icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

exupery
4. feb 2013

@olifcek bola som sa v praci informovať ohľadom výpovede a ake mi tam vznikaju nároky na odstupňe v pripade ak moj pracovný pomer bude ukončený p63 teda 2mesačná vyp. Leehota .oni mi tvrdia, ze aj ked počas výpovednej lehoty tam sice budemviac ako 5rokov, nevzniká mi nárok na dvojmesacn e v odstupňe, iba na mesačne,tak ako to je vlastne definované v zákonníku, nevies,vďaka.

evita68
4. feb 2013

@exupery doba sa ráta do ukončenia pracovného pomeru, čiže ak prac. pomer sa skončí po uplynutí 5 rokov, tak máš nárok na 2-mesačné odstupné..

exupery
5. feb 2013

@evita68 a nezáleží na tom kedy bude výpoveď podpísaná?ked ju podpisem cca 6.2. A vtedy tych 5rokov ideovénych este nebude?

evita68
5. feb 2013

@exupery nie, nezáleží, dôležité je, kedy skončí prac. pomer..

to, kedy je výpoveď doručená má váhu vtedy, ked ide o dlžku výpovednej doby

exupery
5. feb 2013

@evita68 prave som to overovala u právnika a ten mi zase tvrdí, ze záleží od dátumu začatia výpovednej lehoty a samotna doba výpovedná sa uz právne neberie ako odpracovany cas. Najväčší bonus ale je, ze zajtra mam ist podpísať papiere a dnes mi vyšiel pozitívny tehu test. Ako dalej, led som cca v 3týždni?

zalka
5. feb 2013

@exupery už ti bola doručená? žiadaj lekára o písomné potvrdenie tehotenstva a daj ho zamestnávateľovi, budeš chránená pred výpovedou ak ti ju už nedali.

evita68
5. feb 2013

@exupery tak si aj s právnikom prečítajte par. 76 zákonníka práce, kde sa píše:

(1) Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume

a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,
b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,
c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,
d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov.

jasné tam je, že ak pracovný pomer trval... a trvá aj počas výp. doby..

ak si tehotná, predlož to zamestnávateľovi pred podpisom prijatia výpovede, nemôže ti dať výpoveď

exupery
5. feb 2013

@evita68 lenže dr mi to este nepotvrdi,kedze este nie je sanca aby nieco videl na ultrazvuku.a co ak zajtra podpisem teda 63s výpovednou dobou, a este stihnem do konca februára priniesť potvrdenie od lekára? Bola by výpoveď neplatná kedze automaticky budem v ochrannej lehote?

zalka
5. feb 2013

@exupery načo sa ponáhlaš s podpisovaním, sama píšeš že na RD si do mája. Tak vydrž do mája, nič nepodpisuj a potom doruč zamestnávateľovi potvrdenie o tehotenstve .. a si chránená pred výpovedou.
Ak podpíšeš tak už nebudeš chránená a tvoj PP skončí . A nedostaneš žiadne materské. A výpoved nebude neplatná.

exupery
5. feb 2013

@zalka mne konci rodicak dnes, preto idem zajtra do prace riesit papiere

zalka
5. feb 2013

@exupery aha ... tak potom si zle uviedla v jednom príspevku že ti končí RD 2.5.13 ... tak ukecaj dr. naj ti potvrdenie vydá o tehotnosti ...

exupery
6. feb 2013

@zalka dnes dom bola v praci, momentálne cerpam dovolenku do 28.2.,zatial som nic nepodpísovala okrem dovolenky,bolo mi povedané,ze ked pripravia papiere a dohodnu potrebné veci mi zavolaju aby som si prišla prevziať výpoveď stačí ked im vtedy donesiem potvrdenie od dr a výpoveď neprevezmem?ako mam pripadne postupovať? vdaka

zalka
6. feb 2013

@exupery jaj ... no treba prv doniesť potvrdenie od lekára ... potom si chránená pred výpovedou ... resp. PP ti potom skončí uplynutím MD a dalšej RD.

alexo
7. feb 2013

ahoj, prosím o radu, keď ste tu také šikovné, čo sa tomu vyznáte, môžte mi prosím poradiť, včera mi skončila RD, firma kde som pracovala pred otehotnením (1 rok) sa dostala do konkurzu, zaujímalo by ma, či mám nárok na dovolenku a nejaké odstupné...?Z firmy mi budú posielať akurát výpoveď dohodou...len by som chcela vedieť, načo mám nárok, aby ma nedostali.ale asi nemám nárok nanič, keď je kváz po firme, len viem, že šéfko má rozbehnuté ďalšie firmy...
Prosím pomôžete mi?
ďakujem

zalka
7. feb 2013

@alexo samozrejme máš nárok na dovolenku aj odstupné ak ti dajú oni výpoved, a ked je firma v konkurze tak ti toto môže vyplatiť garančný fond SP.

alexo
7. feb 2013

@zalka fúha, tak to by bolo super, len s nimi je ťažká reč...neviem vôbec čo mám robiť... ☹

zalka
7. feb 2013

@alexo no hádam ti pomôže ak sa obrátiš na IP.

evita68
7. feb 2013

@alexo no keď ťa budú chcieť prepustiť, musia ti dať výpoved a vtedy máš nárok na odstupné aj preplatenie dovolenky.. ak budú chcieť ukončiť prac. pomer dohodou, tak v tej dohode musí byť ako dôvod uvedený prar. 63 ods 1 b), vtedy bude tiež nárok na odstupné, bez toho paragrafu nie a takú dohodu ani nepodpisuj..

výpoved dohodou neexistuje, bud je výpoved alebo dohoda

ak je firma v konkurze, tak si u správcu konkurznej podstaty uplatníš svoj nárok na vyplatenie odstupného a dovolenky

alexo
8. feb 2013

@evita68 jéje, ale toho je, no výborne, aby človek riešil tisícpäťsto vecí...srdečne ďakujem, dnes mi prišla výpoveď, je na pošte, večer si pôjdem po ňu, som zvedavá, ako ju napísali a veď mi potom ani nezapočítali tú dovolenku do zápočtového listu...
a zo sociálky ma už stihli šéfovci odhlásiť v deň synových 3. narodenín...šikovníci...a ani nemajú podpísanú výpoveď...
len neviem ako sa to bude riešiť, keď do 7 dní sa mám hlásiť na úrade práce, to nestihnem. a ako sa dopracujem aj k tej sudkyni-čo má našu firmu na starosť...?
prosím prosím prosím o radu, som zúfalá... ☹

zalka
8. feb 2013

@alexo no tak to riadne hlúpo s tebou vypiekli. Ak ti dali výpoved tak potrebovali ti dať aj výpovednú dobu alebo dohodu. Takže ide o neplatne skončený pracovný pomer podľa všetkého, navštív právnika .

Lebo dohoda sa podpisuje pred skončením PP a nie pomaly dva týždne po odhlásení zo SP, oni nemali dôvod ťa odhlasovať zo SP kedže si sa s nimi nedohodla.

alexo
8. feb 2013

@zalka ☹ mám hlavu v smútku, hlavná vec, že som im bola dobrá, pred rokmi...a teraz človek tráp sa...
ďakujem...!!! 😉

zalka
8. feb 2013

@alexo dávaj pozor čo dodatočne podpíšeš ozaj sa prv porad

alexo
8. feb 2013

@zalka ahojko, tak mi poslali žiadosť, že ja dávam výpoveď dohodou podľa §60... tak som úplne zdrvená, že proste nemám slov. v pondelok idem na inšpektorát práce.nech radia...ja toto podpisovať nebudem.čo si myslia, že som pipi? to ma majú za takú sprostú?sila normálne.

evita68
8. feb 2013

@alexo no skúšajú.. nepodpisuj, nech dajú výpoved oni..

zalka
8. feb 2013

@alexo súhlasím s @evita68 asi by som im to poslala späť s listom, že neakceptuješ dohodu, a nech Ti pridelia prácu, akú si mala pred MD .

alexo
9. feb 2013

@zalka kancelária je zrušená, firma v konkurze a šéfko má ďalšie firmičky kade tade. nepodpisujem, prečo ja mám žiadať o výpoveď ? som strášne nahnevaná!!!

jolly84
9. feb 2013

@alexo neviem ci to tu uz bolo, ale mne kamaratka uctovnicka radi, aby sa na RD platil dobrovolny prispevok v nezamestnanosti, lebo ak take nieco hrozi ako vypoved po RD, tak bez toho platenia nie je ani narok na podporu.....

zalka
9. feb 2013

@alexo z nejakej adresy Ti bola doručená výpoved dohodou, na tú adresu pošli žiadosť o pridelenie práce ako si mala pred MD. A samozrejme takú istú žiadosť pošli na sídlo firmy ... aké je v ORSR uvedené . A samozrejme posielaj to doporučene.

zalka
9. feb 2013

@jolly84 toto už dávno neplatí, zmenilo sa to. Matka po RD má nárok na podporu v nezamestnanosti ak jej po RD skončí PP. Kamarátka účtovníčka by si mala doplniť nejaké veci, lebo cca tretím rokom je to tak ako píšem.

jolly84
9. feb 2013

@zalka to fakt, no dakujem opytam sa na to.