Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky
V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem
@evita68 prave som to overovala u právnika a ten mi zase tvrdí, ze záleží od dátumu začatia výpovednej lehoty a samotna doba výpovedná sa uz právne neberie ako odpracovany cas. Najväčší bonus ale je, ze zajtra mam ist podpísať papiere a dnes mi vyšiel pozitívny tehu test. Ako dalej, led som cca v 3týždni?
@exupery tak si aj s právnikom prečítajte par. 76 zákonníka práce, kde sa píše:
(1) Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume
a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,
b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,
c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,
d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.
jasné tam je, že ak pracovný pomer trval... a trvá aj počas výp. doby..
ak si tehotná, predlož to zamestnávateľovi pred podpisom prijatia výpovede, nemôže ti dať výpoveď
@exupery načo sa ponáhlaš s podpisovaním, sama píšeš že na RD si do mája. Tak vydrž do mája, nič nepodpisuj a potom doruč zamestnávateľovi potvrdenie o tehotenstve .. a si chránená pred výpovedou.
Ak podpíšeš tak už nebudeš chránená a tvoj PP skončí . A nedostaneš žiadne materské. A výpoved nebude neplatná.
@zalka dnes dom bola v praci, momentálne cerpam dovolenku do 28.2.,zatial som nic nepodpísovala okrem dovolenky,bolo mi povedané,ze ked pripravia papiere a dohodnu potrebné veci mi zavolaju aby som si prišla prevziať výpoveď stačí ked im vtedy donesiem potvrdenie od dr a výpoveď neprevezmem?ako mam pripadne postupovať? vdaka
ahoj, prosím o radu, keď ste tu také šikovné, čo sa tomu vyznáte, môžte mi prosím poradiť, včera mi skončila RD, firma kde som pracovala pred otehotnením (1 rok) sa dostala do konkurzu, zaujímalo by ma, či mám nárok na dovolenku a nejaké odstupné...?Z firmy mi budú posielať akurát výpoveď dohodou...len by som chcela vedieť, načo mám nárok, aby ma nedostali.ale asi nemám nárok nanič, keď je kváz po firme, len viem, že šéfko má rozbehnuté ďalšie firmy...
Prosím pomôžete mi?
ďakujem
@alexo no keď ťa budú chcieť prepustiť, musia ti dať výpoved a vtedy máš nárok na odstupné aj preplatenie dovolenky.. ak budú chcieť ukončiť prac. pomer dohodou, tak v tej dohode musí byť ako dôvod uvedený prar. 63 ods 1 b), vtedy bude tiež nárok na odstupné, bez toho paragrafu nie a takú dohodu ani nepodpisuj..
výpoved dohodou neexistuje, bud je výpoved alebo dohoda
ak je firma v konkurze, tak si u správcu konkurznej podstaty uplatníš svoj nárok na vyplatenie odstupného a dovolenky
@evita68 jéje, ale toho je, no výborne, aby človek riešil tisícpäťsto vecí...srdečne ďakujem, dnes mi prišla výpoveď, je na pošte, večer si pôjdem po ňu, som zvedavá, ako ju napísali a veď mi potom ani nezapočítali tú dovolenku do zápočtového listu...
a zo sociálky ma už stihli šéfovci odhlásiť v deň synových 3. narodenín...šikovníci...a ani nemajú podpísanú výpoveď...
len neviem ako sa to bude riešiť, keď do 7 dní sa mám hlásiť na úrade práce, to nestihnem. a ako sa dopracujem aj k tej sudkyni-čo má našu firmu na starosť...?
prosím prosím prosím o radu, som zúfalá... ☹
@alexo no tak to riadne hlúpo s tebou vypiekli. Ak ti dali výpoved tak potrebovali ti dať aj výpovednú dobu alebo dohodu. Takže ide o neplatne skončený pracovný pomer podľa všetkého, navštív právnika .
Lebo dohoda sa podpisuje pred skončením PP a nie pomaly dva týždne po odhlásení zo SP, oni nemali dôvod ťa odhlasovať zo SP kedže si sa s nimi nedohodla.

@olifcek bola som sa v praci informovať ohľadom výpovede a ake mi tam vznikaju nároky na odstupňe v pripade ak moj pracovný pomer bude ukončený p63 teda 2mesačná vyp. Leehota .oni mi tvrdia, ze aj ked počas výpovednej lehoty tam sice budemviac ako 5rokov, nevzniká mi nárok na dvojmesacn e v odstupňe, iba na mesačne,tak ako to je vlastne definované v zákonníku, nevies,vďaka.