Učiteľky v MŠ - skúsenosti

23. sep 2022

Zdravím. Pracujem ako učiteľka 7 rokov a mám pocit, že každým rokom je edukácia detí náročnejšia. Nie vždy pomáha motivácia. U detí sa prejavuje panovačné správanie a nechcú rešpektovať dohodnuté pravidlá. Vnímate to podobne aj vy? Čo si myslíte, čím to je zapríčinené?

zuzinka888
23. sep 2022

Tak moje dieta uci pani učitelka co uvila aj mna. A tvrdi, že my sme boli ina generacia. Teraz je to hrozne a je vdacna ze ma posledne dva roky do dochodku. Deti nie su naucene na slovicko nie. Vsetko mozu a nic nemusia. Ak je dieta jedinacik je to v pohode. No ked sa dostane do kolektivu je to problem. Rodicia si zvolia cestu/ štyl vychovy a potom maju problem sa prisposobit vacsine.

deti95060810
23. sep 2022

nie som učiteľka, ale ja vidím trošku chybu aj v rodičoch...
za mojich čias bola učiteľka taký menší BOH... čo povedala pani učiteľka - to platilo. Ak som dostala po "papuli" od učiteľky v 7 tr., neodvážila som sa to povedať ani otcovi - dostala by som druhú...

viera77
23. sep 2022

Presne toto isté máme teraz aj my, trieda najmenších - teraz v lete mali 3 roky. Ale čo si niektoré deti (hlavne chlapci) dovolia už v šatni pri príchode na vlastné mamy, tak to nemá obdobu. Mamičky samozrejme nič na to - veď dieťaťu treba vo všetkom vyhovieť, aby po nich nekričalo a dosiahlo svoje. A potom si samozrejme takéto správanie donesú aj do triedy. Pre mňa nemysliteľné, aby sa takto správali moje vlastné deti, či už doma alebo na verejnosti. Nuž čo, máme modernú dobu s modernou "výchovou" detí. Len škoda, že my sa vynasnažíme čo najviac deti viesť k slušnému a ohľaduplnému správaniu a doma to už prebieha podľa iného modelu správania. Komunikácia v štýle "Nie!", "Chcem!", "Daj mi!" a pod. Žiadna samostatnosť, základné hygienické návyky, nevedia v ruke držať ani lyžicu...všetko toto robia stále za nich doma rodičia. Hlavne, že v informačnom lístku pri zápise dieťaťa do MŠ napíšu na všetko, že je dieťa samostatné - my čakáme malých géniov a do triedy nám nastúpia doslova bábätká zvyknuté na nonstop obskakovanie a vyhovovanie.

luccija
23. sep 2022

Ludia maju deti neskor, casto vytuzene po x rokoch.Chceme byt kamarati a nie autorita a, ked deti ci skolaci doma pocuvaju zle reci na ucitelov tak nemaju uz ziadnu autoritu.Kazdy rodic vidi svoje dieta ako genialne🤣mna vzdy zarazi, ze nevedia pouzit lepidlo, pit z poharika, vytiahnut si nohavice po wc.Naposledy isiel jeden chlapcek cikat a vyzliekol sa cely aj tricko, slipy vsetko🙂ze, aby sa neocikal.Cely zachod aj tak ocikany a nesplachol ruky neumyl...tiez som behala okolo svojej, ale nie az takto.Ked dieta pocuva ako je male, spravim to za teba, spravim to lepsie....my sme mali 3 r, ktora sa vyzliekla a vsetky veci si pekne prelozila, postielku upratala je to velmi vidiet, ktore deti su vedene k samostatnosti.Ale su tvarne staci im raz ukazat a vedia🙂jeden chlapcek tvrdil, se on je maly a slaby a nevie zjest polievku reso.drzat lyzicu skusaju a skusaju niekedy to je humoreska.A do vyvrtky ma vie vytocit, ked mama povie my ho krmime vy ho naucte samostatne vam nebude robit cirkus.

autor
23. sep 2022

@viera77 určite to máte s maličkými náročné. Ja som doteraz mala iba predškolákov alebo zmiešanú triedu, kde väčšinou boli predškoláci. Párkrát som sa v šatni stretla so správaním, kedy deti nerešpektovali rodičov. A čo potom chceme od nich my "cudzie tety"?

@zuzinka888 @deti95060810 asi máte pravdu. Ja vlastné deti ešte nemám, neviem aký budem rodič ale stále si spimeniem na jednu učiteľku psychologičku, ktorá ma učila na strednej. Vždy tvrdila, že kričať na deti je zlyhanie. Veľmi preferovala modernú výchovu detí, no moja otázka znie, je dobré aplikovať modernú výchovu na deti v útlom veku? Veď je nezmysel, aby malé dieťa rozkazovalo rodičom alebo dospelým. Vždy si spomeniem na tú učiteľku a veľmi by ma zaujímalo, aká osoba vyrastie z dieťaťa, ktoré bolo vychovávané touto modernou výchovou? Nehovorím, že všetko v modernej výchove je zle ale zvýšiť hlas, keď už viem, že dieťa prekračuje hranice je podľa mňa normálne.

autor
23. sep 2022

@luccija áno aj toto sa deje. Mamky alebo ockovia "strčia" deti do škôlky a ,,vy ich naučte".

zuzanazu85
23. sep 2022

Deťom chýba rešpekt celkovo ku starším. My sme bola kedysi najhoršia trieda,no mali sme posledné dva roky takého triedneho,kde keď vošiel do triedy,nastal kľud 😁. Chýba hlavne výchova doma, rešpekt. Ja som dostala doma od otca po zadku ako malá,od maminy vareškou a neublížilo mi to. Naopak,pochopila som,že pravidlá sú potrebné 😉

zuzinka888
23. sep 2022

Tak za mna je rozdiel kričat na dieta a povedat nieco dôrazne a trvat na tom aby to dieta urobilo a posluchlo.

terezka1947
23. sep 2022

Z pozície rodiča uznávam,že byť učiteľom je v dnešnej dobe náročnejšie.

autor
23. sep 2022

@terezka1947 veru je. Ako mladá učiteľka to neviem porovnať ale vidím ako z roka na rok sa to mení zlým smerom.

stannkal
23. sep 2022

Ja síce s deťmi nepracujem ale myslím si ze 7 rokov je krátko na to aby sa ukázali nejaké signifikantne rozdiely v populácii. Skôr mam pocit, že to je taky syndróm dospelych ľudí, myslieť si ze oni boli ta posledná správna generácia a tie po nich sú už len horšie a horšie.

anjelicek26
23. sep 2022

Ucitelka nie som, ale urcite je to pre teba narocnejsie v dobe, kedy vyse polovica rodicov vychovava dieta "neautoritativne" a vysvetluje do nemoty dietatu veci, ktore vzhladom na vek nedokaze pochopit - alebo proste nechce. Jednoducho - lebo nechce - a argumenty idu jednym uchom dnu a druhym von...lebo vlastne ja a ego vo veku do 5 rokov vysoko prevysuje akukolvek logiku. ucitelka potom ked ma s 22 deti aj keby len 10 kuskov, tak ju porazi... pretoze Petko si musi vyskusat hadzat cely toaletny papier do zachoda, aby pochopil, ze sa upcha zachod - a nie naopak, Petko nehodi celu rolu toaletneho papiera do zachoda, lebo mu ucitelka povedala NIE.

terezka1947
23. sep 2022

Mamka bola dlhoročna učiteľka v škôlke,takže vždy boli deti a deti. Najväčší problém neboli deti,ale ich rodičia. Najmä komunistickí pohlavári. Pamätám,ako raz spomínala,že bola na KNV,lebo v piatok si počas tvorivých aktivít jedna žiačka odstrihla z ofiny a oni išli v sobotu na svadbu. A to je len jeden nevinný príklad.
Teraz,keď sledujem svoje kamošky,tak smutné klopim oči. Pretože chcieť od ucitelky,aby kvôli jednému nespavcovi ignorovala ďalších 10,deti,kto.spat chcú,či kvôli jednému akcnemu(nie, neposlušnému. Lebo v dnešnej dobe sú iba akčné deti a ešte hyperaktívne)dieťaťu,kt.nevie,čo so sebou a nevedia to ani rodičia,ohrozila na prechádzke zbytok triedy,noooo....neviem,neviem.
Ale...chyba je v učiteľke -studovala to,má si vedieť poradiť!
Tento názor je bežný aj na MK.
Tak áno,učiteľka si ma poradiť s vašim dieťaťom,kt.sami doma nezvládate.

elizabet173
23. sep 2022

@stannkal ale pani učiteľka, ktorá má 2 roky pred dôchodkom, ktorú spomínala @zuzinka888 to už posúdiť môže

viera77
23. sep 2022

@terezka1947 Posledná veta v tvojom komente = vysvetlené všetko. Viac nie je ani čo dodať👍

stanislavicenka
23. sep 2022

@deti95060810 ani toto nie je riesenie. Uci deti, aby sa vzdy podriadilo starsiemu, akoby boli neomylni. Ze dospely chybu nerobi. A potom tu mame kopu dospelych, ktori su blbo nauceni len pocuvat, lebo sa to patri

kiki68
23. sep 2022

Ja myslim, ze je to dost nasou unavou. Tie deti ine nie su, len rodicia su narocnejsi. Ale ako je to celkovo job, ktoru sa podla mna neda robit viac ako 10 rokov bez nejakej pauzy a zmenou v povolani. Aby sa to nejako vykompenzovalo a clovek si zachoval zdravy rozum. Ja som po materskej zmenila Job a chcem mat par rokov od deti pauzu. Pretoze nemienim fungovat bez poriadnej psychohygieny.

luccija
23. sep 2022

@kiki68 vzdy som obdivovala zeny, ktore su ucitelky a pridu domov k svojim malym detom.Tiez si myslim, ze casom pride vyhorenie hoc ako Ta moze praca naplnat a byt nad vecou.Dcera mala druzinarku a ta kricala na dvore stale uz aj kvoli banalitam.

luccija
23. sep 2022

Ja si myslim, ze my sme boli taka generacia kde sa rodicia okolo nas tak netocili ja si nikdy nepamatam, ze by mi rodicia davali na vyber ci chcem ist do kina ci tam...isli sme k babke ci do zahrady a bolo vybavene.Detto ucenie ucila sa so mnou prvy, druhy rocnik a asi si kompenzujeme nieco na svojich detoch, alebo sme podlahli tlaku, ze musime byt dokonale, deti kruzky, musia mat dobre znamky, aby mali dobru skolu, zamestnanie, financie...zabavu, aktivity...volakedy sa vychovavalo volnejsie nebolo tolko vyhoretych zien a neurotickych deti zo svojich rodicov.A potom deti stale cakaju co rodic navrhne, vymysli, spravi jest.A hlavne tie porovnavania, siete minule ma prekvapil prispevok kde mama o sebe pochybovala, lebo videla na Instagrame, ze Soni Skoncovej 2 r syn pekne papa sam😆a jej syn to nevie.Bolo menej informacii a bol klud.Dnes kazda druha sleduje dieta ci nie je autista, ci sa hra ako ma.Je to tazke sa drzat nad vecou.Ja som tiez podobne hystercila pred prijimackami, ze vsetci uz maju deti na doucovani a co, ked...a ci som spravila dost, a dieta to malo na "haku" a ja vytlacala testy a ucila sa s nou, lebo pomaly 2,5 r bola doma.Je na rodicov a deti velky tlak cele toto smerovsnie sa mi nepaci asi som uz stara🤣

rakywanda
23. sep 2022

Áno, motivácia je náročnejšia. Decká majú veľa podnetov - TV, mobily, youtub.... A potom prídem ja s nejakou vypelichanou maňuškou. 😁 😁 😁 Vidno to aj keď sme na detskom divadielku. Niektoré to vyslovene prežívajú, iné pozerajú kade tade, vymýšľajú, nudia sa.
Bola som svedkom ako 4 ročný chlapec mlatil matku v šatni, lebo mu nedoniesla kinder vajce. A ona, trúba, stála a ešte sa mu ospravedlňovala.
Mala som dieťa, ktoré bolo citovo nevyrovnane, riešila som to s rodičmi, tvárili sa že doma všetko v poriadku, "spolupracovali". Po 5 mesiacoch (žiadna zmena) nahodne upratovačka vypočula monológ otca k dieťaťu v šatni - prestaň! Nerev! Neľúbim ťa! Ak okamžite neprestanes, poobede neprídem! A s úsmevom mi takéto dieťa ráno odovzda a rieš, za chrbtom ďalších 20 detí.
Jedného chlapca sme odučali cikat do umyvadla...
Alfa omega je rodina, rodič, tam všetko začína.

arasidka123
23. sep 2022

@rakywanda ja som mala veľakrát, že prišiel rodič po dieťa a to dieťa hystericky rev, že nejde domov, že sa chce hrať...a tak mamka/ocko pekne sedeli aj hodinu a pol na chodbe a čakali kedy sa uracilo dieťaťu ísť domov ...alebo sms od mamičky,že sa mám opýtať dieťaťa, či už poňho má prísť alebo sa chce ešte ostať hrať v škôlke...

terezka1947
23. sep 2022

Ja by som si vedela predstaviť nie policajtov,ale učiteľov s vysluhovym dôchodkom.
Lebo tu vyhorenie musí prísť,darmo by tú prácu mi akokoľvek radi.

lubkavargova1
23. sep 2022

Nuz je to pravda, ale dajme si ruku na srdce, a polozme si aj otazku, ze ake sme aj my ucitelky??
Ja tvrdim, ze ze nie deti su problem...ale my dospelaci. Ci uz ucitelky, personal alebo rodicia alebo zriadovatel....budem hnusna, niekedy si my ucitely zasluzime poriadny hubanec od rodicov, aby nam spadol hrebiekok vsevednosti a zistime, ze tato praca sa robi s pokorou....a hlavne tie mlade ucitelky
A uprimne? Som zvedava ako budeme ucit ked na dalsi rok nam vypadnu stovky asistentov. Lebo aj ich len zneuzivame ako lacku pracovnu silu...

diablikovci
23. sep 2022

Ja som dnes zastupovala v škole matematiku. A povedala som, že ak budú spolupracovať budú mat iba jedno cvičenie zvyšok môžu medzi sebou ticho pokecať a pod . Vydržalo to asi 5 min a zrazu hluk a už aj deti medzi sebou kričali na seba jedny už buďte ticho a druhý vystrájali. Tak som im dala ďalšie cvičenia a deti to odmietali. Zavrel zošit a začal si búchať o hlavu. Ja som ani nevedela ako zareagovať. 😳 Fakt žiadny rešpekt. A nevedia čo je ticho a stále len krik az vreskot! A nebavia ich žiadne hry. Dala som hru a o paru sekúnd vreskot a už hádka. Keď u nás bola zastupovaná hodina tak sme medzi sebou šepkali len aby sme mali voľno a neučili sa.

banalu
23. sep 2022

Ja sa ani necudujem, co ja niekedy vidim 👀
Akoze, aby sa rodic bal vlastneho dietata 🫣
A havne znevazovat ucitelku pred detmi je uplny top idiota rodica. Tak ako si rodicia navzajom nemaju prejavovat neuctu a vybavovat nedorozumenia pred dietatom, tak to ma platit o skole. Mam problem s ucitelkou? Idem za nou, za riaditelom... ale nie, v dnesnej dobe treba dietatu povedat, ze ucitelka je krava a vysmiat ju, aj ked decko je rozmaznany arogantny fracek, ktory sa pravdepodobne vyziva na zneprijemnovani dna inych deti 🥺
Vidim to u kamosiek aj rodiny... vidim to dokonca v rodine kde mama je ucitelka 👀
A tak rozmyslam ci su ti rodicia uz uplne padnuti na hlavu🙈 v dnesnom svete je dolezite nerespektovat autority ci pravidla, lebo si ovca a tak to treba vtrubit aj detom ....
Nedajboze, ze ucitelka chce aby sa dieta spravalo... Ved pre boha ziveho, dieta je osobnost, samostatna bytost a VSETCI musime respektovat pocity dietata...
potom take decko skonci ledva nejaku skolu, ktora mu bola vybrata, najlepsie gympel a VS zivota a je stratene v zivote, lebo ved cely zivot mu hovorili, ze len nan vsetci cakame kedy spravi nieco svetaborne 🙈

kiki68
23. sep 2022

@luccija ja mam asi 10 kolegyn, co su bezdetne. Z roznych dovodov. Ale po case clovek zacne vyharat. Preto ta pauza ma zmysel. Prvych 5 rokov ide clovek perfektne, ale potom uz to zacne byt narocne a uz treba vymysliet ako nevyhoriet. Viem o com hovorim. Tie deti nie su ine, nasa trpezlivost je ina. Potom uz cloveku vadi vsetko

mogaa
24. sep 2022

Ono to záleží aj od učiteľky, nie len od samotného dieťaťa....naša chodila minulý rok k 2 učiteľkách pred chôdodkom - obe boli deťom ako babky - aj prísne aj láskavé...ak bolo treba, dostali aj po zadku, ak bolo treba poláskať, poláskali....teraz majú mladšie učiteľky(ale majú už prax) a teda tie to s našou veľmi nevedia.....jej učiteľka z minulého roku bola u nich zastupovať v triede a hneď povedala že malá musela sedieť(na hambe, spolu s 2 dievčatkami)lebo vymýšlali...sama povedala, že niektoré deti jednoducho potrebujú tvrdú ruku(nie v štýle bitky ale prísnosti), že ju tie deti rešpektovali ale tieto nové učiteľky nerešpektujú, že tie budú mať s tými deťmi problém....pritom naša tie staré mala veľmi rada, na tieto nové tvrdí že sú prísne, ale teda nevedia to s ňou...napr, malá pred spaním že chodí spolu s nejakým Jakubkom vždy na záchod a tam vymýšlajú, ostatné deti sú už v postielkach a ich musí kontrolovať čo tam vystrájajú....to nám hovorila tá terajšia učiteľka, tá stará hneď povedala že ich treba presadiť aby neboli vedľa seba ....

aaao
24. sep 2022

Ja sa snazim nekricat, za 5 rokov dostal na zadok jeden krat, aj to som olutovala. A staci ze sa krivo pozriem a vie co treba. Tiez som za respektujucu vychovu ale s jasnymi hranicami a pravidlami. Su veci o ktorych som ochotna diskutovat a zase veci o ktorych sa nebavim a budu tak ako som povedala.

marsmykkok
24. sep 2022

@mogaa Len je to hlavne o rodičoch, že ak je prísna, sťažujú sa. Preto tie mladé nie sú prísne, aby sa rodičia nesťažovali. A nájdu sa deti, čo ich nerešpektujú a teda ich práca a snaha vychádza nazmar. A každý človek, ak sa v práci snaží a jeho snaha je sabotovaná vyhorí. Tak vyhoria aj učiteľky ak ich časť detí sabotuje. A potom sa ani nesnažia, sú v práci aby prišla výplata, kecajú medzi sebou a trpia tým všetky deti-aj tie vychované.

marsmykkok
24. sep 2022

@mogaa A deti veľa pozorujú, proste videla na tých starých, že majú jasné hranice, vyvodia dôsledky a tak a aj ona teda vedela, že nemá vymýšlať a byť dobrá. Ale tieto čo má teraz, vidí že aj iné deti posúvajú hranice, vymýšľajú a nič závažné sa nestane, tak skúša aj ona.