Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky
V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem
@daniela.ho ahoj...mam verdikt....dnes mi volala pani s personalneho, ze mi daju 2 mesacne odstupne....podla toho paragrafu mam narok na tri, ale kaslem na to, som spokojna aj s dvomi, lebo aj tak som tam nechcela po rd nastupiit, takze odstupne + 15 dni dovolenka je len bonus.....dakujem za rady, prajem vsetko dobre...
@janulik979 tak super 😉 ale dobre povedali, nárok mas na dvojmesacne odstupne, bola si tak viac ako päť rokov ale menej ako desat, takze mas narok na dva platy a samozrejme preplatenie nevyčerpanej dovolenky 😉 tak uzi peniazky v zdravi 😉
@janulik979 gratulujem k uspesnemu vybaveniu odstupneho 🙂
@katarinamarkova dakujem este raz...konecne sa v klude vyspim....pekny vikend prajem
ahojte, chcela by som poprosiť o radu - v novembri mi končí RD, do pôvodneho zamestnania sa nechcem vratit, ale chcela by som odist s odstupnym. Rozpravala som so sefom a ma pre mna sice volne miesto, podla pracovnej zmluvy (platovo aj obsahovo je to to iste, aj ked pozicia sa teraz inak vola), ale musela by som nastupiť skoro o 2 mesiace skôr, čo mne nevyhovuje, potrebujem byt na RD az do konca. Avšak ona tam musí niekoho prijat už skôr a tym padom pre mna miesto nebude, ak tak len na nizsej pozicii. Ako mam postupovať, aby som dostala to odstupne, t.j. aby islo o vypoved z org.dovodov? Oznamim, ze sa vraciam az po ukonceni RD, on mi povie, ze potom nebude volne miesto, len na nizsej pozicii, tak poviem ze take miesto nechcem a ... mam v takomto pripade narok na odstupne? Ked odmietnem sa vratit skor a inu poziciu tiez nechcem? Mam dať vedieť buduci tyzden, tak si chcem byt ista, aby som vedela aj argumentovat. Dakujeeem moc.
@alama ty im oznam, ze sa vratis po skonceni RD, a ked pre teba nemaju miesto, tak ti musia dat vypoved, a tym padom mas narok na odstupne
zamestnavatel ti ma miesto drzat pocas celej MD/RD, a inu poziciu ti moze dat len s tvojim suhlasom (dodatok k pracovnej zmluve), takze ak nesuhlasis, nikto ta nemoze nutit, a takisto nestracas narok na odstupne
@liz_lemon dakujem za reakciu a infošky 🙂 Ono to je tak, že teraz na tej pozicii pracuje kolega, ktory ale odchadza a vyp.doba mu konci 2 mes. predtym ako sa mam vratit ja, takze kvoli tym 2 mesiacom hladaju kto by to vzal a ak nenastupim ja, zoberu niekoho ineho. Ale ten tam uz ostane, cize ho nebudu brat iba na 2 mes...
Ahojte
20.9.2014 bude mat mala 3 roky, cize mi konci RD /sobota/, zamestnavateľ nemá pre mňa voľné pracovné miesto, baba co ma mala zastupovat pocas RD ma zazrakom zmluvu na dobu neurcitu a chcu si ju nechat ... Cize som ostala v nejakom vakuu, ponuka od zamestavatela odstupne vo vyske 4 platov. Otazka - odstupne sa pocita z priemernej mzdy alebo zo zakladu? aj v pripade, ze mi bude vyplatene odstupne je dobre cerpat ten 1 den dovolenky? Dakujem
Baby radte,dakujememoticonOd 1.4.2010 som zamestnana na PN som isla v 2 mes.tehot. 5.4.2011 porodila som 19.11.2011 cize maly bude mat uz 3 roky v novembri a chcem dat vypoved v praci .mam narok na nejaku dovolenku pocas materskej? ak ano na kolko dni? a ak sa pojdem prihlasit na urad prace budem mat narok na podporu? Dakujem za odpoved
Ahojte @zalka, @liz_lemon, chcela by som sa ešte opýtať na jednu vec: ak budem po ukončení RD čerpať 7 dní dovolenky (+je tam 2 dni víkend), ako sa vyráta, koľko budem mať denný VZ pre podporu? Zoberú sumu za preplatenú dovolenku a podelia 9 dnami? A ked to presiahne max. základ, budem mať nárok na max. podporu? Ja som to rátala tak, že max. denný základ je 53,55 EUR. Dakujem 🙂
Baby, trochu mimo temy, ale predsa... Na RD mam narok do juna 2015, kedy bude mat maly 3 roky. Ked som o poskytnutie RD ziadala, napisala som, ze do 3 rokov dietata. Akurat by som chcela RD ukoncit skor, co som im zatial oznamila ustne, tak sa v samom uzase "chytili" toho datumu, co som povodne napisala.
Podla toho, co je v zakonniku, by som to chapala tak, ze staci pisomne mesiac pred ukoncenim RD oznamit jej koniec a tym je to vybavene. PROSIM PORADTE!
@zalka mozem ta poprosit o radu
nasla som si konecne pracu a konci mi skusobna teraz 12.9 avsak nie som tam spokojna ale kedze nemam novu pracu nechcem odist, kolegyne ma vsak strasia ze budem mat po skusobnej dobe velky problem sa odtial dostat,
uz po skusobnej plati vypovedna 3 mesiace,? zmluvu mam na dobu urcitu do konca roka, ked nepodpisem nemoze mi byt predlzeny pracovny pomer ze?
jedna kolegyna odchadzala dali jej dlhu vypovednu tak neprisla do prace kedze uz mala novu pracu, dali jej absenciu a teraz ze jej nevyplatia cely mesiac mozu to??
dakujem
@annie13 no pozor výpovedná je dvojmesačná, ak dáva výpoved zamestnanec. Ak zamestnávateľ tak sa pohybuje od jedného mesiaca po tri mesiace. A nezáleží to na svojvôli zamestnávateľa ale na zákonoch a zákonníku práce.
A čo sa týka kolegyne, ak máte uvedené v zmluve, že vám nevyplatia mesiac tak môžu ináč nie ... a ak nepodpíšeš dodatok tak tvoj PP skončí na konci roka ako bolo dohodnuté.
Ahojte baby, od oktobra som mala nastupit do prace, ale dnes mi volali z personalneho, ze moja funkcia sa od 30.4.2014 zrusila a od 1.5. sa viedla pod inym nazvom, teda aspon tak som sa dozvedela od kolegyne. vraj sa vsetky referentky, asistetky a sekretarky zacali viest pod jednotnym menom. no a tym padom nemaju pre mna ziadnu pracu v technickom stave v akom som bola doteraz a ani v robotnickom. takze mi dali na vyber vypoved dohodou s 3 mesacnym odstupnym a 2 mesiace preplatenie starej dovolenky od oktobra 2014 alebo mam cakat kym bude mat maly 3roky (co bude v juni 2015) a bud sa uvolni dake miesto v technickom ci robotnickom stave a daju mi vediet alebo budem mat vypoved po skonceni RD s tym 3mesacnym odstupnym a 2mesiacmi starej dovolenky. som z toho zufala, s tymto som nepocitala vobec a neviem co mam spravit. do prace som sa tesila. maly si uz zvykol v skolke a ja ho teraz budem musiet z nej zobrat bo to asi neutiahneme.
Ahojte maminky, zadávala som sem otázku ale už sa mi tam nedá reagovať na odpovede, tak prosím o radu tu ak môžem. So zamestnávateľom som sa spojila mesiac pred nástupom po rodičovskej dovolenke telefonicky, mal sa mi ozvať čo neurobil. Čas sa kráti a už sú to len 3 týždne do nástupu a vlastne som mu neposlala vyjadrenie že chcem nastúpiť písomne poštou. Prišlo z jeho strany aj k osočovaniu mailom, teda bratom majiteľa, lebo nakoľko sa mi neozval, tak som mu mailom navrhla ak teda prácu pre mňa nemajú aby mi dal výpoveď s odstupným. Majiteľ mi odpísal že sa mi ozve v utorok alebo v stredu ale opäť sa mi neozval. Neviem čo mám robiť a neviem či už som neurobila chybu keď som mu to neposlala ešte písomne poštou, mailom som mu to oznámila 16.9.2014 . Nastúpiť by som mala 20.10. a uprimne po maily čo som dostasla nemám chuť tam nastúpiť. Vyzerá to doslova že chce so mnou vybabrať aby nemusel dať odstupné. Som slobodná matka s dvojčatami. Telefonicky som ho aj žiadala o kratší pracovný čas, nakoľko dochádzanie do práce je 40km a inak by som nestíhala do škôlky.
Ak máte niektorá podobnú skúsenosť prosím radu ako mám postupovať.
ďakujem
@monikapd1 tak si aspon zabezpeč max. podporu v nezamestnanosti.
Dohodni sa s nimi na skončení PP dohodou , s tým že vyčerpeš 1-2 dni dovolenky, zvyšok ti preplatia + 4 mesačné odstupné a budeš mať podporu cca 800e
@mbavlsikova co není psáno neni dáno, telefonickú žiadosť neobhájiš, a mail sa dá tiež spochybniť. Pekne si mala listom doporučeným poslať na firmu oznámenie, že sa vraciaš do práce, a že žiadaš o úpravu pracovného času.
@mbavlsikova vsetko pisomne a doporucene!!! na kratsi cas nemas narok, aj ked zakon pise nieco ine, proste ti odpisu ze tomu brania prevadzkove dovody, takze jedine, dnes poslat doporucene, ze chces nastupit 20.10
odpisu ti ze ano/ano ale az 29.10/ nie lebo zrusili tvoje miesto ( a jedine tu mas narok na odstupne) .... inak musis do roboty aj ked sa ti nepaci a zostava ti jedine podat vypoved z tvojej strany

@daniela.ho to to je z tej 157 2)
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu dpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.
kuknem este tu 63, to bude asi o tej vypovedi...