Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky
V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem
Ahojte mamicky urcite sa najde niekto kto mi poradi o zamestnania som nastupila v roku 9/2002 zmluva doba neurcita v roku 8/2007 som nastupila na MD potom na RD a opat v roku 8/2010 na MD a RD s druhým dietatom rodicovska mi konci 10.9.2013 chcela by som vas poprosit o radu majitel sa so mnou nejako nechce komunikovat a chcem napisat oznamenie o ukonceni rd a nastupu do prace mate nejaky vzor a treba to nejako specifikovat podla nejakeho paragrafu?? pri nastupe na MD mi ostalo 6 dni dovolenky chcem sa opytat mam narok na dovolenku aj pocas 2 materskej dovolenky? a este pokial ma nebude chciet zamestnat spat mam narok na ake odstupne ?? je tam aj nejaka vypovedna doba? je vyhodne si cerpat aj dovolenku a ak ano vsetku alebo radsej si ju dat preplatit? myslim kvoli cerpaniu podpory v nezamestnanosti.... uz teraz Vám všetkým velmi pekne dakujem
Ahojte žienky. Potrebujem poradiť. u zamestnávatela pracujem od apríl2007 v máj 2010 som nastúpila na materkú dovolenku. Chcela som si zobrať dovolenku ktoru mi však neschcálili lebo že neodpracujem celý rok tak mi ju nemožu dať tak som mesiac pred nástupom na MD bola PN. 27.júna mi rodičovská konči ale nastupujem do práce už k 1. máj 2013. chcela by som sa opýtať ak si odpracujem aspon dva mesiace u zamestnávatela a dám výpoveť zároven so skončeným rodičovskej dovolenky alebo pár dni po skončení rodičovske dovolenky na čo mám nárok????? odstupná???? podpora v nezamestnanosti?????
pomoooc. dakujem za rady
☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
@111mrkva111 a prečo chceš tak dlho robiť? ... ak chceš skončiť v zamestnaní tak odpracuj čo najmenej dní .. a dohodni skončenie PP ... s tým, že dovolenku Ti preplatia ... a dopracuješ sa k max. podpore v nezamestnanosti .
čas na MD sa počíta za odpracovaný čas , a preto za čas na MD patrí dovolenka ... ak dáš výpoved ty .. na odstupné nárok mať nebudeš ...
@janulienka48 zákonník práce http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-0...
§ 166
Materská dovolenka a rodičovská dovolenka
Na začiatok
(3) Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.
A čo sa týka dovolenky, tak platí čo som napísala vyššie ... aj čo sa týka odstupného .. aj podpory v nezamestnanosti.
ak som to správne pochopila mám dať výpoveť dohodou? ja nastupujem už teraz do práce v piatok a rodičovská mi konči až 27.jún
@111mrkva111 ak chceš skončiť v práci ... tak áno ... ak chcú oni aby si skončila tak si dohodni dohodu ... na zajtra ... s preplatením dovolenky a odstupným ( ak ti dajú oni skončenie PP dohodou , ak požiadaš ty o skončenie PP dohodou tak odstupné neni ) ... a na UP sa pôjdeš nahlásiť 28.6.13 po skončení RD ...
ok a prosim ťa nevieš náhodou či mi vyde nejaka podpora ak ano budu mi to rátat z platu pred rodičovskou dovolenkou????
@111mrkva111 podpora ti výjde ... otázka je aká...
ak skončíš PP počas RD dohodou ... bezohľadu na to koľko ti dajú odstupné alebo preplatia dovolenku sa podpora vyráta s platu pred MD
ak skončíš PP počas RD ale aspon 1 den odpracuješ ... ( alebo budeš čerpať 1 den dovolenku ) ..a zvyšok dovolenky ti preplatia + odstupné .. podpora bude rátaná z toho 1 dňa a bude maximálna ...
už som ti to raz písala ...
a este oficialny nastupom je den kedy dovrsi 3 roky tj 10.09 alebo az 11.09... dakujem za rady mamicky 🙂
@janulienka48 den po dovrseni troch rokov veku dietata... 🙂
juj dakujem 🙂 lebo pisem teraz oficialny list aj ked urcite z toho nic nebude ☹ a este chcem sa opytat s tou dovolenkou je pravda ze staci jeden den cerpania a bude podpora max,,,? moze sa stat ze mi nedovoli cerpat tu dovolenku..? a este odstupne sa z coho bude pocitat? dikkkyyy
Ahoj @zalka a ostatne baby. Chcela by som poprosit o radu, dufam, ze som sa trafila do spravnej temy, ale skusim 🙂 .
Dna 6.6.2013 dcerka dovrsi 3 roky. Cize 7.6.2013 by som mala nastupit do prace. Som tehotna, 23 tt, 24.7.2013 mam nastup na MD. Mam moznost ukoncit pracovny pomer po skonceni RD, udajne (udajne preto, pretoze mi to nebolo potvrdene oficialne, len jeden znamy zo Socialnej poistovne povedal) som v ochrannej lehote nejakej a mala by som narok na podporu v nezamestnanosti az do dna porodu a od tohoto dna by som poberala rodicovsky prispevok. Podpora neviem z coho by sa vypocitavala.
Alebo mam druhu moznost, zostat zamestnana a 24.7.2013 nastupit na MD, poberat 6 mesiacov matersku a potom rodicovsky prispevok. Opat netusim, z coho sa mi materska bude vypocitavat. Viete mi prosim poradit? Rada by som si vypocitala, ktora moznost je pre mna vyhodnejsia, kedze zamestnavatel bude suhlasit s cimkolvek, co bude pre mna vyhodnejsie a urobi vsetko preto, aby pomohol a moje "prijmy" boli co najlepsie.
Dakujem pekne.
@weirdo pre teba je výhodnejšie ostať v pracovnom pomere ... a dalšia MD sa bude rátať ako pri reťazovom pôrode .. z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na MD ... takže MD by si mala mať cca takú ako si mala pri prvom dieťati ... oznám písomne zamestnávateľovi tehu ...
@zalka - dakujem pekne za radu. Ak tomu spravne rozumiem, vymeriavaci zaklad sa bude brat za rok 2012, t.zn.ze zamestnavatel bude musiet oznamit vysku pravdepodobneho vymeriavacieho zakladu za rok 2012? Alebo sa do toho rata aj ten cca mesiac a pol, co este odrobim? A zamestnavatel z toho vymeriavacieho zakladu, ktory vykaze, bude platit aj odvody? Pytam sa dost neohrabane, ale celkom tomu nerozumiem. Rada by som sa opytala, ze ako to spravit, aby som MD mala co najvyhodnejsiu, kolko mi ma zamestnavatel vykazat za ten rok 2012, aka by mala byt moja mzda od 7.6. do 24.7.2013 a kolko z toho on bude musiet zaplatit odvody? Za predpokladu, ze zamestnavatel sam ponukol tuto moznost. len netusi, ake z toho on bude mat povinnosti a dalsie vydavky navyse?
@weirdo
tu zo zákona, že nejde o pravdepodobný vym.základ roku 2012 ale mesiaca vzniku dôvodu na poskytnutie nem.dávky, teda mesiaca nástupu na MD.
zdroj: http://www.employment.gov.sk/leg-socialne-poist...
Zákon o soc.poistení § 57 ods.1 písm.a) + ods.5
(1) Výška nemocenskej dávky sa určuje z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu, ak
a) poistenec nemal v rozhodujúcom období uvedenom v § 54 vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie,
....
(4) Pravdepodobný denný vymeriavací základ zamestnanca a povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorí nemali v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie z dôvodu poberania materského, prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo z dôvodu prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok, je jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky; § 55 ods. 2 platí rovnako.
----------------------------------
za to, že určí pravdep. vym.základ neplatí nič, no nemalo by to byť ani nič nereálne. Ak v danom mesiaci vyplácajú všetkym odmeny, tak môže o to zvyšiť vym.základ. Ale sama by som si netrúfla napr. napísať maximum, ked predtým mala vym.základ 400eur a nikdy nikto viac. Je to ale na mzdárke, ona si to musí obhájiť.
Dovolenka ti nezostala? resp. aj ti dovolenka vznikne za rok2013, tj. môžeš si ju vyčerpať po dohode so zamestnávatelom pred nástpom na md (ak bude súhlasiť). Príp. môžeš aj nastúpiť na md 8týž. pred pôrodom, aby si si to o 2týž. posunula, to už je na tebe.
@gapa - dakujem. Viem, ze budem otravna, ale mohla by si mi to pomoct vycislit na zaklade mojich cisiel? Ak nie, nic sa nedeje, ale nech ratam ako ratam podla roznych kalkulaciek na nete, vzdy mi to vychadza inac ako definuje zakon tie rozne 1/30 atd. Jednoducho v tom neviem citat. Co sa tyka dovolenky, urcite jej mam este dost, stvrtok zistim, ze kolko, zostala mi aspon 15 dni este pred nastupom (cca, mozno viac alebo takto nejak). Ale podla toho co som citala na nete, by sa mi mala nejaka dovolenka este napocitat, ale to neviem, ako sa rata. Nastupila som na MD 24.4.2010, bolo to 6 tyzdnov pred porodom. Neviem kolko sa mi naratalo dovolenky z tohoto.
To o tej dovolenke a nastupom na MD 8 tyzdnov pred porodom je dobre pre mna financne? Alebo len pre to, aby som nemusela chodit do prace?
Co sa tyka tych sum, tak hruba mzda pred MD bola 465€, nastup na MD 24.4.2010, koniec RD 6.6.2013. Nastup na dalsiu MD mam 24.7.2013 (6 tyzdnov pred porodom).
Podla nejakej kalkulacky mi to vyslo, ze denny vymeriavaci zaklad bude 9,94€, cize mesacne pri 30 dnoch 298,11€. Je to vypocitane spravne?

@zalka dakujem za ozrejmenie