icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

zalka
14. mar 2013

@annie13 770-800 e mesačne ...
no nie, nie je blbosť pýtať sa mzdárky koľko máš dovolenky ... zavolaj jej zajtra ... aby si vedela argumentovať koľko máš mať

olifcek
14. mar 2013

@annie13 Maximálna suma dávky (podpory) v nezamestnanosti v mesiaci, ktorý má 31 dní, je teda 801,10 eura a v mesiaci, ktorý má 30 dní, je 775,30 eura.

annie13
14. mar 2013

@zalka
@olifcek a podpora je vyplacana pocas akej doby?

olifcek
14. mar 2013

@annie13 musia Ti ponuknut to iste miesto, alebo adekvatne Tvoju miestu pred nastupom na MD. ak nemaju, ponuknu ine, ktore ak odmietnes, musia Ti dat vypoved alebo dohodu s odstupnym 🙂

na dovolenku sa opytaj... za PN i za RD sa krati, ale to by som potrebovala poznat presne datumy, aby som Ti to vyratala 🙂

nezabudaj ale, ze Ti mozu nariadit cerpanie dovolenky, nemusia suhlasit s tym, ze Ti ju preplatia ☹

olifcek
14. mar 2013

@annie13 pol roka

annie13
14. mar 2013

@olifcek cize pokial mi ju nariadia si ju vycerpat tak nebude maximalna podpodra ano ?

annie13
14. mar 2013

@olifcek ale kvazi ak tomu rozumie podpora je davka vyplacana SP takze aky by mohli mat dovod mi v tom robit problemy?

olifcek
14. mar 2013

@annie13 nie, nebude... ale ja si nemyslim, ze s tym bude problem. ako dlho si pracovala v danej spolocnosti?

olifcek
14. mar 2013

@annie13 no, im je jedno, ci preplatia, ci Ti ju daju cerpat 🙂 ide len o to, ake mate vztahy, ale podla mna budu volit rychlu cestu, a teda, ze preplatia 🙂

annie13
14. mar 2013

@olifcek no dlho velmi nie, od maja 2007 do prvej materskej jul 2008 ale problemy som tam nemala riadne, pracovisko je v ZV ale vedenie v BA sefa som vlastne nikdy nevidela

olifcek
14. mar 2013

@annie13 samozrejme, ze pol roka dostavas peniaze so socialky, potom uz z uradu prace, zamestnavatel uz s tym nema nic 🙂 ani len PN, kebyze mas po skonceni PP, uz ju neplati on, teda, prvych 10 dni, ale uz rovno socialka.. 🙂

annie13
14. mar 2013

@olifcek mne prave od kolegov bolo naznacane ze nemaju na odstupne takze sa ma budu snazit donutit dat vypoved ten sklad je velmi prasny, fajciari a ja mam stitnu zlazu tak sa tam neskutocne tesim

olifcek
14. mar 2013

@annie13 ok, cize je to cez 5 rokov, takze moznosti su nasledovne

ak to pojde vypovedou, tak mas narok na vypoved 3 mesiace, odstupne 2 mesacne, ak dohodou ale pozor, musi tam byt, ze z organizacnych dovodov, tak je to vyp. lehota 0, odstupne 3 mesacne... 🙂

ak by sa ti podarilo dohodnut, aby Ti dali dva dni vycerpat dovcu, zvysok preplatit, plus to odstupne, tak mas zarucene maximalku na podpore 🙂

annie13
14. mar 2013

@olifcek no a keby bola vypovedna lehota 3 mesiace a nemam pocas nej kde vo firme byt ?

kedze kancelarske priestory uz nemaju

olifcek
14. mar 2013

@annie13 urcite Ta nemozu premiestnit bez toho, aby, az miesto odmietnes, Ti nedali vypoved 😀 maju smolu. ak by robili poroblemy, tak si zajdes k lekarovi, ktory Ti da papier, ze NEMOZES pracovat v takom a hentakom prostredi, nakolko... a vtedy Ti musia dat vypoved 😀 Ti urcite nedavaj vypoved 🙂

okrem toho, ak miesto zrusili, nedebatuj s nimi 🙂

olifcek
14. mar 2013

@annie13 tak Ti ponuknu dohodu z organizacnych dovodov, to z organizacnych dovodov tam musi byt... nezabudni, z vypoved, resp. tato dohoda ma byt v 2 vyhotoveniach, originaly, jeden si nechas, jeden ide im... 🙂

zaroven nech Ti daju uz i zapoctovy list a mozes im rovno zaniest i tlacivo zo socialky, stiahnes i na webe, na potvrdenie o prijme na ucely naroku na davku v nezamestnanosti 🙂

to, ze nemaju peniaze, je ich problem, nie Tvoj.. 🙂

olifcek
14. mar 2013

@annie13 ak to bude dohoda z organizacnych dovodov, tak nech tam pripisu i to, ze dostanes 3 mesacny plat.. to len na margo, nakolko je dolezite to, aby tam bolo, ze je to z organizacnych dovodov, ak by nevyplatili odstupne, prehraju sud, ale, aby si nemusela cakat, nech tam daju i to, ze je to s trojmesacnym odstupnym 😉

annie13
14. mar 2013

@olifcek velmi si mi pomohla dakujem ti

umrel mi ocino teraz v januari a som uplne mimo zo vsetkeho ta teraz este aj toto do toho tak sa bojim aby som sa neobrala o nieco sama svojou neznalostou

este raz dakujem
@zalka obidvom

olifcek
14. mar 2013

@annie13 uprimnu sustrast ☹

davam Ti do Ip na mna cislo i mail, az by si potrebovala, pis 🙂 pomozem, poradim 🙂

olifcek
14. mar 2013

@annie13 jo, ak by zapoctak nedali hned, maju na to od vyziadania, kludne im ho tam i napis, cca tyzdne, teda presnejsie, 15 dni 🙂

idem spinkat, bru noc prajem

olifcek
14. mar 2013

@annie13 jo a este si nezabudni aj vypisat danove vyhlasenie 🙂 to sa robi po nastupe z MD, RD, nech mes nezdanitelny zaklad dane 🙂 , alebo nech Ti daju len podpisat tretiu stranu.. kde das datum v mesiaci, v ktorom nastupis, resp. koncis RD a rok 2013... toto sa vypisuje kazdy rok, ale to iste vies 🙂

ratam, ze Tvoj manzel si na Teba uplatnoval rocne zuctovanie dane, ze jo? 🙂

ak tento rok nahodoui nepracuje, tak si rovno uplatni i danovy bonus na dieta 🙂

no, letim uz fakt do hajan, lebo rano budem slnko prosit, aby este nevychadzalo hned potom, ako mi to nejaky kohut poradi 😀 yaaaaay, mrazik mi napadol, ked je uz vonku taka kosa 😀

bru noc, zienky

olifcek
14. mar 2013

@trnka77 Ty neries, proste ostavas na RD do troch rokov veku dietata 🙂 ratam, ze si im napisaa po skonceni MD, ze ostavas na RD do troch rokov veku dietata 🙂 ak ano, toto plati 🙂 a nikam nenastupis skor, uzivaj si deticky 🙂 ak si im to nenapisala, tak sup, sup, pisat, lebo to zakonnik prace vyzaduje... 🙂 nech akoze zamestnavatel vie, ze sa neflakas, ale si na RD 😀 no a hlavne aby urobil i v socialke zmenu z MD na RD... zabudla som, odkedy mas druhu MD, ale ak skor ako 34 tyzdnov dozadu, , ci menej, podla toho, v ktorom roku zacala druha MD, tak sorry, nepamatam, co si uviedla, lebo uz skoro na oci nevidim 😀

olifcek
14. mar 2013

@lubkababulka @alenah31

no... urcite nedavaj vypoved sama, co si pipi? 😀 jasne, ze sa so zamestnavatelom dohodni, ale na ukonceni pp dhodou z organizacnych dovodov, ci nadbytocnosti zamestnanca s tym, ze Ti vyplati i trojmesacne odstupne... 😀

@alenah31 sice fajn, ze ludom radis, aby sa po ukonceni prac. pomeru dali na PN, ale firma im uz z toho neplati ani cent, ted,a ak neratam postovne na odoslanie PN do socialky, kedze po ukonceni prac. pomeru PN plati uz LEN socialka... ochranna lehota je len o tom, ze sa im vym. zaklad na vypocet vyplacania PN rata este zo zamestnania, z ich prijmu co mali, a nie z minima, na ktore maju narok napriklad nezamestnani...

idem, idem, ale toto som este musela napisat 😀

trnka77
15. mar 2013

@olifcek Ahoj,po osobnom dohovore so šéfom košickej pobočky som poslala do Bratislavy(sídlo firmy) doklad o nástupe 1.5.2013-ja by som rada ešte ostala s deťmi,ale finančná situácia nepustí.Táto práca je perfektná,pretože môžem pracovať aj z domu,čo pri 3 deťoch je aj potrebné a niekedy aj nutné.Mrzí ma,že mi klamal rovno do očí a za mojim chrbtom intriguje aby som nenastúpila.Potrebuje miesto pre svoju kamarátku ☹ 😠

annie13
15. mar 2013

@olifcek ano manzel si na mna uplatnoval

ale danove vyhlasenie?

olifcek
15. mar 2013

@annie13 no, aby Ti stat nesahol na 311eur 🙂 nech sa Ti nezdani cela suma co vyplatia 🙂

annie13
15. mar 2013

@olifcek a kde vezmem to danove vyhlasenie a komu ho odovzdat
aj niekde inde musim nahlasit ukoncenie RD
SP, ZP, UP?

lubkababulka
16. mar 2013

@olifcek
Ďakujem za radu, lenže oni sa chcú dohodnúť len na dátume odchodu. nie na odstupnom ☹ keby to tak bolo, tak odídem dohodou a získam ešte viac ako za dva mesiace vo výpodnej dobe 🙂

olifcek
16. mar 2013

@annie13 neskor najdem, ale je to i na strankach socialnej poistovne mam dojem, ale niesom si ista na sto percent 🙂 odovzdas ho na personalnom, ci mzdovom, ci veducemu...

ukoncenie rd, ak budes nezamestnana... tusim nie, az kebyze niekde pracujes na dohodu, ci sa zamestnas, tak potom... a ak by Ti v praci dali cerpat hoc len den dovolenku, tak i toto musis na socke poriesit... 🙂 ZP nic... 🙂 na urad prace sa pjdes nahlasit do 8 dni, oni Ti daju papier, ktory musi zamestnavatel vyplnit a paq ho zanesies na socialnu poistovnu... 🙂

@lubkababulka no a? dohoda je dohoda oboch stran... nech daju odstupne, alebo odmenu :-P a nech je to pekne napisane v tej dohode o ukonceni prac. pomeru. bola by si hlupa podpisat dohodu bez akejkolvek vyhody pre seba 😝 no, Ty ziskas viac, ked ides i s vypovednou lehotou, nakolko i pocas vypovednej lehoty mas plat a chodis do prace :-P pre firmu je lepsie, ked pojdes dohodou, lebo daju len odstupne, ci odmenu, zalezi, ako sa dohodnete 😀 kompromis sa ale vzdy da najst

annie13
20. mar 2013

@zalka
tak mi dali ukoncenie PP k 31,3,
ale tvrdi mi ze dovolenku nemam ziadnu