icon

Vyhorená učiteľka

29. júl 2023

Dlhšie som to tušila, ale teraz cez prázdniny sa mi to potvrdilo.7 rokov učím na škole a asi som vyhorela.
Konečne oddychujem, žiadny hluk, deti, rodičia.Uz posledný rok som mlela z posledného.Chcem zmeniť prácu, ale veľmi sa bojím kde ísť pracovať?Su tu učiteľky, ktoré odišli zo školstva?Muž ma podporuje aj, keby som bola dlhšie bez práce cítim, že mám odísť a konečne spraviť zmenu.Pojdem aj za pokladňu predstava dalsich deti v septembri a suplovanie, rodičovské tak ma bolí žalúdok:(nikdy by som neverila, že sa mi to stane.Ako ste vedeli, že to je vyhorenie z práce a nie len chvíľkovy útlm, únava?

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
luccija
1. aug 2023

@zuzanockamt tiež neviem odkiaľ je informácia, že učiteľov je veľa.Je ich stále a čím ďalej tým menej.U nás v dedine učia niektoré predmety dôchodcovia či ľudia na čiastočný úväzok pracujúci inde
@erikavesela to nechce žiadny rodič počuť.Deti v škôlke nevedia komunikovat, nevedia základné veci Hneď je vidieť kto sa dieťaťu venuje pozná farby a iné vedomosti samoobslužne veci ani nehovorím v 5 r sa nevedia obuť, obliecť.Cest výnimkám boli deti pri ktorých som si hovorila, že moja dcéra to v jej veku nevedela poskladať si oblečenie, pekne všetko uložiť, pozapinat zimné oblečenie
Veď len reálne, keď si človek predstaví mať v škôlke 25 deti a s nimi niečo vyrábať a zatiaľ sa druhá polovica hra, lebo ani toľko stolov nie je je o drzku a hlavne kričí na teba polovica, že pod mi pomôcť🙂boli deti čo nikdy nedržali v ruke tycinkove lepidlo, alebo plastelínu.

erikavesela
1. aug 2023

@nominativ riesenim je nedovolit detom vsetko, nepolavit z narokov, dnes sa vsetko riesi pisomkami...vie.. dostane 1, nevie.. dostane gulu...o com sa s rodicmi treba bavit?...moj manzel ucil povinne volitelny predmet s absolvoval na vysvedceni...nemal problem deti udrzat alebo ich zaujat...je to o pristupe ucitela...videla som uz mnoho ucitelov a pristup ja som tu boss nefunguje, za to pristup ja som tu a chcem vas nieco naucit, pomoct vam ma u dnesnych deti uspech...zial, profesionalita medzi ucitelmi absentuje...ty, ako ucitel, toto vnimas inak...ja ako rodic mam odstup a vidim, ze mnoho ucitelov, hoci skoncili pedagogiku, tam nema co hladat...a to sa radsej o vedomostiach mnohych z nich nebudem vyjadrovat

erikavesela
1. aug 2023

@zuzanockamt ja nie...manzel ucil... a matka bola ucitelka

erikavesela
1. aug 2023

@hladamematku presne tak

erikavesela
1. aug 2023

@zuzanockamt ano...vykaslime sa na inkluziu...ja somn za vsetkymi 10...nic neprinasa, len brzdi ostatne deti...prepac, ale aby kvoli inkluzii (lebo nemali asistenta) moj syn vysvetloval nove ucivo z matiky svojim spoluziakom??? Lebo jediny to ucivo pochopil a ucitelka sa musela venovat integrovanym..potrebuju specialny pristup...nech sa paci do specialnej skoly...

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
erikavesela
1. aug 2023

@luccija ano, ja viem, sama som to v skolke videla...rodicia nedaju deti do skolky, az na posledny rok a potom vznika to, co opisujes...deti mnoho veci nevedia, lebo rodicia sa im nevenuju...potom su tu rodicia, kt.vsetko robia za deti, vozia ich pomaly az do triedy, vsetko za ne riesia a vznika spolocnost, kde deti v 17 pomaly ani nakupit nevedia...akosi to za mojho detstva takto nebolo...vyrastli z nas samostani jedinci, kt.si vedeli vybavit vsetko sami a mame omnoho viac vedomosti ako dnesni mladi

erikavesela
1. aug 2023

@zuzanockamt nic ine som necakala...len vysledky tych vasich inovativnych metod nikde nevidiet

nominativ
1. aug 2023

@erikavesela áno, dnes je učiteľ sprievodca, nie boss. Ale to sa môže stať jedine pri nejakej homogennejšej skupine ľudí a na tú dnes natrafíš malokde. Opäť sa vraciam k prvému príspevku - dnešný svet je o individualitách a podpore individuality (či je to ok, keďže odjakživa ľudia žijú v SPOLOČENSTVE, to by som asi súdiť nemala...). Já, já, já, jenom já.

A keďže stále učiteľkou chcem byť, hľadám si systém. A keď nie, zahodím tie roky štúdia popri dieťati/pôrode/deťoch a pôjdem iným smerom, kde to uspokojenie z dobre odvedenej práce príde aspoň v nejakej forme. Lebo, nikde to nie je len ružové a s poníkmi nosiacimi donuty na rohoch.

erikavesela
1. aug 2023

@nominativ ja ako rodic som tych bossov ucitelov stretla dost, a na moje pocudovanie boli to hlavne mladi ucitelia, prave skonceni.
Klobuk dole pred tebou, ze hladas system ako by to mohlo vsetko fungovat, takych ucitelov nie je vela..

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
luccija
1. aug 2023

@erikavesela keby som mala dieťa, ktoré potrebuje integráciu vidím to inak.Ale pravda je taká ako píšeš tie deti rušia celú triedu, chýbajú specialn pedadogovia, asistenti.Moja kamarátka dala dcéru na inú školu v 6 triede, lebo majú 3 integrovaných a celé hodiny vyrusovali riaditeľka nič nemôže majú papier, školská dochádzka je povinná musia tu byť.A snívať niekde v hornej dolnej o špeciálnych školách, škôlkach pre takéto deti je nonsens.A len ich pribúda

lapersefona
1. aug 2023

A nechcela by si ist do skolky? Tam su deti milsie

lapersefona
1. aug 2023

@luccija lenze tie deti pokial maju iq nemozu ist do specially a tam by aj stagnovali.

erikavesela
1. aug 2023

@luccija otazka je preco ich pribuda....

lizatko1009
1. aug 2023

@luccija zial inklúzia...

erikavesela
1. aug 2023

@luccija poviem ti priklad...doucujem gymnazistu nemcinu.. v skole to daval na stovrku...ja som ho vytiahla po roku a pol na dvojku...samozrejme otazky typu preco nas to neucia a nevysvetluju nam to tak ako ty mne??? boli uplne bezne...ano, individualny pristup, 2-3 hodiny tyzdenne som sa venovala len jemu...chlapec je integrovany...ale ked som videla, ze napisal bivat, kivat, bol bi som a podobne speciality.. tak mu hovorim...peto, ved ty si 2.rok gymnazista, preboha...byvat sa pise s y...vies, co bola jeho odpoved?...ja nemusim ja som integrovany a navyse ucil som sa to uz davno.. wtf?

erikavesela
1. aug 2023

@lapersefona ano, stagnovali by...takto stagnuju vsetci ostatne deti v triede...co je lepsie???...

zara1357
1. aug 2023

V korporátnych firmach bežne učitelky pracujú v kanceláriach (pokiaľ sú jazykovo zdatné), takže obavu, že kde budeš pracovat by som určite nemala na tvojom mieste

elmivelmi
1. aug 2023

@luccija a ri integrovani nemali asistenta?yvies v tej specialnej skole,to je dostz zle.Sestra tak uci a povatsine su to deti s tazkymi diagmozami.Medzi takymi detmi by deti s lahsim postihom uplne odisli.Integrovani ziaci mozno skor alternativne skoly,typu montessori a pod.

luccija
1. aug 2023

@lapersefona chápem, ale aj tak by mali mať školy triedy kde budú iba integrovaní v menšej skupine viac času na nich, individualny pristup paneurópska súkromná základná škola to má a rodičia platia veľké poplatky, ale vedia za čo.Ved vieme kolko pribuda aspergerov, autistov ADHD... Tam aj latka na náročnosť a vedomosti a celá hodina je zostavená inak a učiteľ sa necíti ako schizofrenik a pomaly nevie ako deti znamkovat čo je pre koho dobrý výsledok a uspech neuspech.Nehovoriac, že to robí zlú krv medzi ziakmi
To, že do bežnej triedy dame 3 integrovaných nie je integrácia ako by mala byť.Preco majú deti pozerať na výbuchy zlosti, hádzanie veci o zem? preto dala kamaratka dceru prec v kritickom veku do inej školy, lebo sa bála spolužiaka a jeho neadekvatnych reakcii.
Ja som mala povinnú prax v škole kde boli autisti, aspergeri páčilo sa mi tam, ale tie hodiny boli postavené úplne inak dokonca tam bolo dievča s DMO na vozíčku veľa s nimi pracoval psychológ bola tam súdržnosť, arteterapia, oddychová miestnosť, boxovaci mech boli ako veľká rodina.Ano, atmosféra uvoľnená a kamarátka, ktorá tam pracuje povedala, že musela prehodnotiť a pochopiť, ze su to žiaci "iní" a celý systém učenia musela zmeniť.A, keď bude hodina pohodová iba o rozprávaní tak bude.Ved to je trápenie dieťa s ADHD nútiť sedieť na zadku 7 hodín a nevyrusovat iba prijímať informacie

luccija
1. aug 2023

@elmivelmi myslíš toho kvôli ktorému dala kamarátka dcéru preč?nie, nemal ..žiadali, ale nedostali, ale on bol podobný prípad ako píše niekto hore ja mám na to papier toto nemusím robiť, úlohy tiež nie tam aj rodičia veľmi pochybili. Ako prišiel do puberty sa jeho stav a výbuchy zlosti zhoršili bral lieky stále ho nevedeli nastaviť buď pomaly spal na hodine, alebo bol nezvládnuteľny a jeho správanie bolo nevyspytateľné.Hodil peračník cez celú triedu, zhodil stoličky
Nie, tam kde som bola ja boli vysokofunkcni autisti, aspergeri s vysokým IQ, emočne zaujímavé a ako je u nich zvykom ťažko prejavujú emócie a preto s nimi pracoval psychológ, ADHD nie ťažké dg len deti, ktoré zaujímajú iné veci, práca s encyklopédiu neuspokoja sa s odpoveďou, lebo to tak je...
Áno, niečo na štýl walfdorskej školy nie memorovanie, ale učenie sa pokusmi, diskusiou

lapersefona
1. aug 2023

@deti95060810 no praveze preto sa hlasi na tu strednu lebo tam nie je podstatna matika a to ze jej nejde nexnamena ze nemoze byt dobra ucitelka v ms. Radsej nech jej nejde matika ale ma cit k deťom

lapersefona
1. aug 2023

@luccija na tej praxi co si bola to bola specialka? Len problem je v tom ze dieta s adhd ak by skoncilo v specialke tak maximalne si potom moze urobit ucnovku aj ked by rozumovo mal na viac co je skoda pre dieta

sono2
1. aug 2023

Ja ťa tiež obdivujem a chcem napísať, že ak budeš pokračovať, nemeň nezmeniteľne.
Veď kašli na žiaka, čo sa nechce učiť. Daj proste 5 a hotovo, napíš poznámku, venuj sa tím, čo o to stoja. Tak sa to nedá?

akvi
1. aug 2023

@zuzanockamt to nie je primarne o uciteloch. Pisem o zmene paradigmy, ktoru nas skolsky system nezachytil a zotrvava v starom. Treba otvorit oci a hlavu. Prestat robit veci tak, ako sa robili 200 rokov a ohanat sa tym, ze to tak predsa vzdy fungovalo. Ano, fungovalo, pred 100 rokmi, ale nie dnes. Ucitelia nestaci, ze sa budu vzdelavat, lebo opat, pre koho su robene vzdelavania, pre ake skolstvo, pre to dnesne. Kto robi tie skolenia, vacsinou niekto, kto tiez nevidi dalej, ako je to, co tu dnes mame. A ucitelia reaguju presne ta, ako aj tu vidno, snazia sa ist do opozicie a obhajovat seba, obhajovat system. Miesto toho, aby sa zamysleli, opytali, nasli si info, isli sa pozriet niekam, kde to je inak. Myslim, ze mam dokonaly prehlad, mam dost oducene v klasike, mam odrobene vo vedeni, dieta som mala od prudko alternativnej skoly, cez jemnu alternativu az po klasiku na strednej, aj ked absolvovanu skrz IUP, stacila mi komunikacia s ucitelmi, stacilo mi vidiet, CO sa ucia a akym sposobom. Ja sa naozaj nemienim dotahovat o tom, ci ucitelia robia dost, ci robia svoju pracu dobre. To je irelevantne, pretoze su tak isto, ako vsetci, rukojemnikmi tohto systemu a starej paradigmy. Moje oblubene prirovnanie - nase skolstvo je ako Trabant - vymenili sme mu sedacky, nastriekali novou farbou, niekde sme dokonca vymenili aj motor. Ale stale je to Trabant a tym aj ostane. Vo svete sa jazdi na Mercedesoch, Skodovkach...., ludia sa prepravuju aj vlakmi, lietadlami a lodami. Dokazeme uz letiet do vesmiru. Ale na SK stale vylepsujeme ten Trabant. A ok, ved niekto to tak rad, chce jazdit na Trabante, tak nech jazdi, neberme mu to..Ale niekto by rad aspon Mercedes. A niekto kasle na auta, chce chodit vlakom. Niekto ma ambicie ist tym raketoplanom. Preco mu to neumoznit? Preco stale venovat pozornost Trabantu? Chapes, co chcem povedat?

akvi
1. aug 2023

@zuzanockamt a este mi neda, pises, ze system poslusny vojak uz nefunguje - to fakt nevidis? Lebo to je najtypickejsia crta nasho skolstva. Kazdy musi robit to, co mu niekto kaze. Ministerstvo kaze vsetkym skolam rovnako, nariaduje, co, kto , kedy , ako ma ucit. Riaditel nariaduje svojim ucitelom, ze to tak maju robit a ucitelia nariaduju detom. Rodicia su samozrejme pod hrozbou trestu donuteni deti do skol posielat a dodziavat to nariadene. NIKTO tu nema slobodnu volu. Vobec nikto. Akoze ja nechapem, ze to mam objasnovat, ze to nie je ocividne..

akvi
1. aug 2023

@nominativ myslim, ze si vobec nepochopila, co pisem.. takze mi je tazko reagovat na tvoj prispevok. Pozeras sa na to cez jednu optiku. Skus ju zlozit, oslobod sa od toho, ako to v skole teraz je a predstav si, ze by to mohlo byt aj uplne inak. Ale to chce presne to, co pisem vyssie, zmenit paradigmu..

luccija
1. aug 2023

@lapersefona https://paneuroszs.sk/?gclid=Cj0KCQjw2qKmBhCfAR...

Školu vedie Prof.Gajdosova aj s deťmi mala psychológiu ocitla som sa tam ako v inom svete bez extra pravidiel, ale pohoda, klud

lapersefona
1. aug 2023

@vienala to mas cistu pravdu aj so zenami na materskej tiez som si to v mojom okoli vsimla. Prosim ta o ake prace sa jedna u tvojoch kilegov. Co je naplnou prace.
Ano mas pravdu peniaze nie su vsetko.