icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

matax
2. apr 2015

@zalka prosim este o doplnenie, zistila som, ze narok na dovolenku nema, lebo prechadzala z firmy na firmu a mala aj pauzu medzi tymi 2. firmami, takze narok na dv za matersku jej zanikol... Ale dohodla sa na jednomesacnom odstupnom.
Hruba mzda 600€, jeden den odrobi ..odstupne + mzda za jeden den= 630€
Posledny den rodicaku 3,4..nastupila by 4.4 sobota-nerobia, nedela 5.4-nerobia, pondelok 6.4 sviatok-nerobia, 7.4 by odrobila..8.4 dala vypoved
Zaplati jej jednomesacne odstupne
Bude mat narok na max.podporu?
Ak dobre ratam, tak 630:5=106€ na den hruby vym.zaklad
dakujem

matax
2. apr 2015

630:5. = 126 opravujem, som to zle odpisala🙂

matax
2. apr 2015

@zalka čítam strany dozadu a nasla som, ze treba čerpať aspoň deň dovolenky k odstupnemu,aby vyšla max podpora...
Alebo to platí aj tak, ze aspoň 1 deň odrobiť?ďakujem

zalka
2. apr 2015

@matax je jedno či pracuješ alebo čerpeš dovolenku ... a aspon dva dni práca

matax
2. apr 2015

@zalka dakujem a dobře som to vypocitala? Vychadza jej při hrubéj mzde 600eur..odpracovani dva dni a jednomesacnom odstupnom ta podpora 55eur podpory na den? Dakujem

zalka
2. apr 2015

@matax podpora nie je 55e na den .. to je vymeriavací základ ... a áno ak skončí PP 8.4. tak by mala byť max. podpora ... ak počas RD nebola práca na dohodu alebo nebolo platené DNP.

matax
2. apr 2015

@zalka dakujem, si poklad

matax
2. apr 2015

Ja debo, ano, ten vym.základ na max.podporu je 55 na den, tak som to aj ja mala, mesacne okolo 790_830 eur ..a aj vdaka tebe @zalka 😉

zalka
2. apr 2015

@matax rado sa stalo ... a mýliť sa je ludské

bluvatko
5. apr 2015

@zalka ahoj,chcela by som sa spytat,svagrine skoncila rodicovska dovolenka 5.3.2015,6.3 dala vypoved,zvysnu dovolenku jej preplatiti a isla do konca marca na marodku a hovorila ,ze jej prislo ze nedostane ziadne peniaze za marodku zo sociálnej poistovne nevies preco?a bude mat teraz narok na podporu ked pracovala pred rodicovskou dovolenkou a na rodicovskej bola 6 rokov z dvomi detmi?dakujem pekne

zalka
5. apr 2015

@bluvatko a čo bolo 6.3.? dovolenkovala pracovala alebo čo bolo vtedy ...

zuzulka298
7. apr 2015

@zalka prosím ťa mohla by si mi poradiť,15.3.2015 mi končí RD zamestnavaťeľ mi odpísal že ma vezme speť ale iba na štiry hodiny a to iba na pomocne prace(som predavačka( ale maju tam aj kuchynu takže asi budem škrobať zemiaky.Predtým mi povedal že ma nezoberie speť a teraz toto len aby som si dala výpoved a prišla o odstupné.Môže my ponúknuť len tie štyry hodiny alebo musí my dať osem hodín,alebo tu vypoved s odstupnym ktore mi slúbil.

zalka
7. apr 2015

@zuzulka298 musí ti dať prácu na 8 hodín, a ako predavačke ... ak ti ponúkol inú prácu a ty s nou nesúhlasíš tak ťa musí on prepustiť s odstupným ....

bluvatko
7. apr 2015

@zalka 5.2 jej koncil rodicovsky nie 5.3 hned v ten den jej dali v robote vypoved a od 6.2 isla na marodku lebo jej v robote povedali,ze to ma vyuzit ze ma ist,ze dostane aspon 100€,ale rozhodnutie jej prislo ze nedostane nic a chcem sa spytat ci dostane podporu v nezamestnanosti,dik

zalka
7. apr 2015

@bluvatko podporu dostane ale zrejme len minimálnu lebo neodpracovala ani jeden den po skončení RD že?

bluvatko
7. apr 2015

@zalka nie nepracovala a nevies preco tu marodku nedostala?

zalka
7. apr 2015

@bluvatko viem , neobnovilo sa jej nemocenské poistenie ... počas RD ho nemala, a tým, že po RD n eodpracovala ani 1 deň tak nemala žiadne nemocenské poistenie ... a tým pádom nemala nárok na žiadnu PN ... a len tak mimochodom, tým, že nemala nárok na PN tak si bude musieť doriešiť aj ZP .. lebo ju budú evidovať ako dobrovolne nezamestnanú, nech tam ide sa nahlásiť ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov ak dieťa nechodí na 8 hodín do škôlky ... ak chodí tak za čas na PN kým sa nezaeviduje na UP .. bude si platiť odvody do ZP ako dobrovolne nezamestnaná vo výške 57,68eur mesačne ...
to znamená, že je už dva mesiace bez zamestnanie a bez poistenia ... a ešte mesiac a pošlú jej pokutu, penále a potom aj exekútora zo ZP tak nech si to dorieši ... riadne ju oklamali v robote ... bývalej

bluvatko
7. apr 2015

@zalka ona ide sa zajtra prihlasit na UP a marodku uz ukoncila asi dnes

zalka
7. apr 2015

@bluvatko no tak od 5.2. do 7.4.2015 je dobrovolne nezamestnaná a za tie dni si zaplatí odvody do ZP ak jej dieťa chodí do škôlky na 8 hodín .... prečítaj si ešte raz čo som písala ....

bluvatko
7. apr 2015

@zalka nechodi jej dieta vobec este do skolky,no tak ju poslem nech ide zajtra do tej ZP sa popytat a asi aj podakovat do prace

zuzka767
7. apr 2015

@zalka Ahojte, tiez sa zapojim do diskusie a prosim o vasu radu.31.5 mi konci predlzene RD a 1.6.mam nastupit do zamestnania kde som od r.2003.Ponukli mi 3 moznosti na vyber.Po 1.)okamzita vypoved dohodou + 7 platov odstupne, Po 2.) 3 mesacna vypovedna doba s tym ale ze do prace chodit nebudem lebo miesto je zrusene uz neexistuje ,plat mi pojde na ucet a potom vypoved a 4 platy odstupne.Alebo po 3.) chodit na pohovory a dufat ze ma niekam vezmu vramci firmy.Dovolenku uz nemam ziadnu bohuzial mi ju uz preplatili pocas MD nakolko mi tvrdili ze by mi prepadla.Tak ma zaujima ked vezmem variant c.2 ci mi pocas tych 3 mesiacov vypovednej doby vznikne narok na dovolenku a ci si ju mozem potom pouzit pri vypovedi aby som dostala max podporu.?
Dakujem pekne za vase rady. 🙂

zalka
7. apr 2015

@bluvatko no tak potom v ZP by to malo byť ok .. len sa musí tam nahlásiť ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov ... tým pádom im nič nebude dlhovať ... len nech si to porieši a nenecháva na potom ...
no hej v práci by sa mala podakovať .. minimálne korbáčom ...

@zuzka767 hm... ak by si 3 mesiace pracovala a tak skončila PP ... tak áno dovolenka by ti vznikla ale podpora by nebola v žiadnom prípade maximálna
funguje to takto : príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...

takže ideálne je dohoda, požiadať o možnosť odpracovať 1-2 dni ... a mzdou za odpracované dni a odstupným sa dopracuješ k max. podpore ...

zuzka767
8. apr 2015

@zalka dakujem tak ak som to spravne pochopila, zvolila si variant c.1.dohoda s vypovedou ale nie k 1.6. ale napr.k 3.6.+odstupne a vtedy sa mozem dopracovat k tej max.podpore? Alebo si tym myslela ze 3 mesacna vypovedna doba + este 1-2 dni odrobit + to odstupne a tak sa dopracujem k max.podpore?A este sa opytam ta 3 mesacna vypovedna doba zacina nasledujucim mesiacom cize od 1.7.? ci uz toho 1.6.? Dovolenka co mi vznikne za tie 3 mesiace neviem ci mi bude postacovat.

zuzka767
8. apr 2015

@zalka Ahoj este sa chcem opytat jednu vec, zamestnavatel mi poslal na ucet dnes peniaze neviem este za co to je ( stale som na RP) , nie je to velka suma ,zaujima ma ci sa mam urobit odhlasku zo SP a znovu prihlasku do SP.Nakolko predpokladam ze za mna odviedol aj odvody a aby nevznikla duplicita platieb.
Dakujem pekne za radu.

zalka
8. apr 2015

@zuzka767 nie ... zvolíš si variant dohoda o skončení PP s 7 mesačným odstupným, a dohodneš sa na skončení PP 2.6.2015 pričom 1.-2.6.2015 budeš čerpať dovolenku alebo pracovať kedže nemáš dovolenku, a 2.6.15 ti skončí PP .. a 3.6. ideš na UP a bude max. podpora.
Opýtaj sa zamestnávateľa za čo ti posielal peniaze.

zuzka767
8. apr 2015

@zalka dakujem pekne uz som to pochopila.

zuzka767
8. apr 2015

@zalka Este sa ale predsa opytam, ak by zamestnavatel ale nesuhlasil s tym odpracovanim 1 dna ,tak keby som volila variant 3 mesacna vypovedna doba a potom 4 mes.odstupne ani v tom pripade by sa nedalo nejak dopracovat k tej max.podpore?

zalka
8. apr 2015

@zuzka767
nie lebo ak máš plat napr. 500 e tak by sa podpora rátala ( 500+500+(500+1500))/ (30+31+31) = 3000/92 = 32,60eur DVZ a podpora je 50% z DVZ čiže 16,30 eur na deň ...
na max. podporu treba DVZ cca 55e

mimi27712
8. apr 2015

@zalka ahoj rada by som ta poprosila o radu. Syn bude mať tri roky 6.6. do práce pôjdem až v septembri, zamestnávateľ s tým súhlasí, chcela by som za ten čas využiť podporu, vraj nárok mám. Čo všetko mám urobiť? Ísť ukončiť RD kedy? 6.6. je sobota, kedy mám dať výpoveď, rátam, že mám asi 13 dní dovolenky. Ďakujem pekne

zalka
8. apr 2015

@mimi27712 8.-9.6.2015 čerpaj dovolenku, 9.6.15 skonči PP .. na UP 10.6.15