icon

Uplatniteľnosť odboru veterinárneho lekárstva

18. sep 2025

Pekný večer 🙂
Dcéra vyberá VŠ a uvažuje nad veterinou, kritériá a na čo sa zamerať má už preštudované, mňa skôr zaujíma ako mamu praktická stránka veci 🙂
Je odbor veterinárneho lekárstva uplatnitelna? Predpokladám otvorenie vlastného ambulancie alebo práca u niekoho v ambulancii,.. Len či je dopyt 🙂
Ponuky hľadáme veterinárov moc človek nevidí..

autor
18. sep 2025

Vlastnej ambulancie*🤦🏻‍♀️ a mnoho ďalších,..čo už, je polnoc😅

truhlikvseved
18. sep 2025

@anonym_autor Mas kapital na ambulanciu? Mate dom co zalozite a zoberiete hypoteku? Hlavne potrebuje prax najskor, po skole ambulanciu neni sanca rozbehnut.
Samozrejme ze to neni obor ktory ma vela pracovnych ponuk.

Ale ak ju to bavi... prinajhorsom pojde do Tesca robit

dorottka
18. sep 2025

Ako dcera otca, ktory bol rovnako starostlivy a vybral mi prakticky odbor namiesto toho, co som naozaj chcela studovat, vas prosim, aby ste jej nebranili v studiu veteriny. 20 rokov robim prakticky, dobre zaplateny odbor a 20 rokov som v nom nestastna a trapim sa, jedine svetlo na konci tunela je fakt, ze som konecne zacala studovat skolu, ku ktorej mam vztah a je to nenormalny rozdiel uz v samotnom studiu a mojej motivacii. Veterina nie je elektrickova skola, ktoru ma kazdy druhy, vie s nou robit aj ine veci, ak by to nevyslo, v “najhorsom” pripade hoci aj ucit. Plus to, co je dnes prakticke, vobec nemusi byt rentabilne o 10 rokov, doba sa meni sialene rychlo. Veterinarov umela inteligencia tak skoro kazdopadne nenahradi, ked uz teda nic ine - je to presne jedno z tych povolani.

abbey1
18. sep 2025
@truhlikvseved

@anonym_autor Mas kapital na ambulanciu? Mate dom co zalozite a zoberiete hypoteku? Hlavne potrebuje prax najskor, po skole ambulanciu neni sanca rozbehnut.
Samozrejme ze to neni obor ktory ma vela pracovnych ponuk.

Ale ak ju to bavi... prinajhorsom pojde do Tesca robit

@truhlikvseved Ten odbor nemá veľké uplatnenie? To asi žartuješ.
Jasne, vlastnú ambulanciu si tak skoro neotvorí, ale napísať, že s tou školou môže skončiť v Tescu je riadne mimo.

abbey1
18. sep 2025

@anonym_autor Podpor dcéru, ak na to má predpoklady a chuť makať na škole na sebe. Prajem jej veľa šťastia.

truhlikvseved
18. sep 2025
@abbey1

@truhlikvseved Ten odbor nemá veľké uplatnenie? To asi žartuješ.
Jasne, vlastnú ambulanciu si tak skoro neotvorí, ale napísať, že s tou školou môže skončiť v Tescu je riadne mimo.

@abbey1 Tak ak nenabera veterina, tak co pojdes robit. Statnu veterinu kde papiere vyplnas alebo nejaku farmu kde ale uz zvacsa maju veterinara.
Skor som to myslel tak ze trh neni taky velky ako npr. IT , kde sa do mesiaca po skole zamestnas bez problemov.
Pravda zas ani vela ludi s veterinou neni.
Radsej nech ide robit co chce. Neni nic horsie ako ju poslat na skolu co nechce robit, len aby mala "dobry" a isty plat.
Prinajhorsom si najde inu robotu ako vseci co vystudovali tie sociologie a neviem ake bullshity

dorottka
18. sep 2025
@truhlikvseved

@abbey1 Tak ak nenabera veterina, tak co pojdes robit. Statnu veterinu kde papiere vyplnas alebo nejaku farmu kde ale uz zvacsa maju veterinara.
Skor som to myslel tak ze trh neni taky velky ako npr. IT , kde sa do mesiaca po skole zamestnas bez problemov.
Pravda zas ani vela ludi s veterinou neni.
Radsej nech ide robit co chce. Neni nic horsie ako ju poslat na skolu co nechce robit, len aby mala "dobry" a isty plat.
Prinajhorsom si najde inu robotu ako vseci co vystudovali tie sociologie a neviem ake bullshity

@truhlikvseved o IT toto uz teda vobec neplati 🙂 Bejvavalo.

truhlikvseved
18. sep 2025
@dorottka

@dorottka co by nie .... zo srandy len na linkedine co mi pisu tak idem niekedy na interview.
Z nejakych 7 pohovorov, som dostal 3 ponuky uz zmluvu ze ma beru.

anonym_7d58a5
19. sep 2025

@anonym_autor Jasne ze je dopyt, nech sa hlavne orientuje na psy a macky,ludia daju tolko penazi za psy co ani za rodinych prislusnikov nedaju.Som cakala v ambulancii na ockovanie,a vysla nejaka panicka s dvoma jazvecikmi a na vitaminky dala 369€ som myslela ze zle pocujem.A to teraz je to boom,ludom hrabe.Ale dobre,dobre aj moje baby chcu byt veterinarky aspon budu mat biznis.

martinmmartin
19. sep 2025

Jo kludne ju daj na veterinu. Veterinara musi nat kazdy bitunok inak nepredaju nic

anonym_1f0e07
19. sep 2025

Moja dcera je 16 rokov po VS v praxi v odbore, ktory vystudovala a pri kazdej moznej prilezitosti mi vytyka, ze sme jej nedovolili ist studovat veterinu. Pred 20 rokmi ozaj nemali veterinari take moznosti uplatnenia, ako dnes. Ako priklad sme jej uviedli 3och nasich kamaratov, ktori v tom case tapali. Neurob tu istu chybu.

kiki68
19. sep 2025

Nech sa uci anglictinu/ nemcinu, poznam vela vetov, co najprv mali staze mimo sk a potom sa vratili a isli do vlastneho. Stale hovorim, 5 buldockov, 5 mopsov a mas na mesiac zarobene. Ludia si kupuju velmi geneticky zatazene plemena, psov, maciek, akoze dobry vet ma cenu zlata asi vsade. Hlavne ked je empaticky ten lekar, tak tam ludia budu chodit ako na klavir.

colsami
19. sep 2025

Ahoj, som veterinarka v dennej praxi.
Uplatnitelnost super, ponuk prace je velmi vela takmer v kazdom meste. Pozri si na kvl.sr, su tam bezne davane ponuky v inzercii na trhu prace.
Plat je vo vseobecnosti otrasny (ak nie si niekto suuuper s poriadnou specializaciou a praxou), robis za plat od 800-1500max minus odvody (podla mesta, a je jedno ci mas 2 ci 10 rokov praxe), kedze 95% pripadov pracujes ako zivnostnik, ako zamestnanca Ta vezme malokto, skoro nikto. Vacsinou robis aj vikendy ci pohotovosti nocne, sviatky, atd., maloktora veterina robi bez toho alebo akceptuje, ze clovek sluzby nechce.
Zodpovednost vysoka, majitelia extremne narocni. Za kazdu chybu Ta zenu pred disciplinarnu komisiu alebo pred sud, pretoze ONI maju pocit ze si urobila nieco zle. Nehovoriac o tom ze uhynie 17 rocne zviera co uz nadsluhovalo - jednoducho majitelia ocakavaju ze bude zit vecne a za vsetko mozes Ty. Neprehanam. Tlak zo strany majitelov obrovsky az v mnohych pripadoch chory. (To hovorim ako milovnik - nielen svojich - zvierat).

Chces aby mala dcera vlastnu ambulanciu? Nerealne v dnesnej dobe. Co tam bude robit, ockovat a strihat pazuriky? Za takou dnes uz nikto nepojde. Dnes ludia idu za komplexnostou sluzieb - na kliniky. Ci mate par stotisic na to, aby ste jej kupili budovu a vybavenie? Hmmm...

Mam rada svoju pracu, ja mam dobru pracu, a robim ju rada. Ale ci by som ju nemenila a takto sa rozhodla aj opat? To neviem povedat. A moje deti? No, dufam, ze ked budu stat pred vyberom vysokej skoly, vyberu si iny odbor, ako veterinu.

procrastique
19. sep 2025

Jasné, že nájde uplatnenie. Doba sa posunula, ľudia radšej chovajú mačky a havkáčov než deti čiže sa trh určite bude rozširovať. Netreba zabudnúť ani na to, že ľudia sú už ochotní do zvierat investovať aj čo sa vet.starostlivosti týka.

procrastique
19. sep 2025

Čo sa vlastnej ambulancie týka, tak taká basic vyjde okolo 30 000 čiže rodičia, najvyšší čas trocha šetriť. Stále je kvantum ľudí, čo vyhľadáva len nejaké menšie stredisko, plus sa často na internetoch pýtajú, kde by tie základné služby získali lacnejšie než na prémiových klinikách.
V podstate s domácimi zvieratami je aktuálne "trh" úplne rovnaký ako ľudský.

sima2111
19. sep 2025

Ja som v šoku z toho, že tu rodičia dospelým deťom zakázali niečo študovať 🙈 Keď už sa na rodičov nemôžu spoľahnúť v tom, že ich podporia tak ja už neviem na koho.

dorottka
19. sep 2025
@truhlikvseved

@dorottka co by nie .... zo srandy len na linkedine co mi pisu tak idem niekedy na interview.
Z nejakych 7 pohovorov, som dostal 3 ponuky uz zmluvu ze ma beru.

@truhlikvseved predpokladam, ze nie ste hned po skole bez papiera, ako tu uvadzate, ale mate prax, to je nieco ine. Kazdopadne, toto je tema o trochu inom odbore, nejdem tu dalej spamovat 🙂

anonym_615c62
19. sep 2025
@anonym_7d58a5

@anonym_autor Jasne ze je dopyt, nech sa hlavne orientuje na psy a macky,ludia daju tolko penazi za psy co ani za rodinych prislusnikov nedaju.Som cakala v ambulancii na ockovanie,a vysla nejaka panicka s dvoma jazvecikmi a na vitaminky dala 369€ som myslela ze zle pocujem.A to teraz je to boom,ludom hrabe.Ale dobre,dobre aj moje baby chcu byt veterinarky aspon budu mat biznis.

@anonym_7d58a5 jj treba este aj zvieratam zavidiet ach. Clovek dava peniaze na to, co ma pre neho hodnotu, rodinny prislusnik jj sa automaticky rovna clovek hodny nekonecneho obdarovania, vidim v realite a aj vsetky tie nekonecne temy tu. Ale len vam jedinej nehrabe, vy ste topka, snad sa vam ulavilo, ked uz ste nijak neporadili.

anonym_ac87ec
19. sep 2025

@anonym_autor tak mať vlastnú veterinu musí mať aj roky praxe, stáže v zahraničí.Tam, kde chodím ja je majiteľ asi 60 tnik a ostatní robia na živnosť a je ich tam 5.Piatky, sviatky, nočné.Preco hneď myslite na vl.ambulanciu všetko má svoj čas

anonym_7d58a5
19. sep 2025
@anonym_615c62

@anonym_7d58a5 jj treba este aj zvieratam zavidiet ach. Clovek dava peniaze na to, co ma pre neho hodnotu, rodinny prislusnik jj sa automaticky rovna clovek hodny nekonecneho obdarovania, vidim v realite a aj vsetky tie nekonecne temy tu. Ale len vam jedinej nehrabe, vy ste topka, snad sa vam ulavilo, ked uz ste nijak neporadili.

@anonym_615c62 ved to ved to ,nech davaju panicky za psov a moje deti budu mat biznis,mna to tesi ,len tak dalej

anonym_7d58a5
19. sep 2025
@colsami

Uplatnitelnost super, ponuk prace je velmi vela takmer v kazdom meste. Pozri si na kvl.sr, su tam bezne davane ponuky v inzercii na trhu prace.
Plat je vo vseobecnosti otrasny (ak nie si niekto suuuper s poriadnou specializaciou a praxou), robis za plat od 800-1500max minus odvody (podla mesta, a je jedno ci mas 2 ci 10 rokov praxe), kedze 95% pripadov pracujes ako zivnostnik, ako zamestnanca Ta vezme malokto, skoro nikto. Vacsinou robis aj vikendy ci pohotovosti nocne, sviatky, atd., maloktora veterina robi bez toho alebo akceptuje, ze clovek sluzby nechce.
Zodpovednost vysoka, majitelia extremne narocni. Za kazdu chybu Ta zenu pred disciplinarnu komisiu alebo pred sud, pretoze ONI maju pocit ze si urobila nieco zle. Nehovoriac o tom ze uhynie 17 rocne zviera co uz nadsluhovalo - jednoducho majitelia ocakavaju ze bude zit vecne a za vsetko mozes Ty. Neprehanam. Tlak zo strany majitelov obrovsky az v mnohych pripadoch chory. (To hovorim ako milovnik - nielen svojich - zvierat).

Chces aby mala dcera vlastnu ambulanciu? Nerealne v dnesnej dobe. Co tam bude robit, ockovat a strihat pazuriky? Za takou dnes uz nikto nepojde. Dnes ludia idu za komplexnostou sluzieb - na kliniky. Ci mate par stotisic na to, aby ste jej kupili budovu a vybavenie? Hmmm...

Mam rada svoju pracu, ja mam dobru pracu, a robim ju rada. Ale ci by som ju nemenila a takto sa rozhodla aj opat? To neviem povedat. A moje deti? No, dufam, ze ked budu stat pred vyberom vysokej skoly, vyberu si iny odbor, ako veterinu.

@colsami to je inak nic moc plac,ale tak stale su to psy a nie ludia,aj lekari sa stale stazuju,ale jedine sa asi oplatit mat svoju ambulanciu,lebo co som so psom bola tak na tej veterine to viacej ludi ako u zubara so psami,

lenusiatko
19. sep 2025

Mame v rodine veterinarku, koncila minuly rok v Brne, studium narocne, dostala ponuky do Rakuska a Nemecka, kde chodila praxovat. Lutuje, ze to nevzala, lebo aj profesne a platovo uplne iny level ako Cechy. Robi na klinike v Brne, nocne, vikendy, 12ky, narobi sa, ma este taky pracovny sok po skole.

zelenykvet
20. sep 2025

@anonym_autor ano a este raz ano. Mat na to hlavu a musim povedat, aj zaludok, isla by som kedysi sama.

zelenykvet
20. sep 2025
@dorottka

@dorottka presne tak, AI odpali cast IT pozicii, vetosa nahradit tazko

evka64
20. sep 2025

@anonym_autor ja mam ukoncenu veterinu + PhD. a s pracou je to velmi tazko...bud ambulancia, alebo s PhD. ucit na veterine, pokial je volne miesto, ale treba aj Anj...alebo do labaku, co je tiez problem. Vela mojich spoluziakov je bud v zahranici alebo robia medicinskych reprezentantov. Ja som robila vedu, vyskum...malo platena praca. Keby chceli moje deti studovat veterinu, urcite im to vyhovorim. Ja osobne lutujem, ze som nesla na humannu medicinu.
Inac skola je velmi narocna.

anonym_b3484b
20. sep 2025

@anonym_autor to je jedno. Bude mať titul. Môže to učiť a dobrých veterinárov je málo. Kým budú zvieratá, tak to bude uplatitelne

kiki68
20. sep 2025
@colsami

@colsami No prave po skandaloch ma vela ludi voci velkym klinikam odpor, lebo tam sa dostanes stale k inemu vetovi. Ako je to fajn na napr neurologiu, ortopediu, ale nie na nejaku ucelenu udrzbu. Ja osobne som mala mimo Jaggy Brno na velkych klinikach zle skusenosti. Nasla som nahodou veta na dedine a total odbornik, ludia tam chodia z celeho kraja. Hlavne to malo u neho vzdy nejaku uroven, tiez napr ludi dokazal pripravit na to, ze zvieratko diagnozu/ vek neda. Ako neviem ako Tebe, ale my sme nu nosili kazdy rok a doteraz darceky na Vianoce, narodky std.