Výpoveď bez udania dôvodu počas dovolenky
Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o radu. Dneska 20.8 mi prišla poštou výpoveď od zamestnávateľa platná od pondelka 16.8. .Ja som mala od 16.teho cerpať dovolenku 2 týždne. Ale doma som už od 11.8 čo som bola s malou u dr. a 12-13.8 nám dal zamestnávatel voľno.
Pracujem tam 5 mesiacov už na dobu neurcitu. Je tá výpoved platna napr. bez udania dôvodu, bez oznamenia, bez vypovednej doby?
@hazelgracegus O to, ze v inej diskusii si napisala "vypoved dohodou" a ked sme ta upozornili tak si si stala za svojim, ze kazdy blbec vie, co sa tym mysli. A vysvetlovali sme ti, ze nie a ze je to zmatocne.
A tu mas hned priklad - autorka si mysli ze dostala vypoved dohodou, pricom take nieco neexistuje. Je to navrh dohody, s ktorym vobec nemusi suhlasit a kym to nepodpise, tak nic neplati. Ale ona sa obava, ze aj ked nepodpise, tak plati ze dostala vypoved.
Cize preto je "nebezpecne" pouzivat take vyrazy ako vypoved dohodou, ked nic take neexistuje a su to dva rozdielne ukony a je velmi dolezite poznat rozdiel.
@hazelgracegus Kto tu co mota? Ide o to, ze sme ta upozornovali ze vypoved dohodou neexistuje a ty si to obhajovala ze kazdy vie co sa tym mysli a hovorili sme ti o pripade presne ako ma tu autorka - ze nevie. Lebo akoby si nedokazala pochopit co to moze sposobit a tu mas jasny priklad.
@hazelgracegus Ty vobec nerozumies?
@nafka0483 prosim vas a viete mi poradit? teraz sa mi vyhrazaju ze ak to nepodpisem ze budem mat od 16 absenciu co som mala cerpat dovolenku... uz vraj otom nik nevedel..dneska som sla na OCR s dcerou ..ani to ich nezaujima .. proste mi nechvu vyplatit ..nutia ma podpisat tu dohodu
@michaella99mia Dohodu podpisat nemusis. Dovolenku si mala riadne vyziadanu a schvalenu? Ak ano, mas predsa vypisany dovolenkovy listok, alebo o tom mas e-mail, alebo to mate v elektronickom systeme - podla toho ako fungujete.
@nafka0483 nie nemam .. to bola len dohoda..mozu to spatne riesit ako absenciu?
@nafka0483 a co s OCR ? dnes som nastupila do konca tyzdna.. ja som sa chcela dohodnut od 1.9 na vypovedi.. no oni chvu od 16.8 aby mi nevyplatili dovolenku ani OCR
@michaella99mia Cize len si v praci ustne povedala ze beries dovolenku a oni ze dobre a nikde ste nic nezapisali, nezaevidovali?? Do dochadzky si si co zapisala na tie dni?
Ako ste fungovali s dovolenkou predtym, alebo s podobnymi vecami?
Ak nevies preukazat ze ste sa dohodli na cerpani dovolenky, tak bohuzial, moze tvrdit, ze o nicom nevie a ze si mala absencie. Stale to nic nemeni na veci ze tu dohodu nepodpis, ak uz ti chce dat absencie, nech da nasledne vypoved - podla zakona.
@michaella99mia OCR ti vyplaca socialna poistovna z nemocenskeho poistenia
@michaella99mia, písomne im odpovedz, že s dohodou nesúhlasis a cerpas ako bolo dohodnuté dovolenku do dna xy... Co oni "chcú" a "nechcú" ti môže byť úprimne fuk. Písomne. A nie zase per huba s niekym niečo dohadovať.
Bože dobrý, ja nechápem už. Toto slovo, že zamestnávateľ niekoho núti.. Ako núti? Ved máš na výber. Máš možnosť nepodpísal dohodu a že sa bude zamestnávateľ mracit to je jeho problém.. Ale teraz narážam na ľudí všeobecne... Koľkí podpíšu papiere, zmluvy, dodatky nevýhodné pre seba, lebo niekto ich "núti" poprípade lebo "však všetci podpísali".
Smutné to je, ale mňa to fakt rozčuľuje že sa ľudia nevedia postaviť za seba.
@stevvvka oni sa mi vyhrázajuze mi nic nevyplatia daju absenciu za tyzden co som mala mat dovolenku.. ale nieje dokaz otom ze na tej dohode to nieje napisane? lebo keby to naozaj absencia bola tak to tam napisu ako dovod ma upozornia .
@michaella99mia ako si hlasila dovolenku? Telefonicky? Sms? Mail? Dovolenkovy listok? Ty im naspat pohroz IP.
@maris5 to bola len ustna dohoda o dovolenke. a vsetci otom vedeli.. a teraz tvrdi ze nie.. ake mam sance ? ake mozu byt nasledky ak mi to da ako absenciu.. ako sa branit. a ak mi nic nevyplati.. lebo doteraz ako tam robim ziadnu dovolenku ani PN som vyplatene nemala ..zajtra mi maju volat ako som sa rozhodla..
@qetka alebo to ignorovat a ozvat sa po skonceni OCR a vtedy podpisat vypoved? ztoho dna nie spatne zo 16.8 lebo to sa neda nie
Nic by som im nepodpisala a dala podnet na inspektorat prace. Ak podpises musis sa evidovat na urade prace do 7 dni odo dna skoncenia pracovneho pomeru. A to uz myslim nestihas. Pisala si si s nejakou kolegynou, ze mas dovopenku?
@maris5 nie nepisala.. ziaden dokaz otom nemam.. a asi nik nepojde proti sefke takze ziadnych svedkov
@michaella99mia a aspon tu ocr si preukazatelne oznamila zamestnavatelovi ?
@michaella99mia Akoze si doteraz nemala vyplatenu ziadnu dovolenku ani PN? Doteraz si to preco neriesila a naco si tam dalej pracovala ked ti nepreplatil to co mal?
@vroni Ved praveze zamestnavatel bude arumentovat absenciami. Povie, ze od 16.8. je doma, nedala vediet ze nepride, nema vyziadanu dovolenku ani nic, tak si myslel, ze sa na pracu vykaslala, ze si nasla daco ine (napr.) a schvalne neprisla a tak jej poslal dohodu, ze teda od toho datumu nech PP skonci, ked aj tak do prace nechodi.
Autorka je tu v nevyhode, lebo nevie dokazat, ze dovolenku ziadala a ze sa na nej dohodli.
@michaella99mia len ta upozornim ze OCR nepreplaca zamestnávateľ. A dovolenku si mala podpísanú alebo odkliknutu?
Zaplatiť ti musia minimálne do dňa, kedy si tam naposledy pracovala. Tuším si písala, že poslednýkrát si tam bola 11.8.
Dostala si nejaký vytýkaci list za absenciu? Mohli by to skúsiť uhrať cez závažne porušenie pracovnej disciplíny, čo sú absencie. Ale mala by si dostať teda buď vytýkaci list, alebo výpoveď, kde by to bolo uvedené.
Čo znamená, že vám dala firma voľno na 12.8.-13.8. všetci zamestnanci ste mali voľno, či iba ty?
PN i OČR máš povinnosť oznámiť v práci, to si urobila? Ak áno, tak ako? Písomne alebo ústne?
I keď oficiálne by s mala mať podpísaný zamestnávateľom dovolenkový lístok (alebo elektronicky informovať), tak i ústna dohoda sa dá za určitých okolností považovať za dohodu. Tu by si mala dostať vytýkací list, alebo nejaké písomné upozornenie (prípadne telefonát), že nechodíš do práce. V tomto máš výhodu, lebo ani zamestnávateľ si asi nesplnil svoju povinnosť.
V každom prípade, pokiaľ nám nič nezatajuješ, tak je pre teba nevýhodné podpísať túto dohodu. Odporúčam sa poradiť s právnikom. Často krát stačí, keď napíše do firmy právnik oficiálny list a takto zamestnávateľ skrotne. Už len aby si z toho vyťažila čo najviac, zaplatiť si konzultáciu s právnikom, ktorý sa špecializuje na pracovné právo 🙂
@michaella99mia to je tvoje prvé zamestnanie?ako si môžeš čerpať dovolenku bez lístku či nejakého mailu potvrdeného.Hlavne sa nedaj dotlacit do podpisu.Zajtra by som to ani nezdvíhala a napísala mail im mail, ze nakoľko je tam viac nezrovnalosti ideš kontaktovať IP.Tak Ti mohli dať výpoveď z porušenia práv.discipliny či ako sa to volá za absenciu a nie výpoveď dohodou na dohodu musia byť dvaja
Ako je možné, že si nemala predtým preplatenu dovolenku?či OCR?veď OCR platí sociálka

@hazelgracegus
hned dnes tu mas temu, kvoli ktorej som sa snazila vysvetlit ti, ze vypoved dohodou neexistuje, a ze nie kazdy tomu rozumie. Neber to odo mna v zlom, ale je to tu stale dookola.