ja som to oznámila v 8.týždni a odvtedy som nemala dozor. Nemala som žiadne rizikové tehotenstvo, aj telesnú výchovu som učila na 1. stupni do odchodu na materskú. Ale dobre mi padli voľné prestávky, či už na WC zájsť, nohy vyložiť, v pokoji sa najesť.
@lea1999 argumentuj tymi nevolnostami, ze ti vadia pachy, z ludskeho hladiska by ti kolegyne mohli vyjst v ustrety

@beronsche do ucitelky nesacaju naschval, ale uz sa mi stalo. Navyse, mne prekaza aj ked sa tlacia do veri, tak som vzdy stopla rad uz asi meter dva pred dverami, nohou urobila znacku, deti sa samozrejme natlacali, ja uplne chapem, ze maju obedy hekticke, su skoly a skoly, mas skoly kde je viac deti z roznych kritickych prostredi, jednoducho nevychovane a uz mas problem.