Učiteľky v MŠ - skúsenosti
Zdravím. Pracujem ako učiteľka 7 rokov a mám pocit, že každým rokom je edukácia detí náročnejšia. Nie vždy pomáha motivácia. U detí sa prejavuje panovačné správanie a nechcú rešpektovať dohodnuté pravidlá. Vnímate to podobne aj vy? Čo si myslíte, čím to je zapríčinené?
@stanislavicenka ani tu niet čo dodat
Ja som skôr zas postrehla, že veľa žien robí učiteľku v ms a vzťah k deťom nemá 🥺
Ďakujem za vaše príspevky a názory. Tento rok mám v triede iba rómske deti z osady a keďže slovensky nerozprávajú, je to náročné. Nie vždy to ide ľahko a tam je potrebné zvyšovať hlas častejšie. Sama ešte skúšam, čo a ako najlepšie, aby mi aj ony porozumeli a aby z aktivít niečo mali. Hranice som si nastavila hneď v prvý deň, no vedia aj rožky vystrkovať a sú živší.
Urcite to maju ucitelsia tazsie. 7 rokov by som neporovnavala to je malo. Ale 20 by sa dalo porovnat. Avsak treba si uvedomit ze aj mamy maju toho viac ako pred 20 rokmi. Napriklad volakedy neexistovalo ze zena musela napriklad aj pracovat. Teraz je zo bezne ze jeden plat nestaci a zeny popri domacnostiy zahrady, zvierat este aj pracuju a logicky sa menej venuju detom ako kedysi. Uz to neni tak ze dam dieta babke ked je chore a babka pride pomoze lebo v 50 isla do dochodku. Moje deti maju 60 rocne babky ktore su tpp a maju co robit aby zvlafli chodit do roboty a nie to este pomoct mne ked naprijlad idem s jednym dietatom k lekarovi a potrebujem druhe pomerkovat. Doba je ina, naroky su ine
@kiki234 Aj kedysi museli ženy pracovať, a tvrdo pracovať aby uživili s manželom rodinu, mali deti, domácnosť, záhradu, zvieratá na chov...niektoré popritom ešte aj študovali, lebo okolnosti to vyžadovali, nemali na opatrovanie detí žiadne babky a dedkov, a ani vymoženosti dnešnej modernej doby. A deti mali slušne vychované a nikdy si nedovolili k rodičom a učiteľom to, čo je dovolené deťom dnes.
@viera77 teda nehnevajte sa ale kedysi museli zeny popri detoch pracovat? Myslim obdobie 0 az 3 roky. By som cgcela vidiet tu pracu. Totiz ziadne jasle ani neexistovali deti sli rovno do skolky. Lenze teraz su aj take rodiny co ze chodi s muzom na striedacku do prace a v 2 rokoch ide dieta fo jasiel lebo neni na vyber. Ukazte mi ako ludia chodili volakedy na 12 hldin do prace, neexistovalo. A babicky vyuzivali vsetci, predsa boli od 50 v dochodku a este s nimi az zili. Terat babicky chodia do prace a fo dochodku pojdu tak v 65. Urcite je doba horsia ako bola kedysi, lufia sa musia viac nahanat a pracovat aby nieco mali. So studiom tiez nesuhlasim, v tedy bola vysoka top ak ju niekzo mal a nie ako teraz ze ju ma kazdy druhy vlovek aj napriek tomu ze neovlada ani jeden czudzu jazyk a podaktori ani ten svoj materinsky.
@stannkal nejde iba o sedem rokov. Je to viac a deje sa to, to co si dovolia dnešné deti a pred 15,20 rokmi je neporovnateľne. A to moje staršie boli pred 15 rokmi na súkromnej alternatívnej škole.
Tiez si myslim, ze je to tym, ze deti si dovoluju na vlastnych rodicov. Kricia na nich, rozkazuju im. Rodic, ktory je este pri zmysloch, by sa mal voci tomu razne ohradit. Nehovorim ze bit, staci praca s hlasom, dieta uz pozna ton, pri ktorom konci sranda, zastavit ruku alebo dieta odniest prec (vyuzit fyzicku prevahu), razne povedat, ze takto sa s mamickou nerozprava... pripadne nejaky vhodny trest - odobratie hracky, sladkosti, odchod z ihriska, time-out na lavicke. Treba zacat v nizsom veku. Zial, mnohi pohodlni rodicia sa sustredia na vsetko ine, len nie dieta a taketo vyciny im prechadzaju... ale myslim si, ze ucitelka ma sancu si vybudovat autoritu, len to ma sakra narocne. Deti vraj vycitia, ktory dospelak je "makky" a necha si voci sebe... a s ktorym sa nezartuje
Môj je v triede najmladší, teda v celej škôlke. Jediný vie ísť z ich triedy sám na wc,len potom ma stále mokré tričko ako si umýva ruky, ale učiteľka mi povedala,doniesla som viac tričiek a hotovo. Malý sa zapája,poslúcha chvália ho. Máme úžasné pani učiteľky, malý sa do škôlky neskutočne teší. Učiteľky ľúbi. Naozaj druhé mamy. Všetko je o spolupráci. Ja som zistila,že malý si v škôlke kreslí, čo chce aj keď učiteľka sedí pri ňom. Tak sme doma trénovali. Rozprávali sa o tom,že pani učiteľka sa poslúcha. Proste ide aj o to,ako sa k tomu rodič postaví. Ja som rada,že sa to zistilo teraz a nie až v škole by zrazu bol problém.
Nie som učiteľka, ale vnímam to tiež.. neviem to porovnať s minulosťou, ale fakt je že mnoho detí ktoré poznám sú panovacne a je im to plne tolerované.. mňa to mrzí, lebo sú to aj mne blízke deti a často sa potom cítim ako sviňa keď v spoločnosti takýchto detí od svojich vyžadujem normálne chovanie, lebo ja som často ten človek čo je považovaný za divného, lebo si stojím za svojím a sú veci čo moje deti jednoducho nemôžu..
Neviem to dobre vysvetliť bez konkrétnych príkladov, ale nechcem písať konkrétne lebo moja zásada je nevyjadrovat sa a nekritizovat výchovu druhých ľudí.. ale keď už moje deti riešia prečo niekto druhý nieco môže a on nie, tak ma to mrzí.. aj pohľady a otázky matiek, prečo si to komplikujem má mrzia.. ale stále sú to moje deti ktoré v škole nemajú problém so správaním, moje deti vedia rešpektovať pravidlá a na to som hrdá.. avšak neviem sa vnútorne vyrovnať s tým tlakom spoločnosti, lebo stále viac cítim že som s takýmto prístupom v menšine..
Urcite sa neda ocakavat, ze budu deti rovnake ako "kedysi" ked ani dospeli nie su rovnaki ako "kedysi". Deti su vzdy odrazom spolocnosti a ucia sa hlavne pozorovanim a napodobnovanim, a to nie len vlastnych rodicov. A uprimne, aka cast dospelej populacie v tejto krajine vzdy respektuje dohodnute pravidla. No a dalsia vec je, kto je opravneny povedat ake spravanie je "dobre" a ake "zle", hlavne ak ide o deti do ca 6 rokov, ktore sa este emocionalne len vyvijaju a este nemali dost casu pochopit a osvojit si taku komplexnu temu ako spolocenske konvencie.
Ja mam doma pred školáka. A podľa toho čo vidím a co mi rozpráva tak viem porovnať keď som ja chodila do škôlky a keď chodí teraz on. Teraz to majú podľa mňa učiteľky oveľa náročnejšie.
Ja mám tiež trojročného doma a tiež prvýkrát teraz nastúpil do škôlky. Je zdorovity hlavne doma.mna nechce tiež rešpektovať....žiaľ. a to teda ja som není typ rodiča že vo vsetkom ústupim a všetko mu dovolím. Áno niečo aj keď zo začiatku zakazem tak potom dovolím aké niečo nie. Veľakrát si od neho vypočujem vetu si zlá mama ..a pritom sa mu venujem, má viac menej všetko čo chce. Teda odtiaľ potiaľ. Len je vzdorovity od narodenia. Čo si zmyslí tak mu je ťažko vysvetliť že to nemôže a stále si ide svoje...ale našťastie v škôlke ho učiteľky chvália. Že je zlatý, že spolupracuje. Dokonca tam upratoval hračky čo doma nerobí skoro nikdy..tak ja neviem kde je problém...😔
@liena111 v tom Vám poradiť neviem ale my napríklad máme diagnostikovaného chlapčeka s agresívnym správaním a v triede je slušný.. akurát keď ideme jesť nechce sedieť pri stole a odmieta stravu a je úplný opak ako ho mamka popisovala.
@autorka
Ako ucitelka by si mala vediet, ze deti sa v skolke spravaji inak, ako doma. Ze doma ventiluju celodenne "posluchanie" v zariadeni
Ked pracujes s detmi z romskej osady mas to extra narocne.U Romov su deti posvatne a tam ta dicsiplina a rezim asi vela nehovori
.

@zuzanazu85 deťom chýba rešpekt ku komukoľvek a k čomukoľvek