icon

Výpoveď po ukončení rodičovskej dovolenky

marcela91
7. feb 2012

V praci som bola od 4/2006 , od 11/2008 som bola na MD s dcerkou 3 roky,
2 mes. pred ukoncenim rodicovskej som pisala zamestnavatelovi,
z prace mi oznamil telefonickyi, ze mi z organiz, dovodov zrusili miesto,
ze mam narok na 3 mes. odstupne , takze vlastne 22.1.2012 som na zaklade tohto
uz nenastupila do prace, dostala som dohodu o ukonceni prac. pomeru par. 60
s tym, ze mi v januari vyplatia mimoriadnu odmenu /akoze to 3 mes. odstupne/...
teraz som dostala od nich potvrdenie pre soc. poist. - vymeriavacie zaklady,
dali mi tam za rok 2009, 2010, 2011 vsetko suma 0 /ten cas, co som bola na MD prave/
je to spravne? kamoska dostala krasnu podporu, rovnaky pripad ako ja,
neplatila si nic do FZ, mne tam nenapisali ziadne sumy, ani to odstupne za rok 1/ 2012,ktore mi ma byt vyplatene,
ako to mam chapat? nemaju tam nahodou uviest vysku zarobkov dvoch poslednych rokov,
pred nastupom na MD + to odstupne, alebo odmenu, co mi teraz priznali?
Nerada by som sa dala oklamat a skoncila na minimalnej podpore, ako ti , co nepracovali...Prosim poradte. Dakujem

zalka
15. dec 2015

@manzanillaa áno 90 dní aj s víkendami .. kalendárne dni ...
hm... ved ti príde o chvílku rozhodnutie ... 55% z hrubej mzdy cca je PN resp. z predpokladanej ak nie je splnená podmienka

zalka
15. dec 2015

@suz2 hm... no divím sa že ju neťahajú do roboty aj počas PN ... kto im robí mzdy teraz ... ale vlastne ak ju nepotrebujú od februára tak defakto ju ani teraz netreba .. ta sa mamka mu môže do tváre vysmiať .. doslova

manzanillaa
15. dec 2015

@zalka Čiže ak tomu dobre rozumiem, mala by som mať 55% z tej sumy 412 eur? A zamestnvateľ mi koľko dní platil? Na výplatnej páske mám zaplatenú PN do 30.11.2015 a dalej mi už platí sociálka či ešte on? Lebo zamestnávateľ platí 11 dní, len neviem ako je to, keď som v skúšobnej dobe bola.. a papier na peniaze za december mám komu zaniesť?

zalka
15. dec 2015

@manzanillaa ak ti končil PP 30.11. a šla si na PN 27.11. tak ti zamestnávateľ zaplatil za 4 dn i ...
a od 1.12. ti platí SP ...
zamestnávateľ ti zaplatí z tvojej hrubej mzdy tie 4 dni do 30.11. a SP ti zaplatí z minimálneho VZ od 5teho dna

suz2
15. dec 2015

@zalka no zo dna na den jej povedali, ze si najmu externu firmu na mzdy... Velmi nefer sa voci nej zachovali...a vies, mamka je ten rocnik a povaha, ze take podpasovky tazko znasa, uplne hnusne sa k nej spravali, to by bolo nadlho..

manzanillaa
15. dec 2015

@zalka Ďakujem veľmi pekne za pomoc 🙂 🙂 🙂

manzanillaa
15. dec 2015

@suz2 Mňa prepustili z organiz. dôvodov, moje miesto nahradili inou kolegyňou z iného mesta...ale nech mi nevravia, že keď ma brali, nevedeli, že o dva mesiace sa bude prepúšťať ☹ Ja som kvôli nim dala výpoveď u predchádzajúceho zamestnávateľa (čo som síce nemusela, ale naozaj som verila v stabilné miesto aspoň na 2_3 roky) a aj som ukončila živnosť (robila som pre nich tak doteraz a chcela som prejsť na prac. pomer) ☹ Pri pracovnom pohovore som sa ich pýtala, že či to nebude len nakrátko, že sa veľa vecí vzdávam..čiže môžem si odznova vybavovať živnosť, aj keď sa mi žalúdok otáča, že pre nich idem zas pracovať...to je sprostá doba toto-a hlavne ľudia.

suz2
15. dec 2015

@manzanillaa veru dprosta doba, ktoru robia sprostou bezcharakterni ludia.. Ja sama som sa pred par dnami " dohodla" na odchode z prace, ale doslova ma vystvali a pochopila som, ze ak beodidem sama, tak si proste najdu nieco, co mi nasiju a vysupnu ma aj tak... Pritom ma niekolkokrat odmenili ako najlepsieho zamestnanca polroka...a potom som pottebovala len posunut pracovnu dobu, aby som mohla chodit pre maleho a uz som bola najhorsia... Mrzi ma, ako s Tebou vykyvali ☹ drzim palce, vsetko zle je na nieco dobre... Musi... Dufam

gapa
15. dec 2015

@manzanillaa
@zalka
zormýšľam, či by nemala byť tá nemocenská z pravdepodobného, čo by dosiahla. Ale v tomto nepoznám prax a by som sa priznám, aj čudovala, ak by tak hned spravili. Ak ti vznikla pn v r.2015 z prac.pomeru, v ktorom si nemala platených 90dní nem.poistenie, tak sa berie rok 2014. Ak si celý rok 2014 mala LEN rodičovskú dovolenku, tak by to podla mna mali brať z pravdepodobného, z ktorého by si sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na PN. Už som toto niekde čítala, ale zase poznám aj prípad, ked to takto nespravili, no mamička mala malý rozdiel, tak to neriešila.
Skúsila by som napísalť na soc.poistovnu s tým, že by som uviedla aj údaje o roku 2014, čo som tam mala. Tu je formulár:
http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s

manzanillaa
16. dec 2015

@suz2 No mne v predchádzajúcom zamestnaní pracovnú dobu tiež nechceli upraviť, čiže tým pádom som sa tam po rodičovskej nemohla vrátiť, lebo by nemal kto chodiť po malého do škôlky☹ V tejto mi vyhovovala prac. doba, plat, prostredie, ľudia, takže ma to o to viac mrzí, že sa to skončilo☹ Držím palce aj ja Tebe...prišlo zlé obdobie, ale zas musí prísť aj to dobré🙂

manzanillaa
16. dec 2015

@gapa Veď uvidím, koľko mi vyrátajú...keby že žijem sama, tak môžem ísť niekam žobrať...

jajus18
12. jan 2016

@zalka ahoj.prosim ta potrebovala by som poradit.12,2.mi bude koncit rodicovska dovolenka a rave som si zistovala kolko mam narok na dovolenku.pani uctovnicka mi povedala ze mi nevznikol narok na dovolenku pocas materskej...a teraz neviem vobec preco,jedine z dovodu ze som pred materskou bola na pn cele tehotenstvo,moze to byt s toho dovodu?dakujem

zalka
12. jan 2016

@jajus18 účtovníčka sa mýli, materská sa berie ako výkon práce, a preto za čas na MD patrí dovolenka podla § 101

jajus18
12. jan 2016

@zalka dakujem ti za odpoved

zalka
12. jan 2016

@jajus18 rado sa stalo

peta_k
25. jan 2016

Žienky, mesiac pred koncom rodičovskej dovolenky mám pobinnosť upovedomiť zamestnávateľa, že sa vraiam na pôvodné miesto... Neviete, kde by som našla nejaký vzorový dokument, ako to napísať? ďakujem

beaas
25. jan 2016

@peta_k ja som písala iba oznámenie, že dňom .... dovŕši dieťa 3 roky, preto by som chcela nastúpiť.

salmas
30. jan 2016

@zalka
@gapa
Kočky určite sa to tu už rozoberalo, ale budem veľmi vďačná ak mi poradíte. V apríli mi končí RD a zamestnávateľ mi ponúkol prácu v inom meste, pôvodné prac. miesto nie je už voľné. Takže mám na výber, buď zoberiem ponúknuté miesto alebo výpoveď. Vo firme pracujem takmer 10 rokov (budú mi chýbať 3 mesiace do 10-tich rokov ☹ ) . Čo by bolo pre mňa výhodnejšie, výpoveď zo strany zamestnávateľa alebo výpoveď dohodou. Našla som, že pri tej prvej možnosti je 2-mesačné odstupné + 3 mesačná výpovedná doba a pri druhej možnosti, výpoveď dohodou ,je iba 3-mesačné odstupné, ale bez výpovednej doby. Pochopila som to správne?
Ďalšia vec je z čoho sa ráta výška odstupného, ak som bola na RD a či sa odstupné aj zdaňuje.
Ak by som zobrala aspoň jeden deň dovolenky mala by som nárok na max. výšku podpory? Je tam dôležité dodržať nejaký dátum?
A ešte jedna otazočka. Ak by som sa zamestnala u nového zamest. o pol. roka po ukončení súčastného zamestnania a odrobil

salmas
30. jan 2016

@zalka
@gapa a odrobila min.90 dní bez PN a OCR budem mať nárok na max. materskú? Budem spĺnať tých 270 dní nem.poistenia? Ďakujem veľmi pekne za radu

gapa
31. jan 2016

@salmas Odpoved na poslednú otázku. Ak budeš mať maximálny vym.základ pre materskú, sa mi zdá, okolo 1300eur na mesiac to vychádza a bude trvať nové nem.poistenie aspon 90kalend.dní bez pn, očr (prerušenia poistenia alebo oslobodenia od platenia), tak bude z toho vym.základu pred nástupom na md v poslednom zamestnaní. Ak ti trvalo staré nem.poistenie=starý prac.pomer dlhodobo (bez neplateného volna= napr. bez predlženej RD bez poberania RP) a potom do 460kalend.dní od ukonččnia tohoto nem.poistenia/zamestnania sa nanovo vznikne nem.poistenie/zamestnanie, tak podmienku 270dní splníš.
Odstupné- ak po RD budeš mať 1den čerpania riadnej dovolenky a v období 2roky pred zaevidovaním budeš mať poistenie v nezam. len tento 1den (teda nie nejakú dohodu s poistením v nezam, ani dobrov.poistenie v nezam), tak sa to vyráta z vym.základu za tento 1den. Ak bude vym.základ cca58eur na 1kalen.den trvania pp po ukončení RD, tak bude max. podpora.
Ako výhodnejšie ukončiť pp? záleží výhodnejšie pre čo. Finančne si si odpovedala, aj ked odstuné myslím sa vyráta ku dnu ukončenia pp, teda ak by plynula 3mesačná výpovedná doba, tak možno dosiahneš 10rokov. Ale zase na podporu by to malo opačný vplyv. Z odstupného ide aj dan aj zdrav. odvody (nem.+dôch.+v nezam nejdú v prípade ak neskončí pp počas RD= prerušenia poistenia v sp a neprišlo k prerušeniu v predch. kalend.roku. Ale ak by ti skončil pp posledným dnom RD, tak sa ti podpora bude rátať pravdepodobne z vym.základu 2roky pred nástupom na rodič.dovolenku, pozor nie MD)

salmas
31. jan 2016

Ďakujem za objasnenie. Takže, ak by som chcela aj max.podporu, tak bude pre mňa výhodnejšia asi výpoveď dohodou s čerpaním aspoň 1 dňa dovolenky, aby sa mi obnovilo NP? Ak by som si vyčerpala celú dovolenku-8 dní zmenilo by sa niečo? A odstupné musí byť vyplatené v nejakom konkrétnom termíne, či to už nie je podstatné ? A ak by mi zamestnávateľ nebol ochotný umožniť čerpať zostávajúcu dovolenku a chcel by mi ju vyplatiť, dostala by som nejakú podporu ?
Jedna kočka mi ešte poradila, že môžem požiadať o predlženie RD napr. na 6 mesiacov, že by mi ostali všetky záruky ako po skončení riadnej RD. Len vtedy by som v prípade nového zamestnania a odrobenia tých min. 90 dní už nespĺňala tých 270 dní?
Ďakujem

salmas
1. feb 2016

@gapa Ďakujem za objasnenie. Takže, ak by som chcela aj max.podporu, tak bude pre mňa výhodnejšia asi výpoveď dohodou s čerpaním aspoň 1 dňa dovolenky, aby sa mi obnovilo NP? Ak by som si vyčerpala celú dovolenku-8 dní zmenilo by sa niečo? A odstupné musí byť vyplatené v nejakom konkrétnom termíne, či to už nie je podstatné ? A ak by mi zamestnávateľ nebol ochotný umožniť čerpať zostávajúcu dovolenku a chcel by mi ju vyplatiť, dostala by som nejakú podporu ?
Jedna kočka mi ešte poradila, že môžem požiadať o predlženie RD napr. na 6 mesiacov, že by mi ostali všetky záruky ako po skončení riadnej RD. Len vtedy by som v prípade nového zamestnania a odrobenia tých min. 90 dní už nespĺňala tých 270 dní?

salmas
1. feb 2016

@gapa Na to posledné si mi už vlastne odpovedala v inej téme.A čo som pozerala ,tak čerpanie 8 dní dovolenky by bolo asi nevýhodné.
Ak mi pp končí 18.4.2016, tak mám čerpať 19.4.2016 dovolenku a 19.4.2016 dať aj výpoveď?

gapa
1. feb 2016

@salmas môže byť. Ak by si aj čerpala 8dní a na 1kalend.den by si mala hrubú mzdu 58eur,t ak ak to by si mala max. podporu. Ale musia dať do výplaty aj to odstupné. Odstupné sa má vyplácať pri ukončení pp, no počula som (aj ked nezažila), že niekedy doplácajú dodatočne a to by ti neurobilo dobre.
Pri čerpaní dovolenky nezabudnina odhlášku a prihlášku do soc.poistovne, zájsť tam najneskôr den po ukončení pp s kopiou rodného listu a urobiť kopie prihlášky a odhlášky, s opečiatkovaným prevzatím soc.poisťovnou a založiť do dôchodku.

peta_k
8. feb 2016

Som na rodičovskej dovolenke od septembra 2011, končím v marci 2016, kolko dní dovolenky mi za ten cas nabehlo? dakujem

draik
8. feb 2016

@peta_k
Za obdobie RD dovolenka nenáleží (iba za MD). Výpočet za roky 2011 a 2016 záleží na konkrétnych dátumoch a okolnostiach.

peta_k
12. feb 2016

Žienky, prosím Vás o radu, lebo som už celá popletená... malý sa narodil 7.3.2013, rd mi končí 7.3.2016 a 8.3. nastupujem do prace, či posledny den rd je už 6.3 a 7.3. by som uz mala nastupit do prace?

zalka
12. feb 2016

@peta_k 8.3. nastupuješ do práce

peta_k
15. feb 2016

@zalka dakujem... mohla by som ešte poprosiť o radu, chcem sa tiez dopracovat k max. podpore a potrebujem si ujasnit par veci 🙂... malý má 7.3. 3 roky, takže 7.3. sa pojdem poodhlasovat na urady, 8.3. budem cerpat 1 den dovolenky v praci a 9.3. dostanem vypoved v praci a pojdem sa ponahlasovat na urady - je to tak spravne? aky dovod by mi mal zamestnavatel uviest do vypovede, aby som mala narok na max. podporu? dakujem

zalka
15. feb 2016

@peta_k na dôvode nezáleží .. záleží na plate aký dostaneš ..
a ak 8.3. budeš čerpať dovolenku
a PP ti skončí 9.3. tak to tento den pôjdeš do práce? lebo PP končí po šichte ...