icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

denissa007
25. nov 2015

@zalka dakujem pekne za info

katkup
5. dec 2015

zdravim, vedel by mi niekto poradit?
pracovala som 1r. a 8mesiacov 2012,
pricom nasledne som nastupila na matersku a rodicovsku dovolenkudo 9/2015,
vtedy mi skoncila a ja som bola opat tehu, no mala som problemove tehu a som PN do 14/12/2015, lebo bohuzial som prisla o babatko :( so zamestnavatelom sme sa dohodli, aby som si este vycerpala dovolenku do 10/1/2016 a potom vraj sa uvidi, ale predpokladam, ze dostanem vypoved. Zamestnana som bola na dobu neurcitu.
Chcem sa opytat, keby som doslatala vypoved, ci mam narok na podporu v nezamestnanosti? alebo co najlepsie by bolo pre mna? dakujem za radu

zalka
8. dec 2015

@katkup čerpaj dovolenku len 1-2 dni ... predpokladám že po RD si hned šla na PN a nič si neodpracovala ...
a skonč PP už teraz aby ti zvyšok dovolenky preplatil ... a ak si počas RD nerobila na dohodu tak budeš mať takto max. podporu

kajka36
12. dec 2015

Ahoj. Konci mi RD v novom roku. Bola som v praci a zamestnavatel mi povedal, ze ma na povodne miesto nechce dat,lebo som bola dlho prec a vela sa zmenilo a ponuka mi pracu na nizsej pozicii,kde aj plat je ovela ovela nizsi, aby som podpisala dodatok k pr. zmluve s novym zaradenim a nizsou mzdou. Ja tam ist nechcem. Ake mam moznosti??? Baba, ktora ma zastupuje ma pr.zmluvu na dobu urcitu pocas zastupovania na RD a ja mam na neurcito. Zostavat tam na silu a trvat na povodnom mieste alebo...ake su moje moznosti. Baby poradte prosim, som z toho zufala, este v lete mi slubovali, ze ma urcite beru spat😕.

kajka36
13. dec 2015
eeffka
13. dec 2015

@kajka36 tvoje možnosti sú trvať na pôvodnom mieste a sú povinní ta vziať a znovu zaucit alebo môžeš, no nemusíš podpísať dodatok a ísť do horšieho... je to len na tebe.

zalka
13. dec 2015

@kajka36
nepodpíšeš dodatok, vrátiš sa do práce a tej babe skončí PP ... máš právo na tomto trvať, samozrejme časom si môžu nájsť niečo pre čo ťa vyhodia ... napr.

nepodpíšeš dodatok, dostaneš výpoved a skončí ti PP s odstupným .. tu budú zahovárať, lebo ked dajú zrušenie miesta tak ani tú babu nemôžu zamestnať takže môžu to riešiť odmenou vo výške odstupného ..
čerpaj 1-2 dni dovolenky a skonč PP dohodou s odmenou ... aby bola max. podpora ...
alebo ak chceš robiť tak podpíš dodatok ...

kajka36
14. dec 2015

@zalka dakujem. Neviem co urobim, lebo pracovat, kde hladaju zamienku ma vyhodit...hroza...ale peniaze potrebujeme. Uvidim co povedia ak budem trvat na tom, ze dodatok nepodpisem. Zatial som si dala cas na rozmyslenie. Este raz dakujem.

zalka
14. dec 2015

@kajka36 držím palec k správnemu rozhodnutiu

patrga
Odpoveď bola odstránená
zalka
14. dec 2015

@patrga no dovolenku musia preplatiť zo zákona, a odstupné ja neviem ako dlho si robila ... ale 5 mesačné odstupné sa dáva zo zákona ak je odpracované viac ako 20 rokov
ak je odpracovanýách viac ako 10 rokov patrí 4 mesačné odstupné zo zákona... tj. čiste teoreticky to bolo dobre aj tak ako to spravili oni ... dupala si dosť na nesprávnom mieste ... ale je to jedno ..
a ak máš mzdu v hrubom viac ako 113e za tie dva dni tak budeš mať max. podporu ... k tomu sa nedá nič dodať si myslím ...
odvody do SP sa platia zo sumy z max. za dva dni tj. zo sumy 274,66 eur
odvody do ZP sa zaplatia z celej sumy ... max. však zo sumy 4120 eur

http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000069...

patrga
Odpoveď bola odstránená
zalka
14. dec 2015

@patrga samozrejme že je tok to isté, odvody sa platia i z preplatenej dovolenky i z odstupného ak je dovolenka čerpaná
ak by si nečerpala nič .. tak sa odvody neplatia ani z dovolenky preplatenej ani z odstupného ...

ty si dovolenku čerpala ... takže odvody sa platia a ovplyvnia výšku podpory ...

patrga
Odpoveď bola odstránená
suz2
15. dec 2015

@zalka Dobry den, mohla by som Vas poprosit o radu? Tyka sa mojej maminy. Po vyse 25 odpracovanych rokoch dostala vypoved vo firme, kde pracovala ako mzdova uctovnicka. PP jej konci 31.1.2016, teraz má výpovednú dobu. Avsak zostala na PN od polky novembra, kedze to psychicky zle znasa... ☹ chcem sa opytat, ci jej odstupne ( dostala 4mesacne, ma byt vyplatene vo vyplate za januar 2016) moze v dobrom ovplyvnit vysku dávky v nezamestnanosti? alebo musí mat v januári odpracovvaný aspon 1 den za ktory dostane mzdu + odstupne v januarovej vyplate? a co by sa stalo, keby bola az do 31.1. na PN? potom by sa jej odstupne neratalo do vypoctu vysky davky v nezamestnanosti? Velmi pekne dakujem

zalka
15. dec 2015

@suz2 áno správne chápeš
odstupné ... ak odpracuje 1 den v januári .. tak sa jej prejaví vo výplate a ovplyvní podporu ( no 1 den práce je dosť málo )
odstupné .. ak bude dalej marodovať jej neovplyvní podporu v nezamestnanostnanosti ...

suz2
15. dec 2015

@zalka Ďakujem veľmi pekne za rýchlu odpoveď, budem ju tlmočiť mamine. Ona chúďa má úplne strach ísť nazad do práce, kedže sa k nej veľmi veľmi škaredo zachovali ...ale taká je asi doba ☹ alebo by som jej mala radsej povedat, nech skusi odpracovat aspon 1 tyzden? len sa bojim, ako to zvladne, kedze je z toho vazne mimo..

zalka
15. dec 2015

@suz2 hm... až tak jej to podporu neovplyvní .. ráta sa z priemeru za posledné dva roky ... čiže aby to ovplyvnilo podporu musela by celý január hádam aj odpracovať ...
a aj jej rozumiem že má strach ísť nazad do práce .. má zodpovednosť

suz2
15. dec 2015

@zalka dakujem. takze mozno bude pre nu lepsie, ak zostane na PN, nech sa s tym netrapi, ak to nebude mat az taky vplyv na odstupne..l

zalka
15. dec 2015

@suz2 v podstate mám pocit, že jej PP neskončí 31.1.16 ale až ked ona ukončí PN ... kedže ona dostala výpoved ale v tomto sa trošku strácam ... akurát kedy mamka dostala výpoved ... v oktobri? lebo ona má nárok na dlhšiu výpovednú lehotu .. alebo v novembri?

Zákaz výpovede
§ 64
(2) Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.

suz2
15. dec 2015

@zalka mamina dostala vypoved myslim nejak koncom oktobra s tym, ze PP konci po uplynuti vypovednej lehoty 3 mesacnej toho 31.1.2016. Dali jej to podpisat, nechceli jej to dat ani premysliet tusim, len ju nutili to podpisat. O par dni po podpisani vypovede isla na PN, lebo to psychicky nezvladala.

zalka
15. dec 2015

@suz2 no PP by jej mal skončoť ako jej skončí PN vid zákon

suz2
15. dec 2015

@zalka teda aj ked pred odchodom na pn podpisala vypoved, ze pp konci 31.1.? Cize po skonceni pn musi nastupit a odrobit tie 3 mesiace?

zalka
15. dec 2015

@suz2 nie nepochopila si .. ak mamke PN skončí 15.3.16 tak vtedy jej skončí aj PP ...
neskončí PP 31.1.16 ...
vtedy skončí PP ak povie zamestnávateľovi, že súhlasí aby vtedy skončil

manzanillaa
15. dec 2015

@zalka Ahoj, už som sa raz na môj prípad niekoho tu pýtala, ale teraz mám ešte jednu otázku. Som na predĺženej RD a od 2.9. som pracovala na trv.prac.pomer (na dobu určitú) Dostala som výpoveď pár dní pre skončením skúšobnej doby. Som momentálne PN (od 27.11.-čiže ešte počas prac.pomeru). 1.Otázka-kedy mi končí prac. pomer? 2.Otázka-z akej sumy mi bude vypočítaná dávka počas PN? Kedže za august 2015 mi predchádzajúci zamestnávateľ preplatil celú dovolenku. Dovolenka sa ráta ako odpracovaná doba? Ďakujem🙂

suz2
15. dec 2015

@zalka aha, dakujem. Fuu, lebo tie 3 mesiace tam by ona asi nezvladla.. Kazdopadne, ked to zhrniem- ma v podstate jedno, ci ten heden den v januari odrobi alebo nie, nakolko jej 4 mesacne odstupne vysku podpiry natolko neovplyvni. A PP skonci vtedy, ked skonci PN , cize moze to byt suvezne 31.1 alebo neskor, ak PN skonci neskor

zalka
15. dec 2015

@manzanillaa
1) skončil ti tým dnom ktorým ti bolo oznámené že ti končí, bezohľadu na to že si šla na PN ..
2) kedže si neodpracovala 90 d ní bez PN a OCR mám pocit, že dávka ti bude rátaná z minimálneho VZ .. tj. zo sumy 412e ak bol tvoj plat vyšší ako táto suma, ak bol nižší tak z platu
3) nie preplatená dovolenka sa neráta ako odpracovaná doba

zalka
15. dec 2015

@suz2 no do 7 dní od skončenia PP treba ísť sa hlásiť na UP .
počas PN ju na UP nezaevidujú tak tam môže ísť až po skončení PN .. jeden den skončí PN další musí ísť na UP ...

Tú PN by mala potiahnuť dlhšie aj po skončení PP napr. ... poprípade ak má nejakú dovolenku .. tak by mala skončiť PN v januári, tak aby do konca januára čerpala tú dovolenku napr...

manzanillaa
15. dec 2015

@zalka No škoda, plat som mala vyšší...čiže z tejto sumy? Koľko to vychádza na deň? A tých 90 dní sa ráta aj s víkendami? Ak sa pýtam blbosti, tak sorry, ale nevyznám sa v tom..

suz2
15. dec 2015

@zalka dakujem. Ved ona aj uvazovala, ze by vycerpala dovolenku, ale zamestnavatel nechce umoznit