Úprava pracovného času pre tehotné ženy v zamestnaní
Ahojte babi, chcem sa Vás spýtať,tie čo ste pracovali na 12h smeny po oznámení tehotenstva Vám zamestnávateľ upravil pracovný čas? Keďže všade čítam,že je nato zákon,nemôžte robiť 12h smeny ak ste tehotná. Pracujem ako floristka som sama na smene 12h niekedy mám za mesiac aj 250hodín ,dvíhanie ťažkých džberov s vodou,chladnička a pod. Aké máte skúsenosti ? Keďže si neviem predstaviť ako by sa dal upraviť pracovný čas ak sme každá na svojej smene sama a obchod je otvorený 12h ..ďakujem za názory
@anonym_autor neviem o tom, že by tehotná vyslovene nemohla robiť 12hod, ale môžeš požiadať o úpravu pracovného času
https://www.akmv.sk/tehotna-zamestnankyna-a-jej...
@anonym_autor kde všade čítaš, že tehotna nemôže robiť 12h? Môžeš to sem hodiť?
Zamestnávateľ ti musí dať (po oznámení tehotenstva a žiadosti o úpravu prac.podmienok) prace ľahšieho charakteru, aby si nebola ohrozená ty ani tvoje tehotenstvo.
Pokial na tejto pozícii prácu nemá, môže ta preradiť inam, ale iba v rámci zmluvy, takze musis robiť stále “floristku”. Ak taku prácu nemá, po vzájomnej dohode, ta môže dočasne prideliť aj na inú prácu. Ak s tým nebudes súhlasiť, asi zostanes doma, je to prekážka na jeho strane.
Čo sa týka prac.času. Môžeš požiadať o úpravu. Avšak on, ak ma vážne prevádzkové dôvody - nemal by kto predávať, nemohol by mat otvorene - tak ti vyhovieť nemusí.

A keby si musela ísť náhle na PN? Kto by pracoval namiesto teba? Nech si to rieši zamestnávateľ