Výpoveď dohodou verzus výpovedná lehota
Ahojte dnes ma vyhodili z prace zo sekundy na sekundu. Nedali mi najmenší náznak, že by som tam mala skončiť. Pracovný pomer som mala mat do decembra tohto roku, takže som to naozaj nečakala práve dnes. Dali mi výpoveď dohodou, no až teraz vlastne premýšľam, že je to vôbec možné takto? Nemala som mať mesačnú výpovednú lehotu aspoň? Stále som z toho v šoku.
@bystrozraky Ty keď si ideš niečo kúpiť do Tesca, berieš za podvod, že ťa Tesco neinformuje, že v Kauflande môžeš kúpiť lacnejšie?
@abbey1 Nie, lebo nenavodzujú pocit, že žiaden iný obchod neexistuje(sa ani neda). Malo by to byť v zákone, že pri podávaní dohody zo strany zamestnávateľa musí zamestnávateľ povinne informovať zamestnanca o všetkých možnostiach ukončenia pracovného pomeru. Lebo nadobúdam pocit, že na Slovensku bude väčšina „nedobrovoľných“ ukončení pracovného pomeru. Nemajú peniaze, nemajú inú prácu a URČITE CHCELI DOBROVOĽNE ukončiť pracovný pomer zo dňa na deň. ÁNO, ÁNO, určite. Jasný podvod, aj keď ťažko dokázateľný.
@abbey1 Nie, lebo nenavodzujú pocit, že žiaden iný obchod neexistuje(sa ani neda). Malo by to byť v zákone, že pri podávaní dohody zo strany zamestnávateľa musí zamestnávateľ povinne informovať zamestnanca o všetkých možnostiach ukončenia pracovného pomeru. Lebo nadobúdam pocit, že na Slovensku bude väčšina „nedobrovoľných“ ukončení pracovného pomeru. Nemajú peniaze, nemajú inú prácu a URČITE CHCELI DOBROVOĽNE ukončiť pracovný pomer zo dňa na deň. ÁNO, ÁNO, určite. Jasný podvod, aj keď ťažko dokázateľný.
@bystrozraky Áno, áno, celý svet je krásna ružová záhrada a Slovensko čierna diera. Proste autorka urobila chybu, má ponaučenie do života. Predpokladám, že jej nikto nedržal zbraň pri hlave, internet používať vie, OP tiež má.
@bystrozraky ale ved to je snad jasne, ze je to dobrovolne, hovori o tom nazov "DOHODA" 🙈 a preto sa vyzaduje na znak suhlasu podpis druhej strany. Uz to pochop preboha 🤦♀️ ziaden podvod. Neznalost, hlupost? Mozno. Ale to sa moze prejavit aj v inych sferach zivota, nielen pri skonceni pracovneho pomeru. A ak nie je clovek zbaveny svojpravnosti, tak rozhoduje sam za seba, bohuzial.
@bystrozraky Áno, áno, celý svet je krásna ružová záhrada a Slovensko čierna diera. Proste autorka urobila chybu, má ponaučenie do života. Predpokladám, že jej nikto nedržal zbraň pri hlave, internet používať vie, OP tiež má.
@abbey1 Pravdepodobne ju tam čakali traja a bola celá vyhúkaná, že čo sa deje. Nič dopredu nevedela. Vôbec to nečakala. A zrazu šup pred nos – nemáme pre vás prácu... Však to ju muselo pekne šokovať. Už len keď ti povedia, že nemajú pre teba prácu, a keď je ten človek na tom bytostne závislý – deti a pod. A som si 100 % istý, že sa tvárili tak, že iná možnosť nie je. Za toto je normálne. Je jasné, že ona nemala žiaden úmysel to dobrovoľne podpísať 🙂 Proste to je môj názor a pokojne ma môžeš presvedčiť, že je to inak – argumentami. Môj argument je: ak by tí ľudia nemysleli, že nemajú inú možnosť, tak by to nepodpísali. Preto im to počas toho rozhovoru nepovedia, že majú inú možnosť. A to by malo byť regulované zákonom – že to musia povedať, lebo inak sa ten zamestnanec nemôže slobodne rozhodnúť, keďže nevie všetky možnosti.
nerozumiem jednej veci....človek sa zamestná a ani nie je schopný si prečítať ZP.......väčšina ľudí ani netuší,že niečo také existuje.
@abbey1 Pravdepodobne ju tam čakali traja a bola celá vyhúkaná, že čo sa deje. Nič dopredu nevedela. Vôbec to nečakala. A zrazu šup pred nos – nemáme pre vás prácu... Však to ju muselo pekne šokovať. Už len keď ti povedia, že nemajú pre teba prácu, a keď je ten človek na tom bytostne závislý – deti a pod. A som si 100 % istý, že sa tvárili tak, že iná možnosť nie je. Za toto je normálne. Je jasné, že ona nemala žiaden úmysel to dobrovoľne podpísať 🙂 Proste to je môj názor a pokojne ma môžeš presvedčiť, že je to inak – argumentami. Môj argument je: ak by tí ľudia nemysleli, že nemajú inú možnosť, tak by to nepodpísali. Preto im to počas toho rozhovoru nepovedia, že majú inú možnosť. A to by malo byť regulované zákonom – že to musia povedať, lebo inak sa ten zamestnanec nemôže slobodne rozhodnúť, keďže nevie všetky možnosti.
@bystrozraky Vidíš, a ja si zasa myslím, že človek je tvor slobodný, zodpovedný za svoje skutky a hlavne keď je dospelý, má prácu, tak má aspoň aké také povedomie o svojich právach a povinnostiach. Predpokladám, že ma skončenú povinnú školskú dochádzku. Toto sú situácie, s ktorými sa človek stretáva pravidelne. Nemyslím výpoveď. Ale podpisuje zmluvy s mobilným operátorom, kúpne zmluvy, zakladá účet v banke, prihlasuje dieťa do škôlky, školy, kupuje ci prenajíma si bývanie. Tam všade platí pravidlo, že čítam, čo podpisuje a podpisuje, až keď skutočne súhlasím a hlavne mi je jasné, že len mne samej ide o môj prospech a nikomu inému.
@bystrozraky Vidíš, a ja si zasa myslím, že človek je tvor slobodný, zodpovedný za svoje skutky a hlavne keď je dospelý, má prácu, tak má aspoň aké také povedomie o svojich právach a povinnostiach. Predpokladám, že ma skončenú povinnú školskú dochádzku. Toto sú situácie, s ktorými sa človek stretáva pravidelne. Nemyslím výpoveď. Ale podpisuje zmluvy s mobilným operátorom, kúpne zmluvy, zakladá účet v banke, prihlasuje dieťa do škôlky, školy, kupuje ci prenajíma si bývanie. Tam všade platí pravidlo, že čítam, čo podpisuje a podpisuje, až keď skutočne súhlasím a hlavne mi je jasné, že len mne samej ide o môj prospech a nikomu inému.
@abbey1 No však nikto nepochybuje, že ty to vieš. Ide o ochranu ľudí ako je autorka. Ľudí, čo očividne podpísali niečo, čo určite podpísať nechceli. Je to absolútne zjavné. Absolútne pre nich nevýhodné. A potom, keď zistia večer, že to nemuseli podpisovať, tak ich zamestnávateľ predstiera, že zmenili názor. Ale pravda je taká, že to podpísali len preto, lebo si mysleli, že nemajú inú možnosť a že to musia podpísať. Ak by im jasne povedali, že to nemusia podpísať, tak je všetko OK. Ale to nikdy nespravia, a to je aj ten dôvod, prečo si myslím, že drvivá väčšina takýchto dohôd prichádza z iniciatívy zamestnávateľa, bez predchádzajúceho varovania a času na rozmyslenie. Je to nevýhodné pre zamestnanca. A ako inak nazvať, keď niekto svojím správaním navodí atmosféru/situaciu, v ktorej zjavne podpíše niečo, čo je pre neho nevýhodné, a pritom ešte pred 10 minútami o tom vôbec neuvažoval...
@abbey1 No však nikto nepochybuje, že ty to vieš. Ide o ochranu ľudí ako je autorka. Ľudí, čo očividne podpísali niečo, čo určite podpísať nechceli. Je to absolútne zjavné. Absolútne pre nich nevýhodné. A potom, keď zistia večer, že to nemuseli podpisovať, tak ich zamestnávateľ predstiera, že zmenili názor. Ale pravda je taká, že to podpísali len preto, lebo si mysleli, že nemajú inú možnosť a že to musia podpísať. Ak by im jasne povedali, že to nemusia podpísať, tak je všetko OK. Ale to nikdy nespravia, a to je aj ten dôvod, prečo si myslím, že drvivá väčšina takýchto dohôd prichádza z iniciatívy zamestnávateľa, bez predchádzajúceho varovania a času na rozmyslenie. Je to nevýhodné pre zamestnanca. A ako inak nazvať, keď niekto svojím správaním navodí atmosféru/situaciu, v ktorej zjavne podpíše niečo, čo je pre neho nevýhodné, a pritom ešte pred 10 minútami o tom vôbec neuvažoval...
@bystrozraky vieš, úprimne, tvoj názor je irelevantný. Autorka už viac nenapísala, takze si veľa domyslas. Tak ako zamestnávateľ nemá povinnosť vysvetľovať pracovný zmluvu čo zamestnanec podpisuje (veď vie čítať a prečíta si či s ňou súhlasí), takisto nemá podmienku aby vysvetľoval dohodu - rovnako, ako zhodou okolností zamestnanec, ktorý prinesie dohodu o ukončení a povie, že chce skončiť k určitému dátumu. Tu prichádza podpis zamestnávateľa áno alebo nie - rovnako ako pri dohode autorky. Reálne sa nemaju prečo s tebou rozprávať o ďalších možnostiach. Nie sú tvoji finanční poradcovia a každý by si mal prečítať zákonník práce aspoň raz v živote. Aj keď to znie kruto . To že pre ňu nemajú prácu je možno realita.
Taktiež je otázka čo presne autorka podpísala - dohodu zo strany zamestnanca? Dohodu zo strany zamestnávateľa? Ktorý paragraf bol použitý? Bolo v nej odstupné, ktoré nahrádza výpovedi lehotu? Reálne je tu dosť veľa otázok na ktoré my odpovedať neviem, takže súdiť na základe autorkinych (neúplných) vyjadrení, že sa má brániť a že by jej to súd mohol uznať je akurát zavadzajuce.
@bystrozraky na jednej strane chapem, co chces povedat, pozeras sa na to ludsky, na druhej vsak, to na margo toho, ze zamestnavatel ma informovat o vsetkych moznostiach ukoncenia PP, robis z neho ucitelku v MS "Miska, najprv si oblec nohavicky, az potom nohavice". Zamestnavatel totiz nedava pri dohode podpisat bianco papier, ale text, v ktorom su uvedene podmienky dohody. U nas je velkym problemom absentujuce zakladne pravne povedomie, to je fakt, ale cia je to chyba? Zamestnavatel ho vacsinou ma, kedze jemu hrozia pravne postihy, zamestnancovi "len" neferova strata prace. Proste plati stare zname, ze neznalost zakona neospravedlnuje. Keby totiz autorka mala aspon zakladnu znalost, papier pekne zoberie domov a cita, nepodpise ho len preto, ze jej ho pred nos pcha v dany moment autorita. Je to smutne, ale je to tak.
Je mi až zle z toho, ako takto využívajú niektorí zamestnávatelia neznalosť ľudí. Bráň sa právne a začni hneď zajtra. Ziadny sud neuveri, ze si naozaj chcela ukoncit pracovny pomer v tvojej situacii a este k tomu len tak zo dna na den v normalny pracovny den!
@bystrozraky Myslím, že tak ako sa na to pozeráš ty, by inde napr. v DE s tebou vacsina ľudí súhlasila. Tam sa na spravodlivost, právnu vymožiteľnosť, morálny pohľad pozerá a uplatňuje sa inak.
Tu ta bude naopak vacsina ľudí presviedčať, že všetko je v najlepšom poriadku. Na Slovensku je to myslenie nastavené tak, že ľudia slúžia zákonom, oni sú nám nadradene a my sa im mame akurát podriadiť, nie naopak. Bez ohľadu na spravodlivosť, ľudskosť, účel či konkrétne okolnosti. Dôležité je, či sa niečo dodržalo podľa predpisu, nie prečo alebo ako. Ľudia maju byt ako stroje v systéme, sú len čísla v zozname.To nie je o práve či spravodlivosti, v prvom rade o myslení a postoji a to je tu riadne generáciami zakorenené.
@bystrozraky Cielom zákona ne chrániť dobro človeka, slúžiť spravodlivosti, nie slepými poriadku. Zákon je pre človeka, nie človek pre zákon.
Autorka nevymaže nič a všetci, čo to píšu maju pravdepodobne pravdu. To by sa musela možno obrátiť na nejaký medzinárodný súd. Na druhej strane to nebudem obhajovať.
nemala si podpisat dohodu, a mohla si mat vypovednu dobu.
ale tipujem ze si dostala odstupne ze?
u nas, teda pokial neslo o porusenie prac discipliny, ludom zalepili usta odstupnym
@balerina2025 nedostala som odstupné
A dôvod že sa chcú dohodnúť o skončení pracovného pomeru bol aký?
Lebo ak nemajú pre teba prácu vtedy máš zo zákona nárok na odstupné aj pri dohode, koľko rokov si tam odpracovala?
@bystrozraky pracujem v oblasti pracovneho prava. A ten link si si aj precital? Lebo tam len potvrdzuju to, ze takyto postup je v sulade so zakonom. Ponukli jej dohodu, ona ju podpisala. Nic neporusili. Dohoda je dvojstranny pravny ukon. Na jej uzavrerie sa vyzaduju podpisy oboch zucastnenych stran (v tomto pripade zamestnanca aj zmestnavatela). Jej podpisom obe strany vyjadruju svoj suhlas s tym, co je v dohode uvedene.
@nelca84 “ A ten link si si aj precital? Lebo tam len potvrdzuju to, ze takyto postup je v sulade so zakonom. ”
Ja som si to práve čítala. Taký postup zamestnávateľa je správny avšak nie jednoznačne, iba za istých predpokladov. Pokial nie je vyvíjaný nátlak, v rámci dobrých mravov, napr.je dohoda výsledkom nejakého dialógu, riešenia, nie ako jedina možnosť, ak sa konci z dôvodu nadbytočnosti a je to v dohode uvedené,..
Naozaj nemáme dostatok informácii akým spôsobom podpisanie dohody prebehlo. Nedovolím si teda tvrdiť, že bolo jednoznačne Ok, ale ani naopak, že nebolo. To, ze bola podpísaná oboma stranami, však nie je jediným argumentom potvrdzujúcim súlad so zákonom. (Podľa toho článku).
A dôvod že sa chcú dohodnúť o skončení pracovného pomeru bol aký?
Lebo ak nemajú pre teba prácu vtedy máš zo zákona nárok na odstupné aj pri dohode, koľko rokov si tam odpracovala?
@maranco nemali pre mňa prácu a pracovala som tam od januára tohto roku, zmluvu som mala do decembra tohto roku
To bol ich problem,nie tvoj. Co ti presne povedali? Dohodnrmr sa ze dnes koncis? Suhlasis, tu podpis?
Takže máš nárok na odstupné 1 mesiac podľa § 76 ods. 2 písm. a
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
V dohode má byť uvedené že nemajú pre teba prácu alebo konkrétne § 63 ods. 1 písm. b)
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...
Takže máš nárok na odstupné 1 mesiac podľa § 76 ods. 2 písm. a
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
V dohode má byť uvedené že nemajú pre teba prácu alebo konkrétne § 63 ods. 1 písm. b)
@maranco ty si vtipny, ze ma narok, nepovie vsetko, ako to naozaj bolo. Vies kolkokrat sme v praci riesili zamestnanca co chcel odist sam? Napisal si ziadost,my sme suhlasili odovzdal kluce a cau.
prečo by ti mali dať odstupné? Veď možno si podpísala takú dohodu,že TY žiadaš o ukončenie PP.....ty si neschopná si prečítať,čo podpisuješ a neschopná si aj sem napísaqť,akú dohodu vlastne si podpísala
no to uz toboz by som nepodpisala. aky mali dovod ze ta hned prepustili?
neviem ci narok na odstupne nevznika po roku PP
....
Mas v tej dohode uvedeny nejaký dôvod skončenia?
Ako sa vyjadrili? Nemajú pre teba prácu alebo rušia tvoje miesto?
neviem ci narok na odstupne nevznika po roku PP
....
@balerina2025 § 76 ods. 2 písm. a
jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky,
pri výpovedi je podmienka na odstupné mať odpracované aspoň 2 roky, pri dohode nie
@balerina2025 § 76 ods. 2 písm. a
jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky,
pri výpovedi je podmienka na odstupné mať odpracované aspoň 2 roky, pri dohode nie
@maranco ouk, pozriem dakujem
@bystrozraky ty si tam asi s ňou bol, keď všetko vieš.. tak volá sa to ukončenie pracovného pomeru dohodou. Ako viac sa dá napísať, že je to dohoda? Snáď autorka rozumie významu slová dohoda..
Autorka, prečítaj si riadne, čo si podpísala. I keď teraz je už vlastne na čítanie neskoro, podpísala si dohodu, takže si súhlasila. Nemôžeš nič, podpísala si to pri plnom vedomí, nikto na teba nemieril zbraňou... keby si čítala, mohla si to aspoň uhrať na odstupné, inak by museli na teba nájsť porušenie pracovnej disciplíny ( čo tiež nie je jednoduché) aby ťa mohli prepustiť.. teda ešte sa zvykne použiť preradenie na takú pozíciu, že radšej dáš ty výpoveď, ako tam robiť..
Autorka, prečítaj si riadne, čo si podpísala. I keď teraz je už vlastne na čítanie neskoro, podpísala si dohodu, takže si súhlasila. Nemôžeš nič, podpísala si to pri plnom vedomí, nikto na teba nemieril zbraňou... keby si čítala, mohla si to aspoň uhrať na odstupné, inak by museli na teba nájsť porušenie pracovnej disciplíny ( čo tiež nie je jednoduché) aby ťa mohli prepustiť.. teda ešte sa zvykne použiť preradenie na takú pozíciu, že radšej dáš ty výpoveď, ako tam robiť..
@ekira1 toto urobili mne a ešte sa tvárili,akí sú super,že ma nevyhodia😂
Som povedala,že takú robotu nebudem robiť,za 3 sekundy som mala pred sebou dohodu😂
Ani som ju nečítala,určite tam nebolo odstupné a bola to dohoda z mojej strany.........som nepodpísala,riešila som to inak.........
@ekira1 toto urobili mne a ešte sa tvárili,akí sú super,že ma nevyhodia😂
Som povedala,že takú robotu nebudem robiť,za 3 sekundy som mala pred sebou dohodu😂
Ani som ju nečítala,určite tam nebolo odstupné a bola to dohoda z mojej strany.........som nepodpísala,riešila som to inak.........
@rozculena a môžeš prezradiť ako?
@rozculena a môžeš prezradiť ako?
@ekira1 začala som si riešiť svoje zdravotné problémy,ktoré som si nahonobila za tie roky v tej práci a kvôli ktorým ma vlastne chceli vyhodiť......čiže dlhodobá PN,a potom mi museli dať odstupné,čo sa v tej firme nepodarilo nikomu,len asi mne a 1 kolegyni.........ostatní vždy podpísali dohodu bez odstupného.Inak by som to odstupné z nich nedostala.

nemala si podpisat dohodu, a mohla si mat vypovednu dobu.
ale tipujem ze si dostala odstupne ze?
u nas, teda pokial neslo o porusenie prac discipliny, ludom zalepili usta odstupnym