Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky
V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem
Nechcem zakladat novu temu, snad mi niekto poradi. Dostala som vypoved pocas RD. Nemala som vsak vycerpanu riadnu dovolenku a pokial viem tak aj pocas materskej dovolenky mi vznikol narok na dalsiu. Neviete niekto podla akeho zakona mozem poziadat o preplatenie nevycerpanej casti dovolenky?
@louvre napíš zamestnávateľovi list, v ktorom ho požiadaj o preplatenie zostatku dovolenky, ktorá ti nebola preplatená pri skončení PP ... treba vedieť na koľko dní dovolenky máš nárok ... a že to žiadaš preplatiť do čo ja viem 10 dní odo dna doručenia toho listu. V opačnom prípade požiadaš o prešetrenie inšpektorát práce a budeš sa svojich nárokov dožadovať súdnou cestou.
Ahojte, potrebovala by som sa poinformovať, viem že už sa to tu pýtalo kopu ľudí ale už v tom mám zmatok 🙂 22.1.2014 mi končí RD, do práce sa už nechcem vrátiť. Je lepšie ak dám výpoved ja alebo zamestnávateľ? Predpokladám že zamestnávateľ a najlepšie dohodou, lebo nechcem aby mi tam začala plynuť ešte nejaká výpovedná lehota. Dovolenku už mám vyčerpanú všetku tak výpoved by mala byť asi dohodou ku dňu 23.1.2014 že? Budem mať aj nárok na nejakú podporu? Ďakujem za každú radu. Dufam že som to napísala aspon trošku zrozumiteľne.
@sonka32 a oni pre Teba miesto majú? nedajú Ti výpoveď? tak potom bude problém. Ak odídeš z vlastnej vôle - dohodou, tak nemáš nárok na toto :(.
Pokiaľ by Ti dali výpoveď oni (zrušenie pracovného miesta), musia Ti dať odstupné. V tom je pes zakopaný. Skús sa dohodnúť.
ALebo budeš musieť prosto nastúpiť.
@zalka je to možné, ja poznám len ZP, zákony týkajúce s a podpory s tými som nepracovala.
Ale keď niekto dobrovoľne príde o prácu, tak by som sa veľmi čudovala, že mu niekto dá podporu v nezamestnanosti. Iné podpory istotne áno.
Ale nemusíš ma hneď napádať, že píšem blbosti,. to sa dá napísať aj slušne 😔
@sonice Budem volať do práce a informovať sa a snažiť sa dohodnúť, len som to potrebovala mať trošku objasnené ako postupovať, aby sa nestalo, že mi povedia čo vyhovuje im a ja ako také teliatko prikývnem, lebo nebudem mať žiadne znalosti. RD mi konči o 4 mesiace, nie je to skoro sa pýtať?
@sonice Tak som volala zamestnávateľovi, na úrad práce a aj na sociálnu poisťovňu. Zamestnávateľ mi výpoveď nedá, nakoľko miesto pre mňa majú. Mám si dať výpoveď sama a to dohodou, s tým že mi nebudú robiť žiadne problémy. Na sociálnej poisťovni mi povedali, že mi nárok na nejakú dávku pravdepodobne vznikne. A ešte jedna otázočka, ukončenie pracovného pomeru by som teda mala napísať ku 23.1. 2014? RD mi končí 22.1. 2014. Tak hadam som pochodila dobre, síce bez odstupného.
@sonka32 áno, tak jedine bez odstupného :(.
No máš nárok byť na RD do 3 rokov veku dieťaťa. Čiže v deň jeho 3 narodenín už nie, to je deň Tvoj nástupu do zamestnania, resp. deň výpovede. Čiže normálne dohodou ku 23.1.2014.
Možno by som s tým troška teraz vydžubala tak, že by som nastúpila - nebudú s tým rátať. Možno a ťa budú chcieť zbaviť,.. no ťažko povedať, Ty poznáš situáciu u zamestnávateľa.
Každopádne sú povinní preplatiť Ti dovolenku, ktorá Ti vznikla za dobu MD. Táto doba sa normálne ráta ako výkon práce, za ktorý náleží dovolenka.
Dúfam, že Ti to dopadne, čo najlepšie.
@sonice Vo vyššie citovanej novele ZP sa v § 166 ods. 2 zároveň spresňuje deň, kedy sa končí rodičovská dovolenka, keďže v praxi dochádzalo k problémom jeho presného určenia (t. j. či ide o deň predchádzajúci dňu, keď dieťa dovŕši 3 roky veku alebo deň, keď dieťa dovŕši 3 roky veku, resp. 6 rokov veku). Zo schváleného znenia vyplýva, že posledným dňom rodičovskej dovolenky je deň, kedy dieťa dovŕši 3 roky veku, resp. 6 rokov veku.
Príklad
Pani Smutnej sa dňa 29. augusta 2009 narodil syn Albert. Po vyčerpaní materskej dovolenky požiadala zamestnávateľa za účelom ďalšej starostlivosti o dieťa o rodičovskú dovolenku. V akom rozsahu má nárok na rodičovskú dovolenku?
Rodičovskú dovolenku je zamestnávateľ povinný poskytnúť pani Smutnej na základe jej žiadosti. Poskytne ju v rozsahu, o aký žiada, najmenej na jeden mesiac. Ak dieťa dovŕši 3 roky, t. j. 29. 8. 2012, tak uvedený deň je posledným dňom rodičovskej dovolenky a od 30. 8. 2012 je pani Smutná povinná nastúpiť späť do práce. Ak by mal syn Albert dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, ktorý vyžaduje osobitnú starostlivosť, zamestnávateľ by bol povinný poskytnúť, ak by o to jeho zamestnankyňa požiadala, rodičovskú dovolenku až do 6 rokov veku dieťaťa.
Toto som sem skopcila z epi.sk

@hannah82 zabúdaš na dan a odvody ... počkaj si na pásku a potom uvidíš ... alebo žiadaj pásku od zamestnávateľa ... a reklamuj výšku ak nesedí