Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky
V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem
@zalka Dakujem zalka, tvoje rady boli cenne a pomohli mi, srdecna vdaka, dnes sme sa v klude dohodli a uzavreli to. len ma napadlo, ked mam koniec PP teraz k julu a RD mi trva este do decembra, nemusim teraz riesit poistovne ci ano? dohodla som sa na odstupnom a ekonomku som poprosila, aby mi jeden den dovolenky dala vycerpat a ostatne preplatit, kvoli max podpore v pripade ze si nic rychlo nenajdem, urobila som spravne?
@zalka Ahoj zalka ja sa opytam, tette nepredlzili zmluvu, hodila sa marod a momentalne je na PNke, nemile ale bohuzial kraj kde je problem s pracou, podla toho co pises moze byt 364 dni od skoncenia PP na PNke a az potom sa ist nahlasit na urad prace a mat podporu?
PN a podpora ju vyjde financne narovnako a ma 58r, ak by niekto myslel ze leniva lemra...
Dakujem
@eeffka veľká škoda že teta nešla prv na UP sa zaevidovať a potom hned do 7 dn í na PN ... takto si to musí ustriehnuť aby jej PN skončila skôr okolo 28.5. aby na UP sa zaevidovala najneskôr 31.5.14 ...
a ešte ju teraz pošli na ZP aby odniesla papier zo SP že je na PN a žeby ju zaregistrovali na ZP ako poistenca štátu
@zalka ahoj, vidím, že sa vyznáš, prosím ťa môžeš mi poradiť.19.7. mi končí RD, mám 20dní dovolenky, ktorú som chcela vyčerpať a potom ukončiť PP...ale dostala som sa k tejto užitočnej téme a zistila som, že by to pre mňa nebolo výhodné. Rada by som vyčerpala deň dovolenky a nechala si zbytok preplatiť, kedže deň po skončení MD vychádza na sobotu, ten deň dovolenky by som čerpala až pondelok 22.7. a výpoveď by som dala k 23.7. vyšla by mi maximálna dávka v nezamestnanosti? A stále platí, že je jedno kto dá výpoveď, či zamestnávateľ alebo zamestnanec, aby vznikol nárok na podporu? ďakujem ti pekne
@monitka80 stále platí, že je jedno či dá výpoved zamestnávateľ alebo skončí zamestnanec toto nárok na podporu neovplyvní.
No kedže RD ti končí piatok ( kedy má dieťa 3 roky), veľmi dobre uvažuješ treba čerpať 2 dni dovolenky, pondelok, utorok a skončiť PP v utorok. Tak výjde max. podpora ked sa preplatí zvyšná dovolenka.
@zalka aby som to dobre pochopila...dovolenku si mám čerpať pondelok, utorok a výpoveď mám dať utorok ku akému dátumu k 23. alebo 24.? Som nechápavá, prepáč, ale radšej si to overím, ako by som mala urobiť chybu. A ešte niečo, volala som teraz na sociálku a že vraj ak je to podozrivé, pre špekulácie t.j. že si dám deň-dva dovolenky vyčerpať a zostatok preplatiť, že vraj oni potom volajú zamestnávateľovi a pýtajú sa...čo si o tom myslíš, mohlo by sa stať že by mi to neschválili? Ďakujem
Ahojte, rada by som sa informovala, ci mam narok na preplatenie dovolenky, kedze som nastupila na predcasnu matersku kvoli predcasnemu porodu, cize som si nestihla dovolenku vycerpat. V oktobri mi konci RD a nevyzera to s mojim nastupom do prace ruzovo, tak zvazujem, ako z toho vyjst co najlepsie, v pripade, ze mi da zamestnavatel vypoved, aby som mala cim vyssiu podporu v nezamestnanosti. Dakujem za akukolvek radu. 🙂
ahoj @zalka, vidím, že sa vyznáš vo veciach, v ktorých by som potrebovala poradiť, tak ak ťa to neobťažuje, poprosím ťa o jednu radu ... pre nástupom na MD mi zamestnávateľ zvýšil plat na 1034 eur, kvôli zvýšenému materskému, k 6.8. mi končí RD, takže by som mala nastúpiť do práce, kedže je leto, ostávam do konca augusta doma s deťmi ... ide o to, že som sa rozhodla nenastúpiť do práce, keďže sa zmenili podmienky ... budem mať nárok na maximálnu podporu aj v prípade, že od 6. - 31.8. nastúpim na OČR a až od 1.9. dám v práci výpoveď, alebo sa mi kvôli OČR výška podpory zníži ... ďakujem za radu 🙂
@zalka na OČR chcem ísť na 10 dní s jednou dcérou a potom 10 dní s druhou dcérou a dovolenku nečerpem z dôvodu, aby som nestratila ten základ vo výške 1034,kedže dovolenku prepláca zamestnávateľ, ktorý mi dnom nástupu do práce chce znížiť plat na sumu, ktorú som mala pred nástupom na MD, teda 600 eur /plat je jedným z dôvodov, kvôli ktorému chcem dať výpoved/ pracujem 13 rokov vo firme a platovo som stále rovnako , nikdy som nebola evidovaná na ÚP, preto aspon teraz chcem využiť tú možnosť dostať celkom slušnú podporu, potom zamýšľam založiť si živnosť
@majka35 ale ved tebe stačí čerpať 1 den dovolenky aj ked zo sumy 600 eur ... a zvyšnú ak ti preplatí tak dostaneš max. podporu ... aj baby z nižšími platmi ako 600 e mali max. podpory ... proste po skočnení RD čerpať 1 den dovolenky a v ten istý den skončiť v práci ... tj. 5.8. končí RD .. tak 6.8. čerpem dovolenku a 6.8. končím PP ... a podpora bude max.
@majka35 mzdárka nech nevymýšla ... a podpora sa vyráta potom z toho 1 dna a bude maximálna ...
OCR ti nepomôže neublíži ... ale takto je to rýchlejšie ... čerpať 1 den dovolenky a skončiť .
a podpora sa odvýja od výšky platu, z priemeru 2 rokov pri zamestnaných ludoch .. ty si bola na RD ... ty aj z minima môžeš dostať max. podporu ...
ak by si teraz napr. dnes skončila PP ... tak dostaneš podporu vypočítanú z príjmov pred MD .. tj. dostala by si asi 300e podporu ..
ak spravíš tak ako som napísala tak podporu dostaneš 800 e ... lebo zaplatená dovolenka + preplatený zvyšok dovolenky + odstupné ti urobia VZ ... maximálny ...
@zalka aha, chápem ... ďakujem za vysvetlenie... 😉 ono tú OČR mi poradila mzdárka hlavne kvôli tomu, lebo z práce mi volali, nech nastúpim od 1.9. do zamestnania, kedže vedia, že počas prázdnin musím zostať s deťmi, ale kedže mi RD končí k 6.8. tak mi mzdárka poradila túto variantu, teda ísť na OČR najprv s jednou a potom s druhou, ale to bolo ešte pred mojím rozhodnutím dať v práci výpoved /tu som ťa asi trošku zmiatla a zabudla som to uviesť na správnu mieru/ ale kedže v tomto čase som už viac menej rozhodnutá z práce odísť, tak som len chcela vedieť, či si tou OČR nepoškodím s po jej ukončení by som postupovala podľa tvojich rád
baby ja som po dvoch materskych nasledne za sebou,cize som brala obe materske tych 6 mesiacov maximalnu matersku,teraz som este rok na predlzenej rodicovskej,som inak stale zamestanana ale po ukonceni rodicaku uz nebudem mat miesto,tak keby nastupim na jeden den po ukonceni a hned aj dostanem vypoved s odvedenymi maximalnymi odvodmi za ten jeden den tak tiez mam narok na podporu? lebo uz som z toho fakt zmagorena.....alebo ak dostanem vypoved ku dnu ukoncenia rodicaku,tak mi vyratju z predchadzajuceho platu? neviem co mam urobit,dohodnut sa so zamestnavatelom da,len ze co bude najlepsie pre mna...
@zalka ahoj mohla by si mi prosim este poradit..? prave mi prislo na ucet dvojmesacne odstupne plus mzda za jeden odpracovany den. v sume necelych 730eur... vo vypovedi mam napisane ze mi bude vyplatene odstupne vo vyske dvojmesacneho priemerneho zarobku. ked som zarabala v cistom 490eur (pocas troch mesiacov v roku okolo 700), vychadza takto odstupne??? (v pracovnej zmluve mam mzdu v cistom 400eur) nejak sa mi to nezda...
dufala som ze mi daju aspon tych 800 plus par eur za ten jeden den, aspon podla prac.zmluvy. ci ako sa dostali k tomuto cislu..? dakujem..

@liz_lemon mne to pride nefer po tom, ako sa sef choval..a to, ze ma chce vziat spat som skratka ani necakala po jeho vyhlaseniach a ani som sa na to nespoliehala, a pracu mam uz samozrejme inu. ale dakujem, to som chcela vediet s tou vypovedou, odstupnom a tak...