Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky
V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem
@annie13 hm.. hej máš pravdu ... ide skôr o tú dovolenku za 2 MD ... a nárok máš ... a donútiť ... no len upozornením že to budeš riešiť súdne ako nevyplatenú mzdu a náhradu mzdy ... a že nevyplatenie je trestný čin ...
napíš jej doporučený list so žiadosťou o priznanie dovolenky ...
@zalka vypoved mi dali k 31.3.2013 s tym ze dovtedy musim chodit do prace
ale 4 mesacne odstupne
ked jej poslem ten list po 1.4 ma to este zmysel nechcem teraz uz drazdit
lebo fakt mam pocit ze ma chcu oklamat
chcelli po mne aby som podpisala aj dohodu par. 60 aj vypoved par. 63 ze to treba obidvoje
@annie13 hm... no pošli ten list až potom .. výplaty sa robia v novom mesiaci ... takže marcovú tú poslednú ti vyráta v apríli ...
takže ak pošleš včas list môže si to zistiť sama ... a teraz bajočko výcuc zo zákonov .. už to tu bolo zverejnené na koníkovi ... mám pocit... a som si to uložila takže kopírujem ...
V zmysle § 105 Zákonníka práce, zamestnancovi, ktorému nevznikol
nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože
nevykonával v kalendárnomroku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60
dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky
za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom
roku.
Podľa § 109, ods. 1 písm. b), zamestnancovi, ktorý splnil podmienku
odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku za ktrorý sa dovolenka
poskytuje, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných
pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných
pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu, ak v tomto kalendárnom roku
nepracoval z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2.
V zmysle § 113 ods. 3, ak si zamestnankyňa nemôže vyčerpať dovolenku
pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca
nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej zamestnávateľ
poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.
V prípade Vášho podozrenia z porušovania pracovnoprávnych predpisov
zo strany zamestnávateľa, môžete v uvedenej veci podať písomný podnet na
prešetrenie príslušným krajským Inšpektorátom práce, s uvedením názvu a
sídla zamestnávateľa. Následne bude u zamestnávateľa vykonaná inšpekcia
práce v uvedenej oblasti.
O skutočnostiach zistených pri výkone inšpekcie práce bude
podávateľ podnetu písomne informovaný.
V súvislosti s Vaším podaním Vás informujeme, že inšpektoráty práce
môžu konať iba v rozsahu kompetencií a oprávnení stanovených zákonom č.
125/2006 Z. z. o inšpekcii práce. Inšpektoráty práce kontrolujú
zamestnávateľov, ktorí preukazujú plnenie svojich povinností najmä
dokladmi. Inšpektoráty práce nesmú prejednávať a rozhodovať spory o nároky
vyplývajúce z pracovnoprávnych vzťahov. Takéto spory prejednávajú a
rozhodujú súdy (§ 14 Zákonníka práce).
S pozdravom Inšpektorát práce Nitra.
@annie13 no akurát že MD sa ráta za odrobené dni ... takže ak si na MD bola 28t ... to je viac ako 60 pracovných .. takže vznikol nárok na celú dovolenku a tá sa potom kráti .. to som ti rátala už vyššie ...
a čo sa týka toho premlčania ... tak zákon hovorí jasne ... dovolenka sa prenáša na koniec RD alebo MD ... a môžeš si ju zamestnanec čerpať ...
V zmysle § 113 ods. 3, ak si zamestnankyňa nemôže vyčerpať dovolenku
pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca
nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej zamestnávateľ
poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.
No len tak mimochodom napíš list na Inšpektorát práce pod ktorý patríš, opíš situáciu ... a hádam skoro odpovedia ... a potom ten ich list vytlač alebo prepošli mzdárke ... a ak neuzná nárok na dovolenku tak daj oficiálny podnet ...
@zalka 4. zamestnavatel a zamestnanec sa dohodli ze zamestnavatel vyplati zamestnancovi odstupne vo vyske 4 nasoebku priemerneho mesacneho zarobku vo vyuctovani miezd za marec 2013
toto tam len mam
takze podla teba to mozem riesit aj po 1 aprily? nemozem si s tym ublizit ze by mi nedali to odstupne potom v aprily ked takto zacnem? branit sa?
no tak, ja končím dohodou k 31.3.2013 a dostanem odmenu vo vyske 3-nasobku zakladnej mzdy. tak som to dnes podpisala. a vyuzijem aj pn v ochrannej, pretoze mi tento tyzden prisiel papier, ze 4.4. mam nastupit do kupelov na tri tyzdne 🙂 masaze, virivky, cvicenia celé tri tyzdne 😀 to bude veget.
este nemam ani novu pracu, ale neviete, ako je to s uradom prace, ked budem este aj na pn? staci mi tam ist az po kupeloch? alebo pojdem hned 2.4. a od 4.4. na pn-ku?
@lubkababulka chod hned 2.4. na UP ... ak by si šla po kúpeloch .. tak prvé tri dni by si si sama musela platiť zdravotné poistenie ... a to aj pracuješ? teraz?
dievčatá, chcem sa spýtať na jednu vec, neviem či mi budete vedeiť niektorá povedať, či je to OK alebo nie ... ale v dohode o ukončení PP mám napísané, že pracovný pomer končí dňom 20.3.2013 ale v zápočtovom liste mám uvedené, že som u nich pracovala od "XY" do 19.3.2013
CHcem sa spýtať, napísala mi to mzdárka dobre? Lebo mamka ( dlhé roky pracovala ako mzdárka ) mi povedala, že do zápočtového listu mi mala napísať - do 20.3. že ten 1 deň mi bude chýbať, keď budú započítavať roky a dni pre výpočet dôchodku.
Ako to je vlastne ?
A ešte jedna vec - budem poberať opatrovateľský príspevok na syna a na úrade práce mi povedali, že mi ho priznajú od 21.3. - znamená to, že si 1 deň budem musieť zaplatiť na ZP?
@evita68 ono to bolo tak, že 8.10. mi skončila RD ale v tom čase som ešte bola na PN ( od konca augusta z DNPO a následne od 8.10. zo zamestnania ) a PN mi skončila 10.3.
Po skončení PN som si 6,5 dňa čerpala dovolenku, ktorá mi skončila 19.3. a v dohode mám napísané, že PP končí dňom 20.3.
Ale do toho zápočtového listu mi napísala, že som u nich pracovala do 19.3.
ahojte citala som kdesi este par stran dozadu ze sa da dostat nieco este ako podpora po ukonceni RD ak ma prepustia? To sa treba prihlasit na dobrovolne ci ako to je? Je to este platne? Dakujem za info
Mam este 36 dni dovolenky ale neviem ako s nou moj z amestnavatel nalozi. CI mi ju da cerpat ale preplati. Je v tom rozdiel?
@zalka dakujem za radu 🙂, pojdem teda 2.4.na urad. do 31.3.2013 pracujem 🙂 ale nechcem platit nic na viac statu
@lubkababulka chod pekne na UP a nahlás im PN .. teda odnes im tam kopiu marodného lístka .
http://najmama.aktuality.sk/clanok/232619/speci...
Rodinné prídavky
Ide o príspevok, ktorý dostáva dieťa pravidelne každý mesiac. Odlišuje sa podľa toho, či je rodič zamestnaný a dieťa musí mať taktiež pravidelnú školskú dochádzku, inak nárok zaniká. Suma sa tento rok zvýšila na 23,10 eura. Popri tom, ak ste poberateľom prídavkov a ste navyše aj zamestnaná, tak dostávate ešte daňový bonus vo výške 21,03 eura. Ak nie ste zamestnané a nemôžete poberať daňový bonus, môžete požiadať aspoň o príplatok k prídavkom, ktorý má hodnotu 10,83 eura.
ako mam rozumiet tej poslednej vete
@annie13
tá posledná veta je o tomto
a)splnenie nároku na prídavok podľa § 7
b) poberanie dôchodku:
starobného, predčas.starobného, invalidného o viac ako 70%,
výsluhového po dovŕšení veku na starobný dôchodok alebo
poberanie dôchodku v cudzine
oprávn.osobou a ďalšou fyz.osobou,
ktorá si môţe uplatniť nárok na daňový bonus
c) nevykonávanie zárobkovej činnosti oprávn.osobou a ďalšou
fyz.osobou
d) nepriznanie daňového bonusu na nezaopatrené dieťa
a tieto podmienky musia byť splnená naraz aby bolo možné dostať ten príplatok k prídavkom

@annie13 za dni na MD ti dovolenka vznikla ... domáhaj sa svojho ...
napíš kedy si nastúpila kedy si skončila MD ... upozornujem MD ...
a vyrátame na koľko dní dovči máš nárok