icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

marcela91
autor
3. apr 2014

Diskusia sa za 2 roky riadne rozrastla - ja som zakladatelka :D Vidim, ze vypoved po ukonceni RD je na Slovensku velmi casty jav, mali by s tym uz nieco konecne robit, rodina je zaklad statu , bez potomkov nebude mat kto robit na dochodcov a pod...ale nato nik nemysli a ztazuju to tym mamickam po RD ako len mozu a o to tazsie sa nam hlada zamestnanie, kedze sme cerstvo po RD s malym dietatom, s pracou na polovicny uvazok sa nikde neda dohodnut, leda tak na poziciu upratovacka, hrozny system...Najhorsie su natom matky, ktore pridu o pracu a nemaju narok na podporu, nedostanu ani korunu od statu zo soc. poist. m jedine ak 1. by manzela, partnera udali na sud, za neplatenie vyzivneho alebo 2. manzel zaraba min. mzdu /nesmie byt zivnostnik , ani mat s.r.o.. Zaujimave vsak je, ze ak by ste nemali dieta v tomto pripade by ste mali narok na socialku v sume 150 eur mesacne...Povedzte mi, kde je ta logika????? 😒 😒 😒 😒 😒 😒 😒

zalka
3. apr 2014

@evita68 si užasná ako si na to prišla, že je tam v zadaní už napísaná čistá mzda ... 🙂 ... ja fakt poniektorým holkám ani nerozumiem ... 🙂

kukina79
15. júl 2014

Ahojte,potrebovala bz som poradit.na konci oktobra mi konci RD.stale mi trva pracovny pomer (zatial neviem,ci so mnou rataju,uz by bolo asi aj nacase sa ozvat sefovi ako to vyzera s mojim miestom).zial miesto v skolke nemam pre syna a najskor az na buduci rok v septembri a aj prac.doba mi nevyhovuje.takze rozmyslam nad vypovedou.zaujimalo by ma ako dosiahnut max.podporu,alebo aspon ako ju si zvysit co najviac.kedy datumovo ukoncit prac.pomer (RD mi konci 22.10.),ako je to s vypovednou lehotou.nieco som si precitala na zaciatku temy,ale uz sa asi vela veci odvtedy pomenilo.zaujimalo by ma,kolko mam narok an dovolenku.pred natupom na MD som si ju kompletne za ten rok vycerpala.nastupovala som v septembri na md a skoncila mi v maji.pracujem vo firme od 11/2008.dakujem vam vopred za odpovede.

frozenelza
16. júl 2014

@kukina79 napis rovno @zalka ...ta ti vo vsetkom poradi

kukina79
16. júl 2014

@frozenelza dakujem🙂

kukina79
16. júl 2014

@alza Ahoj,potrebovala bz som poradit.na konci oktobra mi konci RD.stale mi trva pracovny pomer (zatial neviem,ci so mnou rataju,uz by bolo asi aj nacase sa ozvat sefovi ako to vyzera s mojim miestom).zial miesto v skolke nemam pre syna a najskor az na buduci rok v septembri a aj prac.doba mi nevyhovuje.takze rozmyslam nad vypovedou.zaujimalo by ma ako dosiahnut max.podporu,alebo aspon ako ju si zvysit co najviac.kedy datumovo ukoncit prac.pomer (RD mi konci 22.10.),ako je to s vypovednou lehotou.nieco som si precitala na zaciatku temy,ale uz sa asi vela veci odvtedy pomenilo.zaujimalo by ma,kolko mam narok an dovolenku.pred natupom na MD som si ju kompletne za ten rok vycerpala.nastupovala som v septembri na md a skoncila mi v maji.pracujem vo firme od 11/2008.dakujem ti vopred za odpovede.

kukina79
16. júl 2014

No kukam,ze som dala zly nick,kde som to ja kukala a mozem cakat odpovee 😅

katarinamarkova
16. júl 2014

len dufam ze taketo problemy nebudu cakat aj mna 🙂

dadika2504
22. júl 2014

Snáď to tu ešte niekto číta a odpíše mi 🙂 Som na RD, dcérka ešte len bude mať 2 roky, ale chcela som sa vrátiť do zamestnania z finančných dôvodov. Bolo mi povedané, že nateraz so mnou nerátajú, keďže si mysleli, že budem chcieť byť na RD až do 3 rokov dieťaťa. Takže čo teraz? Oplatí sa mi trvať na návrate do práce a dostať výpoveď z organizačných dôvodov + odstupné a zotrvať naďalej na RD a hľadať si novú prácu? Alebo zostať na RD, hľadať si novú prácu? Môže sa stať, že za rok ma budú znova potrebovať a budem môcť nastúpiť na pôvodné miesto. Môžem si nájsť nejakú prácu aj keď budem u môjho zamestnávateľa stále evidovaná ako na RD? ešte som sa opýtala, či je možné, že teraz ma prepustia a v prípade potreby ma na ďalší rok znovu príjmu, bolo mi povedané, že síce nerozmýšľali nad tým, že ma prepustia, ale že ak mi to takto vyhovuje, nie je problém rozviazať PP a následne ma prijať späť po ukončení RD. Neviem čo mám robiť ☹ chcem pracovať, ale viem, že na ÚP môžem ísť až po ukončení RD. Peniaze by mi teraz bodli a nové zamestnanie je v nedohľadne ☹

daniela.ho
22. júl 2014

možeš zostať na RD a zamestnať sa inde a ked ti skončí RD tak sa vrát do povodnej práce...to sa tuším dá

daniela.ho
22. júl 2014

možeš zostať na RD a zamestnať sa inde a ked ti skončí RD tak sa vrát do povodnej práce...to sa tuším dá
@dadika2504

dadika2504
22. júl 2014

@daniela.ho no dá sa. len ja momentálne asi žiadnu nenájdem a neviem či risknúť tú výpoveď. Dostala by som slušné € a ešte aj preplatenú dv. Neviem ako by to bolo v prípade ÚP keby som si nenašla prácu počas RD. Ako by sa mi rátala podpora.

daniela.ho
22. júl 2014

@dadika2504 moja kamoška dala výpoved v práci, preplatili jej dovolenku a vyšla jej podpora 800€...jej muž išiel na RD. Viac ti k tomu už povedať neviem, ja som tiež bola vtedy z toho prekvapená...
Ona proste hovorila že podporu jej vyrátali z vymeriavaceho základu z tej preplatenéj dovolenky....

dadika2504
22. júl 2014

@daniela.ho no to je fakt. keby mi vyrátali podporu z toho, čo budem mať na výstupných papieroch, tak budem mať väčšiu podporu ako by som mala plat 😝

daniela.ho
22. júl 2014

@dadika2504 http://www.porada.sk/t225015-narok-na-podporu-v... tuto píšu že ak chceš mať najvyššiu podporu mala by si si aspon den vyčerpať a zbytok nechať preplatiť

janulik979
22. júl 2014

@daniela.ho ja si myslim, ze sa to to prave nedá....tiez riesim presne tento pripad, rd mi konci 13,10, a teda 14,10 by som mala nastupit, ale nechcem sa tam vratit, mam novu pracu, v ktorej musim nastupit 25,8, teda 2 mesiace pred skoncenim rd a nova personalistka mi povedala, ze musim rozviazat stary pracovny pomer, aby som mohla uzatvorit novy, nemozem mat 2 sucasne....zostava mi len vykoumat, ako zo starej roboty vytrieskat to odstupne...toto ked mi niekto poradi...v pondelok mam stretko v starej firme...straaasne by som to odstupne po 5 rokoch materskej potrebovala...

katarinamarkova
22. júl 2014

@janulik979 kludne mozes mat aj 10 prac. pomerov, plus rodicovsku dovolenku plus zivnost plus sro-cku( extrem 🙂 ).....ale ide aj o to aku zmluvu mas podpisanu v aktualnej praci, resp. aku zmluvu ides podpisat v tej novej, ci nemaju klauzulku o tom ze nemozes pracovat inde, resp. v praci ktora by bola v konflikte zaujmov s tou aktualnou.....

daniela.ho
22. júl 2014

@janulik979 jasne ze mozes mat dva pracovne pomery 😉 ja mam tiez dva

janulik979
22. júl 2014

@katarinamarkova @daniela.ho ide o to, ze nova personalista pyta odo mna vystupne papiere s predosleho zamestnania...proste teraz som na rd do 13,10, myslela som, ze musim ukoncit pracovny pomer v starej robote, aby som mohla o 2 mesiace skor, teda v auguste nastupit v novej, rd by som si nechala do konca...islo mi o to, ze ked v pondelok pojdem do firmy, nejak to zahrat tak, ze aj to odstupne by som chcela....myslis, ze mam pockat v starej do oficialneho konca rd, ake mi ponuknu podmienky? ja len chcem to odstupne, nemas nejaku cennu radu, ako na to?

daniela.ho
22. júl 2014

Odstupne ti daju len v pripade ze by ti z organizacnych dovodov zrušili povodnu pozíciu. Ak to tak nie je tazko od nich vytrieskas odstupne. A nova personalistka vôbec nepotrebuje tvoje vystupne papiere len jej povedz ze mas aj inu pracu

janulik979
22. júl 2014

@daniela.ho no, moja pozicia naozaj neexistuje, ale oni mi mozu ponuknut ine miesto vo firme,ci?

daniela.ho
22. júl 2014

Mozu ale ty musis trvat na vrátenie sa na pôvodnú pozuciu a kedze ta medzičasom zanikla tak ziadaj aby ti dali vypoved z organizacnych dovodov a tak dostanes odstuone. V ziadnom prípade nepodpisuj dohodu a skončení pracovného pomeru, vtedy ti neprinalezi odstupne

katarinamarkova
22. júl 2014

@janulik979 s persnonalistkou ste sa zrjeme nepochopili, pochopila ta asi tak ze v predoslom zam. koncis....je mi luto ale s tym odstupnym ti neporadim :( prajem co najvyssie 🙂
ale myslim si ze ak vypoved davas ty, resp. aj ked ju spravite dohodou, nemas narok na odstupne - to si len myslim, nie som si ista 🙂

janulik979
22. júl 2014

@daniela.ho @katarinamarkova dakujem kocky, drzte mi palce, 5 rokov ma to mata, teraz ma to dostihlo, nech uz to mam za sebou...pekny vecer a este raz dik

janulik979
28. júl 2014

@daniela.ho @katarina markova ahojte baby....tak som dnes absolvovala ten pohovor a vlastne ani neviem, ci sa mam tesit alebo nie. Pani personalistka mi povedala, ze moja praca uz nieje, ani porovnatelna veduca pozicia, na akej som pracovala, aleze mi moze ponuknut miesto obycajne, ze 840 eur (pred tym aj na zmluve mam raz tolko). Navrhla som jej teda, ze ked je tak, ci by ma mohli prepustit s organizacnych dovodov a ona, ze ci ide o odstupne, ja ze ano, povedala, ze o tom rozhoduje riaditel, ktory tam nebol, ale ze sa ho spyta, akoze mu to ona navrhne, ze pre mna pracu nemaju, aleze ked to neschvali, mozeme sa na vypovedi dohodnut. A tot moja otazka, nejako sa mi nezda, ze za danych okolnosti mi mozu po 5 rokov materskej dat miesto s polovicnym platom, ved s to by som musela podpisat dodatok a kto ma to dobrovolne donuti podpisat? a ak ho nepodpisem, co vyhodia ma? len tak bez odstupneho? ved o to odstupne sa mi cely cas jedna, pracu mam uz inde....no cele je to cudne...ma mi volat na konci tyzdna...tak som velmi zvedava....inak tiez mi povedala, ze mozem mat viac pomerov sucasne....ze tu vypoved nemusim silit na august, kludne na cas k 13. oktobru...no neviem, co bude ak mi zavola, ze dohoda bez odstupneho...co myslite vy?

daniela.ho
28. júl 2014

@janulik979 pokiaľ chceš odstupne nepodpisuj ziadnu dohodu. Takto - som tiež personalistka takze viem ako ti chodi. Pokiaľ sa vracias z RD máš nárok sa vrátiť na pôvodnú poziciu, pokial zanikla tak máš zo zakona narok na odstupne. Samozrejme ze ti ponukli inu pozíciu, je uz na tebe ci ju prijmes ci nie, ak ano, podpisete dohodu o zmene pracovnej zmluvy. Pokiaľ nebudes súhlasiť so zmenou tak ti musia dat vypoved z organizacnych dovodov a dostanes odstupne, to je v zákone, paragraf ma teraz nenapadne ze ktorý to presne je. Nenechaj sa uchlacholit pokiaľ chceš odstupne a skoncit v tej firme nakoľko mas inu pracu.

janulik979
28. júl 2014

@daniela.ho si zlata, ajurat to googlim, je to 166 paragraf ods 2 ...fuuu, svitla mi nadej....len sa cudujem, ze nasa to nevie...potom nechapem, o co jej islo, ze skusi a ked riaditel nedovoli, nebude sa to dat. hned sa mi zdalo cudne, ze by mi beztrestne mohli znizit plat o polovicu....aspon teraz ked mi zavola, a povie, ze sa to neda, vyblafnem na nu tento zakon...nie?

daniela.ho
28. júl 2014

@janulik979 personalistka o tom isto vie ze je to v zákone lenže firmy nemajú moc v láske davat odstpune, to je jasne, preto ta tak motala, nebude ti predsa hovorit ze mas na to narok... Takze na nu pekne vybafni ten paragraf a trvaj si na svojom 😉 daj potom vedieť ze ako 😉

janulik979
28. júl 2014

@daniela.ho je to 157...

daniela.ho
28. júl 2014

@janulik979 je to paragraf 63, daj si zákonník práce