icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

zalka
4. nov 2015

@sakura77 rado sa stalo 😉

beaas
9. nov 2015

@zalka môžem poprosiť radu? 14.11.ma syn 3 roky.
1) Ktorým dňom konci RD? Kedy by som mala nastúpiť do práce, príp.dovolenku? Skrátka k akemu datumu odhláška zo soc. poisťovne?
2) aké sú možnosti, ak sa nemám kam vrátiť (restrukturalizacia a max.redukcia zamestnancov) - asi sa dohodneme, ale na čo mám nárok? Je to po 3.materskej+rodičovskej.
3) ako vyťažiť max podporu?
Vďaka za tvoj čas. Už som toľko prečítala. ..no nový majiteľ firmy sám nevie, na čo mám nárok.

zalka
9. nov 2015

@beaas
1) 14.11. končí RD, odhláška zo SP z dôchodkového
15.11. nástup do práce nedela
2) na dovolenku za materské a na odstupné v zmysle zákonníka práce
3) 16.11. čerpať dovolenku a skončiť PP dohodou 16.11.15

beaas
9. nov 2015

@zalka si úžasná! !! Vďaka za takú promptnu odpoveď. Mne na úrade povedali totiž dátum 13.11. ukončenie RD a 14.11. nástup do práce.
A prosím ťa, odstupné sa ráta len za odpracované roky, či sa ráta celé obdobie aj MD+RD.

zalka
9. nov 2015

@beaas roky kedy trvá PP .. čiže odpracované roky +MD+RD

beaas
9. nov 2015

@zalka Ďakujem, dúfam,že keď budeš potrebovať pomoc v inej oblasti,nájdeš takú ochotní dušu ako si ty! <3 Vďaka! !!

beaas
9. nov 2015

@zalka ešte mi napadla jedna otázka, dovolenka sa čerpá len za pracovné dni.cize keď vychádza nástup na 15. - to je nedeľa, ak by mi uznali čerpanie dovolenky v pondelok, tak 16.by bolo čerpanie a zároveň aj ukončenie PP?
A čo v prípade, že mi navrhnú vyčerpať celú dovolenku (cca 30 dní). Z čoho sa ráta podpora? Bude to výhodné?
Ja už som z toho na prášky. Vďaka za pomoc

zalka
10. nov 2015

@beaas áno lebo PP končí po šichte a dovolenka jej čerpanie je šichtou ...
nie nebude to výhodné lebo to funguje takto .. a ty ak budeš mať hrubú mzdu 113e tak budeš mať max. podporu ak skončíš PP 16.11.

príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 56,5 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

ak ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...

beaas
10. nov 2015

@zalka Ďakujem. A môžem ešte? Má zamestnávateľ nejakú prácu a výdavky navyše, ak by som čerpala dovolenku 1 deň?
Zo zdravotky a socialky má musí aj tak odhlásiť,keďže som stále vedená ako zamestnanec.
Chcem sa na nich pripraviť, lebo sami nevedia, na čo mám nárok. ..
A čo sa týka odstupného, ak som U nich odpracovala spolu s MD +RD 9, 5 roka, v akej výške je - min. 4 mesačne? Odhliadnuc od kolektivky, na tú už nikto nepozerá. 😉 Tam sa už 3 mesačná výpovedná neráta, ak by sme sa dohodli $60. Dobre tomu rozumiem?
VĎAKA

zalka
10. nov 2015

@beaas hm.. všetko rieši elektronicky takže toľko veľa práce s tým mať nebude ...
a čo sa týka odstupného tak kuk tu ... http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000069...
a áno bud to ide cez §60 a tým pádom sa výpovedná doba nerieši ...

beaas
10. nov 2015

@zalka Vďaka moc. Som zvedavá ako to dopadne. pekný dnik

zalka
10. nov 2015

@beaas rado sa stalo .. držím palec

patrga
11. nov 2015

@zalka Dobrý večer, som rovnaký prípad ako beaas, malý má 3 roky 30.11.2015, dobre tomu prosím rozumiem, tento deň pôjdem do SP a sama sa odhlásim zo SP dôchod., 1.12. pôjdem do práce a kolegyňa urobí za mňa prihlášky, dám si podpísať dovolenkový lístok a teda si budem čerpať 1 deň dovolenky a zároveň podpíšem dohodu o rozviazaní PP z organizačných dôvodov (nadbytok) s odstupným 2 mesiace počnúc dňom 02.12.2015, dobre som tomu prosím rozumela?

zalka
12. nov 2015

@patrga áno môžeš to tak urobiť ...

patrga
12. nov 2015

Ďakujem pekne za odpoveď, dnes som bola v práci a navrhli mi dohodu (moje pracovné miesto bolo zrušené) namiesto výpovede. Informovala som ich, že prídem toho 1.12. (30.11. má malý 3 roky), zoberiem si ten jeden deň dovoleny a podpíšeme tú dohodu. Na čo si mám dať prosím pozor v tej dohode a v celom tom procese rozviazania PP, aby som mala nárok na podporu v nezamestnanosti a všetko prebehlo ako má? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

zalka
12. nov 2015

@patrga no aby tam bol spomenutý dôvod podla §63 aby si mala nárok na odstupné ...ale ináč nenapadá ma nič načo si treba dať pozor ...
akurát že PP má skončiť 1.12 reps. 2.12

patrga
12. nov 2015

@zalka Ďakujem a prajem príjemný večer 🙂

zalka
12. nov 2015

@patrga rado sa stalo

beaas
12. nov 2015

@zalka Prosím ťa ešte o radu, keďže je už len jeden deň a sa mi z firmy neozvali, ako to doriešiť. Čo urobiť v prípade, že sa neozvu? Mne v sobotu konci rodičovská.
Mám tam v pondelok ísť? Ale z vedenia tam nikto nesedí, akurát vratnicka. Čo v takomto prípade? Nemám na nich kontakt.

beaas
12. nov 2015

@zalka A to v utorok je volno, predpokladám, že tam nebude živej duše. Kam sa mám potom obrátiť, na aký úrad. ..
Dúfam,že sa zajtra ozvú. Len ja tam mam dohodnutú aj zubarku už mesiac.
Vďaka za rady

zalka
12. nov 2015

@beaas no áno nič iné neostane len tam ísť pondelok ... neviem ti ako pomôcť ...

beaas
12. nov 2015

@zalka Ďakujem. Nech už to je za mnou.

patrga
24. nov 2015

@zalka Ahoj, prepáč, ale naozaj sa nemám koho opýtať ... toto budem mať v tej dohode o skončení pracovného pomeru. ...v zmysle ust. parag. 63 ods 1/ písm. b) Zákonník apráce - zrušenie PM z dôvodu nadbytočnosti ... Myslím, že tým je to v poriadku, či?
Ďakujem a prajem pekný deň.

denissa007
24. nov 2015

Ahojte dievcata, chcem sa spytat...ak budem pytat dovolenku 1 den po ukonceni RD moze mi zamestnavatel odmietnut dat ju? Ekonomka mi vypocitala dovolenku pocas MD 25 dni, nie je to nejak vela, staru som vycerpala pred nastupom na MD, nechapem odkial vzala tolko dni, MD bola od april 2013 - november 2013. Dakujem.

zalka
24. nov 2015

@patrga áno je v poriadku

@denissa007 lebo máš nárok na celoročnú dovolenku , bez krátenia za ten rok 2013 preto 25 dní ... a áno môže ti odmietnuť ti ju dať ...

denissa007
24. nov 2015

@zalka dakujem za rychlu odpoved

zalka
24. nov 2015

@denissa007 rado sa stalo

patrga
25. nov 2015

@zalka Dakujem a prajem pekny den.

denissa007
25. nov 2015

@zalka este ak ta smiem otravovat, ak mi zamestnavatel odmietne dat ten 1 den dovolenky, mohlol by byt riesenim napr. paragraf?

zalka
25. nov 2015

@denissa007 mohol .. výstupná lekárska prehliadka alebo ten jeden den odpracovať