Vyhorená učiteľka
Dlhšie som to tušila, ale teraz cez prázdniny sa mi to potvrdilo.7 rokov učím na škole a asi som vyhorela.
Konečne oddychujem, žiadny hluk, deti, rodičia.Uz posledný rok som mlela z posledného.Chcem zmeniť prácu, ale veľmi sa bojím kde ísť pracovať?Su tu učiteľky, ktoré odišli zo školstva?Muž ma podporuje aj, keby som bola dlhšie bez práce cítim, že mám odísť a konečne spraviť zmenu.Pojdem aj za pokladňu predstava dalsich deti v septembri a suplovanie, rodičovské tak ma bolí žalúdok:(nikdy by som neverila, že sa mi to stane.Ako ste vedeli, že to je vyhorenie z práce a nie len chvíľkovy útlm, únava?
@dskjhfdlkdjhl ja som uvoľnila jedno miesto. Stačí vyštudovať matematiku a môže si užívať výhody a benefity práce v školstve. 🤣🤣🤣
@elmivelmi hlavne nezabúdaj, že cez školský rok si len tak dovolenku učitelia neberú.Ano, je to veľký benefit mať všetky prázdniny s deťmi to je asi jedine veľké plus čo tam veľa žien drží plus, že vedia doučovať súkromne predmety na prijímačky a pod...nie je čo učiteľom závidieť v triedach, kde polka deti má dys a iné poruchy
@elmivelmi ponizovanie skolstva mi pride ako ked muz ponizuje zenu. Tiez sa natiska otazka, ci jeho dolezitost racila prist na tento svet inak, ako zo zeny.
A u tych, co ohrnaju nos nad skolstvom, sa natiska otazka, ci maju tu svoju dnesnu (dolezitejsiu) pracu z toho, ze si ako patrocni vzali knizku a pochopili vyznam pismeniek, cisiel, … sami od seba.
Proste kdesi zacat museli a bolo to v skole.
@elmivelmi pre mňa na učení sú tiež najhorší rodičia. Jednak sú nevyspytateľní, prídu do školy neohlasene niečo riešiť, človek to nečaká, nie je pripravený. Ok, to sa dá spracovať, dohodnes si iný termín. Ale už som vykolajena na celý deň.
Covid u mnohých rodičov spôsobil, že si myslia, že školstvu rozumejú.
Raz som si vypočula, že podľa mamy na vine známok a poznámok jej syna sú učitelia. Ona je predavačka, tak predáva. My sme učitelia, tak máme učiť.
@jajka257 a vzdelava sa tiez cez nu...napr.
@elmivelmi napr. Profesionalni vojaci....nielen ucitelia
@elmivelmi to, co popisujes v slovencine je potrebne napr. pre ucenie sa cudzich jazykov
@elmivelmi ciarky na co????...to nemyslis vazne...ved ciarky ti urcuju vyznam vety.....klasicky priklad...Vyhoviet, nemozno popravit!..Vyhoviet nemozno, popravit!
Ty v tom nevidis rozdiel?
https://webmagazin.teraz.sk/zivot/ciarka-histor...
@erikavesela a je takych prikladov viacej?Tento je celkom dobry.
@moonlight1210 Ja neponizujem skolstco.Pisem ze ucitelky maju psych narocnu pracu ,lenze maju aj adekvatne viacej volna, oproti inym povolaniam.Je vyhoda ked nemusis riesit prazdniny,sviatky a neusis pravovat v noci.Aj na to s treba pozerat.
@elmivelmi nemusíš pracovať v noci by som škrtla. Niektoré sa naťahajú "nočné" pri prípravách, opravovaní, pri projektoch,...
A áno, viac dovolenky, ale tú nemôžu vyberať kedy chcú, ale kedy musia. Nehovoriac o tom, že musia si aj tak "nadrábať", lebo to nepokryje aj tak tie prázdniny. Takže zastupovanie či školské akcie naviac. Ten čas, čo majú na rodinu deti cez "prázdniny", počas školského roka na nich nemajú.
Ako každá práca. Veľa plusov, veľa mínusov.
@elmivelmi odcitujem tvoje pochopenie pre ucitelske povolanie: “ ja ti napisem k tomu len jedno.Vy ucitelia si myslite ze mate najnarocnejsiu pracu zo vserkycha stale nie ste spokojni.Vidno to aj na strajkoch,najviac strajkujete vy.Pritom su ovela narocnejsie povilania ,menej platene a hlavne nemaju tolko volna.Mame v rodine ucitelky,mam aj kamaratky.A tie v lete nerobia,max ku koncu posl tyzden a na zaciatku prvy.To mi stale vychadza 6tyz navyse ako bezne zamestnania.A to este mate volno cez ine prazdniny. Uz len z casoveho hladiska mate fajn.A mate aspon 8h prac dobu??”
Ach, ja sa osobne až hanbím, že po tom, ako som celý život veľmi chcela byť učiteľkou a ťažko som si vydrela svoj sen až v dospelosti, vyhorievam veľmi skoro. Učím v materskej škole len tretí rok a akosi...mám dosť.
Dnes je svet detí plný individualít, každý jedinec očakáva, že pre neho alebo pre jeho dieťa sa točí svet, veľmi ťažko je deti zaujať, sú všeobecne málo zvedavé. Aktivity k témam som vytvárala s veľkou chuťou a nápadmi, ale je to boj, ja sa naozaj nečudujem, že na to učiteľky veľakrát kašlú.
Moja práca je o neustálom snažení sa udržať rozpadajúcu sa anarchistickú guľu pohromade. Mám deti dvoj až šesť ročne, dnes je moderná integrácia, resp.už inkluzia, takže dieťa s oficiálnym postihnutím, deti, ktoré rodičia nosia na zlatom podnose, deti, ktoré vychováva ulica, mám pocit, že každé dieťa je veľmi výrazné, neochotné sa prispôsobovať, veď s nimi sa dnes už skoro nedá ísť na vychádzku mimo areál, aby sme nevyzerali ako banda bláznov :D . Reagujú len na krik, čo ničí mňa. Chodím z práce vyflusnutá jak chrcheľ na chodníku.
No, aktuálne zbieram silu a verím, že do nového roka pôjdem s novou energiou. ❤️ Držím palce všetkým kolegyniam, nech raz nájdeme svoje uspokojujuce miesto, či už v školstve, alebo mimo.
.
@nominativ a presne to, čo opisujes, to je kameň úrazu. Dnešný svet je iný, deti sú iné, potreby celkovo sú iné, zmenil sa spôsob získavania informácií, tým aj prístup k informáciám a vzdelávanie nadobudlo inú podobu. Tak isto sa zmenil cieľ - už nám netreba poslušných vojakov ani robotníkov za pásom, ako v časoch, keď sa školstvo sformovalo do dnešnej podoby. Toto si treba uvedomiť. V systéme "poslušný vojak" je len veľmi ťažké vychovať kreativneho flexibilného človeka, pripraveneho na zajtrajší svet, ktorý ani nevieme, ako bude vyzerať. To, že deti nám to dávajú najavo, to je správne a potrebné. Učitelia sú z toho frustrovaní, ale bohužiaľ, musia pochopiť, že sme už inde. Paradigma vzdelávania je inde. Kým to spoločnosť nepochopí a bude sa snažiť robiť to isté, čiže v prípade školstva - nútiť deti ísť jednotnou vzdelavacou cestou, nútiť ich študovať všetkých všetko rovnako, nútiť ich poslúchať falošné autority a môžem pokračovať dve hodiny vo vymenovaní... tak kým sa toto nezmení, budú tu vyhorené učiteľky, nezvládnuteľné deti a nespokojní rodičia.
prosim vas vsetkych ktori ste vyhoreli vo svojich povolaniach, nie ste nenahraditelni ci lekari, ci ucitelia, ci zdravotnici ci ini prosim vas!!!! odidte zo svojej prace, sme zaostala krajina prave preto, ze vela ludi nema co robit na svojich miestach. Odidte hladajte svoje stastie, zacnite podnikat, otvorte si zivnosti, bojujte. Naozaj nepotrebujeme vyhorenych uradnikov, lekarov, ucitelov, hasicov, politikov, obuvnikov....nepotrebujeme, naozaj sa planeta Zem neprestane tocit ked odidete. Verte mi prosim 🙂 nie ste nenahraditelni.....
@akvi ale to je samozrejme, že svet a doba sa mení. Len toto sú presne také tie instagramové žvásty, pretože 85% (aj to je slabé číslo) je práve tých priemerných a každý očakáva, že zrovna on bude mať výnimočný život. Potom ľudia nevedia fungovať v bežnom živote, radovať sa z obyčajneho života, lebo každý očakáva niečo extra, nieco výnimočné, absolútne naplnenie a ružové oblaky.
Ale Okey, to ja neovplyvňujem, môžem sa prispôsobovať a aj sa snažím. Projektové učenie, motivácia jak hovado, skupinové učenie... Ale poďme medzi 20 dvoj až 6 ročných detí, ktoré každé je super výnimočné a chce sa každé individuálne rozvíjať, t.j. robiť si čo uzná za vhodné. Zvyčajne sú to absolútne primitívne až opičie záležitosti, lebo dnes sa deti nevedia ani hrať tak, aby to malo hlavu a pätu. Postavme tam jednu učiteľku, ktorá plní štandardy zo štátneho vzdelávacieho programu. 90% dňa je riešiť to, že nech nelezú kade tade, neničia veci, nevrieskajú, nehádžu po sebe veci, nelietajú, jednoducho, slušne správanie zmizlo, lebo som na svete len ja najdôležitejší a nikto iný ma nemusí zaujímať. Pravidlá a hranice neexistujú, smrteľne vážne. Teda, existujú, v prípade, že fungujem ako brutálny dozorca v base. A to ďakujem pekne. Väčšina rodičov má dosť detí po jednej detskej oslave, kde na nich ani neboli sami.
... samozrejme, stále dúfam, že nájdem ten správny kľúč, tie deti za to nemôžu a ľúbim ich a aj oni mňa. Zatiaľ.
*ešte dodám, že veľmi by som bola šťastná, keby sa naše školstvo posunie nejakým lepším smerom, čo sa týka systému vzdelávania. Ja osobne si viem na začiatok predstaviť viac schopných učiteľov na triede/menej detí na schopného učiteľa a hned by sa žilo a pracovalo ľahšie.
@nominativ úplne Ta chápem.Ja som chcela ísť k deťom veľmi ma to napĺňalo, ale vydržala som 2 r okrem toho, že som bola non stop chorá a skončila u imunológia je ostatné ako píšeš.Ja som mala deti max 13 neviem si predstaviť mať v triede 25 deti ako je bežné a pracovať s nimi výtvarnú, dramatiku...
Nehovoriac o autistickych deťoch, ktoré nikde neprijali, tak skončili u nás v súkromnej škôlke.Praktiky riaditeľky ako sa deti musia držať za ruky, keď idú jesť, musia musia mne sa tá stadovitovost a nutenie deti do nezmyselných veci ako pred 20 r morálne hnusila.
Ani vyšší plat ako tabulkovy ma neudrzal ani super pracovna doba 12:30 som bývala doma na poobednú som išla na 12
Ale deti boli úžasné, tá láska, radosť len za iných podmienok.
@nominativ viac ucitelov, preboha a na co?...co keby sa detom venovali predovsetkym a hlavne rodicia????...uz teraz mame ucitelov viac ako dost...ja som zazila dobu, ked na bolo v triede 40...a 1 ucitel...zazrak sa stal... som tu, samostatnejsia ako kedy budu dnesne deti...a samozrejme s omnoho vacsimi vedomostami v danej vekovej kategorii
@erikavesela KLINEC PO HLAVICKE korona ukazala ako sa rodicia rozdrapovali ked im nesli deti do skol, len som cumela?????Na to ste si ich porodili? stat je zodpovedny?
@erikavesela ale ja tu nie som na to, aby som vychovávala rodičov, s tým ja neurobím vôbec nič. Ja som UČITEĽ, podieľam sa na vzdelávaní a výchove dieťaťa, nie rodiča. Každý má doma budúceho prezidenta zemegule.
Áno, bolo 40 disciplinovaných detí, lebo aj po paprčiach dostali, ak vytŕčali z radu. Ale dnes sa od takýchto metód ustúpilo. Viete, aké je náročné udržať v "pozore" už čo i len 20 dnešných detí a aké náročné je ich čo i len zoradiť a udržať ich tak 30 sekúnd? Je to des! Celý svet by sa mal uvedomiť, áno, ale to nie je v mojej moci a ani sa to nestane.
Ja môžem pracovať s tým, čo mám a v spoločnosti, aká je. Preto vravím, že na dnešné deti/rodičov/prezidentov zemegúl treba viac učiteľov v pomere k deťom.
@hladamematku presne..rodicia na deti seru, nevenuju sa im, radsej im v 2 rokoch strcia tablet do ruky a maju pokoj....a potom tu rodicia kricia, ze hlavne ucitelia maju deti ucit....ze treba menej ziakov v triedach a viac ucitelov....ja nevravim, ze nase skolstvo je na super urovni...v ziadnom pripade nie je, mnoho veci je zastaranych, ucitelia nie su ochotni zmenit svoj pristup, inkluzia len deti v skole brzdi...a aj tak nic neprinasa...ale pardon, ocakavat, ze vsetky vedomosti deti ziskaju v skole je naivne
@zuzanockamt staci dat viac deti do 1 triedy...vybavene...
@erikavesela ano to je taka nasa kultura co najviac otrcat ruku, nech sa iny stara, nech su pridavky, najomne byty, hypoteky nech banka zacvaka. SLOVAK proste nedokaze prevziat zodpovednost za svoje rozhodnutia a svoj zivot, preto tu mame aj tolko hoaxerov...

@elmivelmi a ešte mi napadlo. Ty, keď čerpá dovolenku, tak pracuješ? Lebo učiteľ cez leto čerpá dovolenku.